Umeå Universitet jobb i Umeå

Hitta lediga jobb hos Umeå Universitet i Umeå. Välj att läsa mer om ett jobb eller gå vidare och ansök jobbet i Umeå.

Doktorandanställning i Kemi med inriktning mot Biokemi

Biokemist
Läs mer Mar 19
Kemiska institutionen utlyser en doktorandanställning i kemi med inriktning mot biokemi.

Doktorandprojektet kommer att fokusera på mekanismer för läkemedelsresistens hos mikrobiomarter och är en del av det europeiska MSCA Doctoral Network (https://endamr.eu/). Anställningen omfattar fyra års forskarutbildning, inklusive forskning och deltagande i forskarutbildningskurser.

Sista ansökningsdag är 31 maj 2025, och planerat startdatum är 1 oktober 2025, eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Människans tarmmikrobiom består av arter som är dåligt kartlagda på molekylär nivå, trots deras avgörande roll i att upprätthålla hälsa. Förekomsten av patogena arter eller obalanser i sammansättningen av kommensala arter är kopplade till sjukdom. Doktorandprojektet syftar till att öka förståelsen av läkemedelsresistensmekanismer hos dessa arter, för att möjliggöra en rationell användning av läkemedel för att modulera tarmens mikrobiella samhälle.

Du kommer att använda molekylärbiologiska och biokemiska metoder för att undersöka läkemedelsresistensmekanismer i representativa grupper av arter från tarmmikrobiomet. Dina arbetsuppgifter inkluderar genetisk manipulation, storskaliga odlingsförsök samt biokemiska analyser för att studera proteiners struktur och funktion (t.ex. röntgenkristallografi, NMR, kryoelektronmikroskopi). Du kommer att få träning i avancerade odlingstekniker för anaeroba bakterier och utveckla färdigheter i analys av stora datamängder.

Vid Umeå universitet blir du en del av en dynamisk forskningsmiljö vid Kemiska institutionen och Laboratoriet för molekylär infektionsmedicin Sverige (MIMS). Du får tillgång till avancerade forskningsinfrastrukturer, inklusive NMR, metabolomik, proteinuttryck och kryo-elektronmikroskopi. Förutom forskningen ingår också deltagande i forskarutbildningskurser.

Som doktorand kommer du att ingå i ett europeiskt doktorandnätverk med nio forskargrupper (https://endamr.eu/). Detta innebär årliga nätverksmöten och specifika utbildningsinsatser inom ämnesområdet. Doktorandutbildningen inkluderar även en forskningsvistelse vid ett av nätverkets partnerlaboratorier.

Behörighet och kvalifikationer
För att bli antagen till forskarutbildning krävs att du uppfyller minst ett av följande kriterier:

- Har avlagt examen på avancerad nivå (masterexamen),
- Har fullgjort minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå,
- Har en motsvarande utländsk utbildning eller förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt.

För särskild behörighet till forskarutbildning i kemi krävs att du har genomgått kurser om minst 90 hp inom kemi eller annat ämne av relevans för specialiseringen. Av dessa 90 hp ska minst 15 hp vara på avancerad nivå inom specialiseringen eller ett motsvarande ämne.

För att bli beviljad MSCA finansiering ska du, vid ansökningstillfället, ej ha vistats i Sverige för studier eller arbete längre än 12 månader under de senaste 3 åren. Du måste också vara inom 4 år efter din mastersexamen (motsv. heltid forskningserfarenhet) och inte heller disputerat inom något annat område.[AB1] 

Ytterligare krav:
- Grundläggande laboratorieerfarenhet.
- Kunskaper i biokemi eller angränsande områden.
- God muntlig och skriftlig engelska.

Meriterande:
- Praktisk erfarenhet av biokemiska och molekylärbiologiska metoder (t.ex. bakterieodling, kloning).
- Erfarenhet av proteinstruktur- och funktionsbestämning (t.ex. NMR, röntgenkristallografi, kryoEM) och/eller analytisk kemi (t.ex. masspektrometri).
- Programmeringskunskaper (t.ex. R eller Python).
- Förmåga att arbeta självständigt, ta initiativ och samarbeta inom forskargruppen.
- God muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga för att presentera forskningsresultat.
- Engagemang och motivation att genomföra en fyraårig forskarutbildning.

Anställningsvillkor
Anställningen syftar till att resultera i en doktorsexamen. Som doktorand kommer du huvudsakligen att bedriva forskarstudier, inklusive forskning och doktorandkurser. Anställningen kan även innefatta undervisning och institutionstjänstgöring (upp till 20% av heltidstjänsten).

Den totala anställningstiden motsvarar fyra års heltidsstudier (48 månader) men kan förlängas till fem år vid 20% undervisning. Tillträde 1 oktober eller enligt överenskommelse, dock senast 31 december 2025. Den fysiska arbetsplatsen kommer att vara Umeå, Sverige.

Som anställd vid Umeå universitet omfattas du av sociala förmåner, inklusive föräldraledighet, semester och företagshälsovård. Läs mer om anställningsförmåner här: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/formaner/.

Lön fastställs i enlighet med fastställd lönestege för doktorandanställning vid Umeå universitet, dock ej lägre än de beviljade medlen från MSCA.

 

Ansökan
Ansökan sker via vårt e-rekryteringssystem (Varbi). Klicka på "Ansök" längst ner på sidan.

Sista ansökningsdag: 31 maj 2025.

Ansökan, skriven på engelska eller svenska, ska innehålla:

- Ett personligt brev som är strukturerat så att det inleds med en kort beskrivning av varför du söker tjänsten, följt av din utbildningsbakgrund och vilken erfarenhet du har (till exempel tekniker som du har erfarenhet av), samt hur dina kvalifikationer och forskningsintressen är relevanta för det ovan beskrivna doktorandprojektet. (Max 1 sida och skrivet utan användning av AI.)
- CV.
- Kopior av examensbevis, betygsutdrag och annan relevant dokumentation.
- Kopior av examensarbeten eller publikationer (max. 5 dokument).
- Kontaktuppgifter till minst två referenspersoner.

Kontakt och ytterligare information
För frågor om anställningen, vänligen kontakta Dr André Mateus (andre.mateus@umu.se) eller besök:

Forskargruppens webbplats: https://mateuslab.com/Doktorandnätverkets webbplats: https://endamr.eu/

Välkommen med din ansökan!

Om oss
Institutionen för kemi är en av de största institutionerna vid Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, med cirka 200 anställda och en starkt växande forskningsverksamhet. Institutionen bedriver forskning inom fyra huvudområden: Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och Teknisk kemi. Vi är även en central del av Kemiskt-biologiskt centrum (KBC).

Mer information om forskarutbildningen:
www.umu.se/fakulteten-for-naturvetenskap-och-teknik/utbildning/forskarutbildning/kemi/

Mer information om att arbeta vid Umeå universitet:
https://www.umu.se/jobba-hos-oss/

Ansök nu

Doktorander i statistik

Doktorand
Läs mer Mar 20
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Handelshögskolan, Enheten för statistik, söker en eller två doktorander i statistik som kan bedriva kvalificerad statistisk forskning.

Välkommen med din ansökan senast 2025-05-11.

Vi söker en eller två doktorander som är intresserad av att arbeta inom Enhetens forskningsmiljö som fokuserar på statistikforskning för ett bättre samhälle, dvs. forskning som fokuserar på att utveckla statistiska metoder och mjukvara för stora och komplexa datamängder. Doktoranden/ doktoranderna planeras att kopplas till ett eller flera av enhetens forskningsprojekt. Befintliga forskningsprojekt är ”Innovativa statistiska metoder för kunskapsprov för att säkerställa jämförbarhet och rättvisa av provpoäng” som leds av professor Marie Wiberg. Det övergripande syftet med projektet är att utveckla innovativa statistiska metoder för att analysera standardiserade kunskapsprov så att vi säkerställer tillförlitliga, valida och rättvisa provresultat över tid för alla provtagare. Ett annat projekt som leds av Wiberg är ”Innovativa statistiska och maskininlärningsmetoder för att jämföra prestation och utfall i registerstudier”. Det övergripande syftet med projektet är att utveckla, utvärdera och implementera statistiska metoder, inklusive maskininlärningsmetoder för att dra slutsatser från registerdata. Ett tredje projekt är ”Integrativa maskin- och djupinlärningsmodeller för prediktiv analys inom komplexa sjukdomsområden” som leds av professor Marie Eriksson. Projektets övergripande syfte är att utveckla förklarbara modeller som med hög precision kan identifiera patienter som löper hög risk för allvarliga utfall efter komplexa sjukdomar som stroke. Projektet är ett samarbete med Riksstroke och inkluderar även frågor kopplade till jämlik vård. 

Din forskning kommer att bedrivas inom enhetens forskningsinriktning samt planeras vara kopplat till ett multidisciplinärt forskningsprojekt som både inkluderar statistisk metodutveckling och tillämpade analyser. Projekten kommer att bedrivas vid Umeå universitet, men genomföras i samarbete med såväl forskare från andra discipliner som inom ramen för internationella samarbeten. Programmeringsspråket kommer i första hand att vara R.

Utbildning på forskarnivå motsvarar fyra års heltidsstudier (240 högskolepoäng). Vid behov kan du även delta i grundutbildning och/eller annan institutionsverksamhet upp till 20% av arbetstiden. I sådana fall förlängs anställningen i motsvarande grad. För information om utbildning på forskarnivå, se Samhällsvetenskaplig fakultet: https://www.umu.se/samhallsvetenskaplig-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/.

Tillträde är 1 september 2025, eller efter överenskommelse.

Behörighet och förkunskapskrav
Du behöver både grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har 1) avlagt en examen på avancerad nivå, 2) fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller 3) på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i statistik har den som har antingen 1) godkänt resultat på kurser om minst 90 högskolepoäng i ämnet statistik varav minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå, eller 2) 60 högskolepoäng i ämnet statistik på avancerad nivå. Dessutom krävs att den sökande har godkänt resultat om minst 30 högskolepoäng i ämnet matematik. Behörighetskraven kan också bedömas vara uppfyllda om den sökande har, inom eller utom landet, förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningen av behöriga sökande grundar sig på den sökandes meriter och förutsättningar att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Erfarenheter av programmeringsspråket R (eller liknande), statistisk inferens, samt maskininlärningsmetoder är särskilt meriterande.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

- Personligt brev med en beskrivning av ditt forskningsintresse.
- Curriculum Vitae.
- Formuläret ”Ny doktorand” som du hittar här: http://www.hh.umu.se/emp/Nyadoktorander.docx
- Kopior av uppsatser/ examensarbete (C- och magisteruppsatser eller liknande arbeten).
- Kopior av betyg, examensbevis och annan dokumentation som du vill åberopa.
- Kontaktuppgifter med e-postadresser till två eller flera referenspersoner.

Du ansöker via universitets e-rekryteringssystem och ansökan ska vara inkommen senast 2025-05-11. Läs mer om Handelshögskolan här: https://www.umu.se/handelshogskolan/

Välkommen med din ansökan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Doktorander i statistik

Doktorand
Läs mer Mar 19
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Handelshögskolan, Enheten för statistik, söker en eller två doktorander i statistik som kan bedriva kvalificerad statistisk forskning.

Välkommen med din ansökan senast 2025-05-11.

Vi söker en eller två doktorander som är intresserad av att arbeta inom Enhetens forskningsmiljö som fokuserar på statistikforskning för ett bättre samhälle, dvs. forskning som fokuserar på att utveckla statistiska metoder och mjukvara för stora och komplexa datamängder. Doktoranden/ doktoranderna planeras att kopplas till ett eller flera av enhetens forskningsprojekt. Befintliga forskningsprojekt är ”Innovativa statistiska metoder för kunskapsprov för att säkerställa jämförbarhet och rättvisa av provpoäng” som leds av professor Marie Wiberg. Det övergripande syftet med projektet är att utveckla innovativa statistiska metoder för att analysera standardiserade kunskapsprov så att vi säkerställer tillförlitliga, valida och rättvisa provresultat över tid för alla provtagare. Ett annat projekt som leds av Wiberg är ”Innovativa statistiska och maskininlärningsmetoder för att jämföra prestation och utfall i registerstudier”. Det övergripande syftet med projektet är att utveckla, utvärdera och implementera statistiska metoder, inklusive maskininlärningsmetoder för att dra slutsatser från registerdata. Ett tredje projekt är ”Integrativa maskin- och djupinlärningsmodeller för prediktiv analys inom komplexa sjukdomsområden” som leds av professor Marie Eriksson. Projektets övergripande syfte är att utveckla förklarbara modeller som med hög precision kan identifiera patienter som löper hög risk för allvarliga utfall efter komplexa sjukdomar som stroke. Projektet är ett samarbete med Riksstroke och inkluderar även frågor kopplade till jämlik vård. 

Din forskning kommer att bedrivas inom enhetens forskningsinriktning samt planeras vara kopplat till ett multidisciplinärt forskningsprojekt som både inkluderar statistisk metodutveckling och tillämpade analyser. Projekten kommer att bedrivas vid Umeå universitet, men genomföras i samarbete med såväl forskare från andra discipliner som inom ramen för internationella samarbeten. Programmeringsspråket kommer i första hand att vara R.

Utbildning på forskarnivå motsvarar fyra års heltidsstudier (240 högskolepoäng). Vid behov kan du även delta i grundutbildning och/eller annan institutionsverksamhet upp till 20% av arbetstiden. I sådana fall förlängs anställningen i motsvarande grad. För information om utbildning på forskarnivå, se Samhällsvetenskaplig fakultet: https://www.umu.se/samhallsvetenskaplig-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/.

Tillträde är 1 september 2025, eller efter överenskommelse.

Behörighet och förkunskapskrav
Du behöver både grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har 1) avlagt en examen på avancerad nivå, 2) fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller 3) på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i statistik har den som har antingen 1) godkänt resultat på kurser om minst 90 högskolepoäng i ämnet statistik varav minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå, eller 2) 60 högskolepoäng i ämnet statistik på avancerad nivå. Dessutom krävs att den sökande har godkänt resultat om minst 30 högskolepoäng i ämnet matematik. Behörighetskraven kan också bedömas vara uppfyllda om den sökande har, inom eller utom landet, förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningen av behöriga sökande grundar sig på den sökandes meriter och förutsättningar att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Erfarenheter av programmeringsspråket R (eller liknande), statistisk inferens, samt maskininlärningsmetoder är särskilt meriterande.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

- Personligt brev med en beskrivning av ditt forskningsintresse.
- Curriculum Vitae.
- Formuläret ”Ny doktorand” som du hittar här: http://www.hh.umu.se/emp/Nyadoktorander.docx
- Kopior av uppsatser/ examensarbete (C- och magisteruppsatser eller liknande arbeten).
- Kopior av betyg, examensbevis och annan dokumentation som du vill åberopa.
- Kontaktuppgifter med e-postadresser till två eller flera referenspersoner.

Du ansöker via universitets e-rekryteringssystem och ansökan ska vara inkommen senast 2025-05-11.

Välkommen med din ansökan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Vikarierande universitetslektor i omvårdnad, inriktning operationssjukvård

Universitets- och högskolelektor
Läs mer Mar 26
Nytt
Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.



Vid Institutionen för omvårdnad, som har ett hundratal anställda, bedrivs utbildning till sjuksköterska och röntgensjuksköterska, specialistutbildningar för sjuksköterskor, barnmorske-, magister- och masterutbildning samt forskarutbildning/forskning inom tre huvudämnen; omvårdnad, radiografi samt sexuell och reproduktiv hälsa.

Vi söker nu en vikarierande universitetslektor i omvårdnad med inriktning operationssjukvård, med möjlighet till förenad anställning som sjuksjuksköterska.

Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna ingår undervisning och handledning i ämnesområdet Omvårdnad inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid sjuksköterskeprogrammet/specialistsjuksköterskeprogram. Undervisning inom andra program och utbildningar och/eller i närliggande ämnesområden kan ingå, liksom undervisning inom allmänna kompetenser som ingår i en professionsutbildning. Undervisning kommer delvis att ske med internetbaserade metoder på distans. Undervisningen sker på svenska och engelska. I arbetsuppgifterna ingår forskning och utvecklingsarbete, samt undervisning och handledning inom utbildning på forskarnivå inom medicinsk vetenskap med inriktning mot omvårdnad. Administrativa uppgifter och uppdrag inom institutionen och Medicinska fakulteten ingår. Ledning av personal och verksamhet, exempelvis ledning av egen forskargrupp och eller inom undervisning i egenskap av studierektor/kurssamordnare (el dyl) kan ingå.

Anställningen är tidsbegränsad till 12 månader på heltid till en omfattning av 100 %. Stationeringsort är Umeå, men arbete på annan ort kan förekomma.

Anställningen som universitetslektor kan efter överenskommelse – och förutsatt sjukvårdshuvudmannens godkännande – förenas med anställning som legitimerad sjuksköterska vid Region Västerbotten, vilket innebär kliniska arbetsuppgifter till en omfattning om upp till 13 timmar i veckan.

Behörighetskrav
Behörig att anställas som universitetslektor är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. 

För att vara behörig för anställning ska den sökande ha dokumenterad förmåga att undervisa på svenska och engelska. 

Eftersom anställningen kan förenas med anställning som operationssjuksköterska och undervisningen är riktad till blivande sjuksköterskor och operationssjuksköterskor, är legitimation som sjuksköterska och specialistsjuksköterskeexamen med inriktning operationssjukvård ett krav för att kunna anställas, och klinisk skicklighet är ett behörighetskrav. Därutöver krävs för att vara behörig nödvändiga språkkunskaper i svenska, danska eller norska (enligt Socialstyrelsens definition).

Den sökande ska kunna presentera ett eget, aktuellt forskningsprogram.

Den sökande förväntas vidare ha genomgått högskolepedagogisk utbildning motsvarande 7,5 hp eller på annat sätt tillägnat sig motsvarande kunskaper. 

För att vara behörig för anställningen ska den sökande ha dokumenterad ämneskompetens och erfarenhet av forskning inom omvårdnad, företrädesvis operationssjukvård.

För att vara behörig för anställning ska den sökande ha dokumenterad ämneskompetens i undervisningsämnet operationssjukvård.

Bedömningsgrunder
Som bedömningsgrunder vid anställning av universitetslektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla, dvs. pedagogisk och klinisk skicklighet. Därutöver bedöms vetenskaplig skicklighet, administrativ skicklighet samt skicklighet att leda personal och verksamhet.

En allmän bedömningsgrund för lärare vid Umeå universitet är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl. 

Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av andra behörighetsgrundande förhållanden.

Viktning av bedömningsgrunder
Vid tillsättning kommer viktning av meriter att ske enligt följande: pedagogisk skicklighet (3), vetenskaplig skicklighet (2). Vidare viktas graden av administrativ skicklighet, klinisk skicklighet och skicklighet att leda personal och verksamhet (sammantaget 1).

Läs mer om bedömningsgrunderna i annonsen på vår hemsida.

Ansökan

Sista ansökningsdag är 2025-05-08. Anvisningar för ansökan samt förteckning över de handlingar som ska bifogas till ansökan hittar du https://www.umu.se/medicinsk-fakultet/om-fakulteten/akademidocentur/anvisningar-for-ansokan-om-lararanstallning/.

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem som du når via ansökningsknappen nedan. När ansökan är mottagen kommer du att få ett svarsmail.

Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Vikarierande universitetslektor i omvårdnad, inriktning hjärtsjukvård

Universitets- och högskolelektor
Läs mer Mar 26
Nytt
Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.



Vid Institutionen för omvårdnad, som har ett hundratal anställda, bedrivs utbildning till sjuksköterska och röntgensjuksköterska, specialistutbildningar för sjuksköterskor, barnmorske-, magister- och masterutbildning samt forskarutbildning/forskning inom tre huvudämnen; omvårdnad, radiografi samt sexuell och reproduktiv hälsa.

Vi söker nu en vikarierande universitetslektor i omvårdnad med inriktning hjärtsjukvård, med möjlighet till förenad anställning som sjuksjuksköterska.

Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna ingår undervisning och handledning i ämnesområdet Omvårdnad inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid sjuksköterskeprogrammet/specialistsjuksköterskeprogram. Undervisning inom andra program och utbildningar och/eller i närliggande ämnesområden kan ingå, liksom undervisning inom allmänna kompetenser som ingår i en professionsutbildning. Undervisning kommer delvis att ske med internetbaserade metoder på distans. Undervisningen sker på svenska och engelska. I arbetsuppgifterna ingår forskning och utvecklingsarbete, samt undervisning och handledning inom utbildning på forskarnivå inom medicinsk vetenskap med inriktning mot omvårdnad. Administrativa uppgifter och uppdrag inom institutionen och Medicinska fakulteten ingår. Ledning av personal och verksamhet, exempelvis ledning av egen forskargrupp och/eller inom undervisning i egenskap av studierektor/kurssamordnare (el dyl) kan ingå.

Anställningen är tidsbegränsad till 12 månader på heltid till en omfattning av 100 %. Stationeringsort är Umeå, men arbete på annan ort kan förekomma.

Anställningen som universitetslektor kan efter överenskommelse – och förutsatt sjukvårdshuvudmannens godkännande – förenas med anställning som legitimerad sjuksköterska vid Region Västerbotten, vilket innebär kliniska arbetsuppgifter till en omfattning om upp till 13 timmar i veckan.

Behörighetskrav
Behörig att anställas som universitetslektor är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. 

För att vara behörig för anställning ska den sökande ha dokumenterad förmåga att undervisa på svenska och engelska. 

Eftersom anställningen kan förenas med anställning som sjuksköterska och undervisningen är riktad till blivande sjuksköterskor, är legitimation som sjuksköterska ett krav för att kunna anställas, och klinisk skicklighet är ett behörighetskrav. Därutöver krävs för att vara behörig nödvändiga språkkunskaper i svenska, danska eller norska (enligt Socialstyrelsens definition).

Den sökande ska kunna presentera ett eget, aktuellt forskningsprogram.

Den sökande förväntas vidare ha genomgått högskolepedagogisk utbildning motsvarande 7,5 hp eller på annat sätt tillägnat sig motsvarande kunskaper. 

För att vara behörig för anställningen ska den sökande ha dokumenterad ämneskompetens och erfarenhet av forskning inom kardiologisk omvårdnad.

För att vara behörig för anställning ska den sökande ha dokumenterad ämneskompetens i undervisningsämnet hjärtsjukvård.

Bedömningsgrunder
Som bedömningsgrunder vid anställning av universitetslektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla, dvs. pedagogisk och klinisk skicklighet. Därutöver bedöms vetenskaplig skicklighet, administrativ skicklighet samt skicklighet att leda personal och verksamhet.

En allmän bedömningsgrund för lärare vid Umeå universitet är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl. 

Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av andra behörighetsgrundande förhållanden.

Viktning av bedömningsgrunder
Vid tillsättning kommer viktning av meriter att ske enligt följande: pedagogisk skicklighet (3), vetenskaplig skicklighet (2). Vidare viktas graden av administrativ skicklighet, klinisk skicklighet och skicklighet att leda personal och verksamhet (sammantaget 1).

Beskrivning av bedömningsgrunderna
Bedömningsgrunderna beskrivs närmare i dokumentet Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet (Dnr FS 1.1-247-19).

Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer för denna anställning särskild hänsyn att tas till dokumenterad erfarenhet av planering, genomförande och utvärdering av utbildning på grund-, avancerad och forskarnivå i hjärtsjukvård. Hänsyn kommer också att tas till erfarenhet av handledning och examination. 

Den sökande förväntas uppvisa en pedagogisk verksamhet motsvarande minst 120 timmar samt erfarenhet av kursansvar eller motsvarande. 

Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer för denna anställning särskild vikt att läggas vid självständiga forskningsinsatser, nytänkande, aktualitet, kvalitet och originalitet inom pågående forskning inom kardiologisk omvårdnad. Här anses särskilt meriterande dokumentation av publicerade originalarbeten i vilka det framgår att sökande har haft en framträdande roll samt erhållna externa forskningsbidrag som huvud- eller medsökande. Meriterande är även postdoktor-vistelse vid annat lärosäte än det lärosäte där sökande disputerat samt referee-uppdrag från internationella vetenskapliga tidskrifter.

Administrativ skicklighet kan visas genom erfarenhet av grundutbildningsplanering, skicklighet att utveckla och leda andra samt skicklighet att administrera m.m.  

Klinisk skicklighet visas genom aktuell klinisk erfarenhet och dokumenterat god klinisk kompetens. 

Ansökan

Sista ansökningsdag är 2025-05-08. Anvisningar för ansökan samt förteckning över de handlingar som ska bifogas till ansökan hittar du https://www.umu.se/medicinsk-fakultet/om-fakulteten/akademidocentur/anvisningar-for-ansokan-om-lararanstallning/.

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem som du når via ansökningsknappen nedan. När ansökan är mottagen kommer du att få ett svarsmail.

Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Vikarierande lektor till Ekonomisk historia

Universitets- och högskolelektor
Läs mer Mar 24
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Enheten för Ekonomisk historia utlyser en anställning som vikarierande universitetslektor i ekonomisk historia.

Anställningen är heltid under 6 månader med tillträde 2025-08-01 eller enligt överenskommelse.

Enheten för ekonomisk historia är forskningsintensiv och har cirka 15 personer anställda. Forskningen inom ämnet publiceras regelbundet i svenska och utländska tidskrifter och utnyttjar både kvantitativa och kvalitativa metoder som viktiga verktyg. Ekonomisk historia har väl utvecklade forskningssamarbeten på lokal, nationell och internationell nivå inom följande områden: näringslivshistoria, miljö- och energihistoria, finanshistoria, ekonomisk tillväxt och omvandling, politisk ekonomi samt agrarhistoria. 

Mer information om enheten hittar ni https://www.umu.se/enheten-for-ekonomisk-historia/

Arbetsuppgifter 
De huvudsakliga arbetsuppgifterna avser undervisning på våra program på kandidatnivå, avancerad nivå och handledning av doktorander. Det huvudsakliga arbetsinnehållet är planering, genomförande, examination och utvärdering av utbildning, inklusive kursansvar, kursutveckling och administrativa göromål vid enheten.

En del av arbetsuppgifterna innebär samverkan med externa och interna parter inom både utbildning och forskning. Det ingår även att aktivt följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt. Vidare förutsätter arbetsuppgifterna närvaro på arbetsplatsen och aktivt deltagande i institutionens verksamhet.

Behörighetskrav för anställningen
Behörig att anställas som universitetslektor är, enligt 4 kap. 4 § högskoleförordningen, den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen.

Behörigheten avser avlagd doktorsexamen i ekonomisk historia.

Bedömningsgrunder och avvägning mellan bedömningsgrunderna
Som bedömningsgrunder vid anställning av en universitetslektor kommer i lika stor utsträckning beaktas graden av vetenskaplig som pedagogisk skicklighet, där dessa fästs särskild vikt. Därutöver fästs vikt vid övriga bedömningsgrunder.

Vid bedömningen av den pedagogiska och vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt fästas vid erfarenheter av undervisning respektive forskning inom området ekonomisk historia.

Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer vikt att fästas vid dokumenterade erfarenheter av planering, genomförande och utvärdering av forskningsbaserad utbildning, erfarenheter av olika utbildningsformer samt ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande och den egna lärararrollen. Vikt fästs också vid högskolepedagogisk utbildning.

Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt fästas vid samverkan med omgivande samhälle och nationella samarbetspartners i forskningsnätverk. Stor vikt kommer att fästas vid förmåga att genomföra och publicera forskning av hög kvalitet och bidra till forskningsutveckling inom det angivna området. Vikt kommer också fästas vid originalitet, referee-granskade publikationer i välrenommerade tidskrifter samt förmåga att i konkurrens erhålla forskningsmedel.

Därutöver kommer vikt fästas vid förmåga att samverka med det omgivande samhället samt god administrativ förmåga, förvärvad genom till exempel koordinerings- och ledningsuppdrag.

God förmåga att kommunicera väl på både svenska och engelska är meriterande då undervisning kommer att ske på båda språk.

En allmän förutsättning för lärare vid Umeå universitet är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Ansökan
Behörighetskrav och bedömningsgrunder återfinns i Anställningsordning för lärare vid Umeå universitet som du hittar https://www.umu.se/globalassets/fristaende-webbar/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/anstallningsordning-20240604-giltig-fran-241101.pdf

Samhällsvetenskapliga fakultetens anvisningar vid ansökan om och sakkunnigbedömning av anställning som universitetslektor hittar du https://www.umu.se/contentassets/4f01b20399e24619bca156cb1126f28d/anvisningar-for-arbeta-hos-oss-samhallsvetenskaplig-fakultet/anvisning-vid-ansokan-om-och-sakkunnigbedomning-av-anstallning-som-universitetslektor.pdf

I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med intervju, provföreläsning och referenstagning.

 

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Doktorander i nationalekonomi

Doktorand
Läs mer Mar 24
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Enheten för Nationalekonomi vid Handelshögskolan, Umeå universitet, söker doktorander inom områdena offentlig ekonomi och industriell organisation.

Välkommen med din ansökan senast 2025-05-02.

Doktoranderna kommer att vara en del av ett forskningsprojekt som handlar om olika effektivitetsaspekter av den offentliga sektorns val, såsom omfördelande beskattning, tillhandahållande av kollektiva varor, policykoordinering (eller avsaknaden därav) mellan olika nivåer inom den offentliga sektorn (kommunal, regional och nationell), samt externalitetskorrigering. Projektet handlar också om att studera hur tillhandahållandet av offentliga tjänster kan organiseras i syfte att förbättra ekonomisk effektivitet via effektiv upphandling, kontraktsdesign och relaterade frågor rörande marknadsreglering. Avsikten är att ta ett brett perspektiv på den offentliga sektorns uppgifter och procedurer i syfte att uppnå en förbättrad resursallokering.

Konkret omfattar forskningsprojektet som ligger till grund för denna rekrytering tre sammanlänkade forskningsområden med det övergripande syftet att vidareutveckla forskningen om ekonomisk effektivitet i sammanhang där den offentliga sektorn spelar en stor roll. Ett sådant område handlar om interaktioner mellan olika nivåer av beslutsfattande – den nationella regeringen, regionala beslutsfattare och lokala beslutsfattare. En huvudaspekt här är den ineffektivitet som sådana interaktioner kan ge upphov till på grund av bristande samordning mellan den offentliga sektorns olika delar samt de övergripande konsekvenser detta medför för utformningen av policy. 

Ett annat område handlar om för- och nackdelar med offentlig upphandling kontra olika valsystem (t.ex. där den offentliga sektorn betalar för äldreomsorgen men användarna kan välja utförare). Här inkluderas också potentiella problem som upphandlande enheter kan stå inför, såsom samverkan mellan anbudsgivare samt hur samverkan kan förhindras med marknadsregleringar. 

Det tredje området fokuserar på sekundära mål inom offentlig upphandling genom att undersöka möjligheten att använda upphandling som ett medel för att uppnå miljömässiga och sociala mål (utöver att uppnå de primära målen bakom upphandlingen). Det är värt att poängtera att dessa tre områden inte utesluter varandra: ett doktorandprojekt kan baseras antingen på ett specifikt område eller en mix mellan dessa områden.

Arbetsuppgifter
Du förväntas arbeta självständigt med dina studier men också samarbeta med forskargruppens övriga medlemmar samt delta i seminarier och annan institutionsverksamhet. 

Behörighet och urval till forskarutbildning

- Grundläggande behörighet för att antas till forskarutbildningen har den som har avlagt examen på avancerad nivå, eller har minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå.
- Särskild behörighet för antagning till forskarutbildning i nationalekonomi kräver godkända kurser inom nationalekonomi omfattande minst 90 högskolepoäng.
- De viktigaste bedömningsgrunderna är verifierad analytisk förmåga, ett starkt forskningsintresse, samt förmåga att arbeta i grupp och att självständigt genomföra arbetsuppgifterna.
- Sökande förutsätts ha god förmåga vad gäller muntlig och skriftlig presentation på engelska.
- Sökande med examen från ett icke-svenskt universitet ombeds att visa upp resultat från GMAT (och/eller GRE) och TOEFL test om sådana finns.
- Dokumenterade kunskaper i kvantitativ metod såsom matematik och ekonometri är meriterande.

Ansökan
En fullständig ansökan skall innehålla:

- Personligt brev med redogörelse för forskningsintresse och motivation till att söka forskarutbildningen (max 2 sidor).
- Curriculum Vitae.
- Kopior av betyg och examensbevis.
- Kopia på uppsats/examensarbete.
- Namn och kontaktuppgifter på två referenser.

Ansökan ska vara skriven på engelska. Du ansöker via universitetets e-rekryteringssystem och ansökan ska vara inkommen senast 2025-05-02.

Övrig information
Forskarutbildningen omfattar normalt fyra års heltidsstudier. Doktorandstudierna finansieras med ett stipendium i upp till två år följt av två års anställning som doktorand. Vid behov kan du även delta i grundutbildning och/ eller annan institutionsverksamhet upp till 20% av arbetstiden. I sådana fall förlängs anställningen i motsvarande grad.

Arbetstiden tillbringas i Umeå där det förväntas att doktoranden deltar i institutionens aktiviteter. Information om forskarutbildningen i nationalekonomi, inklusive dess allmänna studieplan hittar du här: https://www.umu.se/handelshogskolan/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/nationalekonomi/

För ytterligare information är du välkommen att kontakta David Granlund, forskningsansvarig, mailto:david.granlund@umu.se, eller Giovanni Forchini, forskarutbildningsansvarig, mailto:giovanni.forchini@umu.se. 

Läs mer om Handelshögskolan här: https://www.umu.se/handelshogskolan/

Välkommen med din ansökan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Postdoktor (3 år) i datavetenskap

Universitets- och högskoleadjunkt
Läs mer Mar 21
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Institutionen för datavetenskap
Till vår institution, som bedriver forskning på högsta internationella nivå och tillhandahåller ett flertal högkvalitativa utbildningsprogram, söker vi nu en postdoktor som arbete med en kompilator för linjär algebra-uttryck.

För mer information besök
https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Linjär algebra-uttryck beräknas på ett effektivt och robust sätt genom att överföras till en noggrant vald sekvens av anrop till optimerade funktioner i bibliotek som BLAS och LAPACK. Översättningen är långt ifrån unik och olika översättningar skiljer sig åt i termer av tidsåtgång, minnesåtgång och numerisk noggrannhet. När matrisstorlekarna är okända vid kompileringen, vilket de ofta är, kompliceras problemet av det faktum att ingen enskild översättning är optimal för alla möjliga kombinationer av matrisstorlekar. Konsekvensen blir att den kod som genereras (vid kompileringen av programmet) för att beräkna ett uttryck (vid körningen av programmet) måste bestå av mer än bara en enda sekvens av funktionsanrop.

Vi har nyligen fått ett anslag från Vetenskapsrådet (VR) för att undersöka hur man effektivt kan kompilera linjär algebra-uttryck när matrisstorlekarna är okända vid kompileringen. Projektet siktar på att angripa problemet med e-grafer. En e-graf är en datastruktur som vanligen används av automatiserade satsbevisare och nyligen blivit populära för optimerande kompilatorer och andra optimeringsuppgifter. Vår hypotes är att en e-graf är ett effektivt verktyg för att upptäcka och koda en stor mängd av alternativa sätt att beräkna ett specifikt uttryck med okända matrisstorlekar. När ett konkret uttryck beräknas vid körningen av programmet, vilket avslöjar specifika matrisstorlekar, kan en extraheringsalgoritm utifrån den kompilerade e-grafen identifiera ett optimalt sätt att beräkna den specifika instansen av uttrycket. Projektet bygger vidare på vårt tidigare arbete med linjär algebra-kompilatorer: https://linnea.cs.umu.se/

Anställningen finansieras av Vetenskapsrådet via projektet 2024-04957 ”Kompilering av linjär algebra-uttryck av allmän storlek med hjälp av likhetsgrafer”. Postdoktorn kommer att vara en del av forskargruppen High-Performance and Automatic Computing (HPAC) och samarbeta med Paolo Bientinesi och Lars Karlsson.

HPAC:s hemsida: https://hpac.cs.umu.se/ 

Kvalifikationer
För att bli anställd enligt postdoktoravtalet krävs att postdoktorn har avlagt doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Krav:

Doktorsexamen i datavetenskap, matematik eller liknande.
God förmåga att kommunicera skriftligt och muntligt på engelska.
Färdighet i programspråksteori, kompilatorteknik och -optimering.
Programmeringsfärdighet i C, C++ och/eller Rust.

Meriterande:

Erfarenhet av e-grafer.
Kännedom om teori och algoritmer som används av, till exempel, bevisassistenter, omskrivningssystem, optimerande kompilatorer, programanalysverktyg, villkorsprogrammering, eller liknande.
Kännedom om bibliotek för linjär algebra och högpresterande beräkningar.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:

Personligt brev som motiverar ditt intresse för tjänsten och beskriver hur dina kvalifikationer och erfarenheter är relevanta för anställningen (maximalt 2 A4-sidor med 11 punkters teckenstorlek).
Ett curriculum vitae (CV). Elektroniska länkar till doktorsavhandlingen och alla relevanta publikationer.
Kopior av examensbevis, inklusive dokumentation av avklarade akademiska kurser och erhållna betyg.
Kontaktinformation till tre referenspersoner.
Dokumentation och beskrivning av andra relevanta erfarenheter eller kompetenser, inklusive programvaruprojekt.

Ansökan måste skrivas på engelska eller svenska. Om bifogade dokument är skrivna på något annat språk måste en översättning till engelska eller svenska inkluderas. Bifogade dokument måste vara i pdf-format. 
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Doktorand i datavetenskap

Doktorand
Läs mer Mar 21
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Institutionen för datavetenskap

Till vår institution, kännetecknad av världsledande forskning inom flera fält och en bredd av internationellt högt rankade utbildningsprogram, söker vi nu en doktorand som ska arbeta med en kompilator för linjär algebra-uttryck.

För mer information besök  https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Projektbeskrivning

Linjär algebra-uttryck beräknas på ett effektivt och robust sätt genom att överföras till en noggrant vald sekvens av anrop till optimerade funktioner i bibliotek som BLAS och LAPACK. Översättningen är långtifrån unik och olika översättningar skiljer sig åt i termer av tidsåtgång, minnesåtgång och numerisk noggranhet. När matrisstorlekarna är okända vid kompileringen, vilket de ofta är, kompliceras problemet av det faktum att ingen enskild översättning är optimal för alla möjliga kombinationer av matrisstorlekar. Konsekvensen blir att den kod som genereras (vid kompileringen av programmet) för att beräkna ett uttryck (vid körningen av programmet) måste bestå av mer än bara en enda sekvens av funktionsanrop.

Vi har nyligen fått ett 4-årigt anslag från Vetenskapsrådet (VR) för att undersöka hur man effektivt kan kompilera linjär algebra-uttryck när matrisstorlekarna är okända vid kompileringen. Projektet siktar på att angripa problemet med e-grafer. En e-graf är en datastruktur som vanligen används av automatiserade satsbevisare och nyligen blivit populära för optimerande kompilatorer och andra optimeringsuppgifter. Vår hypotes är att en e-graf är ett effektivt verktyg för att upptäcka och koda en stor mängd av alternativa sätt att beräkna ett specifikt uttryck med okända matrisstorlekar. När ett konkret uttryck beräknas vid körningen av programmet, vilket avslöjar specifika matrisstorlekar, kan en extraheringsalgoritm utifrån den kompilerade e-grafen identifiera ett optimalt sätt att beräkna den specifika instansen av uttrycket.

Projektet bygger vidare på vårt tidigare arbete med linjär algebra-kompilatorer: https://linnea.cs.umu.se/

Anställningen finansieras av Vetenskapsrådet via projektet 2024-04957 ”Kompilering av linjär algebra-uttryck av allmän storlek med hjälp av likhetsgrafer”. Doktoranden kommer att vara en del av forskargruppen High-Performance and Automatic Computing (HPAC).

HPAC:s hemsida: https://hpac.cs.umu.se/

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. För att bli antagen till utbildning på forskarnivå inom ämnet datavetenskap krävs att den sökande har godkända kurser om minst 90 högskolepoäng i ämnet datavetenskap eller ämne som är direkt relevanta för den aktuella specialiseringen.

Du förväntas vara väl förtrogen med datastrukturer och algoritmer samt programspråksteori och kompilatorteori. Programmeringsfärdighet i C, C++ och/eller Rust är ett krav.  

God förmåga att kommunicera muntligt och skriftligt på engelska är ett krav.

Det är en stark merit att ha tidigare erfarenhet av e-grafer eller vara bekant med teori och algoritmer för, till exempel, bevisassistenter, omskrivningssystem, optimerande kompilatorer, programanalysverktyg, villkorsprogrammering, eller liknande.

Kunskap om bibliotek för linjär algebra och högpresterande beräkningar är meriterande men inte ett krav.

Om anställningen
Anställningen syftar till en doktorsexamen, och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. 

Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2 §) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Den sökande förväntas börja senast 2025-09-01.

En fullständig ansökan ska innehålla:

Ett personligt brev som beskriver dina forskningsintressen, och varför du söker den utlysta anställningen (max 2 A4-sidor med 11 punkters teckenstorlek). 
Kopior av examensbevis eller motsvarande
Curriculum Vitae (CV)
Kopior av kandidat- och/eller masteruppsats, samt andra relevanta publikationer om sådana finns
Kontaktinformation till tre referenspersoner.
Dokumentation och beskrivning av andra relevanta erfarenheter och kompetenser

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Om bifogade dokument har annat originalspråk ska en översättning inkluderas. Bifogade dokument ska vara i pdf-format. 

Utvalda sökande kommer att erbjudas en intervju som kan inkludera en programmeringsuppgift.
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Professor i arkeologi

Professor
Läs mer Mar 21
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Institutionen för idé- och samhällsstudier tillhör Umeå universitets humanistiska fakultet och har ca 110 anställda.

Vid institutionen samlas forskare, lärare och studenter inom ämnesområdena arkeologi, miljöarkeologi, filosofi, historia, historia med utbildningsvetenskaplig inriktning, idéhistoria, religionsvetenskap och teologi under samma tak. Vi har också tre nationella forskningsinfrastrukturer inom institutionens verksamhetsområde, det Miljöarkeologiska laboratoriet, Strategisk miljöarkeologisk databas (SEAD) och ArchLab.

Nu söker vi en professor i arkeologi.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna ingår forskning och att verka för att utveckla arkeologiämnets miljö för forskning och forskarutbildning. Personen förväntas initiera ny forskning och ansöka om externa forskningsmedel. Därutöver ingår undervisning, handledning, samverkan samt administrativt arbete. Av stor betydelse är att utveckla ett välfungerande samarbete med miljöarkeologiämnet och det miljöarkeologiska laboratoriet. Under de första fyra åren ingår det i anställningen att inneha rollen som ämnesprofessor i arkeologi, vilket innebär fakultetsfinansiering av 30% forskningstid och 20% uppdrag som ämnesföreträdare. Därefter gäller samma villkor som för övriga professorer vid fakulteten (för närvarande 30 % forskning samt möjligheten att utses till ämnesprofessor för ytterligare en fyraårsperiod).

För den del av anställningen som finansieras med anslag för utbildning, tillkommer kompetensutvecklingstid upp till motsvarande 10% av heltid. Denna tid används normalt för forskning och arbete med forskningsansökningar.

Förutom forskning och undervisning ingår administration samt personal-, ämnes- och planeringsmöten.

För mer information se: Professor i arkeologi

Behörighets- och bedömningsgrunderna återfinns i Anställningsordning för lärare vid Umeå universitet; https://www.umu.se/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/anstallningsordning-for-larare-vid-umea-universitet2/ 

Ansökan

Ansökan görs via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och ska vara inkommen senast 30 april 2024.

Uppgift om vilka handlingar som ska bifogas ansökan, återfinns i humanistiska fakultetens anvisningar för ansökningar: https://www.umu.se/contentassets/50940fbdac714459ad8b6a4406596619/humanistiska-fakultetens-anvisningar-for-ansokningar-om-anstallning-och-befordran-annonser-publicerade-from-240129.pdf 

Notera att digitala kopior av publikationer ska bifogas till ansökan. För denna anställning ska ingen projektplan lämnas in.

Övrig information

Anställningen är tillsvidare och omfattar 100 % med tillträde enligt överenskommelse.

Arbetsort är Umeå. För att genomföra undervisning, delta i seminarier och möten och fullgöra andra uppgifter som ingår i anställningen krävs hög närvaro i miljön.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av prefekt Jonas Nilsson (090-7869990, jonas.nilsson@umu.se). Frågor som rör rekryteringsprocessen besvaras av HR-samordnare Anna Bladh (090-786 64 78, anna.bladh@umu.se).

För mer information om institutionen, se: https://www.umu.se/institutionen-for-ide-och-samhallsstudier/.

Välkommen med din ansökan!
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Postdoktor (2 år) i matematikdidaktik

Forskarassistent
Läs mer Mar 20
Om institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik 

Vid Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik (NMD) arbetar idag ungefär 45 anställda och verksamheten är stark inom både forskning och utbildning.

Vid institutionen bedrivs forskning och utvecklingsarbete inom utbildningsvetenskap samt utbildning inom i första hand lärarutbildningarna. Den ämneskompetens som institutionens medarbetare framför allt besitter finns inom matematikdidaktik, naturvetenskapernas didaktik, teknikdidaktik och bedömning för lärande. NMD har trivsamma lokaler som ligger centralt på campus. Vi som jobbar på institutionen tycker att det är viktigt att arbeta för en god arbetsmiljö och sammanhållning.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Som postdoktor i matematikdidaktik kommer du att ingå i Umeå forskningscentrum för matematikdidaktik (UFM) som är en av Nordens största matematikdidaktiska forskningsmiljöer. I denna miljö finns bland annat följande forskningsinriktningar: Problemlösning och resonemang, Formativ bedömning samt Språk och kommunikation.

Din huvudsakliga arbetsuppgift kommer vara att bedriva forskning, men undervisning ingår även om upp till 20 % av heltid. En del av tiden (i snitt 30 % av heltid) kommer arbetet att ske inom forskningsprojektet Konstruktioner i matematiktext (KiM). Inom anställningen ges också möjlighet att under övrig tid genomföra egna forskningsaktiviteter, till exempel driva egna forskningsstudier, initiera nya samarbeten, söka forskningsmedel, färdigställa redan genomförda studier eller eventuellt handleda doktorander. Du kan också delta i universitetspedagogiska kurser. Som postdoktor förväntas du även att delta aktivt inom institutionens forskningsmiljö.

Forskningsprojektet KiM, där en del av arbetet kommer att ske, leds av Anneli Dyrvold och Judy Ribeck Nyström och finansieras av Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond. Projektet fokuserar på konventionella uttryckssätt i matematik, så kallade konstruktioner. Ett exempel på en konstruktion i matematik är sättet att benämna specifika objekt, t ex ”vinkeln a” eller ”funktionen f(x).” Intentionen är att bidra med kunskap om konstruktioner av lingvistisk och matematisk relevans, men även med kunskap om betydelsen av konstruktioner i undervisningen.

Denna postdoktoranställning är en del av ett nytt karriärprogram för yngre forskare inom det utbildningsvetenskapliga området, initierat av Lärarhögskolan vid Umeå universitet. Karriärprogrammet syftar till att stärka den utbildningsvetenskapliga forskningen vid Umeå universitet. Som postdoktor i karriärprogrammet kommer du att vara en del av ett tvärvetenskapligt nätverk utöver ditt vanliga forskningssammanhang. Anställningen påbörjas enligt överenskommelse, dock senast november 2025.

Kvalifikationer

För att anställas med stöd av avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Vi söker dig med en doktorsexamen i matematikdidaktik, i pedagogiskt arbete med inriktning mot matematik eller i annat närliggande ämnesområde. Eftersom forskningsprojektet KiM innebär datainsamling i svensk kontext med fokus på det svenska språket finns ett krav på mycket goda kunskaper i svenska.

Vetenskaplig skicklighet utgör den primära bedömningsgrunden och bedöms i första hand genom kvalitet och omfattning av vetenskaplig produktion. Allmänna bedömningsgrunder i övrigt är grad av självständighet och god samarbetsförmåga samt den kompetens utöver detta som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Det är meriterande, men inget krav, med erfarenhet av forskning med inriktning mot aspekter av språk och multisemiotik i textanalyser, men även i klassrumsforskning. Kunskaper om något programmeringsspråk, om formell semantik och logik är också meriterande, liksom erfarenheter av tjänstgöring som lärare i svensk skola.

Villkor
Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i 2 år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor.
Sysselsättningsgrad: 100 %
Tillträdesdatum: 2025-11-01, eller enligt överenskommelse.
Tjänstgöringsort: Umeå, resor förekommer i tjänsten. 

Umeå universitet erbjuder dig ett flertal personalförmåner som främjar en bra balans mellan arbetsliv och privatliv samt goda utvecklingsmöjligheter, läs mer om förmåner här.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla:

Ett personligt brev med beskrivning av varför du är intresserad av denna anställning, inklusive en beskrivning av hur dina erfarenheter passar för att jobba i det pågående forskningsprojektet samt en plan för annan forskningsaktivitet inom anställningen (max två sidor)
CV/meritförteckning
Publikationslista
Kopia av doktorsexamensbevis, eller dokumentation som visar beräknat datum för doktorsexamen, samt andra relevanta intyg eller dylikt
Kopia av doktorsavhandlingen
Kopior av maximalt 3 egna vetenskapliga arbeten särskilt relevanta för denna anställning
Namn och kontaktinformation till två referenspersoner
Övriga handlingar du vill åberopa

Du ansöker via Umeå universitets rekryteringssystem Varbi.

Sista ansökningsdag är 2024-04-29.

Kontakt

För mer information kontakta prefekt Eva Knekta, eva.knekta@umu.se, 090-786 67 26 eller projektledare Anneli Dyrvold, anneli.dyrvold@umu.se, 090-786 64 48.
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Amanuens till juridiska institutionen

Lärarassistent
Läs mer Mar 18
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Beskrivning
Juridiska institutionen är expansiv och har för närvarande drygt 70 anställda.

Institutionen svarar för utbildning inom juristprogrammet ett flertal andra utbildningsprogram och ett stort antal fristående kurser. Närmare information om vår verksamhet finns på vår hemsida: https://www.umu.se/juridiska-institutionen/

Vi söker en amanuens för arbete inom institutionens webbaserade juridiska översiktskurs på distans och halvfart. Tjänsten avser arbete upp till 10% av heltid med varierande omfattning under perioden 2025-08-19 till 2026-06-30. Sista ansökningsdag 28 april 2025. 

Arbetsuppgifter
De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att utföra undervisningsadministrativa uppgifter och bistå kursansvarig i arbete med:

- Kursens mejl och chattfunktion
- Svara på juridiska frågor inom kursens olika rättsområden
- Övrig administration kring kursen

Kursen är nätbaserad och de flesta arbetsuppgifter sker digitalt. Arbetsuppgifternas innehåll och förutsättningar kan komma att förändras över tid. 

Kvalifikationer
Anställning som amanuens regleras i 5 kap högskoleförordningen (HF). Bara den som är antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå får anställas som amanuens (5 kap § 10 HF).

För denna anställning söker vi en aktivt studerande på juristprogrammet vid Umeå universitet. Eftersom arbetsuppgifterna bland annat innebär att svara på juridiska frågor som täcker flera olika rättsområden, söker vi dig som minst har 120hp från juristprogrammet. Stor vikt kommer läggas på personliga egenskaper.

Ansökan
Du ansöker via e-rekryteringssystemet Varbi och din ansökan ska vara inne senast 28 april 2025. Din ansökan ska innehålla:

- CV
- Personligt brev (max 1 sida)
- Intyg på studieresultat från Ladok (eller motsvarande)

Av ansökan ska framgå varför du söker tjänsten och om du har erfarenhet av liknande arbetsuppgifter.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Systemutvecklare

Systemutvecklare/Programmerare
Läs mer Mar 26
Nytt
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


Umeå Plant Science Centre (UPSC) är ett av Europas starkaste forskningscentrum inom experimentell växtbiologi. Här har du tillgång till de senaste instrumenten och ett en miljö med mer än 200 växtforskare. Vår forskning spänner från biokemi och molekylärbiologi till fysiologi och ekosystem forskning https://www.upsc.se.



Systemutvecklare 
Umeå universitet och SciLifeLab söker en systemutvecklare, som kommer att arbeta inom en nyetablerad enhet inom SciLifeLab, Training Hub.

SciLifeLab, Science for Life Laboratory, är ett nationellt center för molekylära biovetenskaper i Sverige, som utvecklar och underhåller unik forskningsinfrastruktur, tjänster och dataresurser för livsvetenskaplig forskning. SciLifeLabs främsta mål är att möjliggöra banbrytande, mångvetenskaplig forskning och främja att forskningen tillämpas till nytta för samhället. Cirka 200 forskargrupper, 1 500 forskare och 40 nationella infrastrukturenheter är kopplade till SciLifeLab, vid alla större svenska lärosäten.

Training Hub är en ny satsning från SciLifeLab som ansvarar för att erbjuda utbildning, service, stöd och resurser inom teknologi- och data-driven livslångt lärande. Vårt uppdrag är nationellt och visionen är att möjliggöra för SciLifeLab att erbjuda svensk forskning högkvalitativ och öppet tillgängligt lärande till exempel i form av kurser, material och annan typ av livslångt lärande. Training Hub samarbetar tätt med en mängd olika nationella och internationella forskningsinfrastrukturer och organisationer. 

Din framtida arbetsplats
Institutionen för fysiologisk botanik är en del av Umeå Plant Science Centre med cirka 200 medarbetare som består av bland annat av 40 gruppledare och representerar för närvarande 48 olika nationaliteter (för mer information, se http://www.upsc.se eller http://www.plantphys.umu.se/english/). Vår huvudsakliga verksamhet är akademisk forskning och utbildning som innefattar områden som ekologi, biokemi, växtfysiologi samt genomik.

SciLifeLab Training Hub (TH) ansvarar för att ge support och stöd till SciLifeLabs ekosystem när det gäller utbildning. Denna position är placerad i Umeå, men då vi arbetar distribuerat över hela Sverige och du kommer att ha kollegor över hela landet, gör att mycket av vårt arbete sker via Zoom/Slack/online. SciLifeLab Training Hub har Stockholms universitet som värduniversitet, med huvudkontor på SciLifeLab Solna.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Som Systemutvecklare på Training Hub kommer du att arbeta med att bygga vår nationella training portal. Denna portal kommer att kunna samla training-information och material från hela life science communityt, samt erbjuda stödsystem för lärare.

Huvuduppgifterna som systemutvecklare inkluderar:

- Utveckling av vårt registersystem
- Design och utveckling av vårt registreringssystem
- Driftsättning, underhåll och support av våra system
- Identifiera arbetsflöden och nya system bäst lämpade för specifika behov
- Integrera befintliga och nya system

Kvalifikationskrav
För befattningen krävs universitets- eller högskoleutbildning inom systemvetenskap, datavetenskap, bioinformatik, eller relaterat ämne relevant för befattningen eller dokumenterad erfarenhet som kan bedömas likvärdig.

- Erfarenhet av utveckling i Linux-baserade miljöer
- Goda kunskaper i Python
- Goda kunskaper i databasmodellering
- Mycket god kommunikationsförmåga på engelska

Meriterande kvalifikationer
- Kunskaper i Ruby programmering
- Erfarenhet av både frontend- och backendutveckling, med större vikt mot backend
- Erfarenhet av container-baserade system, såsom Docker
- Erfarenhet av versionshanteringssystem, t.ex. Git
- Intresse av utbildning och/eller OPEN and FAIR
- Erfarenhet av att arbeta i en forskningsmiljö och/eller forskningsinfrastrukturmiljö
- Förmåga att arbeta både individuellt och i samarbete med kollegor inom olika fält

Anställningsform
Anställningen avser heltid och tillsvidare. Provanställning i upp till 6 månader kan komma att tillämpas. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse.

Din ansökan ska innehålla
- Ett personligt brev (max 2 A4-sidor, 11 pkt) som motiverar ditt intresse för denna anställning och som förklarar varför du är den person som ska anställas. Brevet bör också innehålla en diskussion om din erfarenhet av mjukvaruutveckling.
- En meritförteckning.
- Dokumentation av formella meriter (examensbevis, kursutdrag, kursintyg etc.).
- Dokumentation av tidigare befattningar, relevanta erfarenheter och andra kvalifikationer.
- Referenser (länkar) till allmänt tillgängliga utvecklingsprojekt och repositories du varit en del av.

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi. Sista ansökningsdag 28 april.

Kontakt
Jessica Lindvall, Head of Training, verksamhetsansvarig, jessica.lindvall@scilifelab.se, 0046707106347 

Nina Norgren, Training Manager Technical Platform, nina.norgren@scilifelab.se, 0046730918231 

Johannes Hanson, Prefekt, Institutionen för fysiologisk botanik, Umeå Universitet, johannes.hanson@umu.se 00467866744

Institutionen för fysiologisk botanik är en del av Umeå Plant Science Centre med cirka 200 medarbetare som består av bland annat av 40 gruppledare och representerar för närvarande 48 olika nationaliteter (för mer information, se http://www.upsc.se eller http://www.plantphys.umu.se/english/). Vår huvudsakliga verksamhet är akademisk forskning och utbildning som innefattar områden som ekologi, biokemi, plant fysiologi samt genomik.

Ansök nu

Amanuenser i Kognitionsvetenskap

Forskarassistent
Läs mer Mar 24
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Amanuenser i kognitionsvetenskap till Institutionen för psykologi

Vi söker två amanuenser till Institutionen för psykologi.

Arbetsuppgifterna som amanuens består främst av att bedriva studieträffar enligt modellen Supplemental Instructions (SI) på 1:a terminen på kandidatprogrammet för kognitionsvetenskap. Utbildning och handledning i metoden utgör en del av anställningen. 

Du kommer även att delta vid programintroduktion till KV-programmet vid första kursdagen för termin 1 samt närvara vid KV’s bord/infopass vid Öppet-hus-dagen för gymnasieelever under början av hösten.

Behörighet

Behörig att anställas som amanuens är den student som är antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå inom universitet och högskola.

Kvalifikationer

Studerande på 3:e terminen HT 2025 på kandidatprogrammet i kognitionsvetenskap i Umeå.

Personliga egenskaper

Som person ser vi gärna att du är serviceinriktad, flexibel, strukturerad och noggrann. Arbetsuppgifterna kräver både självständighet och samarbetsförmåga. Vi ser gärna att du har ett personligt intresse för pedagogik och att lära ut.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet såsom självständighet och samarbetsförmåga.

Tillträde

2025-08-15

Omfattning

Befattningen avser 10 % av en heltid med varierande omfattning under terminen.

Varaktighet

För amanuensbefattningar kan anställning ske på högst ett år i taget, dock sammanlagt högst tre år. Anställningen skall fullgöras parallellt med studier. Utgångspunkten för detta behov är ca 5 månaders anställning.

Lön
Umeå universitet tillämpar Lokalt avtal, se detta file:///C:/Users/chwe0002/OneDrive - UmeÃ¥ universitet/Psykologi/Löneavtal doktorander och amanuenser/2024/amanuensavtal-2024-10-01.pdf

Ansökan
Ansökan ska innehålla en kort beskrivning av dig själv samt motivering till varför du söker platsen. Ansökan ska dessutom innehålla CV och ett intyg på studieresultat från Studentwebben. Sista ansökningsdag är den 21 april 2025.

Upplysningar

Närmare upplysningar lämnas av universitetslektor Michael Gruber, tel. 090 - 786 78 35, michael.gruber@umu.se 

Om oss

Institutionen för psykologi är en av de större institutionerna vid samhällsvetenskaplig fakultet, med omkring 100 anställda. Forskning och undervisning återfinns inom sju profilområden: Arbete, organisation och samhälle, Hjärna, arv och miljö i interaktion, Hälsa och miljö, Klinisk psykologi, Kognition, Idrott, fysisk aktivitet och hälsa, samt Utveckling i alla livsfaser.

Läs med om institutionen för psykologi https://www.umu.se/institutionen-for-psykologi/

 





Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Postdoktor (2 år) inom ”Människa-Robot-Samarbete”

Forskare, IT
Läs mer Mar 26
Nytt
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Institutionen för datavetenskap söker en postdoktor som ska arbeta inom ämnet “Människa-Robot-Samarbete” inom WASP-projektet under ledning av universitetslektor Zoe Falomir.

Anställningen är på heltid i två år med tillträde den 1 mai 2025 eller enligt överenskommelse.

Institutionen för datavetenskap

Vår institution bedriver världsledande forskning inom flera vetenskapliga områden och har vuxit snabbt de senaste åren. Se mer information på: https://www.umu.se/en/department-of-computing-science/

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Detta projekt föreslår implementeringen av en kognitiv agent inbyggd i en humanoid robot som kommer att samarbeta med en mänsklig partner eller med en annan humanoid robot för att lösa ett rumsligt problem (t.ex. 3D-pussel). De uppgifter som ska utföras är: (i) scenförståelse: detektering av objekt och relationer mellan objekt, och användning av dessa relationer för att sluta sig till ny kunskap (d.v.s. resonemang); (ii) utforska objekts användningsmöjligheter, lära sig konsekvenserna av de åtgärder som utförs och berika kunskapsbasen (dvs. lärande genom interaktion); (iii) fråga kunskapsbasen om vad som var användbart i det förflutna för att förutsäga åtgärder som kan vara användbara i nuet, prova dem och uppdatera dess kunskapsbas (dvs. kontiuerligt lärande).

Postdoktorsanställningen finansieras av Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP). WASP är Sveriges största enskilda forskningsprogram någonsin, ett stort nationellt initiativ för strategiskt motiverad grundforskning, utbildning och rekrytering av forskare. Läs mer: https://wasp-sweden.org/

Kvalifikationer

Krav på kvalifikationer: 

För att anställas med stöd av avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Postdoktorer som ska undervisa eller handleda måste ha genomgått relevanta kurser i högskolepedagogik.

Övriga önskvärda kvalifikationer:

Dokumenterad expertis inom följande intresseområden är ett krav:

Människan-robot-interaktion: (Bartneck, C., Belpaeme, T., Eyssel, F., Kanda, T., Keijsers, M., & Sabanovic, S. (2024).Human-Robot Interaction – An Introduction. (2nd edition) Cambridge: Cambridge University Press.)
Erfarenhet av programmering av humanoida plattformar (e.g. ROS 2, etc.)

Det är mycket meriterande om du har fokuserat på:

kognitiv robotik
kognitiva arkitekturer (D. Vernon, Artificial Cognitive Systems, MIT Press (2014)).

Viktiga personliga egenskaper är, förutom kreativitet och kritiskt tänkande, goda färdigheter i problemlösning, intresse för tvärvetenskaplig forskning, förmåga att arbeta både självständigt och i grupp, samt erfarenhet av vetenskaplig interaktion med forskare från andra discipliner och i andra länder. Vi förväntar oss en förmåga att arbeta både självständigt och i team. Arbetsspråket i gruppen (och vid institutionen) kommer att vara engelska.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla:

Ett personligt brev som inkluderar (i) en beskrivning av dina forskningsintressen, (ii) dina idéer för detta projekt, (iii) och dina kontaktuppgifter,
Curriculum vitae (CV) med publikationslista inklusive DOI-länkar,
Bestyrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som klargör när doktorsexamen förväntas erhållas,
Bestyrkta kopior av andra examina, lista över genomförda akademiska kurser och betyg,
Kopia av doktorsavhandling och upp till 5 relevanta artiklar,
Andra dokument som sökanden önskar åberopa.
Kontaktuppgifter till två personer som är villiga att agera referenser.

Ansökan måste vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs via vårt elektroniska rekryteringssystem. Dokument som skickas elektroniskt måste vara i Word- eller PDF-format. Logga in i systemet och ansök via knappen längst ner på denna sida. Sista ansökningsdag är den 18 april 2025.






Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Amanuenser i Kognitionsvetenskap

Forskarassistent
Läs mer Mar 21
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Amanuenser i kognitionsvetenskap till Institutionen för psykologi

Vi söker två amanuenser till Institutionen för psykologi.

Arbetsuppgifterna som amanuens består främst av att bedriva studieträffar enligt modellen Supplemental Instructions (SI) på 1:a terminen på kandidatprogrammet för kognitionsvetenskap. Utbildning och handledning i metoden utgör en del av anställningen. 

Du kommer även att delta vid programintroduktion till KV-programmet vid första kursdagen för termin 1 samt närvara vid KV’s bord/infopass vid Öppet-hus-dagen för gymnasieelever under början av hösten.

Behörighet

Behörig att anställas som amanuens är den student som är antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå inom universitet och högskola.

Kvalifikationer

Studerande på 3:e terminen HT 2025 på kandidatprogrammet i kognitionsvetenskap i Umeå.

Personliga egenskaper

Som person ser vi gärna att du är serviceinriktad, flexibel, strukturerad och noggrann. Arbetsuppgifterna kräver både självständighet och samarbetsförmåga. Vi ser gärna att du har ett personligt intresse för pedagogik och att lära ut.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet såsom självständighet och samarbetsförmåga.

Tillträde

2025-08-15

Omfattning

Befattningen avser 10 % av en heltid med varierande omfattning under terminen.

Varaktighet

För amanuensbefattningar kan anställning ske på högst ett år i taget, dock sammanlagt högst tre år. Anställningen skall fullgöras parallellt med studier. Utgångspunkten för detta behov är ca 5 månaders anställning.

Lön
Umeå universitet tillämpar Lokalt avtal, se detta file:///C:/Users/chwe0002/OneDrive - UmeÃ¥ universitet/Psykologi/Löneavtal doktorander och amanuenser/2024/amanuensavtal-2024-10-01.pdf

Ansökan
Ansökan ska innehålla en kort beskrivning av dig själv samt motivering till varför du söker platsen. Ansökan ska dessutom innehålla CV och ett intyg på studieresultat från Studentwebben. Sista ansökningsdag är den 21 april 2025.

Upplysningar

Närmare upplysningar lämnas av universitetslektor Michael Gruber, tel. 090 - 786 78 35, michael.gruber@umu.se 

Om oss

Institutionen för psykologi är en av de större institutionerna vid samhällsvetenskaplig fakultet, med omkring 100 anställda. Forskning och undervisning återfinns inom sju profilområden: Arbete, organisation och samhälle, Hjärna, arv och miljö i interaktion, Hälsa och miljö, Klinisk psykologi, Kognition, Idrott, fysisk aktivitet och hälsa, samt Utveckling i alla livsfaser.

Läs med om institutionen för psykologi https://www.umu.se/institutionen-for-psykologi/

 





Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Staff scientist

Biolog
Läs mer Mar 24
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


Umeå Plant Science Centre (UPSC) är ett av Europas starkaste forskningscentrum inom experimentell växtbiologi. Här har du tillgång till de senaste instrumenten och ett en miljö med mer än 200 växtforskare. Vår forskning spänner från biokemi och molekylärbiologi till fysiologi och ekosystem forskning https://www.upsc.se.



Staff scientist
Umeå Plant Science Centre (UPSC) är en av Europas starkaste forskningsmiljöer för växtgrundforskning inbegripande forskning om växternas ekologi, genetik, cellbiologi, molekylärbiologi och fysiologi (se www.

upsc.se). Till institutionen för fysiologisk botanik, som är en del av Umeå Plant Science Centre, söker vi nu en staff scientist. Anställningen är tidsbegränsad i 12 månader med tillträde 1 juli 2025 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning 
Fotosyntetisk vattenspjälkning är en av de mest grundläggande biologiska processerna på jorden. Målet med projektet är att avslöja hur protein-vatten-kofaktorinteraktioner bidrar till att aktivera den oorganiska Mn4CaO5-klustern i fotosystem II för högeffektiv katalys av vattenspjälkning.

Arbetsuppgifter
Du kommer att utföra tidsupplösta membraninlopps masspektrometri mätningar för att studera effekterna av punktmutationer i vattenkanalerna hos fotosystem II på substratvattnets utbyteskinetik. Du kommer också att ansvara för att lära ut tekniken till en doktorand och utföra och analysera cryo-EM-experiment på dessa mutanter och skriva publikationer. Service av membraninlopps masspektrometri instrument ingår också i arbetsuppgifterna.

Kvalifikationer 
För anställningen krävs:

- Doktorsexamen i fysik, kemi, biologi eller motsvarande.
- Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
- Flerårig erfarenhet av tidsupplöst membraninlopps masspektrometri.
- Erfarenhet av forskning inom fotosyntetisk vattenspjälkning.
- Mycket god kunskap och kännedom gällande avancerade dataanalysmetoder.
 

Stor vikt kommer också läggas vid personlig lämplighet. Du ska ha god samarbetsförmåga, driv och kunna arbeta självständigt och din erfarenhet och kompetens ska också komplettera och stärka forskningen inom avdelningen/institutionen och bidra till dess framtida utveckling.

Tidigare erfarenhet av att förbereda och publicera vetenskapliga resultat är meriterande. Tidigare erfarenhet av att odla Synechocystis, isolera fotosystem II komplex och i cryo-EM är mycket meriterande.

Ansökan 
Ansökan ska innehålla:

- Ett personligt brev där du beskriver dig själv och dina forskningsintressen samt varför du är intresserad av och lämpad för anställningen (max 2 sidor).
- Curriculum vitae (CV) samt lista över publicerade vetenskapliga artiklar
- Verifierade kopior av betyg och examensbevis
- Övriga handlingar som den sökande vill åberopa

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem Varbi. Logga in och ansök via knappen längst ner på webbsidan. Alla bifogade dokument ska vara i MS Word eller PDF format. Välkommen med din ansökan senast 16 April 2025.

Villkor
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 12 månader. Tillträde 1 juli 2025 eller enligt överenskommelse.

Kontakt
För mer information, vänligen kontakta johannes.messinger@umu.se

 

Välkommen med din ansökan!

Institutionen för fysiologisk botanik är en del av Umeå Plant Science Centre med cirka 200 medarbetare som består av bland annat av 40 gruppledare och representerar för närvarande 48 olika nationaliteter (för mer information, se http://www.upsc.se eller http://www.plantphys.umu.se/english/). Vår huvudsakliga verksamhet är akademisk forskning och utbildning som innefattar områden som ekologi, biokemi, plant fysiologi samt genomik.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Staff scientist

Fysiker
Läs mer Mar 26
Nytt
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.



Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t.

ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Institutionen för fysik utlyser en anställning som staff scientist. Anställningen avser heltid i 7 månader med tillträde 1 juni 2025 eller så snart som möjligt.

Beskrivning och arbetsuppgifter

Anställningen innebär att stödja den vetenskapliga verksamheten inom forskargruppen för solsystemets fysik. I huvuduppgifterna ingår att analysera mätdata från planeten Mars samt från kometer. Dessutom ingår att genomföra olika sorters datorsimuleringar av dessa objekt, samt att delta i spridningen av resultat. Vidare förväntas samhandledning och ledning av vissa projekt.

Anställningen omfattar även ledning av organisationskommittén för den konferens, European Space Weather Week, som arrangeras i Umeå i oktober 2025.


Kvalifikationer

Du som sökande måste ha en doktorsexamen i experimentell rymdfysik, plasmafysik eller motsvarande. Du måste ha bred förståelse och erfarenhet av solvindens växelverkan med olika objekt i solsystemet, till exempel variationer i magnetfält, samt joners rörelser i olika områden kring planeter till exempel polarklyftor och magnetosfärers svansar. Kännedom om norrskensfysik är fördelaktigt.


Vidare måste du vara bekant med relevanta tekniker inom analys av data från rymdfarkostbaserade instrument, som till exempel jon- och elektronspektrometrar, magnetometrar och Langmuirsonder. Du skall även kunna använda och tolka resultat från plasmasimuleringar av hybridtyp likaväl som testpartikelsimuleringar och Vlasov- och Particle in Cell-simuleringar. Även färdigheter i programmering med antingen Python eller Matlab är ett krav.

Erfarenhet av att leda och organisera konferenser med flera hundra deltagare är också ett krav. Då projektet omfattar endast sju månader förväntar vi oss en snabb start.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

1. Följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker (max 2 sidor).

2. CV med publikationslista.

3. Kopior på examensbevis översatt till engelska eller svenska.

4. Kopia av doktorsavhandlingen.

5. Namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner.

Information

För mer information kontakta Herbert Gunell, herbert.gunell@umu.se.

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2025-04-16.


Välkommen med din ansökan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Forskare i genusvetenskap

Forskarassistent
Läs mer Mar 25
Nytt
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Om Umeå Centrum för genusstudier
https://www.

umu.se/umea-centrum-for-genusstudier/ är en av de största genusmiljöerna i Sverige. Den är en samlande plats för genusvetetenskap/genusforskning och utbildning med genusinriktning vid Umeå universitet. UCGS erbjuder utbildning i genusvetenskap på alla utbildningsnivåer, från grund- och avancerad nivå till forskarutbildning. Forskningsmiljön är levande och kreativ:  den främjar tvärsektoriella möten och vetenskapliga samarbeten samt strävar aktivt efter att möta aktuella samhällsutmaningar via kunskapsutveckling och bildning. 

Umeå centrum för genusstudier utlyser en anställning som forskare i genusvetenskap med tillträde 2026-01-01 eller enligt överenskommelse.

Huvudsakliga arbetsuppgifter 
De huvudsakliga arbetsuppgifterna består av att bedriva forskning inom projektet TESTO. Identitet, diagnos och tillgång till vård genom testosterontestning och behandling. Övriga arbetsuppgifter består av undervisning på grundläggande och avancerad nivå samt forskarutbildning (max 25% av arbetstiden). Undervisningen bedrivs främst inom genusvetenskap men även tvärvetenskaplig undervisning på forskarutbildningsnivå kan förekomma och omfatta såväl campus- som distansundervisning. Den sökande förväntas kunna genomföra ovan nämnda arbetsuppgifter på svenska och engelska.

I anställningen ingår att följa utvecklingen inom det angivna området, bedriva egen forskning och aktivt delta i arbetsgrupper och kommittéer.  

Behörighetskrav 
Behörig att anställas som forskare är den som avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Behörigheten avser doktorsexamen inom genusvetenskap eller annat område som är relevant för projektet samt dokumenterad erfarenhet av forskning med etnografiska metoder.

Forskare som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Bedömningsgrunder och avvägningen mellan bedömningsgrunderna
Vid bedömning läggs särskilt vikt vid erfarenhet av forskning om biologisk testning i relation till identitet och samhälle.

Vikt läggs vid erfarenhet av undervisning inom genusvetenskap på grund- och avancerad nivå.

Stor vikt läggs vid goda kunskaper i tal och skrift på engelska och svenska.

Stor vikt läggs vid god samarbetsförmåga och personlig lämplighet. 

För att vara aktuell för befattningen ska den sökande ha erhållit externa forskningsmedel (motsvarande minst 50 % av arbetstiden) inom det specifika forskningsområdet.

En allmän förutsättning för samtliga lärarkategorier är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Ansökan
Behörighetskrav och bedömningsgrunder återfinns i Anställningsordning för lärare vid Umeå universitet som du hittar https://www.umu.se/globalassets/fristaende-webbar/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/anstallningsordning-20240604-giltig-fran-241101.pdf

Samhällsvetenskapliga fakultetens anvisningar vid ansökan om och sakkunnigbedömning av anställning som forskare hittar du https://www.umu.se/contentassets/4f01b20399e24619bca156cb1126f28d/anvisningar-for-arbeta-hos-oss-samhallsvetenskaplig-fakultet/anvisning-vid-ansokan-om-och-sakkunnigbedomning-av-anstallning-som-forskare.pdf

I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med intervju, provföreläsning och referenstagning.

Välkommen med din ansökan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Vikarierande universitetsadjunkt i arkitektur (2 år)

Universitets- och högskoleadjunkt
Läs mer Mar 17
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Arkitekthögskolan vid Umeå universitet (UMA) söker en vikarierande universitetsadjunkt i arkitektur och stadsbyggnad.

Anställningen är tidsbegränsad på heltid (100%) under 24 månader. Sista ansökningsdag är 14 april 2025.

Arbetsuppgifter
Som universitetsadjunkt undervisar du i studiomiljö på kandidat- och mastersnivå inom Arkitektprogrammet. Huvuddelen av undervisningen består av individuell handledning av studenter där designprocess och metoder för utveckling av arkitektoniska projekt är i fokus. I detta ingår allt från förberedelse till genomförande av undervisning, handledning, examination, presentationer och framtagande av undervisningsmaterial.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som universitetsadjunkt i arkitektur är den som har arkitektexamen, annan examen inom arkitektur på lägst magisternivå eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. 

Vi söker dig med dokumenterad erfarenhet av undervisning vid en arkitekturutbildning på högskolenivå samt dokumenterad erfarenhet av professionell arkitekturpraktik. Sökande ska tillföra kompetens i arkitektonisk design och stadsbyggnad samt bidra till metodisk utveckling av undervisningen med socio-ekologisk förståelse av den byggda miljön.

Erfarenhet av arbete med relevanta analoga och digitala verktyg (e.g. Revit, AutoCAD, Adobe Creative Suite, etc.) är ett krav. Eftersom Arkitekthögskolan är en internationell arbetsplats krävs mycket goda kunskaper i engelska, både skriftligt och muntligt.

Bedömningsgrunder och avvägning mellan grunderna

Som bedömningsgrund vid anställningen gäller i första hand de grader av skicklighet som utgör krav för behörighet av anställning. Vid urval av sökande till denna befattning ska ämnesmässig skicklighet och pedagogisk skicklighet ges lika vikt. Därutöver ska grad av administrativ skicklighet, skicklighet att utveckla och leda verksamhet, förmåga att samverka med det omgivande samhället samt annan för rollen relevant skicklighet beaktas.

Pedagogisk skicklighet ska avse dokumenterade meriter från undervisning inom ämnesområdet arkitektur. Vidare krävs en god förmåga att genomföra utbildning på ett pedagogiskt genomtänkt sätt, samt förmåga att skapa och utveckla en stimulerande studiemiljö i samverkan med studenter och omgivande samhälle. Erfarenhet av arbete med läroplattformar är meriterande.

Administrativ skicklighet ska avse förmågan att självständigt planera, organisera och utveckla utbildningsverksamheten. Det inkluderar även förmågan att handleda och vägleda studenter samt att främja samarbeten inom utbildningen på alla nivåer, med yrkesverksamma inom arkitektur och samhället i övrigt.

Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet.

Villkor

Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till två år. Tillträdesdag är 4 augusti 2025 eller enligt överenskommelse.

Placeringsort är Umeå och den valda kandidaten väntas vara närvarande i Umeå under hela anställningsperioden för att fullgöra tjänsten.

Umeå universitet erbjuder dig ett flertal personalförmåner som främjar en bra balans mellan arbetsliv och privatliv samt goda utvecklingsmöjligheter, läs mer om förmåner här.

Så här ansöker du

Du ansöker via universitetets rekryteringssystem Varbi senast 14 april 2025.

Varmt välkommen med din ansökan!
Om Arkitekthögskolan vid Umeå universitet

Arkitekthögskolan vid Umeå universitet (UMA) startade sin verksamhet 2009 och finns idag i vackra och ändamålsenliga lokaler på Konstnärligt Campus. Skolan har successivt byggts upp som ett internationellt laboratorium för experimentell arkitektur, där både undervisning och forskning bedrivs. Arkitekthögskolan har idag ca 300 studieplatser inom ett femårigt arkitektprogram och ett masterprogram. Ett trettiotal lärare och forskare finns för närvarande på skolan. Mer information finns på www.arch.umu.se.



Konstnärligt campus är vackert beläget vid Umeälven och Arkitekthögskolan har Designhögskolan, Konsthögskolan, Bildmuseet och science centret Curiosum som närmaste grannar. Konstnärligt campus är en internationell ”hotspot” för utbildning och forskning där studenter och forskare möts och samarbetar inom det kreativa fältet.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Vikarierande institutionsadministrato?r

Institutionssekreterare
Läs mer Mar 24
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.



Institutionen fo?r medicinsk och translationell biologi so?ker en institutionsadministrato?r.

Ansta?llningen a?r ett vikariat 8-10 månader, start enligt o?verenskommelse.

Beskrivning/Arbetsuppgifter

Som institutionsadministratör är du en del av det administrativa teamet som finns vid institutionen och ger ett verksamhetsna?ra och administrativt sto?d. Du kommer att ges möjlighet att arbeta i en bred roll tillsammans med engagerade kollegor och har möjlighet att lära dig nya kunskaper och färdigheter.

Arbetsuppgifterna kommer utgöras av bland annat ekonomi- och personaladministration samt övriga administrativa arbetsuppgifter.

Ekonomiadministration innefattar bla fakturahantering, registervård och konteringar. Du kommer vara behjälplig med arvodeshantering, reseräkningar samt övriga ekonomiska arbetsuppgifter som kan uppkomma utifrån verksamhetens behov.

Personaladministration innefattar bla att tillsammans med HR-administratör ansvara för hantering av amanuenser och stipendiater, administrera LAS – besked, sammankalla till samverkan, föra mötesanteckningar, samordna onboarding/offboarding samt övriga personalrelaterade arbetsuppgifter som kan uppkomma utifrån verksamhetens behov. 

Andra administrativa arbetsuppgifter kan också förekomma som tex kortaccesser och anknytningar, infomail samt nyhetsbrev.

Kvalifikationer

Vi so?ker dig som la?gst har en gymnasieexamen. Du har goda kunskaper i Officepaketet och är van att arbeta med administrativa system. För arbetet krävs god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på svenska och engelska.

Vi söker en flexibel, drivande och ansvarstagande person som kan arbeta självständigt. Du bör ha en god förmåga att planera och organisera ditt eget arbete. Eftersom arbetet innebär många kontaktytor förutsätts god samarbetsförmåga och hög servicekänsla. Stor vikt kommer därför att läggas vid personlig lämplighet.

Erfarenhet av några års administrativt arbete är meriterande. Erfarenhet av motsvarande arbete från högskola/universitet är meriterande.

Villkor

Tja?nsten a?r ett vikariat under 8-10 månader med start enligt överenskommelse. Din anso?kan registreras via e-rekryteringssystemet Varbi senast 2025-04-14. Anso?kan ska vara skriven pa? engelska eller svenska och ska inneha?lla:

- Personligt brev med motivering till varfo?r du so?ker ansta?llningen
- CV/Meritfo?rteckning
- Namn och kontaktuppgifter till tva? referenser
- Dokumentation av formella meriter (betyg, examensbevis, kursintyg etc.)
- O?vrig dokumentation (arbetsintyg, dokumentation av erfarenhet etc.)

Na?rmare upplysningar om ansta?llningen la?mnas av Administrativ chef Kristoffer Skarström kristoffer.skarstrom@umu.se.

Va?lkommen med din anso?kan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Amanuens till juridiska institutionen

Lärarassistent
Läs mer Mar 18
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Beskrivning
Juridiska institutionen är expansiv och har för närvarande drygt 70 anställda.

Institutionen svarar för utbildning inom juristprogrammet ett flertal andra utbildningsprogram och ett stort antal fristående kurser. Närmare information om vår verksamhet finns på vår hemsida: https://www.umu.se/juridiska-institutionen/

Arbetsuppgifter
De huvudsakliga arbetsuppgifterna som amanuens är att hjälpa till med undervisning i institutionens kurser samt assistera kursansvariga med relaterade arbetsuppgifter, till exempel genom bedömning av inlämningsuppgifter, seminariehantering, framtagning och distribution av kursmaterial och annan administration beroende på det aktuella behovet. Andra arbetsuppgifter som förekommer är hantering och registrering av inkommande böcker till institutionens bibliotek. Även andra arbetsuppgifter kan förekomma och anställnings innehåll och förutsättningar kan komma att förändras över tid.

Som amanuens kommer du engagera dig i kurserna:

-          Introduktion till juridiken och civilrätt 

-          Konstitutionell rätt

Kvalifikationer
Anställning som amanuens regleras i 5 kap högskoleförordningen (HF). Bara den som är antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå får anställas som amanuens (5 kap § 10 HF).

För denna anställning söker vi en aktivt studerande på juristprogrammet vid Umeå universitet. Vi söker dig som har minst 90hp från juristprogrammet. Stor vikt kommer läggas på personliga egenskaper.

Villkor
Anställningen avser arbete upp till 10% av heltid med varierande omfattning under perioden 20250819-20260209. Anställningen ska fullgöras parallellt med studier och löneplaceringen utgår enlig fastställd lönestege enligt amanuensanställning.

Ansökan
Du ansöker via e-rekryteringssystemet Varbi och din ansökan ska vara inne senast 28 april 2025. Din ansökan ska innehålla:

-          CV

-          Personligt brev (max 1 sida)

-          Intyg på studieresultat från Ladok (eller motsvarande)

Av ansökan ska framgå varför du söker tjänsten och om du har erfarenhet av liknande arbetsuppgifter.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Vikarierande universitetsadjunkt i arkitektur (1 år)

Universitets- och högskoleadjunkt
Läs mer Mar 17
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Arkitekthögskolan vid Umeå universitet (UMA) söker en universitetsadjunkt i arkitektur.

Anställningen är tidsbegränsad på heltid (100%) under 12 månader. Sista ansökningsdag är 14 april 2025.

Arbetsuppgifter
Som universitetsadjunkt undervisar du i studiomiljö på kandidat- och mastersnivå inom Arkitektprogrammet. Huvuddelen av undervisningen består av individuell handledning med studenter där designprocess och metoder för utveckling av arkitektoniska projekt är i fokus. I detta ingår allt från förberedelse till genomförande av undervisning, handledning, examination, presentationer och framtagande av undervisningsmaterial.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som universitetsadjunkt i arkitektur är den som har arkitektexamen, annan examen inom arkitektur på lägst magisternivå eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. 

Vi söker dig med dokumenterad erfarenhet av undervisning vid en arkitekturutbildning på högskolenivå samt dokumenterad erfarenhet av professionell arkitekturpraktik. Tjänsten kräver även dokumenterad erfarenhet av arkitektonisk gestaltning i olika skalor kopplat till funktionella behov och plastbaserade lösningar samt konstruktiv byggkunskap.

Erfarenhet av arbete med relevanta analoga och digitala verktyg (e.g. Revit, AutoCAD, Adobe Creative Suite, etc.) är ett krav. Eftersom Arkitekthögskolan är en internationell arbetsplats krävs mycket goda kunskaper i engelska, både skriftligt och muntligt.

Bedömningsgrunder och avvägning mellan grunderna

Som bedömningsgrund vid anställningen gäller i första hand de grader av skicklighet som utgör krav för behörighet av anställning. Vid urval av sökande till denna befattning ska ämnesmässig skicklighet och pedagogisk skicklighet ges lika vikt. Därutöver ska grad av administrativ skicklighet, skicklighet att utveckla och leda verksamhet, förmåga att samverka med det omgivande samhället samt annan för rollen relevant skicklighet beaktas.

Pedagogisk skicklighet ska avse dokumenterade meriter från undervisning inom ämnesområdet arkitektur. Vidare krävs en god förmåga att genomföra utbildning på ett pedagogiskt genomtänkt sätt, samt förmåga att skapa och utveckla en stimulerande studiemiljö i samverkan med studenter och omgivande samhälle. Erfarenhet av arbete med läroplattformar är meriterande.

Administrativ skicklighet ska avse förmågan att självständigt planera, organisera och utveckla utbildningsverksamheten. Det inkluderar även förmågan att vägleda studenter samt att främja samarbeten inom utbildningen på alla nivåer, med yrkesverksamma inom arkitektur och samhället i övrigt.

Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet.

Villkor

Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till ett år. Tillträdesdag är 4 augusti 2025 eller enligt överenskommelse.

Placeringsort är Umeå och den valda kandidaten väntas vara närvarande i Umeå under hela anställningsperioden för att fullgöra tjänsten.

Umeå universitet erbjuder dig ett flertal personalförmåner som främjar en bra balans mellan arbetsliv och privatliv samt goda utvecklingsmöjligheter, läs mer om förmåner här.

Så här ansöker du

Du ansöker via universitetets rekryteringssystem Varbi senast 14 april 2025. 

Varmt välkommen med din ansökan!
Om Arkitekthögskolan vid Umeå universitet

Arkitekthögskolan vid Umeå universitet (UMA) startade sin verksamhet 2009 och finns idag i vackra och ändamålsenliga lokaler på Konstnärligt Campus. Skolan har successivt byggts upp som ett internationellt laboratorium för experimentell arkitektur, där både undervisning och forskning bedrivs. Arkitekthögskolan har idag ca 300 studieplatser inom ett femårigt arkitektprogram och ett masterprogram. Ett trettiotal lärare och forskare finns för närvarande på skolan. Mer information finns på www.arch.umu.se.



Konstnärligt campus är vackert beläget vid Umeälven och Arkitekthögskolan har Designhögskolan, Konsthögskolan, Bildmuseet och science centret Curiosum som närmaste grannar. Konstnärligt campus är en internationell ”hotspot” för utbildning och forskning där studenter och forskare möts och samarbetar inom det kreativa fältet.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Adjungerade universitetsadjunkter i arkitektur

Universitets- och högskoleadjunkt
Läs mer Mar 17
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Arkitekthögskolan vid Umeå universitet (UMA) söker 1–2 adjungerade universitetsadjunkter i arkitektur med fokus på hållbara byggmetoder.

Sista ansökningsdag är 14 april 2025.

Arbetsuppgifter
Som adjungerad universitetsadjunkt undervisar du i studiomiljö på kandidat- och mastersnivå inom Arkitektprogrammet. Huvuddelen av undervisningen består av individuell handledning med studenter där designprocess och metoder för utveckling av arkitektoniska projekt är i fokus. I detta ingår allt från förberedelse till genomförande av undervisning, handledning, examination, presentationer och framtagande av undervisningsmaterial.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som adjungerad universitetsadjunkt i arkitektur är den som har arkitektexamen, annan examen inom arkitektur på lägst magisternivå eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. 

Vi söker dig med dokumenterad erfarenhet av undervisning vid en arkitekturutbildning på högskolenivå samt dokumenterad erfarenhet av professionell arkitekturpraktik. För tjänsten krävs även dokumenterad erfarenhet av arbete med olika skalor inom arkitektur samt expertis inom hållbara byggmetoder.

Erfarenhet av arbete med relevanta analoga och digitala verktyg (e.g. Revit, AutoCAD, Adobe Creative Suite, etc.) är ett krav. Eftersom Arkitekthögskolan är en internationell arbetsplats är mycket goda kunskaper i skriftlig och muntlig engelska är även ett krav.

Bedömningsgrunder och avvägning mellan grunderna

Som bedömningsgrund vid anställningen gäller i första hand de grader av skicklighet som utgör krav för behörighet av anställning. Vid urval av sökande till denna befattning ska ämnesmässig skicklighet och pedagogisk skicklighet ges lika vikt. Därutöver ska grad av administrativ skicklighet, skicklighet att utveckla och leda verksamhet, förmåga att samverka med det omgivande samhället samt annan för rollen relevant skicklighet beaktas.

Pedagogisk skicklighet ska avse dokumenterade meriter från undervisning inom ämnesområdet arkitektur. Vidare krävs en god förmåga att genomföra utbildning på ett pedagogiskt genomtänkt sätt, samt förmåga att skapa och utveckla en stimulerande studiemiljö i samverkan med studenter och omgivande samhälle. Erfarenhet av arbete med läroplattformar är meriterande.

Administrativ skicklighet ska avse förmågan att självständigt planera, organisera och utveckla utbildningsverksamheten. Det inkluderar även förmågan att handleda och vägleda studenter samt att främja samarbeten inom utbildningen på alla nivåer, med yrkesverksamma inom arkitektur och samhället i övrigt.

Stor vikt kommer läggas på personlig lämplighet.

Villkor

Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till två år. Tillträdesdag är 4 augusti 2025 eller enligt överenskommelse.

Placeringsort är Umeå och den valda kandidaten väntas vara närvarande i Umeå under hela anställningsperioden för att fullgöra tjänsten.

Umeå universitet erbjuder dig ett flertal personalförmåner som främjar en bra balans mellan arbetsliv och privatliv samt goda utvecklingsmöjligheter, läs mer om förmåner här.

Så här ansöker du

Du ansöker via universitetets rekryteringssystem Varbi senast 14 april 2025.

Varmt välkommen med din ansökan!
Om Arkitekthögskolan vid Umeå universitet

Arkitekthögskolan vid Umeå universitet (UMA) startade sin verksamhet 2009 och finns idag i vackra och ändamålsenliga lokaler på Konstnärligt Campus. Skolan har successivt byggts upp som ett internationellt laboratorium för experimentell arkitektur, där både undervisning och forskning bedrivs. Arkitekthögskolan har idag ca 300 studieplatser inom ett femårigt arkitektprogram och ett masterprogram. Ett trettiotal lärare och forskare finns för närvarande på skolan. Mer information finns på www.arch.umu.se.



Konstnärligt campus är vackert beläget vid Umeälven och Arkitekthögskolan har Designhögskolan, Konsthögskolan, Bildmuseet och science centret Curiosum som närmaste grannar. Konstnärligt campus är en internationell ”hotspot” för utbildning och forskning där studenter och forskare möts och samarbetar inom det kreativa fältet.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Staff scientist

Forskarassistent
Läs mer Mar 21
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Institutionen för idé- och samhällsstudier tillhör Umeå universitets humanistiska fakultet och har ca 110 anställda.

Vid institutionen samlas forskare, lärare och studenter inom ämnesområdena arkeologi, miljöarkeologi, filosofi, historia, historia med utbildningsvetenskaplig inriktning, idéhistoria, religionsvetenskap och teologi under samma tak. 

Nu söker vi en Staff scientist för ett kortare uppdrag, 100% 3 månader. 

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna består av egen självständig forskning för utvecklande av forskningsidéer inför framtida ansökningar inom det historiedidaktiska området.

Kompetenskrav
Vi söker dig som har: 
•    Doktorsexamen inom historia, pedagogiskt arbete, pedagogik eller motsvarande. 
•    God samarbetsförmåga 
•    God förmåga att uttrycka sig muntligt och skriftligt på svenska och engelska
•    En historiedidaktisk inriktning på doktorsavhandlingen är meriterande
•    Erfarenhet av praktiknära historiedidaktisk forskning är också meriterande

Ansökan
Ansökan ska vara skriven på svenska och innehålla:

•    Ett personligt brev med beskrivning av kvalifikationer och motivering till varför du är intresserad av anställningen (1-2 sidor)
•    CV
•    Kopia av doktorsexamensbevis, samt andra relevanta intyg och/eller betyg
•    Publikationslista 
•    Forskningsplan med beskrivning av vad du avser utveckla forskning omkring (1 sida)  
•    Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska göras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 2025-04-11

Övriga upplysningar
Anställningen är tidsbegränsad till 3 månader med tillträde så snart som möjligt enligt överenskommelse. För mer information om anställningen kontakta professor Anna Larsson (mailto:anna.larsson@umu.se 090-786 54 24) eller prefekt Jonas Nilsson (090-7869990, mailto:jonas.nilsson@umu.se).
För mer information besök: https://www.umu.se/institutionen-for-ide-och-samhallsstudier/

Vi ser fram emot din ansökan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Projektledare 20%

Forskarassistent
Läs mer Mar 26
Nytt
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

På Institutionen för diagnostik och intervention forskar och undervisar vi inom nio olika ämnesområden i nära samarbete med de fyra Norrlandsregionerna. Vi har internationellt erkända forskningsmiljöer där bredden av ämnesområden möjliggör innovation och samarbete över gränser. De flesta av våra forskare och lärare arbetar kliniskt, och våra lokaler finns på regionsjukhusen i Östersund, Sunderbyn, Sundsvall och Umeå - mitt i verksamheten.



Institutionen söker nu en projektledare till DIRECT för en tidsbegränsad anställning under 6 månader
på heltid.

DIRECT (DIRect letters to at-risk relatives, a Randomized Controlled Trial) är ett
multidiciplinärt forskningsprojekt som forskar på olika aspekter av familjekommunikation om ärftlig risk att utveckla cancer. 


Arbetsuppgifter
I din roll som projektledare har du en central roll i att bidra till projektets framgång genom att utföra
följande uppgifter:
• Bidra till planering av vetenskapligt innehåll i en uppföljningsstudie inom ramen for projektet
• Handleda och vetenskapligt bidra till en pågående studie om vårdpersonalens attityder till genetisk
vägledning
• Assistera med handledning av studenter som är involverade i DIRECT-projektet.
• Genomföra seminarier om kaskadtestning och familjekommunikation för studenter, forskare och
vårdpersonal vid Umeå universitet.


Kvalifikationer
Vi söker dig som är disputerad inom psykologi eller för anställningen relevant ämnesområde. Du har
dokumenterat forskningsintresse och meriter inom området klinisk genetik och familjekommunikation.

För att vara aktuell för anställningen har du erfarenhet av internationella samarbeten och en expertis
inom psykosocial genetik och forskning inom genetisk rådgivning, som kan ge insikter som är direkt
överförbara till DIRECT-projektet.

Eftersom kommunikationen inom arbetsgruppen sker på engelska, ser vi att du har god förmåga att
uttrycka dig på engelska i både tal och skrift. Som person är du driven och självständig.
Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.


Ansökan
Din ansökan ska innehålla ett CV, personligt brev samt examensbevis och vara inkommen senast den 11 april.


Varmt välkommen med din ansökan!




Här kan du läsa mer om institutionen för diagnostik och intervention: https://www.umu.se/institutionen-for-diagnostik-och-intervention/

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Staff scientist i mikrobiell immunologi

Molekylärbiolog
Läs mer Mar 21
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.



Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet, inbjuder sökande till en tjänst som staffscientist i mikrobiell immunologi.

Tjänsten avser heltid under 11 månader och förväntas starta 2025-06-01 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 10 April, 2025.

Beskrivning
För att bättre förstå det komplexa förhållandet mellan tarmens mikrobiota och värden, syftar detta forskningsprojekt till att kartlägga hur specifika tarmbakterier interagerar med  tarmens slemhinneimmunologi, nämligen slemlagret och antimikrobiella peptider. Projektet kommer att genomföras i Schröder-labbet. Laboratoriet tillhör Institutionen för molekylärbiologi, vilket är en del av Laboratoriet för molekylär infektionsmedicin Sverige (MIMS) och Umeå centrum för mikrobiell forskning (UCMR). Tjänsten kommer att innefatta en mängd biokemiska och molekylärbiologiska metoder, anaerob bakteriekultivering och avancerade mätningar av slemfunktionen.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna för projektet inkluderar:

·         Ex vivo mätningar av slemfunktion från mus- och mänsklig tarmvävnad.

·         Att använda och optimera konfokalmikroskopi för att avbilda slemhinnans barriärfunktion.

·         Planera, genomföra och analysera musexperiment.

·         Ansvara för underhåll av muskolonin.

·         Utföra antimikrobiella aktivitetstester.

·         Användning av mikrobiell odlingsteknik i lågsyremiljöer (anaerob kammare).

·         Användning av beräkningsmetoder (t.ex. Qiime2) för att utvärdera mikrobiell sammansättning.

Kvalifikationer
Vi söker högt motiverade kandidater med en doktorsexamen i biokemi eller relaterat forskningsfält, med dokumenterad erfarenhet från studier av tarmens mikrobiologi och/eller slemhinnans barriärfunktion. Kandidaten ska ha praktisk erfarenhet av de metoder som anges under arbetsuppgifter, särskilt ex vivo mätningar av slemfunktion, musexperiment, samt ansvar för muskolonier. Kandidaten ska också ha en stark relevant forskningsproduktion, vilket framgår av förstaförfattarskap eller publikationer som presenterar banbrytande nya forskningsresultat inom tarmens mikrobiologi.

Vi söker en kandidat som är flytande i både talad och skriven engelska. Då projektet är av samarbetskaraktär, förväntar vi oss att kandidaten har utmärkta samarbetsförmågor och kan arbeta effektivt i team.

För att lyckas i denna roll krävs även utmärkta kommunikationsfärdigheter för att kunna interagera effektivt med kollegor och medarbetare, samt forskare från kompletterande forskningsområden. Vidare ska kandidaten ha god initiativförmåga och erfarenhet av att ansöka om forskningsfinansiering. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Meriterande är om kandidaten har genomfört postdoktorala studier vid ett annat universitet än där doktorandstudierna genomfördes.

Som medarbetare hos oss bidrar du till att främja en inkluderande kultur och en positiv arbetsmiljö. Detta innebär att du kommunicerar effektivt över olikheter, visar samarbetsvilja och förmåga att samarbeta. Du upprätthåller öppenhet och en välkomnande attityd, samt visar respekt, medkänsla och empati. Du engagerar dig i och stöttar kollegor från olika bakgrunder och med olika perspektiv, samt främjar en hälsosam balans mellan arbete och privatliv för både dig själv och andra.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

1.     Ett personligt följebrev som tydligt beskriver din forskningserfarenhet, motivation och hur din expertis matchar kraven (max. 1 sida).

2.     En meritförteckning som dokumenterar akademisk utbildning och tidigare anställningar (max 2 sidor).

3.     En lista över dina publikationer.

4.     En kopia av doktorsexamen och andra relevanta examensbevis.

5.     Namn och kontaktuppgifter med e-postadresser till två eller tre akademiska referenser.

6.     Annan relevant dokumentation du vill inkludera till stöd för din ansökan.

Ansökan görs via vårt e-rekryteringssystem Varbi och måste vara skriven på svenska, eller engelska och mottagen senast 10 april, 2025.

Mer om oss
För mer information om institutionen, läs mer här: https://www.umu.se/institutionen-for-molekylarbiologi/

Mer information om gruppens forskning finns på vår webbplats https://mucubacter.org/ och https://www.umu.se/en/ucmr/

Vid frågor om anställningen kontakta: Björn Schröder, mailto:bjorn.schroder@umu.se

Välkommen med din ansökan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

HR-samordnare

HR-konsult/PA-konsult
Läs mer Mar 17
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Institutionen för språkstudier vid Umeå universitets humanistiska fakultet bedriver utbildning och forskning i språk, litteratur, kultur och didaktik inom engelska, finska, meänkieli, franska, italienska, lingvistik, svenska/nordiska språk, ryska, samiska, spanska, tyska, svenska som andraspråk och svenska för internationella studerande.

Institutionen har ca 120 anställda och är en mångspråkig och mångkulturell arbetsplats i en kreativ miljö. Läs mer om institutionen här: https://www.umu.se/institutionen-for-sprakstudier/

De flesta som arbetar vid institutionen är undervisande och forskande personal. Utöver institutionens prefekt och biträdande prefekt kommer dina närmaste kollegor i ditt dagliga arbete vara institutionens studierektorer, administrativ samordnare, kommunikatör, studievägledare, IT-administratör och flertalet studieadministratörer. Du kommer att ingå i olika större och mindre HR-sammanhang: ungefär en gång i månaden träffas alla humanistiska fakultetens HR-anställda för att prata om aktuella frågor, därtill finns ett HR-nätverk för hela universitetets HR-funktioner som träffas regelbundet.

Institutionen för språkstudier söker nu en vikarierande HR-samordnare på heltid med tillträde snarast eller enligt överenskommelse, till och med 2026-08-31.

Arbetsuppgifter
Arbetet är brett och spänner över hela HR-området och innefattar såväl operativt som strategiskt HR-arbete. Du utgör ett ledningsstöd i strategiska och operativa HR-frågor och ansvarar för ett HR-perspektiv i verksamhetens strategiska utvecklings- och förändringsarbete. Som HR-samordnare ingår du i institutionens ledningsgrupp. De huvudsakliga arbetsuppgifterna utgörs av att:

- Ansvara för att planera, samordna, driva, administrera och kvalitetssäkra institutionens rekryterings- och anställningsprocesser
- Löpande bidra med rådgivning och stöd i personalfrågor till prefekt och övrig personal utifrån gällande lagstiftning, avtal och policys/riktlinjer
- Samordna och administrera ärenden till lokal samverkansgrupp
- Ansvara för planering och introduktion av nyanställda
- Utgöra stöd för institutionens internationella medarbetare både inför och under deras anställningar
- Ansvara för att planera, samordna samt administrera rehabiliteringsprocesser
- Planera och genomföra rehabiliteringssamtal och andra trepartssamtal tillsammans med/ som stöd till prefekt 
- Ansvara för att planera, samordna och administrera arbetet med institutionens systematiska arbetsmiljöarbete och arbete med lika villkor

Dina arbetsuppgifter består även av löpande personalarbete som till exempel administration av intermittenta anställningar. Andra administrativa arbetsuppgifter kan också ingå. Arbetsuppgifter kan komma att förändras över tid beroende på verksamhetens behov.

Kompetenskrav
Vi söker dig som har examen från personalvetarprogrammet eller motsvarande examen samt aktuell erfarenhet från självständigt arbete inom HR-området.
Vi ser även att du har goda kunskaper om lagar och avtal inom HR-området, liksom mycket goda kunskaper i svenska, i både tal och skrift, samt att du har goda kunskaper i engelska både i tal och skrift. Arbetet kräver god datorvana och att du har lätt för att lära dig nya administrativa system.

För att trivas med anställningen bör du stimuleras av att ha flera kontaktytor, uppdrag och arbetsuppgifter pågående samtidigt. Du ska ha lätt för att samarbeta, ha god initiativ- och planeringsförmåga, kunna prioritera bland arbetsuppgifter samt förmåga att arbeta självständigt och ta eget ansvar för ditt arbete. Det är viktigt att du har hög integritet.

Meriterande
Erfarenhet av liknande arbetsuppgifter inom statlig verksamhet, gärna högskolesektorn.

Erfarenhet av att tillämpa de nya LAS-reglerna.

Erfarenhet av arbete med frågor rörande lika villkor och arbetsmiljö.

Det är meriterande om du har erfarenhet av e-rekryteringssystemet Varbi.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Ansökan
Ansökan ska vara inkommen senast 2025-04-04 och skickas in via e-rekryteringssystemet Varbi. Din ansökan ska innehålla:

-    Personligt brev med motivering till varför du söker anställningen
-    CV/meritförteckning
-    Dokumentation av formella meriter (betyg, examensbevis, kursintyg etc.)

Övriga upplysningar
Anställningen är ett vikariat med tillträde snarast eller enligt överenskommelse till och med 2026-08-31.

Som statligt anställd har du även många förmåner som du kan läsa mer om här: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/formaner/

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av prefekt Daniel Andersson, 
(daniel.andersson@umu.se, 090 786 57 08) eller HR-samordnare Lovisa Larsson (lovisa.larsson@umu.se, 090 786 94 12).

Välkommen med din ansökan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Postdoktor (3 år) inom kopplingar inom koldynamik på ö-ekosystem

Biolog
Läs mer Jan 8
Vi utlyser en postdoktorsanställning, på heltid i tre år, inom växt- och ekosystemekologi för att arbeta i ett långtidsprojekt på en grupp skogsbeklädda öar i sjöar i norra Sverige.

Startdatum är i september 2025, eller enligt överenskommelse, och sista ansökningsdag är 1 april 2025. Välkommen med din ansökan!

Forskningsbeskrivning
De senaste två årtiondena har bevittnat ett globalt fokus på förståelsen av länken mellan ekosystemkomponenter ovan och under mark, och betydande forskningsinsatser har fokuserat på att förstå återkopplingar mellan växtsamhällen, marksamhällen och ekosystemprocesser. Det finns också ett växande intresse kring hur kopplingar mellan dessa två komponenter, och deras betydelse för egenskaper på ekosystemnivå, driver återkopplingar mellan biosfären och atmosfären. Trots intresset som detta ämne attraherar vet vi fortfarande väldigt lite om hur olika miljöförhållanden, som till exempel olika sorters ekosystem, miljögradienter, eller global mänsklig miljöpåverkan, påverkar kopplingar mellan ovan och under mark och deras effekter på ekosystem.

Forskningen i detta projekt ämnar fylla denna kunskapslucka, genom att utföra mätningar som kvantifierar processer som styr kolflöden och -lager på ekosystemnivå, i ett pågående, storskaligt, replikerat fältexperiment på en grupp öar i sjöar i den boreala zonen i norra Sverige. Dessa öar representerar en 5000-årig gradient i tid sedan skogsbrand. Fältexperimentet startade 1996 och innefattar kontinuerlig borttagning av olika sorters vegetation i olika ytor; det är nu 29 år sedan start. Detta studiesystem och experiment är globalt unikt och har resulterat i flertalet publikationer i ledande tidskrifter, inklusive 7 i Science och Nature. Forskningen i detta projekt kommer att vara generöst finansierat genom en 5-årigt forskningsstöd från Wallenberg Scholars awards.

Det planerade arbetet för denna anställning innefattar provtagning i fältexperimentet och insamling av prover från fält för laboratorieanalyser. Detta inkluderar kvantifiering av nettoutbyte av kol på ekosystemnivå, genom gasfluxmätningar, fastställande av kollager och -förändringar, och mätning av nedbrytarprocesser som påverkar koldynamik på ekosystemnivå. Den utvalda kandidaten kommer att delta i design av projekt och ha ansvar för dess utförande, från insamling av data till publicering. Det finns även möjligheter för samarbete med andra forskare som arbetar i samma studiesystem och experiment, speciellt vad gäller länken mellan koldynamik på ekosystemnivå och sammansättning och funktion av markens mikrobsamhälle.

Postdoktorn kommer att arbeta med Professor David Wardle och viktiga samarbetspartners kommer att inkludera Prof. Daniel Metcalfe och Assoc. Prof. Micael Jonsson (båda vid Umeå universitet) och Prof. Paul Kardol (SLU).

Kvalifikationer
För att anställas med stöd av avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag

Den framgångsrika kandidaten bör ha en doktorsexamen i terrester samhällsekologi eller ekosystemekologi eller liknande. Utmärkt skriftlig och muntlig kommunikationsförmåga, förmåga att utforma, genomföra och slutföra forskningsprojekt, förmåga att tänka självständigt och kreativt samt förmåga att arbeta i team och självständigt förväntas.

Hur man ansöker
Ansökan ska innehålla följande, skriven på svenska eller engelska:

- Ett personligt följebrev som motiverar din ansökan och hur du kan bidra till forskningen (max en sida),
- CV inklusive publikationslista, belysande max 3 relevanta publikationer, med länkar till publikationerna
- Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som styrker när doktorsexamen förväntas erhållas
- Kontaktuppgifter till två referenspersoner,
- Övriga handlingar som sökanden vill ta i anspråk.

Sista ansökningsdatum är 1 april 2024.

Kontakt
Ytterligare frågor om forskningen eller ansökan ställs till David Wardle, Umeå universitet (david.wardle@umu.se).

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap (EMG) bedriver forskning och forskarutbildning inom ämnena ekologi, miljövetenskap och naturgeografi. Institutionen har ca 160 medarbetare, varav 30 är postdoktorer. För mer information, se https://www.umu.se/institutionen-for-ekologi-miljo-och-geovetenskap/.

Ansök nu

Adjungerad adjunkt inom drycker och värdskap, deltid 25-35 %

Universitets- och högskoleadjunkt
Läs mer Feb 5
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Institutionen för Kost- och måltidsvetenskap söker en adjungerad universitetsadjunkt inom drycker och värdskap.

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på deltid (25 - 35 %) under perioden 1 juni 2025 - 31 maj 2027 eller enligt överenskommelse.  Sista ansökningsdag är den 26 februari 2025. 

Huvudsakliga arbetsuppgifter
De huvudsakliga arbetsuppgifterna består av undervisning inom de professionsnära inslagen inom Gastronomiprogrammet samt fristående kurser inom drycker.

I arbetsuppgifterna ingår planering, genomförande, utvärdering och rapportering av undervisning i kurser och program.

Undervisningen omfattas främst av praktiska moment kopplat till dryck och matsalshantverk, men även föreläsningar, seminarier, handledning och teoretiska examinationer i form av PM och rapporter ingår. Undervisningen kommer främst att omfatta ämnesområden relaterade till vin- och dryckeskunskap, vinprovningsmetodik och matsalshantverk. 

Tjänstgöringsort är Umeå. Undervisningen sker både på campus och på distans via lärplattform (Canvas).

Behörighet
Enligt Anställningsordningen för lärare vid Umeå universitet är den behörig att anställas som universitetsadjunkt som har examen på lägst magisternivå eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. 

Bedömningsgrunder och avvägning mellan bedömningsgrunderna
Som bedömningsgrund för den nu aktuella anställningen gäller i första hand graden av sådan skicklighet som utgör krav för behörighet för anställningen.

Särskild vikt kommer att läggas vid kompetens inom olika vinstilar och drycker samt kunskaper om världens vinområden.

Stor vikt kommer att läggas vid prövningen av de erfarenhetsbaserade kunskaper inom matsalshantverk som inkluderar bland annat dryckeskunskap och serveringserfarenhet.

Meriterande är erfarenhet av undervisning inom ovan nämnda ämnesområde samt förmågan att variera undervisningsmetoder och examinationsformer i relation till förväntade studieresultat och ämnets karaktär.

God administrativ förmåga är meriterande. En allmän bedömningsgrund för lärare vid Umeå universitet är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Om anställningen
Den som anställs som adjungerad universitetsadjunkt ska ha sin huvudsakliga yrkesverksamhet utanför högskolan. Innan anställningen ingås ska en skriftlig överenskommelse om villkoren för anställningen mellan universitetet och huvudarbetsgivaren upprättas. En förutsättning för anställningen är således att huvudarbetsgivaren tillåter den sökande att adjungeras med en omfattning på 25–35% vid universitetet.

Din ansökan
Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi senast 26 februari 2025. Logga in och sök via knappen längst ner på sidan.

I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med intervju, arbetsprov och referenstagning.

Mer om oss
Institutionen för Kost- och måltidsvetenskap utbildar studenter på både grundläggande och avancerad nivå för flera olika professioner med kost- och måltidsvetenskap som bas. Vår forskning är huvudsakligen inriktad mot tvärvetenskapliga aspekter av mat och måltider. Institutionen har ett 50-tal medarbetare. Besök gärna vår hemsida för ytterligare information, https://www.umu.se/institutionen-for-kost-och-maltidsvetenskap/. 

Välkommen med din ansökan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Systemadministratör inom IT med inriktning på digital skanning

Systemadministratör
Läs mer Feb 5
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Om anställningen

Umeå universitetsbibliotek och Avdelningen för arkiv och specialsamlingar erbjuder en dynamisk miljö präglad av erfarenhet, kompetens och nyfikenhet.

Vi bidrar till utvecklingen kring digitalisering i Sverige genom att aktivt arbeta i olika projekt för att göra vårt material tillgängligt för forskare, studenter och allmänheten. Hos oss kan du kombinera stimulerande arbetsuppgifter med en balanserad livssituation. Läs mer om våra förmåner här.

Umeå universitetsbibliotek söker nu en systemadministratör för våra IT-system kopplad till bibliotekets digitaliseringsverksamhet. Som systemadministratör kommer du att ha det övergripande ansvaret för avdelningens studiomiljö och stödja utvecklingen av digitaliseringsprocesserna vid avdelningen. Du kommer tillsammans med IT-avdelningen förvalta och hantera livscykeln för hårdvaran och applikationer som ingår i digitaliseringsverksamheten. I detta arbete ingår omvärldsbevakning samt att delta i upphandlingsprocesser av t.ex. nya skannrar. En viktig del av ditt arbete är även att bidra till att säkerställa kontinuiteten i verksamheten genom att arbeta med lösningar för backup och tillgänglighet i samarbete med IT-avdelningen.

Du ingår i vårt digitaliseringsteam och bidrar aktivt till planering och utveckling inom olika digitaliseringsprojekt. I din roll ingår även att utföra faktiskt skanningsarbete främst av tryckt material och material från våra arkiv. Detta kan även inkludera arbete med fångst av ljud och video. I detta kan arbete kan det även förekomma hanteringen av äldre teknik t.ex. avspelning från kassettband, rullband och DVD-skivor. Detta arbete innefattar även viss efterbehandling av materialet. Du kommer även att stötta och utbilda nya kollegor som behöver lära sig digitaliseringsteknik.

 

Vi söker dig som har:

En examen inom medieteknik, digital medieproduktion eller motsvarande akademisk IT-examen, alternativt arbetslivserfarenhet som bedöms likvärdig. Erfarenhet av att arbeta med digitala bilder och bildredigering.

Du har erfarenhet av att arbeta med tjänster inom Microsoft 365 samt Photoshop eller motsvarande bildredigeringsprogram. Du är noggrann och ansvarstagande, med omfattande erfarenhet av att arbeta med projekt. Du kan arbeta självständigt och ta egna initiativ för att driva arbetet framåt. Du har dokumenterad god kommunikativ förmåga och samarbetsförmåga. Du är pedagogisk och har lätt för att presentera och tala inför olika grupper. Du har även goda kunskaper i svenska och engelska. Stor vikt kommer att läggas vid din personliga lämplighet.                                                                                                                                                                          

Det är meriterande om du har:

- Erfarenhet av storskalig digitalisering.
- Erfarenhet av att arbeta med digitalt ljud eller video.
- Pedagogisk erfarenhet som lärare eller kursledare.
- Erfarenhet av Powerscale.
- Erfarenhet av att arbeta med historiskt material.
- Erfarenhet inom IT-forensik eller informationssäkerhet.
- Erfarenhet av projektledning.

 

Närmare upplysningar lämnas av:

Avdelningschef Ulf Sandqvist, ulf.sandqvist@umu.se

 

Har du frågor kring rekryteringsprocessen kan du kontakta:

HR-specialist Emma Moström, emma.mostrom@umu.se

Facklig information lämnas av:

SACO Stefan Fleig, stefan.fleig@umu.se

OFR-S Anders Lennver, anders.lennver@umu.se,

SEKO 090-786 52 96

 

Din ansökan ska vara inkommen till Umeå universitet senast 2025-03-10

 

Start augusti/september eller enligt överenskommelse.

Provanställning kan komma att tillämpas.

Umeå universitetsbibliotek är med sina ca 110 anställda och breda verksamhet ett av Sveriges större forskningsbibliotek och en central strategisk resurs för all forskning och utbildning vid Umeå universitet. Biblioteket består av huvudbiblioteket, Medicinska biblioteket och biblioteket vid Konstnärligt campus. Det servar i första hand universitetets studenter, lärare och forskare, men är även öppet för allmänheten. Framtiden för Universitetsbiblioteket innebär spännande utmaningar på flera områden så som undervisning, forskarstöd, utveckling av den fysiska studiemiljön och satsningar på att göra våra samlingar och digitala resurser allt mer öppna och lättillgängliga.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Postdoktor i filosofi med inriktning mot etik i lärarutbildningen

Forskarassistent
Läs mer Feb 3
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Institutionen för idé- och samhällsstudier söker en postdoktor i filosofi med inriktning mot etik i lärarutbildningen.

Anställningen är placerad vid den mycket internationella filosofiska forskningsmiljön vid Institutionen för idé- och samhällsstudier, Umeå universitet, och finansieras av Lärarhögskolan vid Umeå universitet.

Projektbeskrivning
Denna postdoktoranställning är en del av ett nytt karriärprogram som initierats av Lärarhögskolan vid Umeå universitet. Den är kopplad till forskningsområdet etik i lärarutbildningen men syftar också till att stärka den utbildningspedagogiska forskningen vid Umeå universitet. Som postdoktor i karriärprogrammet kommer du att vara en del av ett tvärvetenskapligt nätverk utöver ditt vanliga forskningssammanhang. Vi uppmuntrar till internationella forskarutbyten under anställningen. För mer information om karriärprogrammet, se:
https://www.umu.se/lararhogskolan/forskning/karriarprogram

Arbetsuppgifter
Postdoktorn förväntas bedriva forskning om etik i lärarutbildningen. Möjliga forskningsämnen inkluderar, men är inte begränsade till, normativa frågor som rör etikundervisning, värden eller dygder relaterade till utbildning, och demokrati, tolerans eller deltagande i relation till utbildning. Den som anställs som postdoktor förväntas bidra till utvecklingen av den lokala forskningsmiljön genom att aktivt delta i institutionens aktiviteter, såsom forskningsseminarier och workshops. Arbetsuppgifterna består i huvudsak av forskning men kan även innefatta forskningsrelaterade administrativa uppgifter och undervisning upp till 20% av anställningens omfattning.

Kvalifikationer
För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i antingen filosofi eller annat relaterat område som ger relevant kompetens för att genomföra ett filosofiskt projekt om etik i lärarutbildningen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma i fråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

En förutsättning för att bli anställd som postdoktor är att personen inte tidigare har varit anställd som postdoktor under mer än ett år i samma eller näraliggande ämnesområde vid Umeå universitet.

Goda kunskaper i engelska i tal och skrift är också ett krav, liksom god förmåga att samarbeta med andra.

Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att fästas vid den sökandes forskningsplan som bifogas ansökan. Planen kommer att bedömas med hänsyn till den föreslagna forskningens kvalitet och genomförbarhet samt det valda ämnets relevans för etik i lärarutbildningen. Vikt kommer också att läggas vid vetenskaplig skicklighet visad genom självständig forskningsproduktion, inklusive doktorsavhandlingen.

Ansökan
En fullständig ansökan kan skrivas på antingen svenska eller engelska och ska innehålla:

- En kort beskrivning av dina forskningsintressen och din motivering till varför du är intresserad av den aktuella anställningen (1-2 sidor)
- CV
- En komplett publikationslista med elektroniska kopior av 3–5 av de mest relevanta verken, inklusive doktorsavhandlingen
- Examensbevis från forskarutbildningen samt andra relevanta examina
- En kortfattad forskningsplan (4-6 sidor)
- Kontaktuppgifter till minst två referenspersoner

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inlämnad senast 10 mars 2025.

Ytterligare information
Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid (100%) i två år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor. Tillträde 1 september eller enligt överenskommelse. Den som anställs som postdoktor förväntas bidra aktivt till utvecklingen av den lokala forskningsmiljön vid Institutionen för idé- och samhällsstudier, Umeå universitet, där anställningen är placerad. Därför krävs det att den utvalda kandidaten är närvarande på plats i Umeå i hög grad.

Upplysningar om anställningen lämnas av docent Lars Samuelsson, 0907866241 mailto:lars.samuelsson@umu.se eller prefekt Jonas Nilsson, 0907869990 mailto:jonas.nilsson@umu.se eller HR-samordnare Anna Bladh, 0907866478 mailto:anna.bladh@umu.se.

För mer information om Institutionen för idé- och samhällsstudier, besök vår hemsida https://www.umu.se/institutionen-for-ide-och-samhallsstudier/

Vi ser fram emot din ansökan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Doktorand i pedagogiskt arbete

Doktorand
Läs mer Jan 21
Institutionen för estetiska ämnen söker nu en doktorand i pedagogiskt arbete med inriktning mot slöjd, bild eller musik.

Institutionen fo?r estetiska a?mnen i lärarutbildningen vid Umea? universitet bedriver utbildning i skolämnena bild, slo?jd och musik samt forskarutbildning och forskning inom omra?det pedagogiskt arbete. Institutionens huvudsakliga verksamhet sker inom la?rarutbildningen. Institutionen utgo?r en kreativ miljo? som mo?jliggo?r mo?ten mellan didaktisk, vetenskaplig och konstna?rlig verksamhet inom de estetiska a?mnena. Ha?r finns 45 ansta?llda varav i nuläget 5 doktorander. https://www.umu.se/institutionen-for-estetiska-amnen/

Pedagogiskt arbete a?r ett praktikna?ra forskarutbildningsa?mne som studerar skolans eller la?rarutbildningens undervisningsverksamhet. Vid institutionen bedrivs forskning inom de estetiska skolämnena bild, slöjd och musik, med inriktning mot digitalisering, akademisering, hållbar utveckling, policy, genus m.m. Andra forskningsområden vid institutionen är Kulturskolan och samverkan mellan skolhuvudman och lärarutbildning. Vi välkomnar både ansökningar som knyter an till något av våra områden och/eller ansökningar baserade på helt egna forskningsidéer. Läs mer om vår forskning, forskarutbildning och andra doktorandprojekt här: https://www.umu.se/institutionen-for-estetiska-amnen/forskning/. 

 

Att vara doktorand vid institutionen fo?r estetiska a?mnen 
Som doktorand hos oss formulerar du din egen forskningsplan och driver ditt avhandlingsprojekt frama?t i samra?d med dina handledare som bidrar med kunskap om teori, metod, och vetenskapligt hantverk i bred bema?rkelse. Handledning och avsta?mning sker fortlo?pande med sa?va?l handledare som forskarutbildningsansvarig vid institutionen. Doktorander utgo?r en central del av forskningsmiljo?n och fo?rva?ntas vara engagerade genom deltagande i t ex seminarier, forskarna?tverk och vetenskapliga konferenser. Du deltar a?ven i den o?vriga verksamheten vid institutionen, sa?som arbetsplatstra?ffar och personaldagar, samt är en närvarande kollega till institutionens övriga doktorander och medarbetare. 

Kvalifikationer 
För att antas till utbildning på forskarnivå krävs att man uppfyller krav på såväl grundläggande som särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå och fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. 

Särskild behörighet
Fo?r att uppfylla kravet pa? sa?rskild beho?righet att antas till utbildning pa? forskarniva? i pedagogiskt arbete i de estetiska a?mnena, kra?vs att den so?kande har en la?rarexamen med inriktning mot na?got av a?mnena bild, slo?jd eller musik, samt minst tva? a?rs arbetslivserfarenhet i la?raryrket. 

Datainsamling kommer att ske pa? svenska varvid svenska niva? C1-C2 a?r ett krav. 

Bedömningsgrunder
Vid urvalet bland behöriga sökande tas i första hand ha?nsyn till fo?rma?ga att tillgodogo?ra sig utbildningen. Bedo?mningen grundar sig pa? forskningsplanens kvalitet och relevans fo?r examensa?mnet samt pa? tidigare studieresultat da?r sa?rskild vikt tillma?ts skriftliga arbeten. Ha?nsyn tas a?ven till ansta?llningsintervju, referenstagning och annan mo?jlig pro?vning av huvudkandidater. 

La?rarexamen skall vara avlagd senast vid anso?kningstidens utga?ng. 

Anställningsvillkor
Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normalstudietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. I ett första skede omfattar anställningen ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs. En doktorand kan i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent av full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängas till högst fem år. 

Alla doktorander som antas deltar obligatoriskt i Forskarskolan inom det utbildningsvetenskapliga området som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid respektive institution. Studierna påbörjas enligt överenskommelse under 2025. Arbetsplats är Umeå universitet. Lönen följer Umeå universitets doktorandavtal https://www.umu.se/globalassets/fristaende-webbar/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/lokala-kollektivavtal/doktorandavtal-2024-10-01.pdf. Doktoranden förväntas i övrigt delta aktivt i utvecklandet av institutionens och ämnets forskningsmiljö. 

Du kommer att bli anställd av och antagen som doktorand vid Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen, där den ämnesspecifika utbildningen och handledningen äger rum. Om den ämnesspecifika utbildningens uppläggning i stort, se den allmänna studieplanen: https://www.umu.se/contentassets/0e6dae1cad354d5da61f83d4b6c70efc/asp-pedagogiskt-arbete_23121894.pdf

Vi söker en doktorand som kommer att vara fysiskt närvarande på arbetsplatsen och en del av vår dagliga verksamhet. 

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Ansökan
Ansökan ska göras i universitets e-rekryteringssystem Varbi som du hittar på universitetets sida för Lediga jobb och vara inkommen senast 2025-03-10.

En fullsta?ndig anso?kan ska inneha?lla: 

1. Personligt brev som sammanfattar ditt vetenskapliga intresse och motiverar varfo?r du so?ker ansta?llningen (max 2 sidor) 

2. Forskningsplan som ej o?verstiger 30 000 tecken inklusive blanksteg, inneha?llande beskrivning av syfte och problemomra?de, tidigare forskning, genomfo?rande som omfattar metod, material och teori, relevans och tidsplan. 

3. CV/meritfo?rteckning

4. Examensbevis samt utdrag ur Ladok (el motsvarande) pa? avklarade poa?ng som styrker grundla?ggande och sa?rskild beho?righet 

5. Examensarbete, uppsatser och eventuella o?vriga publikationer med relevans fo?r huvudomra?det 

6. Eventuellt o?vriga meriter med relevans fo?r ansta?llning

7.  Kontaktuppgifter till tva? referenspersoner 

Observera att ofullsta?ndig anso?kan inte kommer att beaktas. 

Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Doktorand i rättsvetenskap

Doktorand
Läs mer Dec 18
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Beskrivning 
Juridiska institutionen är expansiv och har för närvarande drygt 70 anställda.

Institutionen svarar för utbildning inom juristprogrammet, ett flertal andra utbildningsprogram och ett stort antal fristående kurser. På juridiska institutionen arbetar 12 doktorander med forskning och undervisning. Närmare information om vår verksamhet finns på vår hemsida https://www.umu.se/juridiska-institutionen/.

Juridiska institutionen söker en doktorand på heltid, för forskarutbildning i rättsvetenskap. Tillträde enligt överenskommelse. För ytterligare information om institutionens forskningstema och undervisningsuppdrag, se https://www.umu.se/juridiska-institutionen/forskning/forskningsteman-juridik/och https://www.umu.se/juridiska-institutionen/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/.

Utbildning på forskarnivå motsvarar fyra års heltidsstudier (240 högskolepoäng). Den som är anställd som doktorand kan även delta i grundutbildningsverksamhet eller annan institutionsverksamhet upp till 20 % av arbetstiden. I sådana fall förlängs anställningen som doktorand i motsvarande grad så att fyra års heltidsstudier inom utbildningen på forskarnivå är garanterad. Om innehållet i forskarutbildning i rättsvetenskap, se den allmänna studieplanen https://www.umu.se/globalassets/organisation/fakulteter/samfak/juridiska-institutionen/utbildning/forskarutbildning/riktlinjer-for-forskningsplan-vid-ansokan-om-antagning-till-forskarutbildning-i-rattsvetenskap.pdf 

Du kan läsa mer om vad det innebär att vara doktorand på Umeå universitet: https://www.umu.se/juridiska-institutionen/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/

Behörighetskrav och bedömningskriterier
Grundläggande behörighet för att bli antagen till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå. För att uppfylla kravet på särskild behörighet för att antas till utbildning på forskarnivå i rättsvetenskap krävs att den sökande har genomgått juristutbildningen och avlagt juristexamen/juris kandidatexamen eller motsvarande. Ansökan kan kompletteras med examensbevis efter sista ansökningsdag. Särskild behörighet har också den som kan åberopa annan genomgången utbildning eller särskild yrkeserfarenhet, om utbildningen eller yrkeserfarenheten bedöms ge en kompetens i ämnet för utbildningen på forskarnivå, som är likvärdig med juristexamen/juris kandidatexamen i fråga om såväl kunskaper i ämnet för utbildningen på forskarnivå som juridisk allmänbildning av betydelse för samma ämne. Även den som före den 1 juli 2007 har en högskoleutbildning om 120 poäng (motsvarande 180 högskolepoäng) samt uppfyller den särskilda behörigheten anses ha behörighet för tillträde till utbildning på forskarnivå.

Behöriga sökande bedöms baserat på deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av en sökandes förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen baseras dels på dennes allmänna kompetens utifrån utbildningsbakgrund, kvaliteten i självständiga arbeten och andra relevanta meriter, dels forskningsplanens vetenskapliga kvalitet.

Ansökan
Du ansöker via e-rekryteringssystemet Varbi och ansökan ska vara inkommen senast 10 mars 2025. Din ansökan ska bestå av:

·        en kortfattad beskrivning av varför du är intresserad av och lämpad för befattningen,

·        en forskningsplan (ytterligare information om vad en forskningsplan bör innehålla finns här),

·        CV/meritförteckning,

·        betygsutdrag från högskolestudier,

·        examensarbete samt eventuella andra publikationer som du vill åberopa.

·        kontaktuppgifter till en eller flera referenspersoner.

Närmare upplysningar om doktorandanställning och utbildningens uppläggning lämnas av forskarutbildningsansvarig Lena Enqvist, 090-7869979, lena.enqvist@umu.se

Lönesättning sker i enlighet med fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2 §) kan beslutet om anställning inte överklagas

Välkommen med din ansökan!
 


 

 

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Doktorand i rättsvetenskap med inriktning mot avtalsrätt m.m

Doktorand
Läs mer Dec 17
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Beskrivning
Juridiska institutionen är expansiv och har för närvarande drygt 70 anställda.

Institutionen svarar för utbildning inom juristprogrammet, ett flertal andra utbildningsprogram och ett stort antal fristående kurser. På juridiska institutionen arbetar 12 doktorander med forskning och undervisning. Närmare information om vår verksamhet finns på vår hemsida här.

Juridiska institutionen söker en doktorand på heltid, för forskarutbildning i rättsvetenskap med en forskningsplan som är inriktad mot något av följande rättsområden: Avtalsrätt, konkurrensrätt eller offentlig upphandling. För ytterligare information om institutionens forskningstema och undervisningsuppdrag, se https://www.umu.se/juridiska-institutionen/forskning/forskningsteman-juridik/och https://www.umu.se/juridiska-institutionen/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/.

Utbildning på forskarnivå motsvarar fyra års heltidsstudier (240 högskolepoäng). Den som är anställd som doktorand kan även delta i grundutbildningsverksamhet eller annan institutionsverksamhet upp till 20 % av arbetstiden. I sådana fall förlängs anställningen som doktorand i motsvarande grad så att fyra års heltidsstudier inom utbildningen på forskarnivå är garanterad. Om innehållet i forskarutbildning i rättsvetenskap, se den allmänna studieplanen https://www.umu.se/globalassets/centralwebb/studentwebben/institutioner/juridiska-institutionen/allman-studieplan-2024-for-utbildning-pa-forskarniva-i-rattsvetenskap.pdf. 

Du kan läsa mer om vad det innebär att vara doktorand på Umeå universitet: https://www.umu.se/juridiska-institutionen/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/

Behörighetskrav och bedömningskriterier
Grundläggande behörighet för att bli antagen till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå. För att uppfylla kravet på särskild behörighet för att antas till utbildning på forskarnivå i rättsvetenskap krävs att den sökande har genomgått juristutbildningen och avlagt juristexamen/juris kandidatexamen eller motsvarande. Ansökan kan kompletteras med examensbevis efter sista ansökningsdag. Särskild behörighet har också den som kan åberopa annan genomgången utbildning eller särskild yrkeserfarenhet, om utbildningen eller yrkeserfarenheten bedöms ge en kompetens i ämnet för utbildningen på forskarnivå, som är likvärdig med juristexamen/juris kandidatexamen i fråga om såväl kunskaper i ämnet för utbildningen på forskarnivå som juridisk allmänbildning av betydelse för samma ämne. Även den som före den 1 juli 2007 har en högskoleutbildning om 120 poäng (motsvarande 180 högskolepoäng) samt uppfyller den särskilda behörigheten anses ha behörighet för tillträde till utbildning på forskarnivå.

Behöriga sökande bedöms baserat på deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av en sökandes förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen baseras dels på dennes allmänna kompetens utifrån utbildningsbakgrund, kvaliteten i självständiga arbeten och andra relevanta meriter, dels forskningsplanens vetenskapliga kvalitet.

Ansökan
Du ansöker via e-rekryteringssystemet Varbi och ansökan ska vara inkommen senast 10 mars 2025. Din ansökan ska bestå av:

- en kortfattad beskrivning av varför du är intresserad av och lämpad för befattningen,
- en forskningsplan (ytterligare information om vad en forskningsplan bör innehålla finns https://www.umu.se/globalassets/organisation/fakulteter/samfak/juridiska-institutionen/utbildning/forskarutbildning/riktlinjer-for-forskningsplan-vid-ansokan-om-antagning-till-forskarutbildning-i-rattsvetenskap.pdf),
- CV/meritförteckning,
- betygsutdrag från högskolestudier,
- examensarbete samt eventuella andra publikationer som du vill åberopa.
- kontaktuppgifter till en eller flera referenspersoner 

Närmare upplysningar om doktorandanställning och utbildningens uppläggning lämnas av forskarutbildningsansvarig Lena Enqvist, 090-7869979, lena.enqvist@umu.se. 

Lönesättning sker i enlighet med fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2 §) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Välkommen med din ansökan! 





Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Biträdande universitetslektor i psykiatri, kombinerad

Universitets- och högskolelektor
Läs mer Feb 4
Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.



Arbetsuppgifter

Anställningen innebär vetenskaplig och pedagogisk meritering, i kombination med klinisk tjänstgöring som specialistutbildad läkare i psykiatri vid Region Västerbotten upp till 13 timmar i veckan.

Anställningen riktar sig till forskare tidigt i karriären och syftet med anställningen är att en biträdande universitetslektor ska ges möjlighet att utveckla sin självständighet som forskare, och meritera sig såväl vetenskapligt som pedagogiskt för att uppfylla kraven på behörighet för en anställning som universitetslektor med förenad anställning. Anställningen som biträdande universitetslektor innebär klinisk tjänstgöring upp till 13 timmar i veckan. Minst 80 procent av återstående tid ska vara inriktad mot vetenskaplig meritering och resterande tid ska vara inriktad mot pedagogisk meritering i sådan omfattning att kompetenskraven för anställning som universitetslektor kan uppnås. 

I arbetsuppgifterna vid eventuell befordran till universitetslektor ingår undervisning och handledning i ämnesområdet psykiatri, inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid läkarprogrammet. Undervisning inom andra program och utbildningar och/eller i närliggande ämnesområden kan komma att ingå, i detta fall särskilt inom professionell utveckling av läkare, varför pedagogisk meritering även kommer att innefatta detta ämne utöver psykiatri.

Undervisning kommer delvis att ske med internetbaserade metoder på distans. Undervisningen sker på svenska och engelska. Administrativa uppgifter kan ingå.

Stationeringsort är Umeå, men arbete på annan ort, särskilt Sundsvall, kan förekomma.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens.

Eftersom anställningen är kombinerad med anställning som specialistläkare vid Region Västerbotten är legitimation som läkare samt specialistbevis i psykiatri krav för att kunna anställas, och klinisk skicklighet är ett behörighetskrav. Därutöver krävs för att vara behörig nödvändiga språkkunskaper i svenska, danska eller norska (enligt Socialstyrelsens definition).

Bedömningsgrunder

Eftersom anställningen riktar sig till forskare tidigt i karriären bör främst den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst sju år innan tiden för ansökan av anställningen som biträdande universitetslektor har gått ut, enligt högskoleförordningen 4 kap 4a § och beslut fattade vid Umeå universitet. Även den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens tidigare kan dock komma i fråga om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller andra liknande omständigheter.

Vidare är bedömningsgrunderna för anställningen som biträdande universitetslektor: Vetenskaplig skicklighet, pedagogisk skicklighet, klinisk skicklighet samt administrativ skicklighet.

En allmän bedömningsgrund för lärare vid Umeå universitet är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Viktning av bedömningsgrunder

Vid tillsättning kommer viktning av meriter att ske enligt följande: Vetenskaplig skicklighet (3), pedagogisk skicklighet (2), klinisk skicklighet och administrativ skicklighet (sammantaget 1).

Beskrivning av bedömningsgrunderna


Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer för denna anställning särskild vikt att läggas vid originalitet, självständighet och potential att utveckla en egen framgångsrik forskningslinje inom psykiatri. Genomförd postdoktoral forskning utanför det universitet där den sökande avlagt sin doktorsexamen är meriterande. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer hänsyn att tas till planering, genomförande och utvärdering av undervisning, samt av handledning och examination Administrativ skicklighet kan visas genom erfarenhet av grundutbildningsplanering, skicklighet att utveckla och leda andra samt skicklighet att administrera m.m.  

Klinisk skicklighet visas genom aktuell klinisk erfarenhet och dokumenterat god klinisk kompetens.

För denna anställning är särskilt meriterande med pågående klinisk psykiatrisk forskning.

Mer om anställningen

Anställningen är en visstidsanställning enligt 4 kap 12a § högskoleförordningen i, 5 år på heltid med rätt att bli prövad för en befordran till universitetslektor förenad med anställning som specialistutbildad läkare. Ansökan om prövning för befordran ska vara inlämnad sex månader innan den tidsbegränsade anställningen upphör. Om en biträdande universitetslektor efter prövning inte befordras avslutas den tidsbegränsade anställningen.

En pedagogisk och en vetenskaplig utvecklingsplan kommer att upprättas i samband med anställning och en pedagogisk och två vetenskapliga mentorer kommer utses som stöd i genomförandet av planerna.

Befordringskriterier

Läs mer om anställningen på universitetets hemsida för lediga jobb. https://www.umu.se/jobba-hos-oss/

Ansökan
Sista ansökningsdag är 2025-03-09. Anvisningar för ansökan samt förteckning över de handlingar som ska bifogas till ansökan hittar du https://www.umu.se/medicinsk-fakultet/om-fakulteten/akademidocentur/anvisningar-for-ansokan-om-lararanstallning/.

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem som du når via ansökningsknappen nedan. När ansökan är mottagen kommer du att få ett svarsmail.

Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Biträdande universitetslektor i psykiatri, kombinerad

Universitets- och högskolelektor
Läs mer Jan 31
Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.



Arbetsuppgifter

Anställningen innebär vetenskaplig och pedagogisk meritering, i kombination med klinisk tjänstgöring som specialistutbildad läkare i psykiatri vid Region Västerbotten upp till 13 timmar i veckan.

Anställningen riktar sig till forskare tidigt i karriären och syftet med anställningen är att en biträdande universitetslektor ska ges möjlighet att utveckla sin självständighet som forskare, och meritera sig såväl vetenskapligt som pedagogiskt för att uppfylla kraven på behörighet för en anställning som universitetslektor med förenad anställning. Anställningen som biträdande universitetslektor innebär klinisk tjänstgöring upp till 13 timmar i veckan. Minst 80 procent av återstående tid ska vara inriktad mot vetenskaplig meritering och resterande tid ska vara inriktad mot pedagogisk meritering i sådan omfattning att kompetenskraven för anställning som universitetslektor kan uppnås. 

I arbetsuppgifterna vid eventuell befordran till universitetslektor ingår undervisning och handledning i ämnesområdet psykiatri, inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid läkarprogrammet. Undervisning inom andra program och utbildningar och/eller i närliggande ämnesområden kan komma att ingå, i detta fall särskilt inom professionell utveckling av läkare, varför pedagogisk meritering även kommer att innefatta detta ämne utöver psykiatri.

Undervisning kommer delvis att ske med internetbaserade metoder på distans. Undervisningen sker på svenska och engelska. Administrativa uppgifter kan ingå.

Stationeringsort är Umeå, men arbete på annan ort, särskilt Sundsvall, kan förekomma.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens.

Eftersom anställningen är kombinerad med anställning som specialistläkare vid Region Västerbotten är legitimation som läkare samt specialistbevis i psykiatri krav för att kunna anställas, och klinisk skicklighet är ett behörighetskrav. Därutöver krävs för att vara behörig nödvändiga språkkunskaper i svenska, danska eller norska (enligt Socialstyrelsens definition).

Bedömningsgrunder

Eftersom anställningen riktar sig till forskare tidigt i karriären bör främst den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst sju år innan tiden för ansökan av anställningen som biträdande universitetslektor har gått ut, enligt högskoleförordningen 4 kap 4a § och beslut fattade vid Umeå universitet. Även den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens tidigare kan dock komma i fråga om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller andra liknande omständigheter.

Vidare är bedömningsgrunderna för anställningen som biträdande universitetslektor: Vetenskaplig skicklighet, pedagogisk skicklighet, klinisk skicklighet samt administrativ skicklighet.

En allmän bedömningsgrund för lärare vid Umeå universitet är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Viktning av bedömningsgrunder

Vid tillsättning kommer viktning av meriter att ske enligt följande: Vetenskaplig skicklighet (3), pedagogisk skicklighet (2), klinisk skicklighet och administrativ skicklighet (sammantaget 1).

Beskrivning av bedömningsgrunderna


Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer för denna anställning särskild vikt att läggas vid originalitet, självständighet och potential att utveckla en egen framgångsrik forskningslinje inom psykiatri. Genomförd postdoktoral forskning utanför det universitet där den sökande avlagt sin doktorsexamen är meriterande. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer hänsyn att tas till planering, genomförande och utvärdering av undervisning, samt av handledning och examination Administrativ skicklighet kan visas genom erfarenhet av grundutbildningsplanering, skicklighet att utveckla och leda andra samt skicklighet att administrera m.m.  

Klinisk skicklighet visas genom aktuell klinisk erfarenhet och dokumenterat god klinisk kompetens.

För denna anställning är särskilt meriterande med pågående klinisk psykiatrisk forskning.

Ansökan
Sista ansökningsdag är 2025-03-09. Anvisningar för ansökan samt förteckning över de handlingar som ska bifogas till ansökan hittar du https://www.umu.se/medicinsk-fakultet/om-fakulteten/akademidocentur/anvisningar-for-ansokan-om-lararanstallning/.

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem som du når via ansökningsknappen nedan. När ansökan är mottagen kommer du att få ett svarsmail.

Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Projektadministratör till AI centret TAIGA

Ekonomiassistent
Läs mer Feb 7
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Vi söker nu en projektadministratör till Umeå universitets Centrum för transdisciplinär AI (TAIGA).

Som projektadministratör för TAIGA kommer du att arbeta i ett team bestående av föreståndare, projektsamordnare, forskningsingenjör och ekonom med att stötta alla de forskare som är kopplade till centret. Arbetet utförs både med svenska och engelska som dagligt arbetsspråk.  Din anställning och arbetsplats är vid Institutionen för Datavetenskap, Umeå universitet.

Anställningen är tillsvidare med omfattningen 80%. 

Huvudsakliga arbetsuppgifter

- Tillsammans med samordnaren utveckla och genomföra TAIGA:s uppdrag genom att vara behjälplig vid utformande av arbetssätt.
- Koordinering av interna och externa utbildningsaktiviteter.
- Hantering av frågor och dokumentation gällande postdoktorer.
- Löpande ekonomiadministration såsom attestering av fakturor, reseräkningar, avstämning mot budget samt input till budget och prognosarbete.
- Projektadministration såsom hantering av projektbudget, koordination, planering och support.
- Löpande administration såsom att skriva underlag till beslut, instruktioner och protokoll samt vara behjälplig vid upprättande av exempelvis verksamhetsplan och verksamhetsberättelse.
- Vara behjälplig vid organisering och genomförande av evenemang genom att exempelvis boka lokal, göra inköp och sköta marknadsföring via LinkedIn och andra kanaler.

TAIGA är ett fakultetsövergripande centrum vid Umeå universitet. Vårt syfte är att främja transdisciplinär forskning och utbildning inom Artificiell intelligens (AI), dess tillämpningar och konsekvenser samt att skapa en stark internationell forskningsprofil för Umeå universitet som använder hela universitetets tvärvetenskapliga bredd.  

Vi gör detta genom att skapa en fakultetsövergripande struktur för transdisciplinär AI-forskning och utbildningssamarbeten. Vi erbjuder mötesplatser, aktiviteter och stöd för att inspirera, utmana och vägleda forskare, lärare och studenter som vill utveckla AI relaterad forskning. Vidare skapar och upprätthåller vi nationella och internationella samarbeten samt nätverk inom AI relaterad forskning och utbildning. TAIGA är en universitetsgemensam ingång för den intresserade allmänheten samt externa parter, vi verkar för att främja samverkan med det omgivande samhället och bidrar till att forma samhällsdebatt och policyutveckling gällande AI till gagn för alla.  

Läs gärna mer på: https://www.umu.se/centrum-for-transdisciplinar-ai/

Kvalifikationer

- Högskoleutbildning (lägst kandidatexamen) inom relevant område.
- Erfarenhet av arbete med administration och/eller ekonomiadministration.
- Mycket god förmåga att uttrycka sig på svenska och engelska i tal och skrift.
- Mycket god datorvana gällande exempelvis Officepaket och digitala mötesplattformar såsom Zoom och Teams.

Med tanke på arbetsuppgifternas karaktär bör du vara en serviceinriktad person med mycket god strukturering- och organisationsförmåga. Det är också av yttersta vikt att du kan samarbeta och skapa goda och serviceinriktade relationer med både externa och interna målgrupper. Som person är du självständig, flexibel, initiativtagande och strukturerad.

Meriterande kvalifikationer

- Erfarenhet av arbete på universitet, myndighet eller i statlig organisation. Tidigare erfarenhet av arbete på Umeå universitet är extra meriterande.
- Erfarenhet och god förmåga att skriva och upprätta formella dokument.
- Kunskap om AI.
- Erfarenhet från en forsknings och/eller utbildningsorganisation.
- Förståelse för budget och prognosarbete.
- Erfarenhet av mötesadministration, protokoll och diarieföring.

Så här ansöker du

Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi. Din ansökan ska innehålla:

- Meritförteckning (CV)
- Dokumentation av formella meriter (betyg, examensbevis, kursintyg etc.)
- Övrig dokumentation (arbetsintyg, dokumentation av erfarenheter etc.)

Närmare upplysningar lämnas av Föreståndare Frank Dignum, mailto:frank.dignum@umu.se, eller Administrativ chef Mikael Lindbäck, mailto:mikael.lindback@umu.se

Sista ansökningsdag är 2025-02-28

Varmt välkommen med din ansökan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Huvudvärd till tentamensservice - 40%, tillsvidare

Administratör
Läs mer Feb 3
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Beskrivning 

Universitetsservice är Umeå universitets serviceorganisation som förenklar vardagen på campus för anställda, studenter och besökare.

Det gör vi bland annat genom att ge service och stöd, sköta de bokningsbara undervisningslokalerna och mötesrummen, lokalvård, paket- och godshantering, passerkort/UmU-kort, posthantering, telefoni samt säkra tentamina. Tentamensservice och Infocenter bildar ett gemensamt område inom Universitetsservice med gemensam områdeschef.

Vid Tentamensservice utförs tentamen både på papper och digitalt. Digital salstentamen genomförs vid Umeå universitet i en molntjänst. Idag utförs närmare 40% av alla tentamen digitalt. Vid digital tentamen består huvudvärdens arbete i att starta upp tentamen, monitorera och övervaka pågående tentamen samt hantera studenternas digitala inlämningar i tjänsten. Som huvudvärd förutsätts du därför ha mycket god datorkunskap och att du regelbundet använder, samt har förståelse för och har färdigheter i att använda PC och Mac.

Du behöver vara bekväm med att arbeta i olika datorsystem och snabbt kunna ta till dig ny teknologi, nya program och integrera detta i ditt arbete. På Umeå universitet sker arbetet främst i Windows-miljö. Under digitala salstentamina ansvar även du som huvudvärd för lättare IT-support till studenterna vid uppstart, detta innebär främst att vara behjälplig vid uppkoppling till det trådlösa nätet samt felsöka enklare fel i processen.

 Arbetsuppgifter

- Förberedande och avslutande arbete i samband med tentamen
- Hämta tentamen och eventuellt hjälpmedel/stöd
- Förbereda och återställa sal
- Checka in studenter
- Informera om regler och tentamen
- Uppmärksamma och rapportera eventuellt fusk. Digital tentamen ställer stora krav
- Vid tentamen på papper: Dela ut, övervaka och ta emot tentamen. - Packa ihop, transportera och lämna ut tentamen
- Vid digital tentamen - Starta upp tentamen, monitorera och övervaka pågående tentamen samt hantera studenternas digitala inlämningar. -  Hantera olika program och system som krävs för genomförande av tentamen. - Hjälpa student att byta lösenord för Umu-id.- Hantera enklare felsökning på både Windows och Mac
- Vara delaktig i inskolning av nya tentamensvärdar och huvudvärdar
- Stödja värdar och studenter vid tentamenstillfälle på lördagar
- Avhjälpa enklare tekniska och fastighetsrelaterade problem vid tentamenstillfälle på lördagar.

Kvalifikationer

- Gymnasiekompetens
- Goda kunskaper i datasystem och förmåga att hantera uppkoppling mot nätverk och lättare felsökning på dator
- Administrativ kompetens
- God förmåga i både svenska och engelska såväl i tal som skrift
- Tidigare erfarenhet av arbete som huvudvärd

 Personliga förmågor: 

- God samarbetsförmåga
- Ansvarstagande
- Strukturerad och noggrann
- Serviceinriktad
- Kommunikativ
- Lyhörd för arbetsgruppens gemensamma uppdrag
- Stresstålig

Villkor

Som huvudvärd, tillsvidareanställd, har du en anställning på 40%. Du schemaläggs på 40% under en trettonveckorsperiod med en målsättning att omfattningen ska vara 40% per månad. Du får ett schema en månad innan aktuell period. Schema läggs i samråd med samordnare vid Tentamensservice. Det är extra viktigt att kunna arbeta vid perioder av högtryck vid Tentamensservice. Vid kvälls- och helgarbete utgår tillägg för obekväm arbetstid. I något fall kan du bli tillfrågad med kort varsel.

Tillträde 2025-04-01 eller enligt överenskommelse.

Välkommen med din ansökan senast 2025-02-17

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Postdoktor i kardiovaskulär epidemiologi

Forskarassistent
Läs mer Feb 10
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

På Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin forskar och undervisar vi inom flertalet ämnesområden i nära samarbete med de fyra Norrlandsregionerna. Vi har internationellt erkända forskningsmiljöer där bredden av ämnesområden möjliggör innovation och samarbete över gränser. De flesta av våra forskare och lärare arbetar kliniskt och våra lokaler finns på regionsjukhusen i Östersund, Sunderbyn, Sundsvall och Umeå - mitt i verksamheten.



Nu finns möjligheten att söka en två-årig postdoktortjänst (100%) inom kardiovaskulär epidemiologi på Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet.

Vi söker dig med intresse för statistisk metod som vill vara med och utveckla vår forskningsmiljö i skärningspunkten mellan klinik och epidemiologi. Arbetet kommer till stor del att bestå av samarbetsprojekt mellan Umeå universitet och andra lärosäten, såväl nationellt som internationellt där sökande har en ledande roll i det praktiska arbetet. 

Projektbeskrivning

Högt blodtryck är den viktigaste orsaken till hjärt-kärlsjukdom och död i Sverige och världen idag. Rekommendationer om behandling och uppföljning av högt blodtryck bygger nästan uteslutande på data från personer i medelåldern. Information om optimala blodtrycksnivåer i ungdomen, blodtrycksmönster under livet, och effekter av in- och utsättning av behandling hos de allra äldsta saknas. Den övergripande målsättningen med projektet är att besvara viktiga kliniska frågor om högt blodtryck med hjälp av våra svenska hälsoregister och de unika befolkningsstudierna i norra Sverige. Våra resultat kommer att kunna vägleda den kliniska handläggningen av dessa patienter och förhoppningsvis stimulera till framtida interventionsstudier.

Arbetsuppgifter

Som postdoktor kommer du att arbeta med alla delar av forskningsprojektet, inklusive ansökningar om data, bearbetning av data, statistisk analys, tolkning av resultat, författande av vetenskapliga artiklar och presentation på nationella och internationella kongresser. Tjänsten kommer också att innefatta handledning av doktorander i epidemiologisk/statistisk metod. Det kommer även att finnas utrymme för egna projekt inom ramen för befintlig forskningsinfrastruktur.

Behörighet 

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom medicin, epidemiologi, statistik eller angränsande ämne. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. 

Sökande skall ha erfarenhet av att arbeta med stora databaser. Goda kunskaper i något av de vanliga statistikprogrammen, som exempelvis STATA eller R, är en förutsättning. Sökande skall också ha god förmåga att kommunicera forskning i tal och skrift och självständigt kunna författa vetenskapliga artiklar på engelska. 

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag. 

Meriterande är:

Erfarenhet av forskning inom hjärtkärl-område
Erfarenhet av forskning baserad på nordiska register
Erfarenhet av statistiska metoder relevanta för projektet, så som exempelvis överlevnadsanalys, spline-modeller, longitudinell data-analys, eller metoder för kausal inferens
Förmåga att själv designa vetenskapliga studier/delprojekt
Ytterligare forskningsaktivitet efter disputation

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor. 

Mer information om gruppens forskning finns att läsa på vår websida.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
CV
Publikationslista
Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inne senast den 3 mars 2025. 




Välkommen med din ansökan!
Läs mer om institutionen på: https://www.umu.se/institutionen-for-folkhalsa-och-klinisk-medicin/

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Provvakt och funktionär till Arkitektprovet – Intermittent anställning

Skolvärd/Skolvärdinna
Läs mer Feb 4
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Läsåret 2024–2025 är Arkitekthögskolan i Umeå värdar för det roterande samarbetet kring Arkitektprovet, ett alternativt urval som genomförs tillsammans med KTH, LTH/LU och Chalmers för antagning till svenska arkitektutbildningar.

Arkitekthögskolan söker nu två provvakter + funktionärer för arbete under Arkitektprovets prov- och jurydagar, 9–18 juni 2025. Sista ansökningsdag är 2 mars 2025.

Arbetsuppgifter

Som provvakt och funktionär arbetar du huvudsakligen med att övervaka genomförandet av provet och se till att gällande regler efterlevs. Du kommer även arbeta med att assistera koordinatorer och jury under bedömningsprocessen. Arbetet kommer även bestå av:

- Ställa i ordning lokalen inför provet samt återställa lokalen i befintligt skick
- Övervakning av provets genomförande
- Sortering och hantering av proven i olika etapper
- Ansvara för att fika finns tillgängligt under bedömningsarbetet

Andra arbetsuppgifter kan förekomma i tjänsten. 

Kvalifikationer

Den vi söker för anställningen är en stabil och serviceinriktad person med god samarbetsförmåga. Du har ett genuint intresse för uppdraget och agerar med integritet. Då samtliga rutiner, instruktioner och möten sker på svenska, krävs goda kunskaper i språket. Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet i vår bedömning.

För anställningen krävs att du har gymnasiekompetens i grunden. Det anses meriterande om du är eller har varit student på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet och känner till våra lokaler. Det är även meriterande om du själv skrivit Arkitektprovet.

Villkor

Som provvakt och funktionär står du till förfogande utifrån vårt behov av extra personal under Arkitektprovet. Den intermittenta anställningsformen innebär att du kan bli erbjuden arbete under enstaka kortvariga tillfällen under en ramperiod. Anställningstillfällena tidsbegränsas med stöd av LAS 5 § 1 p. Att stå till förfogande på detta sätt innebär att ett nytt anställningsförhållande inträder vid varje särskilt tillfälle du erbjuds och tackar ja till arbete. Den erbjudna anställningen kan vara allt från 25–100 % per tillfälle. Arbete kan förkomma på kvällar och helger. Schemat görs månadsvis och i god tid meddelas du behovet. I något fall kan du bli tillfrågad med kort varsel.

Startdatum är 9 juni 2025 eller enligt överenskommelse.

Ansökan

Din ansökan skickas in via universitetets rekryteringssystem Varbi, och ska vara inkommen till Umeå universitet 2 mars 2025. I denna rekrytering söker du enbart med ditt CV och relevanta betyg/intyg som styrker dina meriter. I ansökningsformuläret kommer du även att få svara på frågor om varför du söker den utlysta anställningen samt ge information om din kompetens och erfarenhet.  

Mer information

För vidare information om anställningen, vänligen kontakta HR-samordnare Hanna Häggblom eller Arkitektprovets koordinator Erik Persson.

Varmt välkommen med din ansökan!

Om Arkitekthögskolan vid Umeå universitet

Arkitekthögskolan vid Umeå universitet (UMA) startade sin verksamhet 2009 och finns idag i vackra och ändamålsenliga lokaler på Konstnärligt Campus. Skolan har successivt byggts upp som ett internationellt laboratorium för experimentell arkitektur, där både undervisning och forskning bedrivs. Arkitekthögskolan har idag ca 300 studieplatser inom ett femårigt arkitektprogram och ett masterprogram. Ett trettiotal lärare och forskare finns för närvarande på skolan. Mer information finns på www.arch.umu.se.



Konstnärligt campus är vackert beläget vid Umeälven och Arkitekthögskolan har Designhögskolan, Konsthögskolan, Bildmuseet och science centret Curiosum som närmaste grannar. Konstnärligt campus är en internationell ”hotspot” för utbildning och forskning där studenter och forskare möts och samarbetar inom det kreativa fältet.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Funktionärer till Arkitektprovet – Intermittent anställning med timlön

Skolvärd/Skolvärdinna
Läs mer Jan 31
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Läsåret 2024–2025 är Arkitekthögskolan i Umeå värdar för det roterande samarbetet kring Arkitektprovet, ett alternativt urval som genomförs tillsammans med KTH, LTH/LU och Chalmers för antagning till svenska arkitektutbildningar.

Arkitekthögskolan söker nu fyra funktionärer för arbete i samband med Arkitektprovets jurydagar 13–18 juni 2025. Sista ansökningsdag är 2 mars 2025.

Arbetsuppgifter

Som funktionär arbetar du huvudsakligen med att assistera koordinatorerna och jurymedlemmarna under bedömningsprocessen. Detta innefattar sortering och hantering av proven i olika etapper. Samtidigt kommer du ansvara för att fika finns tillgängligt i lokalerna under hela bedömningsarbetet. Andra arbetsuppgifter kan förekomma i tjänsten. 

Kvalifikationer

Den vi söker för anställningen är en stabil och serviceinriktad person med god samarbetsförmåga. Du har ett genuint intresse för uppdraget och agerar med integritet. Då samtliga rutiner, instruktioner och möten sker på svenska krävs goda kunskaper i språket. Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet i vår bedömning.

För anställningen krävs att du har gymnasiekompetens i grunden. Det anses meriterande om du är eller har varit student på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet och känner till våra lokaler.

Villkor

Som funktionär står du till förfogande utifrån vårt behov av extra personal under Arkitektprovet. Den intermittenta anställningsformen innebär att du kan bli erbjuden arbete under enstaka kortvariga tillfällen under en ramperiod. Anställningstillfällena tidsbegränsas med stöd av LAS 5 § 1 p. Att stå till förfogande på detta sätt innebär att ett nytt anställningsförhållande inträder vid varje särskilt tillfälle du erbjuds och tackar ja till arbete. Den erbjudna anställningen kan vara allt från 25–100 % per tillfälle. Arbete kan förkomma på kvällar och helger. Schemat görs månadsvis och i god tid meddelas du behovet. I något fall kan du bli tillfrågad med kort varsel.

Startdatum är 13 juni 2025 eller enligt överenskommelse.

Ansökan

Din ansökan skickas in via universitetets rekryteringssystem Varbi, och ska vara inkommen till Umeå universitet 2 mars 2025. I denna rekrytering söker du enbart med ditt CV och relevanta betyg/intyg som styrker dina meriter. I ansökningsformuläret kommer du även att få svara på frågor om varför du söker den utlysta anställningen samt ge information om din kompetens och erfarenhet kopplat till den utlysta anställningen.  

Mer information

För vidare information om anställningen, vänligen kontakta HR-samordnare Hanna Häggblom eller Arkitektprovets koordinator Erik Persson.

Varmt välkommen med din ansökan!

Om Arkitekthögskolan vid Umeå universitet

Arkitekthögskolan vid Umeå universitet (UMA) startade sin verksamhet 2009 och finns idag i vackra och ändamålsenliga lokaler på Konstnärligt Campus. Skolan har successivt byggts upp som ett internationellt laboratorium för experimentell arkitektur, där både undervisning och forskning bedrivs. Arkitekthögskolan har idag ca 300 studieplatser inom ett femårigt arkitektprogram och ett masterprogram. Ett trettiotal lärare och forskare finns för närvarande på skolan. Mer information finns på www.arch.umu.se.



Konstnärligt campus är vackert beläget vid Umeälven och Arkitekthögskolan har Designhögskolan, Konsthögskolan, Bildmuseet och science centret Curiosum som närmaste grannar. Konstnärligt campus är en internationell ”hotspot” för utbildning och forskning där studenter och forskare möts och samarbetar inom det kreativa fältet.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Doktorand i naturgeografi

Doktorand
Läs mer Jan 13
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet söker en doktorand i naturgeografi med fokus på metanomsättning i arktiska vattendrag.

Startdatum är
2025-05-01 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2025-03-01. Välkommen med din ansökan!

Projektbeskrivning
Rinnande vatten tar emot stora mängder kol från terrestra ekosystem, som bearbetas och respireras till växthusgaserna koldioxid (CO2) och metan (CH4). Nordliga bäckar och älvar släpper ut stora mängder CO2 och CH4 till atmosfären, men det är fortfarande oklart vad som avgör storleken på produktion och transport av dessa växthusgaser. De pågående klimatförändringarna är särskilt snabba på höga breddgrader och har potential att massivt öka leveransen av kol till vattendragoch utsläppen till atmosfären.

Detta doktorandprojekt kommer att undersöka kolomsättning i arktiska vattendrag, med fokus på CH4, och tonvikt på anslutningen mellan grundvatten och ytvatten. Vi kommer att kombinera nya sensorer, fjärranalys, mikrobiella studier och storskalig isotopanalys för att reda ut hur den anaeroba kolcykeln formar CO2- och CH4-dynamiken i arktiska vattendrag. Projektet är en del av ett ERC Starting-grant fokuserat på arktiska CH4-utsläpp, vilket ger generösa resurser och viktiga synergier med andra forskare i gruppen som utför modellering inom samma ämne. Den empiriska delen av projektet kommer till stor del att genomföras vid Abisko Naturvetenskapliga station.

Anställningen finansieras av Europeiska forskningsrådet. Huvudhandledare blir Dr Gerard Rocher-Ros, med Ylva Sjöberg och Jan Karlsson som biträdande handledare.

Kvalifikationer
För att bli antagen till studier på forskarnivå krävs att den sökande har avlagt examen på avancerad nivå, eller genomgått kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller ha en motsvarande utbildning från utlandet, eller motsvarande kvalifikationer. För att uppfylla de särskilda behörighetskraven för att bli antagen till studier på forskarnivå inom ämnet naturgeografi krävs att den sökande har genomgått kurser inom ett naturgeografiskt ämne på grundnivå om minst 120 hp. Minst en kurs på avancerad nivå i ett ämne som är relevant för naturgeografi ska ha genomförts samt ett självständigt arbete (examensarbete) med relevant fördjupning om minst 15 hp. Behörighetskraven ska vara uppfyllda när anställningen tillträder.

Vi söker en person med intresse för biogeokemi, ekosystemekologi, mikrobiell ekologi, hydrologi och/eller klimatvetenskap. Den idealiska kandidaten har erfarenhet av arktiskt fältarbete och en akademisk bakgrund inom ekologi, naturgeografi, miljövetenskap eller liknande område. Den sökande ska även ha god förmåga att skriva och tala på engelska, god initiativförmåga, självständighet och samarbetsförmåga. Meriterande är erfarenhet av något av följande: vattenkemi, statistisk och dataanalys med R (eller liknande programmering), miljösensorer, och mikrobiell analys.

Villkor för anställningen
Anställningen förväntas resultera i doktorsexamen och huvuduppdraget för doktoranden är således att ingå i forskarutbildningen, vilket innefattar deltagande i det beskrivna forskningsprojektet men även att genomgå relevanta kurser. Undervisning och annat avdelningsarbete (upp till max 20%) kan ingå. Anställningen är begränsad till fyra år på heltid eller upp till fem år om undervisning och annat institutionsarbete utförs. Lönen är fast enligt fastställd lönenivå för doktorander vid Umeå universitet.

Så här ansöker du
Du ansöker via vårt rekryteringssystem senast den 1 mars, 2025. Ansökan kan skrivas på engelska eller svenska och ska innehålla:

- En kort (max 2 sidor) beskrivning av varför du är intresserad av anställningen
- CV
- Kopia av intyg från högre utbildning
- Förteckning över genomförda högskolekurser och betyg
- Kopia av publikationer/examensarbete
- Kontaktuppgifter till två referenspersoner

Dokument som skickas elektroniskt ska vara i MS Word- eller PDF-format.

Anställningen kommer att baseras på ansökan och intervju.

Kontakt
Har du frågor angående anställningen, vänligen kontakta Gerard Rocher-Ros (gerard.rocher.ros@umu.se ).

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Gruppledare/Forskare i molekylär infektionsmedicin

Molekylärbiolog
Läs mer Dec 6
The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden MIMS (http://www.

mims.umu.se) söker excellenta unga forskare som är intresserade att bli nya Gruppledare för nydanande forskning inom molekylär infektionsmedicin. Ämnet inkluderar men är inte begränsat till forskning om biologin hos bakterier, virus, parasiter och mikrobiomet och hur dessa interagerar med värdens immunsystem. MIMS har en stark meritlista inom forskning om mikrobiell (inklusive viral) patogenes och ger utmärkt tillgång till nationell forskningsinfrastruktur, inklusive kryoelektronmikroskopi och anläggning för biosäkerhetsnivå 3 för djur (ABSL3).

MIMS avser att under kommande år finansiera en ny gruppledaranställning, befattningsbenämning forskare, där finansieringen gäller i första hand som längst upp till en femårsperiod, med möjlighet till förlängning upp till totalt nio år efter extern utvärdering under fjärde året. 

Den rekryterade forskaren kommer att erhålla omfattande stöd för att kunna etablera en egen forskargrupp med medlemmar på postdoktor och doktorand-nivå. De sökande förväntas även kunna komplettera sin forskningsbudget genom egna nationella och internationella forskningsanslag.

MIMS Gruppledare förväntas bedriva ett framgångsrikt forskningsprogram i synergi med den multidisciplinära forskningsmiljö där MIMS ingår och även medverka i samarbeten och gemensamma aktiviteter som främjar forskning och utbyten inom The Nordic EMBL Partnership for Molecular Medicine (https://projects.au.dk/nordic-embl-partnership/).

 

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna ingår att i första hand att leda och bedriva forskning inom molekylär infektionsmedicin inom forskningsmiljön vid The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden, MIMS. I arbetsuppgifterna avseende forskning ingår även att söka externa medel för finansiering av egen forskning. Bedriva utbildning på forskarnivå inom ämnesområdet kan ingå. Administrativa uppgifter och uppdrag inom institutionen och Medicinska fakulteten kan komma att ingå. Ledning av personal och verksamhet ingår då forskaren förväntas leda egen forskargrupp.

Stationeringsort är Umeå, men arbete på annan ort kan förekomma. 

 

Behörighetskrav

Behörig att anställas som forskare är den som har avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Kandidaterna ska också ha genomgått postdoktoral träning och utbildning inom ett relevant forskningsområde. Därutöver krävs förutsättningar och engagemang för utbildning av unga forskare och handledning av vetenskapliga avhandlingar.

Vi söker företrädesvis begåvade forskare på tidig karriärnivå som redan har producerat utmärkt forskningsarbete med relevans för molekylär infektionsmedicin, är redo att arbeta självständigt och visar potential att vara en forskningsledare. Vi söker kandidater som har nått en karriärnivå motsvarande den som gäller för sökande till ERC Starting Grant, därför bör främst den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen, eller har nått motsvarande kompetens, senast två och högst sju år före ansökan.

 

Bedömningsgrunder

Som bedömningsgrund vid anställning av forskare gäller vetenskaplig skicklighet. Förmågan att leda och utbilda ett team av forskare kommer också att övervägas.

En allmän bedömningsgrund för forskare vid Umeå universitet är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl. 

 

Viktning av bedömningsgrunder

Vid tillsättning kommer vetenskaplig skicklighet att viktas högst (3/4). Förmågan att leda och utbilda ett team av forskare kommer också att vägas 1/4).

 

Beskrivning av bedömningsgrunder

Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer för denna anställning särskild vikt att läggas vid självständiga forskningsinsatser, nytänkande, aktualitet, kvalitet och originalitet inom pågående och planerad forskning i molekylär infektionsmedicin. Här anses särskilt meriterande dokumentation av publicerade originalarbeten i vilka det framgår att sökande har haft en framträdande roll samt erhållna externa forskningsbidrag som huvud- eller medsökande. Meriterande är även postdoktor-vistelse vid annat lärosäte än det lärosäte där sökande disputerat, och refereeuppdrag från internationella vetenskapliga tidskrifter. 

Erfarenhet av undervisning inom grund- såväl som forskarutbildning är meriterande. Vi förväntar oss ett intresse för att utbilda nästa generations forskare. 

För denna anställning är särskilt meriterande att visa potential för samarbeten med EMBL och the Nordic EMBL Partnership for Molecular Medicine.

 

Ansökan

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem som du når via ansökningsknappen. Sista ansökningsdag är 2025-02-28. När ansökan är mottagen kommer du att få ett svarsmail.

Ansökan ska innehålla följande:

- Ett introduktionsbrev som sammanfattar den sökandes karriär, tidigare forskningserfarenheter av relevans för molekylär infektionsmedicin och framtidsplaner för forskarkarriären (1-2 sidor).
- CV med en lista över alla vetenskapliga publikationer (med de fem viktigaste markerade).
- Kopia av intyg om doktorsexamen.
- En kortfattad forskningsplan (maximalt 5 sidor) med en sammanfattning av förväntade resultat och betydelse inom translationell och molekylärmedicinsk infektionsforskning.
- Namn och kontaktuppgifter för tre referenspersoner.
Ansökningarna kommer att utvärderas av externa sakkunniga i en rekryteringskommitté som består av medlemmar representerande EMBL och noderna inom “Nordic EMBL Partnership for Molecular Medicine”. En topprankad grupp av sökande kommer att inbjudas till intervju med rekryteringskommittén. Bedömningen kommer att resultera i en rekommendation till MIMS Styrelse för beslut vilket utgör underlag för institutionsaffiliering och anställningsbeslut av berörd fakultets dekan. 

 

För mer information, kontakta gärna MIMS föreståndare, Professor Oliver Billker: oliver.billker@umu.se, +46 90 785 67 78 

Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Doktorand i experimentell fysik

Doktorand
Läs mer Dec 13
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.



Institutionen för fysik vid Umeå universitet (https://www.

umu.se/institutionen-for-fysik/) välkomnar ansökningar till en doktorandanställning inom modellering av vattenplymer (gejsrar) på de isiga månarna med hjälp av avancerade numeriska simuleringar. Vår institution är ett nav för banbrytande forskning inom rymdfysik, kondenserade materiens fysik, nanoteknologi, fotonik och teoretisk fysik. Startdatum 1 september 2025, eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 28 februari 2025.

Projektbeskrivning
Enceladus och Europa, två av de mest fascinerande månarna i vårt solsystem, är kända för sina vattengejsrar – jetstrålar av vattenånga och andra material som sprutar ut från dessa månars isiga ytor. Enceladus, en av Saturnus månar, har gejsrar som sprutar från dess sydpol, med ursprung i en underjordisk ocean under dess isiga skorpa. Europa, en av Jupiters Galileiska månar, har också visat tecken på plymer, sannolikt orsakade av vatten som sipprar ut genom sprickor i dess isskal. Dessa egenskaper indikerar starkt förekomsten av stora flytande vattenhav under de isiga ytorna, vilket gör båda månarna till viktiga mål i jakten på utomjordiskt liv. Observationer från NASA:s rymdsonder Cassini och Galileo avslöjar att dessa plymer interagerar med månarnas plasma- och elektromagnetiska miljöer, vilket ger upphov till observerbara signaturer som ännu inte är fullständigt förstådda.

Vi söker en framstående doktorand för att undersöka interaktionen mellan de isiga månarnas vattenplymer och deras omgivande elektromagnetiska miljö med hjälp av vår avancerade, högpresterande plasmamodell Amitis (www.amitiscode.com). Projektet är främst baserat på datorsimuleringar och fokuserar på att utforska hur plymerna påverkar de isiga månarnas elektromagnetiska miljö. Genom att jämföra modellresultat med observationsdata syftar forskningen till att fördjupa vår förståelse av de isiga månarna, deras dynamiska system och deras potential att hysa liv.

Vetenskapsrådet (VR) finansierar projektet.

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer. 

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i experimentell fysik krävs att den sökande har godkända kurser inom ämnesområdet fysik om minst 120 högskolepoäng. Kraven behöver inte vara uppfyllda vid ansökningstillfället utan endast vid antagning till utbildning på forskarnivå. 

Ett krav är att den sökande ska ha mycket goda färdigheter i både talad och skriven engelska.

Vi söker dig som är engagerad och ansvarsfull och som brinner för att utvecklas, både som individuell forskare och som medlem av en forskargrupp. God samarbetsförmåga, initiativrikedom, och en hög grad av självständighet är andra egenskaper som krävs. Ett krav är en utbildningsbakgrund som motsvarar projektets inriktning.

En förutsättning för att du ska trivas som doktorand i detta projekt är ett starkt intresse för rymdfysik och datorbaserad modellering och simuleringar.

Vi söker dig som vill arbeta i en interkulturell och internationell miljö. För att lyckas i doktorandrollen behöver du vara kreativ, målinriktad och hängiven uppgiften.

Kandidaten ska ha dokumenterad bakgrund inom ett eller flera av följande ämnen: 
-          Rymdfysik
-          Plasmafysik
-          Astrofysik
-          Teknisk fysik
-          Beräkningsfysik
-          Elektrodynamik
-          Statistisk fysik
-          Vätskedynamik

Tidigare erfarenhet eller kunskap inom följande områden krävs också:
-          Dataanalys
-          Programmeringskunskaper (t. ex. Python, Matlab och/eller C/C++)

Anställningsvillkor
Som doktorand kommer du att fokusera på dina forskarstudier genom att bedriva egen forskning under handledning, och läsa doktorandkurser. Målet med en doktorandanställning är att få en doktorsexamen. Tidsperioden för anställningen är begränsad till motsvarande fyra års heltid. Anställningen kan även omfatta deltidsarbete (upp till 20 %) som lärarassistent. I så fall förlängs den totala tiden för anställningen i enlighet därmed (upp till högst fem år). Lönen är fast enligt fastställd lönenivå för doktorander.  Anställningen börjar 1 september 2025 eller enligt överenskommelse. 

Mer information
För ytterligare information kontakta projektledare, Dr. Shahab Fatemi, shahab.fatemi@umu.se

Vi ser fram emot att få din ansökan!
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Gruppledare/Forskare i molekylär infektionsmedicin

Molekylärbiolog
Läs mer Dec 6
The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden MIMS (http://www.

mims.umu.se) söker excellenta unga forskare som är intresserade att bli nya Gruppledare för nydanande forskning inom molekylär infektionsmedicin. Ämnet inkluderar men är inte begränsat till forskning om biologin hos bakterier, virus, parasiter och mikrobiomet och hur dessa interagerar med värdens immunsystem. MIMS har en stark meritlista inom forskning om mikrobiell (inklusive viral) patogenes och ger utmärkt tillgång till nationell forskningsinfrastruktur, inklusive kryoelektronmikroskopi och anläggning för biosäkerhetsnivå 3 för djur (ABSL3).

MIMS avser att under kommande år finansiera en ny gruppledaranställning, befattningsbenämning forskare, där finansieringen gäller i första hand som längst upp till en femårsperiod, med möjlighet till förlängning upp till totalt nio år efter extern utvärdering under fjärde året. 

Den rekryterade forskaren kommer att erhålla omfattande stöd för att kunna etablera en egen forskargrupp med medlemmar på postdoktor och doktorand-nivå. De sökande förväntas även kunna komplettera sin forskningsbudget genom egna nationella och internationella forskningsanslag.

MIMS Gruppledare förväntas bedriva ett framgångsrikt forskningsprogram i synergi med den multidisciplinära forskningsmiljö där MIMS ingår och även medverka i samarbeten och gemensamma aktiviteter som främjar forskning och utbyten inom The Nordic EMBL Partnership for Molecular Medicine (https://projects.au.dk/nordic-embl-partnership/).

 

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna ingår att i första hand att leda och bedriva forskning inom molekylär infektionsmedicin inom forskningsmiljön vid The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden, MIMS. I arbetsuppgifterna avseende forskning ingår även att söka externa medel för finansiering av egen forskning. Bedriva utbildning på forskarnivå inom ämnesområdet kan ingå. Administrativa uppgifter och uppdrag inom institutionen och Medicinska fakulteten kan komma att ingå. Ledning av personal och verksamhet ingår då forskaren förväntas leda egen forskargrupp.

Stationeringsort är Umeå, men arbete på annan ort kan förekomma. 

 

Behörighetskrav

Behörig att anställas som forskare är den som har avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Kandidaterna ska också ha genomgått postdoktoral träning och utbildning inom ett relevant forskningsområde. Därutöver krävs förutsättningar och engagemang för utbildning av unga forskare och handledning av vetenskapliga avhandlingar.

Vi söker företrädesvis begåvade forskare på tidig karriärnivå som redan har producerat utmärkt forskningsarbete med relevans för molekylär infektionsmedicin, är redo att arbeta självständigt och visar potential att vara en forskningsledare. Vi söker kandidater som har nått en karriärnivå motsvarande den som gäller för sökande till ERC Starting Grant, därför bör främst den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen, eller har nått motsvarande kompetens, senast två och högst sju år före ansökan.

 

Bedömningsgrunder

Som bedömningsgrund vid anställning av forskare gäller vetenskaplig skicklighet. Förmågan att leda och utbilda ett team av forskare kommer också att övervägas.

En allmän bedömningsgrund för forskare vid Umeå universitet är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl. 

 

Viktning av bedömningsgrunder

Vid tillsättning kommer vetenskaplig skicklighet att viktas högst (3/4). Förmågan att leda och utbilda ett team av forskare kommer också att vägas 1/4).

 

Beskrivning av bedömningsgrunder

Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer för denna anställning särskild vikt att läggas vid självständiga forskningsinsatser, nytänkande, aktualitet, kvalitet och originalitet inom pågående och planerad forskning i molekylär infektionsmedicin. Här anses särskilt meriterande dokumentation av publicerade originalarbeten i vilka det framgår att sökande har haft en framträdande roll samt erhållna externa forskningsbidrag som huvud- eller medsökande. Meriterande är även postdoktor-vistelse vid annat lärosäte än det lärosäte där sökande disputerat, och refereeuppdrag från internationella vetenskapliga tidskrifter. 

Erfarenhet av undervisning inom grund- såväl som forskarutbildning är meriterande. Vi förväntar oss ett intresse för att utbilda nästa generations forskare. 

För denna anställning är särskilt meriterande att visa potential för samarbeten med EMBL och the Nordic EMBL Partnership for Molecular Medicine.

 

Ansökan

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem som du når via ansökningsknappen. Sista ansökningsdag är 2025-02-28. När ansökan är mottagen kommer du att få ett svarsmail.

Ansökan ska innehålla följande:

- Ett introduktionsbrev som sammanfattar den sökandes karriär, tidigare forskningserfarenheter av relevans för molekylär infektionsmedicin och framtidsplaner för forskarkarriären (1-2 sidor).
- CV med en lista över alla vetenskapliga publikationer (med de fem viktigaste markerade).
- Kopia av intyg om doktorsexamen.
- En kortfattad forskningsplan (maximalt 5 sidor) med en sammanfattning av förväntade resultat och betydelse inom translationell och molekylärmedicinsk infektionsforskning.
- Namn och kontaktuppgifter för tre referenspersoner.
Ansökningarna kommer att utvärderas av externa sakkunniga i en rekryteringskommitté som består av medlemmar representerande EMBL och noderna inom “Nordic EMBL Partnership for Molecular Medicine”. En topprankad grupp av sökande kommer att inbjudas till intervju med rekryteringskommittén. Bedömningen kommer att resultera i en rekommendation till MIMS Styrelse för beslut vilket utgör underlag för institutionsaffiliering och anställningsbeslut av berörd fakultets dekan. 

 

För mer information, kontakta gärna MIMS föreståndare, Professor Oliver Billker: oliver.billker@umu.se, +46 90 785 67 78 

Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Professor i teknisk kemi

Professor
Läs mer Dec 20
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Bakgrund

Forskningen inom Teknisk kemi vid Kemiska institutionen är internationellt erkänd och innefattar grundläggande och tillämpad forskning inom områden såsom: förädling av biomassa, heterogen katalys, industriell bioteknik, hållbara processer, separationsvetenskap, elektrokemi, och materialkemi.

Forskningsmiljön inkluderar högkvalitativa laboratorier samt tillgång till toppmodern forskningsinfrastruktur via institutionen och via Kemiskt biologiskt center. Dessa innefattar elektronmikroskopi, NMR, Ytanalys med hjälp av XPS, UPS and LEIPS , vibrationsspektroskopi, en bredd av olika mass-spektroskopi-faciliteter för analyser av t ex biopolymerer, metabolomik, organiska och oorganiska miljögifter. 

Beräkningsresurser finns tillgängliga vid Centrum för högpresterande databehandling North. För mer information om forskningsinfrastruktur se https://www.umu.se/forskning/forskningsinfrastruktur/.

Vi söker nu en professor i teknisk kemi för att utveckla en ny inriktning och/eller stärka den befintliga forskningen och utbildningen, samt introducera nya ämnen/möjligheter till grupperingen inom teknisk kemi. Detta är en tillsvidareanställning med start senast 31 december 2025, om inte annat överenskommet med arbetsgivaren. Ett startpaket kommer att tillhandahållas för att täcka kostnader för laboratorium och personal i samband med anställningen.

Arbetsuppgifter

Professorn förväntas bedriva kemiteknisk forskning i framkanten av forskningsområdet. Vidare förväntas professorn att attrahera forskningsmedel för den egna forskningen samt för större och tvärvetenskapliga projekt. Professorn förväntas att bidra till undervisning på alla utbildningsnivåer, särskilt i det nylanserade ingenjörsprogrammet i teknisk kemi med utgångar mot hållbarhet och materialkemi. Professorn förväntas att utveckla forskningen och undervisningen i takt med den internationella utvecklingen av fältet samt efter samhälleliga behov. Administrativa och arbetsledande uppgifter på institutionen ingår i arbetsuppgifterna.

Kunskaper i svenska språket är inte ett selektionskriterium men den utvalda kandidaten förväntas lära sig svenska inom de tre första åren av anställningen.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som professor är den som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet (4 kap. 3 § högskoleförordningen). Med vetenskaplig skicklighet avses självständiga forskningsinsatser, förmåga att planera och leda forskning samt förmåga att kommunicera forskning med det omgivande samhället. Med pedagogisk skicklighet avses dokumenterad erfarenhet av planering, genomförande, examination och utvärdering av undervisning samt visat på ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande och den egna lärarrollen.

Dokumenterad erfarenhet av kemiforskning inom ett eller flera av följande (eller angränsande) områden: (1) materialkemi, (2) ytanalys och katalys, (3) hållbara processer. Dessa områden skulle till exempel kunna täckas via forskning om energiproduktion, energiförvaring, och katalys.

Goda färdigheter i kommunikation på engelska både i tal och i skrift krävs.

Bedömningsgrunder och deras avvägning

Som bedömningsgrunder vid anställning av en professor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga skickligheten.

Som bedömningsgrund vid anställningen skall i första hand gälla graden av vetenskaplig skicklighet. I andra hand ska graden av pedagogisk skicklighet beaktas. Därutöver ska ledarskapsförmåga, administrativ skicklighet, samverkan med omgivande samhälle och annan skicklighet av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen beaktas.

Se beskrivning av bedömningsgrunder i den fullständiga annonsen på Jobba hos oss

Ansökan

Vid ansökan i Varbi ber vi dig svara på frågor. Dessa frågor ersätter ett personligt brev från dig. Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska. Ansökan ska bestå av följande handlingar:

CV/Umu Application template. Fyll i ansökningsformuläret (word). Lägg in det som ditt CV i e-rekryteringssystemet Varbi. Ansökningsformuläret ska innehålla:
basinformation (kontaktinformation, meritförteckning)
redogörelse för vetenskaplig verksamhet (inklusive kortfattad forskningsplan och publikationslista)
redogörelse för pedagogisk verksamhet
redogörelse för utveckling och ledning av verksamhet och personal
redogörelse för samverkan med det omgivande samhället samt populärvetenskaplig verksamhet
referenser inklusive kontaktuppgifter
Kopior av relevanta examensbevis
Kopior av högst tio forskningspublikationer av relevans för anställningen, numrerade i enlighet med publikationslistan
Bilagor till pedagogisk portfölj (se p. 3.5 i "Umu Application template")

Anvisningar till utformning av redogörelsen av vetenskaplig och pedagogisk verksamhet (pdf).

Du ansöker via e-rekryteringssystemet Varbi senast 2025-02-28.
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Intermittent anställning som lärare i språkdidaktik

Universitets- och högskolelektor
Läs mer Feb 10
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Institutionen för språkstudier vid Umeå universitets humanistiska fakultet bedriver utbildning och forskning i språk, litteratur och språkdidaktik inom svenska, engelska, finska, franska, italienska, lingvistik, meänkieli, ryska, samiska, spanska och tyska.

För mer information om Institutionen för språkstudier besök: https://www.umu.se/institutionen-for-sprakstudier/
 
Intermittent anställning innebär att du kan bli erbjuden anställning under enstaka kortvariga 
anställningstillfällen under en ramperiod. Anställningstillfällena tidsbegränsas med stöd av LAS 5 § 1 p. 
 
Att stå till förfogande på detta sätt innebär att ett nytt anställningsförhållande inträder vid varje tillfälle du erbjuds och tackar ja till arbete. 
 
Vi söker nu en medarbetare som kan arbeta under ramperioden 2025-03-01 till 2026-01-31, eller enligt överenskommelse, när behov inom verksamheten uppstår. 
 
Huvudsakliga arbetsuppgifter 
I anställningen ingår undervisning på kurser i engelska, svenska och svenska som andraspråk, VFU-besök samt handledning av examensarbeten. Förutom undervisning ingår även undervisningsrelaterad administration samt planeringsmöten. 

Undervisningen sker på campus. 

Kompetenskrav 
Behörig att anställas är den som har doktorsexamen i för ämnesområdet relevant inriktning. Du har aktuell erfarenhet av undervisning vid universitet eller högskola med inriktning mot språkdidaktik och erfarenhet av administration kopplat till undervisning. Du är både initiativtagande och självgående, samtidigt som du är flexibel och har god samarbetsförmåga. 

Mycket goda kunskaper i svenska och engelska samt förmåga att undervisa på dessa språk utgör ett krav för anställningen. 
 
Meriterande kvalifikationer
Det är meriterande om du har gymnasielärarexamen i svenska eller engelska. Meriterande är även erfarenhet av handledning av examensarbeten i svenska, engelska eller språkdidaktik. 
 
Övriga upplysningar 
Du skickar din ansökan via vårt e-rekryteringssystem Varbi. Ansökan ska vara inkommen senast 2025-02-28 och ska innehålla CV/meritförteckning och betyg/intyg.?  
 
Närmare upplysningar om anställningen lämnas av prefekt Daniel Andersson, daniel.andersson@umu.se. 
 
Välkommen med din ansökan!? 

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Staff scientist i Statsvetenskap

Forskarassistent
Läs mer Feb 7
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Statsvetenskapliga institutionen

Statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet har ca 70 anställda och svarar för forskning och utbildning inom ämnena statsvetenskap, freds- och konfliktstudier samt utbildningsledarskap.

Förutom studier på samtliga nivåer inom dessa ämnen finns vid institutionen en omfattande forskningsverksamhet. För mer information, se https://www.umu.se/statsvetenskapliga-institutionen/

Beskrivning

Institutionen söker en staff scientist för främst arbete inom ett forsknings- och infrastrukturprojekt som syftar till att samla in och analysera systematiska data över den representativa demokratins centrala aktörer: politiska partier, parlament och regeringar. Mer om projektet finns att läsa på hemsidan: https://www.umu.se/forskning/infrastruktur/repdem/

Anställningen är tidsbegränsad till 10 månader på heltid.

Arbetsuppgifter

Arbetet kommer främst bedrivas inom forskningsprojektet och infrastrukturen REPDEM som är en del av den nationella forskningsinfrastrukturen DEMSCORE. Arbete inom andra forskningsprojekt kan också förekomma.

Arbetet innefattar insamling, bearbetning, analys och kvalitetssäkring av data, samt matchning mot andra samhällsvetenskapliga databaser. I arbetsuppgifterna ingår även att utgöra en aktiv stödjande resurs inom projektet och forskningsmiljön. I detta ingår att koordinera verksamheten och datainsamlingen med internationella experter som deltar i projektet. I arbetet ingår även viss arbetsledning och författandet av vetenskapliga arbeten.

Andra administrativa och pedagogiska arbetsuppgifter kan också ingå mindre omfattning.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har avlagt doktorsexamen i statsvetenskap. Du ska också ha kunskap/erfarenhet av författande av vetenskapliga arbeten, statistik och programmering. Tidigare erfarenheter inom forskningsfältet jämförande europeisk politik och koalitionsstudier är ett krav.

Uppgiften kräver mycket goda kunskaper i engelska, såväl i tal som i skrift samt god förmåga till kommunikation. För att vara aktuell för anställningen så ska du vara noggrann, självständig samt ha en god samarbetsförmåga. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

- Ett personligt brev där du motiverar ditt intresse för anställningen, redogör för dina kvalifikationer, och förklarar hur dessa är relevanta för arbetsuppgifterna (1-2 sidor)
- Ett curriculum vitae (CV) med förteckning av dina meriter,
- Vidimerad kopia av examensbevis för doktorsexamen,
- Vidimerade kopior av övriga examensbevis, förteckning över genomförda akademiska kurser och betyg,
- Kontaktuppgifter till minst två referenspersoner,
- Övriga handlingar som den sökande önskar åberopa

Villkor

Anställningen är en särskild visstidsanställning under 10 månader, på heltid, med tillträde enligt överenskommelse. 

Övriga upplysningar

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av projektledare Johan Hellström, johan.hellstrom@umu.se 090-786 78 91 eller prefekt Malin Eklund Wimelius, malin.wimelius@umu.se.

Varmt välkommen med din ansökan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Doktorand i molekylärbiologi

Molekylärbiolog
Läs mer Dec 20
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Vi söker en doktorand i molekylärbiologi med ett intresse inom DNA-reparation hos människor till Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet.

Anställningen är tidsbegränsad till fyra år med start snarast eller enligt överenskommelse.

Bakgrund och beskrivning av arbetsuppgifter

Genomets integritet är avgörande för både utveckling och hälsa hos människor. Våra kromosomer utsätts ständigt för olika typer av DNA-skador, som om de inte repareras kan orsaka sjukdomar som cancer. För att möta dessa utmaningar har flera DNA-reparationsvägar utvecklats. Cohn-laboratoriet är fokuserat på att förstå hur dessa vägar fungerar i mänskliga celler. Vi har upptäckt flera nya proteiner som spelar viktiga roller i dessa vägar. Detta doktorandprojekt syftar till att ytterligare belysa rollen för nya komponenter i DNA-reparationsvägarna genom tillämpningen av toppmoderna tekniker inom biokemi, molekylärbiologi och cellbiologi, kombinerat med masspektrometri i världsklass och högupplöst levande cellavbildning och strukturbiologi, belyser vi kontinuerligt rollen av nya komponenter i DNA reparera vägar. Exempel på metoder som ska användas av den framgångsrika sökanden är rekombinant proteinrening, in vitro-analyser, CRISPR/Cas9-genomteknik, olika cellbaserade analyser inklusive sofistikerad levande cellavbildning och cryo-EM. 

Kontakta Martin Cohn (martin.cohn@umu.se) för information om de senaste och mest intressanta pågående projekten. 

Den som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt sin egen utbildning. Projektet och forskningsmiljön kommer ge den hängivna studenten möjligheten att utbilda sig till en förstklassig forskare. 

Kvalifikationer

Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. 

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i molekylärbiologi krävs att den sökande har fullgjort kursfordringar om minst 90 hp i huvudområdet molekylärbiologi, inkluderande kurser i kemi, cell-och molekylärbiologi, genetik och mikrobiologi. Därutöver krävs kurser motsvarande 30 hp på avancerad nivå inom det molekylärbiologiska ämnesområdet, inkluderande ett självständigt arbete om minst 15 hp. 

För att möjliggöra tvärvetenskapliga initiativ och väsentliga fördjupningar inom vissa områden med anknytning till molekylärbiologi kan andra kvalifikationer än sökandens ämnesspecifika kompetens inom molekylärbiologi bedömas uppfylla kravet på särskild behörighet. Kraven på förkunskaper enligt ovan anses uppfyllda även av den som i annan ordning förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper

Du ska vara skicklig i både muntlig och skriftlig kommunikation på engelska. 

Bedömningsgrunder

Utvärderingen av förmågan och potentialen att tillgodogöra sig utbildningen baseras främst på:

Kunskaper och färdigheter relevanta för doktorandstudier inom forskningsområdet.
Förmågan att formulera och lösa vetenskapliga frågor.
Färdigheter i skriftlig och muntlig kommunikation på engelska.
Övriga erfarenheter relevanta för forskarutbildningen, t ex yrkeserfarenhet.

Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet. Du ska vara mycket motiverad, visa god kommunikationsförmåga, samt ha förmåga att samverka effektivt och arbeta produktivt i ett team såväl som förmåga att arbeta självständigt. 

God samarbetsförmåga, driv och förmåga att arbeta självständigt betraktas som positiva meriter.

Ett urval kommer att göras bland behöriga sökande baserat på dennes meriter och dennes bedömda potential att tillgodogöra sig studier på forskarnivå.

Efter urvalsprocessen påbörjas processen för antagning till forskarutbildning. 

Beslut om antagning fattas av institutionens prefekt.

Om anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen och är tidsbegränsad till fyra år heltid. Om deltidsundervisning (max 20 %) kan erbjudas förlängs anställningstiden.

Tillträde 1 maj 2025 eller enligt överenskommelse. 

Löneinplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Ansökan

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem senast 28 februari 2025. Din ansökan ska innehålla följande dokument skrivna på engelska (företrädesvis) eller svenska:

Ett CV med information om utbildning, en förteckning över tidigare och nuvarande anställningar, och en lista över publikationer.
Kopior på examensbevis
Ett följebrev som beskriver forskningserfarenhet och intressen, motivation för ansökan till forskarutbildning.
Kontaktuppgifter för två till tre referenser.

För frågor om tjänsten kontakta martin.cohn@umu.se 

Mer om oss

Mer information om oss finner du på www.umu.se/molbiol och www.ucmr.umu.se.
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu