Pedagogiskt arbete jobb i Umeå

Hitta lediga jobb som Pedagogiskt arbete i Umeå. Välj att läsa mer om ett jobb eller gå vidare och ansök jobbet. Du kan också klicka på en arbetsgivare och se alla jobben i Umeå från den arbetsgivaren.

Personlig Tränare till Nordic Wellness Umeå

Personlig tränare/PT
Läs mer Feb 15
Nordic Wellness är Sveriges största friskvårdskedja med över 300 gym och ett antal Padelanläggningar runt om i landet. Det ger oss unika möjligheter att ständigt utveckla våra klubbar och att ligga i framkant när det gäller utbud, kvalitet, personal och inte minst pris. Vi erbjuder ett brett utbud av träning och välmående för alla åldrar och har närmare 450 000 medlemmar. Vi fortsätter vår expansion och vårt mål är 350 klubbar fram till 2025.

Nu letar vi efter fler ihärdiga, viljestarka och inspirerande entreprenörer, som hjälper oss med spridningen av träningsglädje i rollen som Personlig Tränare till våra klubb i Umeå.

Vill du anta utmaningen? Låt oss berätta mer!

Att vara Personlig Tränare på Nordic Wellness

Något av det bästa du vet är att sprida känslan vidare av ett bra träningspass. Vad är ett bra träningspass? Ingen kan förklara det bättre än du! För du vet att vissa uppmuntras bäst av ett tydligt mål, att bara riktigt hårt arbete är vägen till ett nytt personbästa. Och du vet att andra försöker hitta träningsglädjen för första gången och behöver en lugnare väg för att hitta sin plats på gymmet.

När du börjar jobba på Nordic Wellness är vår förhoppning att det finns medlemmar som är där och tränar, om inte bara, så till stor del för att just DU är deras personliga tränare. Ibland kanske det till och med är dina marknadsföringsknep som gör att de hittar vår klubb från första början.

Dina egenskaper att knyta kontakter och skapa relationer till kunder och medarbetare är uppskattade här. Och din förmåga att själv administrerar och på egen hand sälja dina tjänster är vad som kommer få dig att trivas extra bra hos oss.
Vad söker vi hos dig?

Vi söker dig som har gått en personlig tränarutbildning hos ett godkänt utbildningsföretag och kan stolt visa ditt väl förvärvade certifikat. Ditt egna ansvar kommer sättas på prov. Du brinner för försäljning och drivs av att sätta mål – extra mycket av att slå dom. Du får givetvis hjälp genom att synas på vår hemsida och i säljande material på klubben, men det är din drivkraft och engagemang som kommer vinna dina kunders hjärtan.

Du ser det som en självklarhet att hjälpa dina kollegor med att hålla klubben fräsch, du höjer servicegraden hos oss och gör det lilla extra för att lyfta träningsupplevelsen för våra medlemmar.

Din känsla för ordning märks också i ditt sätt att föra journaler och rapporter. Du gör det förstås för att du vet att dina kundrelationer kräver omsorg, att kunderna litar på att du leder dem mot resultat de inte hade klarat nå utan din hjälp.

Du kommer att arbeta både dagar, kvällar och helger. Kan du dessutom visa oss dokumenterad kunskap inom kost och hälsa utöver din PT-utbildning är vi än mer övertygande om att du kommer göra ett fantastiskt jobb hos oss!

Att jobba på Nordic Wellness

Träningsbranschen växer fortfarande och du kommer snabbt att förstå att Nordic Wellness inte är något undantag. Att fler och fler vill ha hjälp med att nå sin träningspotential är lika självklart som att fysisk aktivitet är bra för människan.

Här erbjuds du en stimulerande arbetsplats med flera års erfarenhet av yrket. Du får en introduktion för att komma igång och stöttning i försäljning längst vägen. Bered dig på ett utmanande, energirikt och ständigt utvecklande företag.

Bifogat i din ansökan vill vi få med din licens eller certifikat. Vänta inte med din ansökan, vi vill få in vår nya stjärna så snart vi hittar dig!

Nordic Wellness är idag en av Nordens största gymkedjor med över 500 000 medlemmar och över 300 klubbar, från Ystad i söder till Umeå i norr. Verksamheten är indelad i tre divisioner; öster, söder och väster. Huvudkontoret ligger i Göteborg, på översta våningen i det första gymmet som öppnades 1997.

Ansök nu

Timvikarier till Hällsboskolan, Umeå

Elevassistent
Läs mer Nov 14
Vill du vara med och skapa de bästa förutsättningarna för en likvärdig utbildning? Vi på Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, arbetar för att alla barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättning ska nå målen för sin utbildning.

Vi erbjuder stöd till förskolor och skolor i hela landet som vill skapa lärmiljöer som är utvecklande och tillgängliga. Vi driver också specialskolor, fördelar stadsbidrag och utvecklar läromedel.

Vi arbetar engagerat för att allas lika värde ska bli verklighet. Tillsammans använder vi samarbete och kompetens för att lösa uppdrag. Att utveckla ledarskapet och att öka mångfalden är några saker som just nu finns på vår agenda. Tillsammans bidrar vi till hållbarhet i samhället ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Mer om vad vi erbjuder kan du läsa på www.spsm.se/ledigajobb

Hällsboskolan är en tioårig, statlig specialskola inom specialpedagogiska skolmyndigheten.
Skolan tar emot elever med grav språkstörning från hela landet, Skolan har en tydlig fokus på språkstöttande och språkutvecklande undervisning och anpassar skoldagen utifrån elevernas individuella behov. Undervisningen utgår från specialskolans förordning enligt grund- eller särskolans kursplaner.
Skolans mål är att eleverna ska nå kunskapsmålen, vara delaktiga och aktiva i olika sociala sammanhang och utvecklas som individer. Skolan i Umeå är förlagd på Umedalen i nyrenoverade lokaler i nära anslutning till Västangårds skola.

Vi har skickliga och engagerade medarbetare med hög kompetens. Det språkutvecklande arbetssättet är något som genomsyrar det pedagogiska arbetet hos oss och till stöd finns ett elevnära elevhälsoteam där bland annat logoped ingår.
Söker du en spännande arbetsplats där det finns utrymme att vara med och påverka? Söker du en ny utmaning och vill arbeta för målet en likvärdig utbildning för alla? Vill du också genom din undervisning ge våra elever med grav språkstörning möjlighet att nå sina mål? Då är du den elevassistent vi gärna vill träffa.


ARBETSUPPGIFTER
Som timvikarie kan du komma att arbeta inom olika områden på Hällsboskolan från förskoleklass till årskurs 10. Det kan till exempel uppstå behov av vikarie som elevassistent, lärare, fritidspersonal eller som boendepersonal. Du står alltså till förfogande när det uppstår behov med kort varsel. Att stå till förfogande på detta sätt innebär att ett nytt anställningsförhållande inträder vid varje enskilt tillfälle du tas i anspråk för arbete. Erbjudande om sådan tidsbegränsad anställning sker vanligtvis muntligen. Du har givetvis rätt att tacka nej till uppdrag som erbjuds dig.

Du dokumenterar när det är aktuellt i den verksamhet som du har ansvarat för under dagen och återkopplar till ordinarie lärare.
Du är delaktig i att en trygg lärandemiljö skapas.
Du anpassar och utformar ditt arbete i överensstämmelse med de underlag som ordinarie personal delgivit.
Du samverkar med kollegor när det finns behov av stöd.
Du har ett nära samarbete med kollegor och deltar aktivt i skolans kontakter med samhället i övrigt.
Du bidrar till skolans utveckling.


KVALIFIKATIONER
Vi söker dig som har erfarenhet av arbete som elevassistent och resursfunktion i skolverksamhet.

Meriterande är:

• Erfarenhet av arbete med barn med språkstörning
• Erfarenhet av arbete med barn i behov av särskilt stöd
• Erfarenhet av arbete med barn med neuropsykiatriska funktionshinder
• Erfarenhet av arbete som lärare
• Erfarenhet av arbete som fritidspedagog
• Erfarenhet av arbete som elevassistent
• Erfarenhet att använda IT och media i verksamheten.
• Erfarenhet av Akk och Takk
• Pedagogisk utbildning t.ex. lärare, fritidspedagog, barn- och fritidsprogrammet

Du kan välja alternativa, anpassade och kompletterande pedagogiska strategier utifrån barns behov och förutsättningar på grupp- och individnivå.
Du är flexibel i ditt arbetssätt, lösningsorienterad och har vana av samarbete i arbetslag kring barngrupper. Ditt förhållningssätt till elever präglas av ett lågaffektivt bemötande. Själv och tillsammans med andra medverkar du till att skapa en trygg och tillitsfull miljö som grundar sig på ömsesidig respekt och goda relationer. Du har personlig mognad, integritet och är initiativtagande. Du har en god kommunikativ förmåga och samarbetsförmåga. Erfarenhet krävs.

Vi tar stor hänsyn till personlig lämplighet.ÖVRIGT
Vi tillämpar 6 månaders provanställning.

Utdrag från belastningsregistret ska visas upp inför anställning.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss denna gång alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Ansök nu

Adjungerad adjunkt till institutionen för informatik

Universitets- och högskoleadjunkt
Läs mer Nov 7
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 
Arbetar du med systemutveckling eller databaser? Motiveras du av att dela med dig av din kompetens inom t.

ex programmering? Här har du möjlighet att kombinera din nuvarande anställning med en läraranställning på deltid vid Umeå Universitet. Vid institutionen för informatik undervisar vi bland annat på systemvetenskapliga programmet med inriktning mot design, interaktion och innovation och det är där vi tror att din professionskompetens kan vara värdefull för våra IT-studenter. Vill du veta mer om denna typ av anställning, kontakta gärna oss. 

Arbetsuppgifter
Genom anställning som adjungerad adjunkt knyts praktisk erfarenhet och professionskompetens till Umeå universitet samtidigt som ett ömsesidigt kunskapsutbyte kan ske mellan universitetet och det omgivande samhället. Adjungerad adjunkt är en anställningsform för lärare som har sin huvudsakliga verksamhet utanför högskoleväsendet. Anställningen är tidsbegränsad och på deltid mellan 10-30%. 

Innehavaren av anställningen avser undervisning inom informatik med inriktning mot systemutveckling. Detta kan innefatta områden såsom programmering, databasdesign, dataanalys/business intelligence, IT-säkerhet, programvarukvalitet, systemutvecklingsmetoder, IT-arkitektur, webb- och systemutveckling. Du som söker denna anställning arbetar inom branschen och behärskar programmering och grundläggande kunskap inom bland annat databaser och . Undervisningen avser grundnivå eller avancerad nivå. Innehavaren av anställningen som adjungerad universitetsadjunkt förväntas undervisa vid kurser inom ovan nämnda områden men undervisning utanför dessa områden kan komma att ingå. I arbetsuppgifterna kan kursansvar ingå inkl. kursutveckling och administrativa göromål vid institutionen. Till arbetsuppgifterna hör också att aktivt följa utvecklingen om det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt.

Behörighetskrav för anställningen
Enligt Anställningsordningen för lärare vid Umeå universitet är den behörig att anställas som adjungerad universitetsadjunkt som har examen på lägst magisternivå eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. Yrkeserfarenhet inom IT-branschen är ett krav.

Bedömningsgrunder 
Bedömningsgrunder för den nu aktuell anställningen gäller i första hand graden av skicklighet inom systemutveckling. Prövningen av pedagogisk skicklighet och relevant yrkeserfarenhet ska ägnas särskild vikt vid denna anställning. Vikt läggs även vid god administrativ skicklighet. Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar samt god samarbetsförmåga.

Ansökan
Ansökan sker via rekryteringsystemet Varbi. I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med intervju och referenstagning.

Vid frågor kontakta oss gärna för mer information!

Institutionen för Informatik bedriver forskning och utbildning med fokus på digitalisering av samhälle, organisationer och vardagsliv. I vår forskning adresseras områden såsom digital transformation, användarupplevelser, digitala tjänster, digitala plattformar, artificiell intelligens, internet of things och materialitet. I våra studier av digitalisering rör vi oss i många kontexter såsom offentlig sektor, media, spel, underhållning, finansbolag, entreprenörskap, IT-bolag, tillverkande industri och handel. Vi utvecklar ständigt våra kurser och utbildningsprogram och vår institution präglas av intresse, engagemang, samarbete och stolthet. Välkommen till oss!

Välkommen med din ansökan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Sommarjobba som lärare

Lärare i gymnasieskolan
Läs mer Feb 12
NTI-skolan är ett av Sveriges ledande utbildningsföretag, specialister på lärarledd vuxenutbildning på distans. Vi har bedrivit distansundervisning i över 50 år och drygt 35?000 elever väljer varje år att studera på distans hos oss. Genom en digitaliserad skola vill vi göra individanpassad utbildning tillgänglig för alla, oberoende av tid, rum och livssituation. Med kvalitet, kompetens och personlig kontakt vill vi hjälpa människor till nästa steg i livet.

NTI-skolan är del av AcadeMediakoncernen som är norra Europas största privata utbildningsanordnare. Drygt 76 000 elever och föräldrar har valt Academedias förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Ytterligare 100 000 vuxna går på någon av Academedias vuxenutbildningar under ett år. AcadeMedia finns över hela Sverige och har även förskolor i Norge och Tyskland. Totalt har AcadeMedia över 600 enheter och cirka 17 000 medarbetare.

NTI-skolan är ett av Sveriges ledande utbildningsföretag, specialister på lärarledd vuxenutbildning på distans. Vi har bedrivit distansundervisning i över 50 år och drygt 35 000 elever väljer varje år att studera på distans hos oss. Genom en digitaliserad skola vill vi göra individanpassad utbildning tillgänglig för alla, oberoende av tid, rum och livssituation. Med kvalitet, kompetens och personlig kontakt vill vi hjälpa människor till nästa steg i livet.

NTI-skolan är del av AcadeMediakoncernen som är norra Europas största privata utbildningsanordnare. NTI-skolan är ett av Sveriges ledande utbildningsföretag. Vi är specialister på lärarledd vuxenutbildning på distans. Vi tror på utbildning för alla, vi tror på ett livslångt lärande och i en digitaliserad värld tror vi att vi kan vara det självklara valet. Vi bryr oss om människor på riktigt.

Så här långt har över 200 000 vuxenstuderande utbildats på NTI-skolan och vi har idag cirka 35 000 kursdeltagare årligen. Vi har arbetat med distansutbildning sedan 1968 och använder idag modern teknik för att stötta våra elevers progression mot måluppfyllelse. Vi har över 280 distanskurser i vårt utbud.

NTI-skolans lärplattform Omniway är utvecklad av NTI-skolans lärare och programmerare, delvis i samverkan med Chalmers. Lärplattformen är en evidensbaserad, intelligent och användarvänlig studieplattform med spelifierat innehåll. Omniway använder artificiell intelligens och funktionerna bygger på forskning och om hur människan lär sig så effektivt som möjligt.

Beskrivning av tjänsten

Vi erbjuder dig möjlighet att arbeta i en spännande och annorlunda form av lärarjobb.

Som lärare på NTI-skolan kommunicerar du ämneskunskap samt handleder och bedömer våra studerande via vår lärplattform. I lärplattformen finns allt innehåll för eleven och läraren färdigt, det är i förväg producerat av NTI-skolans olika lärararbetslag. Detta innebär att all kursplanering, läsinstruktioner, övningsuppgifter, föreläsningar och prov redan finns att tillgå i lärplattformen. Din uppgift som lärare är att vägleda, stödja, motivera och bedöma våra studerande genom kurserna, så att de når sina kursmål.

Till din hjälp har du fenomenala AI-styrda mekanismer som håller reda på elevens progression och överskådligt visualiserar detta för dig som lärare. Du ger individuell handledning, examinerar över internet (exempelvis i form av muntliga examinationer via webbmöten) samt sätter betyg. Du följer eleven från start till mål.

Som stöd i ditt arbete har du dina kollegor på NTI-skolan, såsom lärare, förstelärare, skolledare, studievägledare, specialpedagoger och speciallärare samt teknisk support.

Vi söker nu behöriga lärare inom samtliga gymnasiala ämnen inför sommaren men i huvudsak i följande ämnen:

- Naturämnen

- IT-ämnen, t ex programmering och webbutveckling

- Ekonomi, juridik, handel och administration

- Psykologi

- Omvårdnad

- Grafiska ämnen, t ex grafisk kommunikation, grafisk illustration

Vad vi erbjuder

Ett flexibelt lärarjobb med stöd av en intelligent och användarvänlig lärplattform. En helt digital skola med allt det stöd en vanlig fysisk skola har. Du arbetar från något av våra kontor (Stockholm eller Umeå) eller vid behov hemifrån, med chef och kollegor bara ett klick bort.

Profil

Du ser stimulans och intresse i att möta och undervisa studerande via webben – en till en. Som lärare och pedagog är du duktig på att möta elever digitalt och på elevernas arena.

Du har:

* Lärarexamen/lärarlegitimation i berörda ämnen, alternativt pågående lärarutbildning

* God förmåga att kommunicera pedagogiskt i skrift

* God datorvana och intresse av att undervisa genom digitala verktyg

Övrigt

Du ska kunna jobba under sommarperioden juni-augusti, deltid upp till heltid.

Om anställningen

Arbetstid: Kontorstider, 8-17 vid heltid.

Anställningsform: Visstid på timmar med timlön, deltid upp till heltid utifrån behov.

Intresserad? Välkommen med din ansökan! Kom ihåg att bifoga lärarlegitimation med behörighetsförteckning om du innehar det.

Urval och intervjuer sker löpande.

Ansök nu

Doktorand i kemi, inriktning mot organisk kemi

Doktorand
Läs mer Feb 21
Kemiska institutionen söker en doktorand i kemi med inriktning mot organisk kemi.

Vi söker dig som har tidigare erfarenhet av forskning inom organisk kemi och tycker att det låter spännande att designa och utveckla små läkemedelslika molekyler. Sista ansökningsdagen är 3 april, 2024 och startdatum är enligt överenskommelse.

 

Arbetsbeskrivning
Umeå universitet har en stark ställning inom kemisk biologi där organisk kemi är en central komponent och där samarbeten över discipliner är en nyckel för att kunna svara på komplexa frågeställningar. Doktorandstudierna syftar till en doktorsexamen där huvuduppgiften är forskning inom ett projekt där fokus ligger på design, syntes och utveckling av små läkemedelsliknande molekyler som är bakteriedödande mot ett brett spektrum av Gram-positiva bakterier som kan orsaka svåra sjukvårdsrelaterade infektioner. Från en serie av kemiska föreningar som använts som verktyg för att förstå bakteriers sjukdomsframkallande förmåga, har vi identifierat föreningar som har bakteriedödande effekt på Grampositiva bakterier och som samtidigt kan återställa känslighet mot och öka effektiviteten av befintliga antibiotika. Molekylerna är mycket intressanta både som kemiska forskningsverktyg för att få djupare kunskap om mekanismer men också för att de har läkemedelspotential. Vid sidan av forskningsuppgiften ingår även deltagande i forskarutbildningskurser.

Doktorandprojektet syftar framför allt till att vidareutveckla dessa molekyler med avseende på aktivitet och selektivitet samt introducera kemiska grupper/egenskaper som gör dem användbara som forskningsverktyg för att identifiera deras verkningsmekanism. Arbetet består således främst av organisk synteskemi och metodutveckling. Eftersom utvärderingen av molekylernas aktivitet och selektivitet är viktig för projektet så kommer du även få lära dig att testa molekylerna i enklare testsystem. Du kommer även att delta på gruppmöten med fokus på design och syntes av molekylerna samt projektmöten med samarbetspartners där användandet av molekylerna i biologiska studier kommer att diskuteras. I projektet ingår flera internationella forskargrupper med kompletterande expertis och regelbundna möten med dessa kommer att vara en berikande del av arbetet.

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att du har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i kemi krävs att du har grundläggande högskoleutbildning om minst 90 högskolepoäng i kemi eller andra ämnen som bedöms vara direkt relevanta för den aktuella inriktningen. Av de 90 högskolepoängen skall minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå inom organisk kemi, eller motsvarande, ingå. Behörighetskraven måste vara uppfyllda vid antagningstillfället, men behöver inte vara uppfyllda när du skickar in din ansökan.

Övriga krav:

- Mycket goda kunskaper i engelska i både tal och skrift.
- Erfarenhet av forskning inom organisk synteskemi, förvärvad genom exempelvis ett examensarbete eller motsvarande.

Det är meriterande om forskningen inom organisk synteskemi är länkad till kemisk biologi eller motsvarande.

Som person är du entusiastisk, noggrann och kan arbeta såväl självständigt som i grupp. Vidare tycker du om experimentellt arbete, är ansvarstagande och har mycket god förmåga att driva ditt arbete framåt. 

 

Villkor för anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning, vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:

1. Ett personligt brev där du beskriver din vetenskapliga bakgrund och intressen, tidigare forskningserfarenhet och varför du söker anställningen (maximalt två sidor)

2. CV/meritförteckning

3. Styrkta kopior av examensbevis eller motsvarande inklusive dokumentation av genomförda akademiska kurser samt erhållna betyg och andra relevanta intyg (t. ex. engelska kunskaper)

Du ansöker via vårt rekryteringssystem. Logga in och sök via knappen längst ner på sidan. Sista ansökningsdag är 3 april 2024.

Närmare upplysningar lämnas av professor Fredrik Almqvist, tfn: 070-3979097, e-post: mailto:fredrik.almqvist@umu.se

Information om oss

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Information om institutionens forskarutbildning finns på vår hemsida: http://www.umu.se/teknisk-naturvetenskaplig-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/kemi/. Mer information om att vara anställd vid Umeå universitet: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/.

Ansök nu

Två doktorandanställningar i ekologi

Doktorand
Läs mer Feb 19
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 
Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap (EMG) vid Umeå universitet söker två doktorander i ekologi, med fokus på hur kopplingar mellan ekosystem under och ovan mark påverkas av miljögradienter och globala miljöförändringsfaktorer.

Startdatum planeras till perioden mellan augusti och november 2024. Sista ansökningsdag är 2024-04-02.

Projektbeskrivningar och arbetsuppgifter
Projekten kommer att fokusera på växtsamhällens interaktioner med ekosystemprocesser både i marken och ovan jord, samt hur dessa ekosystemprocesser reagerar på olika miljöfaktorer (såsom skogsbränder, näringstillgång, klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald). Studierna kommer att utföras i naturlig boreal skog och subarktisk tundra i norra Sverige, där vi använder oss både av naturliga miljögradienter och pågående långtidsexperiment. Genom att använda dessa studiesystem förutser vi att den ena doktoranden i första hand fokuserar på ekologiska interaktioner som involverar näringstillgång och den andra på ekologiska konsekvenser av minskad biologisk mångfald i växtsamhällen, även om det finns en del flexibilitet kring detta. Projekten kommer att omfatta fältarbete under sommar- och höstmånaderna, som följs av laborationer, dataanalys och skrivande under vinterhalvåret. Även om det är vår avsikt att studenterna arbetar med dessa system, är omfattningen av projektarbetet medvetet bred och kan anpassas för att passa specifika intressen hos de studenter som utses. Dessa projekt skulle vara idealiska för alla som avser att specialisera sig inom samhälls- eller ekosystemekologi med fokus på naturliga ekosystem. Huvudhandledare för dessa avhandlingar kommer att vara prof. David A. Wardle vid Umeå universitet och arbetet kommer att involvera samarbetspartners vid både Umeå universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till forskarutbildning i ekologi krävs att den sökande har godkända kurser inom ett för ekologi relevant grundläggande högskoleutbildningsämne om minst 120 högskolepoäng. Minst en kurs på avancerad nivå i ett ämne som är centralt för den forskarstuderandes planerade inriktning skall ingå liksom ett självständigt arbete (examensarbete) med relevant inriktning om minst 15 högskolepoäng. Rekryteringen sker inom de villkor som regleras i Högskoleförordningen kapitel 5 och 7. Behörighetskraven ska ha uppnåtts när anställningen tillträdes.

Vi söker efter kandidater med kreativitet, initiativkraft, självständighet, goda samarbetsförmågor, samt god förmåga att skriva och tala på engelska. Bedömningarna kommer att baseras på ansökan, referenstagning och intervju.

Villkor för anställningen
Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i ovan beskrivna forskningsprojekt som i forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutions-/enhetsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.

Så här ansöker du
Du ansöker via vårt rekryteringssystem senast den 2024-04-02. Ansökan ska bestå av följande handlingar skrivna på engelska eller svenska:

- Kortfattad beskrivning (max 1 sidor) av varför du är intresserad av och lämpad för anställningen
- Curriculum vitae (CV)
- Styrkt kopia av examensbevis
- En lista på dina universitetskurser, med betyg
- Namn och kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökningshandlingarna skall vara i PDF format.

Kontakt
Om du har frågor angående denna anställning är du välkommen att kontakta David Wardle, david.wardle@umu.se 

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap (EMG) bedriver forskning och forskarutbildning inom ämnena ekologi, miljövetenskap och naturgeografi. Institutionen har ca 140 medarbetare, varav 30 är doktorander. För mer information, se https://www.umu.se/institutionen-for-ekologi-miljo-och-geovetenskap/

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Universitetslektor i elektronmikroskopi

Universitets- och högskolelektor
Läs mer Feb 6
Vid Kemiska institutionen vid Umeå universitet är mer än 200 personer verksamma inom forskning och grundutbildning.

Elektronmikroskopi är en av de viktigaste experimentell teknikerna vid kemiska institutionen och är organiserad som en nationell forskningsinfrastruktur inom ramen för ”Umeå Centre for Electron Microscopy” (UCEM). Vi söker nu en universitetslektor i elektronmikroskopi. Sista ansökningsdag är 2024-03-31

Arbetsuppgifter
I anställningen ingår forskning och undervisning samt att som vetenskaplig ledare vid ”Umeå Centre for Electron Microscopy” (UCEM) leda verksamheten vid UCEM både vetenskapligt och administrativt. Innehavaren av denna anställning förväntas självständigt bedriva forskning inom elektronmikroskopi men även tillhandahålla avancerat stöd till forskningsprojekt inom UCEM.

Arbetsuppgiften som vetenskaplig ledare innefattar att leda och utveckla verksamhet och personal. Däri ingår att utveckla en långsiktig strategi för UCEMs forskning, finansiering, forskningsinfrastruktur och kompetensförsörjning. Den vetenskaplig ledaren har operativt ansvar för teknisk-administrativ personal och förväntas ta en ledande roll i UCEMs samverkan med andra institutioner och internationella partners.

Arbetsuppgifterna som vetenskaplig ledare uppgår till 50 % medan forskningsutveckling och forskningsverksamhet uppgår till 50%. Det vetenskapliga ledarskapet vid UCEM är ett uppdrag på fyra år. Efter det kan uppdraget förlängas eller arbetsuppgifterna övergå till en större andel forskning eller undervisning.

Undervisning sker inom ramen för befintliga aktiviteter vid UCEM men kan även inkludera undervisning inom biokemi, life science, cellbiologi och strukturbiologi vid andra kurser vid kemiska institutionen. Arbetsuppgifter inom undervisning inkluderar även kursutveckling, handledning och examination samt administrativa uppgifter såsom att vara kursansvarig. Därtill ingår handledning på forskarutbildningsnivå och postdoktoral nivå. Vidare kan det ingå administrativa uppgifter och uppdrag inom institutionen och Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten. Ledning av personal och verksamhet ingår då lektorn förväntas leda en egen forskargrupp.

Behörighet
Enligt högskoleförordningen 4 kap 4 §.

Behörig att anställas som universitetslektor är den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen.

Vi söker dig som har en doktorsexamen inom elektronmikroskopi eller motsvarande vetenskaplig kompetens.  Styrkta erfarenheter av självständig forskning inom något eller några av följande områden är ett krav; strukturbiologi och/eller biokemi. Erfarenhet av att attrahera finansiella resurser till en nationell facilitet är ett krav. Erfarenhet av undervisning inom ramen för en nationell facilitet är tillika ett krav. Flytande svenska i både tal och skrift är ett krav.

Bedömningsgrunder och deras avvägning
Som bedömningsgrunder vid anställning av en lektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga skickligheten.

I en sammanvägd bedömning ska vetenskaplig och pedagogisk skicklighet tillsammans utgöra de främsta bedömningsgrunderna. I en sammanvägning mellan dessa två bedömningsgrunder ska de tillmätas lika stor vikt. Därutöver ska beaktas administrativ skicklighet, skicklighet att utveckla och leda verksamhet och personal samt förmågan att samverka med det omgivande samhället som exempelvis att informera om forskning och utvecklingsarbete.

Fullständig beskrivning av bedömningsgrunder finns på umu.se

Övrigt
Vi erbjuder dig ett flertal personalförmåner som främjar en bra balans mellan arbetsliv och privatliv samt goda utvecklingsmöjligheter, https://www.umu.se/jobba-hos-oss/formaner/

Ansökan
Vid ansökan i Varbi ber vi dig svara på frågor. Dessa frågor ersätter ett personligt brev från dig. Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska. Ansökan ska bestå av följande handlingar:

Bilagor

- CV/Umu Application template. Fyll i https://www.aurora.umu.se/globalassets/dokument/enheter/teknat/for-vara-anstallda/personal-och-organisation/mallar-och-formular-anstprofil-och-anhallan/umu-application-template2022-publ-211108.docx Lägg in det som ditt CV i e-rekryteringssystemet Varbi. Ansökningsformuläret ska innehålla: - basinformation (kontaktuppgifter, meritförteckning)
- redogörelse för vetenskaplig verksamhet (inklusive kortfattad forskningsplan och publikationslista)
- redogörelse för pedagogisk verksamhet
- redogörelse för utveckling och ledning av verksamhet och personal
- redogörelse för samverkan med det omgivande samhället samt populärvetenskaplig verksamhet
- referenser inklusive kontaktuppgifter


- Kopior av relevanta examensbevis
- Kopior av högst fem forskningspublikationer av relevans för anställningen, numrerade i enlighet med publikationslistan
- Bilagor till pedagogisk portfölj (se p. 3.5 i "Umu Application template")
https://www.aurora.umu.se/globalassets/dokument/enheter/teknat/for-vara-anstallda/personal-och-organisation/lektorsarenden/anvisningar---anvisningar-till-sokande-vid-ansokan-till-lararanstallning.pdf

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2024-03-31.

Ansök nu

3 doktorander i pedagogiskt arbete

Doktorand
Läs mer Feb 9
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 
Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap (https://www.

umu.se/institutionen-for-tillampad-utbildningsvetenskap/) har drygt 100 anställda verksamma inom utbildning, forskning och uppdragsverksamhet. Institutionen har en bred profil som vilar på en tvärvetenskaplig och praxisnära grund. Vid institutionen bedrivs utbildning och forskning inom ämnesområdena pedagogiskt arbete och beteendevetenskapliga mätningar.

Doktorandanställningens inriktning
Forskarutbildningsämnet pedagogiskt arbete har en nära koppling till den pedagogiska yrkesverksamheten i förskola, skola och lärarutbildning och hur detta är format av olika ekonomiska, politiska och sociala sammanhang. Denna doktorandanställning riktas mot någon av TUV:s forskningsprofiler och/eller kan kombinera frågor som berör två eller fler forskningsprofiler. Exempel på inriktningar för den sökandes forskningsplan kan vara:

- Läroplan och pedagogisk praktik, mål och grundläggande värden i förskola och fritidshem

- Digitala praktiker inom lärarutbildning, skola, förskola och fritidshem

- Styrning, policy och organisation av lärarutbildning, skola, förskola och fritidshem (inklusive frågor om privatisering och marknadisering)

Kvalifikationer 
Behörig att söka är den som har grundläggande behörighet d.v.s. som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i pedagogiskt arbete vid Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap krävs att den sökande har lärarexamen, två års pedagogisk yrkeserfarenhet samt att den sökande har skrivit en vetenskaplig uppsats/ett examensarbete om minst 15 hp.

Studerande som i annan ordning inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper kan antas till forskarutbildningen efter prövning.

Vid urvalet bland behöriga sökande tas i första hand hänsyn till förmåga att tillgodogöra sig utbildningen, tidigare studieresultat samt kvaliteten på inskickad forskningsplan och hur den relaterar till anställningens beskrivning och institutionens forskningsprofiler.

Anställningsvillkor
Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normalstudietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. En doktorand kan i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent av full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängas till högst fem år. 

Alla doktorander som antas deltar obligatoriskt i Forskarskolan inom det utbildningsvetenskapliga området som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid respektive institution. Studierna påbörjas 2 september 2024. Arbetsplats är Umeå universitet. Löneplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandtjänst. Doktoranderna förväntas i övrigt delta aktivt i utvecklandet av ämnets forskningsmiljö.

Fysiskt kommer den anställde att vara placerad vid Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap, där den ämnesspecifika utbildningen och handledningen äger rum. Om den ämnesspecifika utbildningens uppläggning i stort, se den allmänna studieplanen (https://www.umu.se/globalassets/organisation/fakulteter/samfak/institutionen-for-tillampad-utbildningsvetenskap/forskarutbildning/allman_studieplan-pedagogiskt-arbete.pdf)

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning som doktorand inte överklagas.

Ansökan
Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi som du hittar på universitetets sida för Lediga jobb. Ansökningsförfarandet stänger den 29 mars 2024.

En fullständig ansökan ska innehålla:
1. CV/Meritförteckning.
2. Ett personligt brev om 1-2 A4-sidor som beskriver hur egna meriter och erfarenheter är relevanta samt en redogörelse för det egna forskningsintresset i relation till den aktuella anställningens inriktning
3. En forskningsplan om 3-4 A4-sidor som beskriver forskningsfråga/-or, kort bakgrund till valet av fördjupningsområde samt förslag till upplägg av studien.
4. En kopia med uppgifter om slutförda akademiska kurser med betyg (kursutdrag) samt kopia på examensbevis som styrker grundläggande och särskild behörighet.
5. Kopior på uppsats/examensarbete(n) som visar din förmåga till vetenskapligt arbete.
6. Kontaktuppgifter till minst 2 referenspersoner.

Observera att ofullständig ansökan inte kommer att beaktas.

Övrig information
Mer information om Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap lämnas av bitr.prefekt Bert Jonsson, +46907867612, bert.jonsson@umu.se

Närmare upplysningar om forskarutbildningen i pedagogiskt arbete lämnas forskarutbildningsansvarig Carina Granberg, telefon +46907869892, carina.granberg@umu.se

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

13 Doktorander till Forskarskolan i Utbildningsvetenskap

Doktorand
Läs mer Feb 9
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 
Forskarskolan inom det utbildningsvetenskapliga området erbjuder en sammanhållen miljö för forskarutbildning inom det utbildningsvetenskapvid Umeå universitet.

Du kommer att kombinera din forskarutbildning vid en institution med att vara en del av en dynamisk, tvärvetenskaplig doktorandgrupp och få tillgång till nationella och internationella forskningsnätverk. Som doktorand i forskarskolan kommer du att bidra till kunskapsutveckling inom området, till gagn för forskare likväl som för lärare och andra pedagogiska professioner.

https://www.umu.se/lararhogskolan/utbildning/forskarskolan-inom-det-utbildningsvetenskapliga-omradet-fu/om-forskarskolan/

Utbildningen börjar den 2 september 2024.

Vi söker följande:

Doktorand i pedagogiskt arbete med inriktning mot bild, slöjd eller musik
Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen (AN 2.2.1-75-24)
Kontakt: Stina Wikberg, stina.wikberg@umu.se, 090-786 58 66 
https://umu.varbi.com/se/what:job/jobID:699549/

Doktorand i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning
Institutionen för ide- och samhällsstudier (AN 2.2.1-2129-23)
Kontakt: Anna Larsson, anna.larsson@umu.se , 090-786 54 24 
https://umu.varbi.com/se/what:job/jobID:687732/

Doktorand i matematikdidaktik
Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik (AN 2.2.1-162-24)
Kontakt: Tomas Bergqvist, tomas.bergqvist@umu.se, 090-786 65 19
https://www.umu.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/doktorand-i-matematikdidaktik_697655/

Doktorand i naturvetenskapernas eller teknikens didaktik
Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik (AN 2.2.1-161-24)
Kontakt: Tomas Bergqvist, tomas.bergqvist@umu.se, telefon 090-786 65 19
https://www.umu.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/doktorand-i-naturvetenskapernas-eller-teknikens-didaktik_697700/

Doktorand i pedagogik med inriktning mot didaktik och yrkesutbildning
Pedagogiska institutionen (AN 2.2.1-199-24)
Kontakt: Jörgen From, jorgen.from@umu.se , 090-786 6510
https://umu.varbi.com/se/what:job/jobID:700254/

Doktorand i Pedagogik med inriktning mot lärares praktik i innovativa lärmiljöer
Pedagogiska institutionen (AN 2.2.1-200-24)
Kontakt: Jörgen From, jorgen.from@umu.se , 090-786 6510
https://umu.varbi.com/se/what:job/jobID:700358/

Doktorand i språkdidaktik
Institutionen för språkstudier (AN 2.2.1-93-24)
Kontakt: Per Boström, per.bostrom@umu,se , 090 786 59 81
https://umu.varbi.com/se/what:job/jobID:698614/

Doktorand i pedagogiskt arbete med inriktning mot språk
Institutionen för språkstudier (AN 2.2.1-94-24)
Kontakt: Per Boström, per.bostrom@umu,se , 090 786 59 81
https://umu.varbi.com/se/what:job/jobID:698290/

2 Doktorander i beteendevetenskapliga mätningar  
Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap (AN 2.2.1
Kontakt: Bert Jonsson, bert.jonsson@umu.se , 090 786 76 12
https://umu.varbi.com/what:job/jobID:700784/

3 doktorander i pedagogiskt arbete
Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap (AN 2.2.1
Kontakt: Bert Jonsson, bert.jonsson@umu.se , 090 786 76 12
https://umu.varbi.com/what:job/jobID:700832/

Ansökan

Ansökan görs under respektive annons med aktuellt diarienummer. Observera om du söker flera befattningar med olika diarienummer måste du skicka in en komplett ansökan per befattning. Välkommen med din ansökan senast 29 mars 2024.

Information

För upplysningar om respektive doktoranställning, se de kontaktpersoner som finns angivna i den specifika annonsen. För upplysningar om aktiviteter inom Forskarskolan inom det utbildningsvetenskapliga området, https://www.umu.se/lararhogskolan/utbildning/forskarskolan-inom-det-utbildningsvetenskapliga-omradet-fu/ 

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

2 doktorander i beteendevetenskapliga mätningar

Doktorand
Läs mer Feb 9
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 
Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap (https://www.

umu.se/institutionen-for-tillampad-utbildningsvetenskap/) har drygt 100 anställda verksamma inom utbildning, forskning och uppdragsverksamhet. Institutionen har en bred profil som vilar på en tvärvetenskaplig och praxisnära grund. Vid institutionen bedrivs utbildning och forskning inom ämnesområdena pedagogiskt arbete och beteendevetenskapliga mätningar.

Doktorandanställningens inriktning
I ämnet beteendevetenskapliga mätningar bedrivs forskning om pedagogiska och psykologiska mätningar och bedömningar. Det kan handla om egenskaper hos prov, och hur de fungerar för sina syften och för olika grupper av individer. Vid institutionen utvecklas såväl Högskoleprovet som nationella prov, och inom båda dessa provverksamheter finns områden som skulle lämpa sig för doktorandprojekt.

Projektets specifika inriktning kommer att utformas i dialog mellan doktorand och handledare, men exempel på områden som kan vara relevanta att undersöka är digitalisering av prov, anpassningar för elever med särskilda behov, elevers uppfattningar om bedömning, och studier av prestationer och förändring över tid.

Kvalifikationer 
Behörig att söka är den som har grundläggande behörighet d.v.s. som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i beteendevetenskapliga mätningar krävs minst 90 högskolepoäng i något av ämnena beteendevetenskapliga mätningar, pedagogik, psykologi, sociologi eller statistik, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskap.

Vid urvalet bland behöriga sökande tas i första hand hänsyn till förmåga att tillgodogöra sig utbildningen tidigare studieresultat kvaliteten på inskickad forskningsplan.

Den sökande behöver vara förtrogen med bearbetning och analyser av kvantitativa data. Goda kunskaper i engelska är ett krav.

Anställningsvillkor
Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normalstudietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. En doktorand kan i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent av full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängas till högst fem år. 

Alla doktorander som antas deltar obligatoriskt i Forskarskolan inom det utbildningsvetenskapliga området som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid respektive institution. Studierna påbörjas 2 september 2024. Arbetsplats är Umeå universitet. Löneplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandtjänst. Doktoranderna förväntas i övrigt delta aktivt i utvecklandet av ämnets forskningsmiljö.

Fysiskt kommer den anställde att vara placerad vid Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap, där den ämnesspecifika utbildningen och handledningen äger rum. Om den ämnesspecifika utbildningens uppläggning i stort, se den allmänna studieplanen (https://www.umu.se/institutionen-for-tillampad-utbildningsvetenskap/forskning/utbildning-pa-forskarniva/).

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning som doktorand inte överklagas.

Ansökan
Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi som du hittar på universitetets sida för Lediga jobb. Ansökningsförfarandet stänger den 29 mars 2024.

Till en fullständig ansökan ska bifogas:

1.Curriculum vitae (CV/Meritförteckning) inklusive namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner
2. Ett personligt brev som beskriver hur egna meriter och erfarenheter är relevanta samt en redogörelse för det egna forskningsintresset i relation till den aktuella anställningens inriktning.
3. En forskningsskiss om max 15000 tecken (inklusive blanksteg) som beskriver forskningsfråga/-or, kort bakgrund till valet av fördjupningsområde samt förslag till upplägg av studien.
4. En kopia med uppgifter om slutförda akademiska kurser med betyg (kursutdrag) samt kopia på examensbevis som styrker grundläggande och särskild behörighet.
5.Kopior på uppsats/examensarbete(n) på kandidat och/eller mastersnivå eller andra relevanta publikationer.

Observera att ofullständig ansökan inte kommer att beaktas

Övrig information
Mer information om Institutionen tillämpad utbildningsvetenskap och den vetenskapliga inriktningen lämnas av professor och biträdande prefekt Bert Jonsson, bert.jonsson@umu.se, +46907867612. Närmare upplysningar om forskarutbildningen i beteendevetenskapliga mätningar lämnas av docent Hanna Eklöf, hanna.eklof@umu.se telefon +46907867851

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Doktorand i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning

Doktorand
Läs mer Feb 9
Ihttps://www.

umu.se/institutionen-for-ide-och-samhallsstudier bedriver utbildning och forskning inom ämnesområdena arkeologi, miljöarkeologi, filosofi, historia, historia med utbildningsvetenskaplig inriktning, idéhistoria, religionsvetenskap och teologi.

Inom historia med utbildningsvetenskaplig inriktning bedrivs forskning och forskarutbildning inom utbildningshistoria och historiedidaktik. Forskningsmiljön samarbetar med andra forskarmiljöer inom både utbildningshistoria och historiedidaktik, såväl i Sverige som internationellt. Miljön har nära samarbete med Umeå forskningsmiljö för de samhällsorienterande ämnenas didaktik (https://www.umu.se/forskning/grupper/umsod/) liksom med https://www.umu.se/lararhogskolan/.

Doktorandanställningens inriktning
Doktorandanställningen är öppen för sökande med både utbildningshistoriska och historiedidaktiska avhandlingsprojekt. Denna doktorandanställning utlyses i samarbete med https://www.umu.se/lararhogskolan/och ingår ihttps://www.umu.se/lararhogskolan/utbildning/forskarskolan-inom-det-utbildningsvetenskapliga-omradet-fu/ Väsentliga delar av forskarutbildningen sker på engelska, men svenska dominerar som arbetsspråk vid institutionen.

Kvalifikationer 
För att antas till utbildning på forskarnivå krävs att man uppfyller krav på såväl grundläggande som särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå och fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning krävs att den sökande har genomgått minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå i historia med ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng eller har lärarexamen i historia med ett självständigt arbete inom relevant område om minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå. Studerande som i annan ordning inom eller utom landet har förvärvat motsvarande kunskaper kan antas till forskarutbildningen efter prövning.

Vid urvalet bland behöriga sökande tas i första hand hänsyn till förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Bedömningen grundar sig i huvudsak på tidigare studieresultat där särskild vikt tillmäts skriftliga arbeten samt forskningsplanens kvalitet och relevans för examensämnet. Hänsyn tas även till referenstagning, anställningsintervju och annan möjlig prövning av huvudkandidaterna. 

Examen ska vara avlagd senast vid ansökningstidens utgång.

Anställningsvillkor
Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normalstudietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. I ett första skede omfattar anställningen ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs. En doktorand kan i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent av full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängas till högst fem år. 

https://www.umu.se/humanistisk-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/allmanna-studieplaner/

Alla doktorander som antas deltar obligatoriskt i https://www.umu.se/lararhogskolan/utbildning/forskarskolan-inom-det-utbildningsvetenskapliga-omradet-fu/ som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid respektive institution. Studierna påbörjas 2 september 2024. Arbetsplats är Umeå universitet. Lönen följer Umeå universitets https://www.umu.se/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/doktorandavtal-2023-10-01/. Doktoranderna förväntas i övrigt delta aktivt i utvecklandet av ämnets forskningsmiljö, därav är hög närvaro ett krav.

Fysiskt kommer den anställde att vara placerad vid Institutionen för idé-och samhällsstudier, där den ämnesspecifika utbildningen och handledningen äger rum. Om den ämnesspecifika utbildningens uppläggning i stort, https://www.umu.se/humanistisk-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/allmanna-studieplaner/

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Ansökan
Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi som du hittar på universitetets sida för Lediga jobb. Ansökningsförfarandet stänger den 29 mars 2024.

https://www.umu.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/

Ansökan ska innehålla:

- Utdrag ur Ladok, eller motsvarande, på avklarade poäng samt kopia av examensbevis eller motsvarande som styrker grundläggande och särskild behörighet. 
- Meritförteckning inklusive namn och kontaktuppgifter på två referenspersoner.
- För huvudområdet relevant kandidat-, magister- eller masteruppsats (eller examensarbete/motsvarande) samt eventuell annan forskningsmeritering.
- Personligt brev där du beskriver dina motiv för att påbörja doktorandutbildning, och där det framgår vilken expertis vid institutionen som krävs för att det aktuella avhandlingsprojektet ska kunna genomföras.
- Forskningsplan som inte bör överstiga 30 000 tecken inklusive blanksteg och som ska innehålla beskrivning av projektets:
- Syfte och problemområde
- tidigare forskning
- genomförande, dvs. metod, material och teori
- relevans för utbildningshistoria eller historiedidaktik
- tidsplan

Observera att ofullständig ansökan inte kommer att behandlas.

Övrig information
Närmare upplysningar om forskarutbildningen i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning lämnas av professor Anna Larsson, 090-786 54 24 mailto:anna.larsson@umu.se

Information om Institutionen för idé- och samhällsstudier lämnas av prefekt Jonas Nilsson, 090-786 99 90 mailto:jonas.nilsson@umu.se

Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Doktorand i naturvetenskapernas eller teknikens didaktik

Doktorand
Läs mer Feb 1
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 
Vi söker dig som vill fördjupa dig i ämnesdidaktiska frågor inom naturvetenskap eller teknik/ingenjörsutbildning genom att gå en forskarutbildning.

Sista ansökningsdag är den 29 mars 2024.

I samarbete med Forskarskolan inom det utbildningsvetenskapliga området vid Umeå universitet söker vi en doktorand i ämnesdidaktik med inriktning mot naturvetenskap eller teknik/ingenjörsutbildning. Anställningen är placerad vid Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik (NMD) som bedriver forskning och utvecklingsarbete inom utbildningsvetenskap samt utbildning inom i första hand lärarutbildningarna. Den ämneskompetens som institutionens medarbetare framför allt besitter finns inom naturvetenskapsdidaktik, teknikdidaktik/ingenjörsutbildningsvetenskap, matematikdidaktik och bedömning för lärande.

Läs mer om forskarutbildning vid NMD här.

Inriktning
Som doktorand kommer du att ingå i forskningsmiljön Umeå Science Education Research (UmSER). Forskningen inom UmSER syftar till att öka kunskaperna om vilken betydelse undervisningsformer, ämnesinnehåll, kontext, genus och identitet samt känslor och motivation har för lärande. Forskningen gäller elever, studenter och lärare och innefattar allt från förskola till universitet. Mer utförliga beskrivningar av UmSER:s forskningsområden finns på UmSER:s hemsida.

Den sökande uppmanas att beskriva sina forskningsintressen, dvs. vad du vill undersöka och ta reda på i din forskning som doktorand (Ansökan punkt 1). Forskningsintressen ska vara inom eller i anslutning till något eller några befintliga forskningsområden inom UmSER. För sökande med forskningsintressen som inte ligger direkt inom dessa forskningsområden behöver beskrivningen förklara eller föreslå hur intresset kan kopplas till befintligt forskningsområde.

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande kvalifikationer.

Doktorander kan bli antagna till forskarstudier i naturvetenskapernas/teknikens didaktik via två olika studieplaner: pedagogiskt arbete eller ämnesdidaktik, båda med inriktning mot naturvetenskap eller teknik. Information finns i de allmänna studieplanerna. Förutom grundläggande behörighet krävs en särskild behörighet som skiljer sig åt för de båda forskarutbildningsämnena.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas i forskarutbildningsämnet pedagogiskt arbete med inriktning mot naturvetenskap eller teknik krävs, förutom grundläggande behörighet, att den sökande har lärar- eller förskollärarexamen samt minst ett års pedagogisk yrkesverksamhet. Examen skall omfatta ett examensarbete.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas i forskarutbildningsämnet ämnesdidaktik med inriktning mot naturvetenskap eller teknik krävs, förutom grundläggande behörighet, att den sökande har minst 90 högskolepoäng sammanlagt i inriktningens ämne och ämnesdidaktik. Examen skall omfatta ett examensarbete.

För att bli antagen krävs vidare att den sökande kan kommunicera väl på engelska, såväl muntligt som skriftligt, samt sådan förmåga i övrigt som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen.

Anställningsvillkor
Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normal studietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. I ett första skede omfattar anställningen högst ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs. En doktorand kan arbeta med utbildning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent av full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängas till högst fem år. Därutöver kan anställningstiden förlängas om det finns särskilda skäl, såsom föräldraledighet eller sjukskrivning.

Du som antas som doktorand deltar i Forskarskolan inom det utbildningsvetenskapliga området vid Umeå universitet som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid institutionen. Studierna påbörjas 2 september 2024. Arbetsplats är Umeå universitet. Forskarutbildningen är en campusförlagd utbildning och kan inte läsas på distans. Doktoranden förväntas delta aktivt i institutionens forskningsmiljö. Löneplacering sker enligt lokalt avtal om lönesättning för doktorander.

Ansökan
Ansökan ska innehålla flera olika dokument som specificeras i e-rekryteringssystemet Varbi. Söker du flera anställningar med olika diarienummer, måste du skicka en komplett ansökan per anställning.

Välkommen med din ansökan senast 2024-03-29.
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot omvårdnad

Doktorand
Läs mer Jan 31
Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.Vid institutionen för omvårdnad, bedrivs utbildning till sjuksköterska och röntgensjuksköterska samt specialistutbildningar för sjuksköterskor.

Vidare bedrivs barnmorske-, magister- och masterutbildning samt forskarutbildning/forskning inom tre huvudämnen; omvårdnad, radiografi samt sexuell och reproduktiv hälsa. Denna doktorandutlysning sker i samarbete med Forskarskolan inom utbildningsvetenskap.

Forskarskolan inom utbildningsvetenskap medfinansierar doktorander vid alla Umeå universitets fakulteter. En doktorand i samarbete med Forskarskola inom utbildningsvetenskap får ta del av en unik och dynamisk forskarutbildningsmiljö, för mer information tryck på länken.

Du som antas till utbildning på forskarnivå på Medicinska fakulteten kommer också att ingå i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet. Mer information om programmet går att finna på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå.

Doktorandanställningens inriktning

Nu söker vi en doktorand för arbete i ett projekt som handlar om att belysa hur barnhälsovården och förskolan genom insatser av hälsostöd och utbildning förebygger och främjar en hälsosam livsstil hos barn med övervikt/obesitas och deras familjer. Övervikt och obesitas är en av nutidens folkhälsoutmaningar, men också ett problem där hälsofrämjande och förebyggande insatser har god effekt. I detta doktorandprojekt kommer två av de verksamheter som har i uppdrag att arbeta hälsofrämjande och förebyggande i relation till barns hälsa att belysas. Doktoranden kommer genom både kvalitativa och kvantitativa metoder samla in kunskap om erfarenheter av att främja en hälsosam livsstil och förebygga övervikt och obesitas samt studera dessa verksamheters förutsättningar att genomföra detta uppdrag.  

Kvalifikationer

Grundläggande behörighet för studier på forskarutbildningsnivå är högskoleutbildning omfattande 240 hp varav minst 60 hp på avancerad nivå. Särskild behörighet är Legitimerad sjuksköterskeexamen samt magister- eller masterexamen inom Omvårdnad eller närliggande ämne.  

Goda kunskaper i tal och skrift på svenska och engelska är ett krav. Grundläggande kunskaper inom olika vetenskapliga analysmetoder liksom erfarenhet inom forskningsfältet är meriterande. 

Vid urvalet bland behöriga sökande tas i första hand hänsyn till om sökanden har en specialistutbildning med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och unga eller distriktsjuksköterska, vilket bedöms som särskilt meriterande. Erfarenhet av kvalitetsutvecklingsarbete, arbete inom barnhälsovården, liksom erfarenhet inom forskningsfältet, fördjupande kunskaper i olika analysmetoder samt erfarenhet av arbete med kvantitativ och kvalitativ metod är meriterande. 

Arbetet kräver att du är ansvarsfull, utåtriktad och flexibel i ditt arbetssätt, har lätt för att ta egna initiativ och kan arbeta självständigt, men även har god förmåga att samarbeta med andra. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. 

Bedömning

Utvärdering av förmågan att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå baseras främst på:

• Kunskaper och färdigheter relevanta för forskarstudier inom området.

• Förmåga att formulera och studera vetenskapliga frågor.

• Färdigheter i skriftlig och muntlig kommunikation på svenska och engelska.

• Övriga erfarenheter relevanta för forskarutbildningen, t ex yrkeserfarenhet.

Ett urval kommer att göras bland behöriga sökande baserat på meriter och bedömd potential att tillgodogöra sig studier på forskarnivå. Intervjuer i samband med tillsättning av anställningen kommer att ske. Antagning till forskarutbildning initieras efter avslutad urvalsprocess.

Anställningsvillkor 

Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normalstudietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. I ett första skede omfattar anställningen ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs. En doktorand kan i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent av full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängas till högst fem år. 

Alla doktorander som antas deltar obligatoriskt i Forskarskolan inom det utbildningsvetenskapliga området som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid respektive institution. Studierna påbörjas 2 september 2024. Arbetsplats är Umeå universitet. Doktoranderna förväntas i övrigt delta aktivt i utvecklandet av ämnets forskningsmiljö. 

Fysiskt kommer den anställde att vara placerad vid Institutionen för omvårdnad, där den ämnesspecifika utbildningen och handledningen äger rum. Om den ämnesspecifika utbildningens uppläggning i stort, se den allmänna studieplanen.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Ansökan

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi som du hittar på universitetets sida för Lediga jobb. Ansökningsförfarandet stänger den 29 mars 2024.

En fullständig ansökan ska innehålla:

1. Personligt brev som sammanfattar ditt vetenskapliga intresse och motiverar varför du söker anställningen (max 2 sidor)

2. CV/meritförteckning

3. Examensbevis (styrkta kopior)

4. Kopia på magister-/masteruppsats och eventuella övriga publikationer

5. Kontaktuppgifter till två referenspersoner

6. Övriga meriter med relevans för anställningen 

Observera att ofullständig ansökan inte kommer att behandlas.

Anställningsform och omfattning:

Tillträdesdag: 2 september 2024

Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandtjänst.

Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Doktorand i matematikdidaktik

Doktorand
Läs mer Feb 1
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 
Vi söker dig som vill fördjupa dig i matematikdidaktiska frågor genom att gå en forskarutbildning.

Sista ansökningsdag är den 29 mars 2024.

I samarbete med Forskarskolan inom det utbildningsvetenskapliga området vid Umeå universitet söker vi en doktorand i matematikdidaktik. Anställningen är placerad vid Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik (NMD) som bedriver forskning och utvecklingsarbete inom utbildningsvetenskap samt utbildning inom i första hand lärarutbildningarna. Den ämneskompetens som institutionens medarbetare framför allt besitter finns inom matematikdidaktik, naturvetenskapsdidaktik, teknikdidaktik och bedömning för lärande.

Läs mer om forskarutbildning vid NMD här.

Inriktning
Som doktorand i matematikdidaktik kommer du att ingå i Umeå forskningscentrum för matematikdidaktik (UFM) som är en av Nordens största matematikdidaktiska forskningsmiljöer. I denna miljö finns bland annat följande forskningsinriktningar: Problemlösning och resonemang, Formativ bedömning samt Språk och kommunikation.

Den sökande uppmanas att beskriva sina forskningsintressen, dvs. vad du vill undersöka och ta reda på i din forskning som doktorand (Ansökan punkt 1). Forskningsintressen ska vara inom eller i anslutning till någon av de beskrivna inriktningarna i UFM eller en kombination av dessa. För sökande med forskningsintressen som inte ligger direkt inom dessa inriktningar behöver beskrivningen förklara eller föreslå hur intresset kan kopplas till befintlig/a inriktning/ar. Notera att alla befintliga inriktningar kan inrymma frågor som berör andra områden, till exempel specialpedagogik eller programmering. Dessutom är alla inriktningar öppna för studier av utbildning på olika stadier, från förskola till universitet.

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande kvalifikationer.

Doktorander kan bli antagna till forskarstudier i matematikdidaktik via två olika studieplaner: pedagogiskt arbete eller ämnesdidaktik, båda med inriktning mot matematik. Information finns i de allmänna studieplanerna. Förutom grundläggande behörighet krävs en särskild behörighet som skiljer sig åt för de båda forskarutbildningsämnena.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas i forskarutbildningsämnet pedagogiskt arbete med inriktning mot matematik krävs, förutom grundläggande behörighet, att den sökande har lärar- eller förskollärarexamen samt minst ett års pedagogisk yrkesverksamhet. Examen skall omfatta ett examensarbete.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas i forskarutbildningsämnet ämnesdidaktik med inriktning mot matematik krävs, förutom grundläggande behörighet, att den sökande har minst 90 högskolepoäng sammanlagt i matematik och matematikdidaktik. Examen skall omfatta ett examensarbete.

För att bli antagen krävs vidare att den sökande kan kommunicera väl på både svenska och engelska, såväl muntligt som skriftligt, samt sådan förmåga i övrigt som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen.

Anställningsvillkor
Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normal studietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. I ett första skede omfattar anställningen högst ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs. En doktorand kan arbeta med utbildning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent av full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängas till högst fem år. Därutöver kan anställningstiden förlängas om det finns särskilda skäl, såsom föräldraledighet eller sjukskrivning.

Du som antas som doktorand deltar i Forskarskolan inom det utbildningsvetenskapliga området vid Umeå universitet som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid institutionen. Studierna påbörjas 2 september 2024. Arbetsplats är Umeå universitet. Forskarutbildningen är en campusförlagd utbildning och kan inte läsas på distans. Doktoranden förväntas delta aktivt i institutionens forskningsmiljö. Löneplacering sker enligt lokalt avtal om lönesättning för doktorander.

Ansökan
Ansökan ska innehålla flera olika dokument som specificeras i e-rekryteringssystemet Varbi. Söker du flera anställningar med olika diarienummer, måste du skicka en komplett ansökan per anställning.

Välkommen med din ansökan senast 2024-03-29.
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Doktorand i pedagogiskt arbete med inriktning mot bild, slöjd eller musik

Doktorand
Läs mer Feb 6
Institutionen fo?r estetiska a?mnen i lärarutbildningen vid Umea? universitet bedriver utbildning i skolämnena bild, slo?jd och musik samt forskarutbildning och forskning inom omra?det pedagogiskt arbete.

Institutionens huvudsakliga verksamhet sker inom la?rarutbildningen. Institutionen utgo?r en kreativ miljo? som mo?jliggo?r mo?ten mellan didaktisk, vetenskaplig och konstna?rlig verksamhet inom de estetiska a?mnena. Ha?r finns 45 ansta?llda varav i nuläget 5 doktorander. 

Pedagogiskt arbete a?r ett praktikna?ra forskarutbildningsa?mne som studerar skolans eller la?rarutbildningens undervisningsverksamhet. Vid institutionen bedrivs forskning inom de estetiska skolämnena bild, slöjd och musik, med inriktning mot digitalisering, akademisering, hållbar utveckling, policy, genus m.m. Andra forskningsområden vid institutionen är Kulturskolan och samverkan mellan skolhuvudman och lärarutbildning. Vi välkomnar både ansökningar som knyter an till något av våra områden och/eller ansökningar baserade på helt egna forskningsidéer. Läs mer om vår forskning, forskarutbildning och andra doktorandprojekt här: https://www.umu.se/institutionen-for-estetiska-amnen/forskning/

Att vara doktorand vid institutionen för estetiska ämnen 
Som doktorand formulerar du din egen forskningsplan och driver ditt avhandlingsprojekt framåt i samråd med dina handledare som bidrar med kunskap om teori, metod, och vetenskapligt hantverk i bred bemärkelse. Handledning och avstämning sker fortlöpande med såväl handledare som forskarutbildningsansvarig vid institutionen. Doktorander utgör en central del av forskningsmiljön och förväntas vara engagerade genom deltagande i t ex seminarier, forskarnätverk och vetenskapliga konferenser. Du deltar även i den övriga verksamheten vid institutionen, såsom arbetsplatsträffar och personaldagar. 

Kvalifikationer 
Behörig att söka är den som har grundläggande behörighet d.v.s. som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper

Fo?r att uppfylla kravet pa? sa?rskild beho?righet att antas till utbildning pa? forskarniva? i pedagogiskt arbete i de estetiska a?mnena, kra?vs att den so?kande har en la?rarexamen med inriktning mot na?got av a?mnena bild, slo?jd eller musik alternativt motsvarande examen, samt minst tva? a?rs arbetslivserfarenhet i la?raryrket. 

Datainsamling kommer att ske pa? svenska varvid svenska niva? C1-C2 a?r ett krav. 

Bedömningsgrunder
Vid urvalet bland behöriga sökande tas i första hand ha?nsyn till fo?rma?ga att tillgodogo?ra sig utbildningen. Bedo?mningen grundar sig pa? forskningsskissens kvalitet och relevans fo?r examensa?mnet samt pa? tidigare studieresultat da?r sa?rskild vikt tillma?ts skriftliga arbeten. Ha?nsyn tas a?ven till ansta?llningsintervju, referenstagning och annan mo?jlig pro?vning av huvudkandidater. 

La?rarexamen skall vara avlagd senast vid anso?kningstidens utga?ng. 

Anställningsvillkor
Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normalstudietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. I ett första skede omfattar anställningen ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs. En doktorand kan i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent av full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängas till högst fem år. 

Alla doktorander som antas deltar obligatoriskt i Forskarskolan inom det utbildningsvetenskapliga området som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid respektive institution. Studierna påbörjas 2 september 2024. Arbetsplats är Umeå universitet. Löneplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandtjänst. Doktoranden förväntas i övrigt delta aktivt i utvecklandet av institutionens och ämnets forskningsmiljö. 

Fysiskt kommer den anställde att vara placerad vid Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen, där den ämnesspecifika utbildningen i https://www.umu.se/contentassets/0e6dae1cad354d5da61f83d4b6c70efc/asp-pedagogiskt-arbete_23121894.pdf och handledningen äger rum.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Ansökan
Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi som du hittar på universitetets sida för Lediga jobb. Ansökningsförfarandet stänger den 29 mars 2024.

https://www.umu.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/

En fullsta?ndig anso?kan ska inneha?lla: 
1. Personligt brev som sammanfattar ditt vetenskapliga intresse och motiverar varfo?r du so?ker ansta?llningen (max 2 sidor) 
2. Forskningsplan som ej o?verstiger 30 000 tecken inklusive blanksteg, inneha?llande beskrivning av syfte och problemomra?de, tidigare forskning, genomfo?rande som omfattar metod, material och teori, relevans och tidsplan. 
3. CV/meritfo?rteckning
4. Examensbevis samt utdrag ur Ladok (el motsvarande) pa? avklarade poa?ng som styrker grundla?ggande och sa?rskild beho?righet 
5. Examensarbete, uppsatser och eventuella o?vriga publikationer med relevans fo?r huvudomra?det 
6. Ev. o?vriga meriter med relevans fo?r ansta?llning
7. Kontaktuppgifter till tva? referenspersoner 

Observera att ofullsta?ndig anso?kan inte kommer att beaktas. 

Övrig information
Mer information om Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen lämnas av Stina Wikberg, prefekt, telefon 090-786 58 66, stina.wikberg@umu.se eller Anna Widén, biträdande prefekt, telefon 090-786 60 33, anna.widen@umu.se

Närmare upplysningar om forskarutbildningen i pedagogiskt arbete lämnas av Per-Åke Rosvall, professor, telefon 090-786 56 00, per-ake.rosvall@umu.se eller Åsa Jeansson, forskarutbildningsansvarig vid Institutionen för estetiska ämnen, telefon 090-786 64 94, asa.jeansson@umu.se.Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Doktorand i språkdidaktik

Doktorand
Läs mer Feb 9
https://www.

umu.se/sprakstudier/ är en kreativ och dynamisk institution med inspirerande utbildning på vetenskaplig grund och banbrytande forskning inom ett brett fält av ämnen. Institutionen utbildar och forskar inom lingvistik, svenska/nordiska språk, moderna språk och litteraturer (engelska, finska, franska, italienska, ryska, spanska, tyska), samiska studier (språk och kultur), språkdidaktik och pedagogiskt arbete med inriktning mot språk och lärande.  

Välkommen till en plats där språket och litteraturen blir källor till både intellektuellt nöje och praktisk nytta!  

Doktorandanställningens inriktning
Forskarutbilningsämnet https://www.umu.se/sprakstudier/forskning/seminarier/sprakdidaktik/ är inriktat mot didaktiska frågor kring förutsättningar för lärande och undervisning i språk och språkliga kompetenser. Du hittar mer information om forskarutbildningen och våra handledares forskningsinriktningar https://www.umu.se/sprakstudier/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/.

Denna doktorandanställning utlyses i samarbete med lärarhögskolan och ingår i https://www.umu.se/lararhogskolan/utbildning/forskarskolan-inom-det-utbildningsvetenskapliga-omradet-fu/.

Som doktorand formulerar du din egen forskningsplan inom språkdidaktik och driver självständigt ditt avhandlingsprojekt framåt i samråd med dina handledare. Dessa tilldelas utifrån projektets vetenskapliga inriktning. Du har fortlöpande handledning och avstämning med såväl handledare som studierektor för forskarutbildningen. Du kommer att vara en del av institutionens forskningsmiljö där du förväntas vara engagerad och bidra genom deltagande i exv. seminarier, forskarnätverk, vetenskapliga sammankomster samt konferenser. Du deltar även i den övriga verksamheten, i bland annat arbetsplatsträffar och personaldagar.

Kvalifikationer 

Grundläggande behörighet
För att antas till utbildning på forskarnivå krävs att man uppfyller krav på såväl grundläggande som särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå och fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet
För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i språkdidaktik krävs att den sökande har motsvarande 120 högskolepoäng i ett ämne av central betydelse för forskningsområdet, vari ett examensarbete/motsvarande omfattande minst 15 hp ska ingå.

Se allmän https://www.umu.se/humanistisk-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/allmanna-studieplaner/.

Bedömningsgrunder

Vid urvalet bland behöriga sökande tas i första hand hänsyn till förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Bedömningen grundar sig i huvudsak på tidigare studieresultat där särskild vikt tillmäts skriftliga arbeten, samt forskningsplanens kvalitet och relevans för examensämnet. Då du förväntas driva ditt eget avhandlingsprojekt bör du vara självgående och strukturerad samt ha ett högt engagemang för uppgiften. Denna anställning förutsätter även goda kunskaper i engelska i tal och skrift. Ytterligare språkkunskaper är meriterande. Hänsyn tas även till referenstagning, anställningsintervju och annan möjlig prövning av huvudkandidater.

Examen ska vara avlagd senast vid ansökningstidens utgång.

Anställningsvillkor
Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normalstudietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. I ett första skede omfattar anställningen ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs. En doktorand kan i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent av full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängas till högst fem år. 

Alla doktorander som antas deltar obligatoriskt i Forskarskolan inom det utbildningsvetenskapliga området som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid respektive institution. Studierna påbörjas 2 september 2024. Arbetsplats är Umeå universitet. Löneplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandtjänst (https://www.umu.se/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/doktorandavtal-2023-10-01/). Doktoranderna förväntas i övrigt delta aktivt i utvecklandet av ämnets forskningsmiljö. 

Fysiskt kommer den anställde att vara placerad vid Institutionen för språkstudier, där den ämnesspecifika utbildningen och handledningen äger rum.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas. 

Ansökan

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi som du hittar på universitetets sida för Lediga jobb. Ansökningsförfarandet stänger den 29 mars 2024.

https://www.umu.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/


Ansökan ska innehålla:

- Utdrag ur Ladok, eller motsvarande, på avklarade poäng samt kopia av examensbevis eller motsvarande som styrker grundläggande och särskild behörighet.
- Meritförteckning inklusive namn och kontaktuppgifter på två referenspersoner.
- För huvudområdet relevant kandidat-, magister- eller masteruppsats (eller examensarbete/motsvarande) samt eventuell annan forskningsmeritering.
- Personligt brev där du beskriver dina motiv för att påbörja doktorand­utbildning, och där det framgår vilken expertis vid institutionen som krävs för att det aktuella avhandlingsprojektet ska kunna genomföras.
- Forskningsplan som inte bör överstiga 30 000 tecken inklusive blanksteg och som ska innehålla beskrivning av projektets: 
- syfte och problemområde
- tidigare forskning
- genomförande, dvs. metod, material och teori
- relevans
- tidsplan
 

Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Doktorand i pedagogiskt arbete med inriktning mot språk

Doktorand
Läs mer Feb 9
https://www.

umu.se/sprakstudier/ är en kreativ och dynamisk institution med inspirerande utbildning på vetenskaplig grund och banbrytande forskning inom ett brett fält av ämnen. Institutionen utbildar och forskar inom lingvistik, svenska/nordiska språk, moderna språk och litteraturer (engelska, finska, franska, italienska, ryska, spanska, tyska), samiska studier (språk och kultur), språkdidaktik och pedagogiskt arbete med inriktning mot språk och lärande.  

Välkommen till en plats där språket och litteraturen blir källor till både intellektuellt nöje och praktisk nytta!  

Doktorandanställningens inriktning
Forskarutbildningsämnet https://www.umu.se/sprakstudier/forskning/seminarier/sprakdidaktik/ bygger på en didaktisk vetenskaplig grund och på lärares professionskunskap. Vid Institutionen för språkstudier är ämnet inriktat på forskningsfrågor kring språk och lärande. Du hittar mer information om forskarutbildningen och våra handledares forskningsinriktningar https://www.umu.se/sprakstudier/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/.

Denna doktorandanställning utlyses i samarbete med lärarhögskolan och ingår i https://www.umu.se/lararhogskolan/utbildning/forskarskolan-inom-det-utbildningsvetenskapliga-omradet-fu/.

Som doktorand formulerar du din egen forskningsplan inom pedagogiskt arbete med inriktning mot språk och driver självständigt ditt avhandlingsprojekt framåt i samråd med dina handledare. Dessa tilldelas utifrån projektets vetenskapliga inriktning. Du har fortlöpande handledning och avstämning med såväl handledare som studierektor för forskarutbildningen. Du kommer att vara en del av institutionens forskningsmiljö där du förväntas vara engagerad och bidra genom deltagande i tex seminarier, forskarnätverk, vetenskapliga sammankomster samt konferenser. Du deltar även vid övriga möten och sammankomster på institutionen så som arbetsplatsträffar och personaldagar.

Kvalifikationer 

Grundläggande behörighet
För att antas till utbildning på forskarnivå krävs att man uppfyller krav på såväl grundläggande som särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå och fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. 

Särskild behörighet
För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i pedagogiskt arbete krävs att den sökande har lärarexamen, ett års yrkeserfarenhet samt att den sökande har skrivit en vetenskaplig uppsats/ett examensarbete om minst 15 hp. Studerande som i annan ordning inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper kan antas till forskarutbildningen efter prövning.

Se allmän https://www.umu.se/humanistisk-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/allmanna-studieplaner/.

Bedömningsgrunder

Vid urvalet bland behöriga sökande tas i första hand hänsyn till förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Bedömningen grundar sig i huvudsak på tidigare studieresultat där särskild vikt tillmäts skriftliga arbeten, samt forskningsplanens kvalitet och relevans för examensämnet. Då du förväntas driva ditt eget avhandlingsprojekt bör du vara självgående och strukturerad samt ha ett högt engagemang för uppgiften. Denna anställning förutsätter även goda kunskaper i engelska i tal och skrift. Ytterligare språkkunskaper är meriterande. Hänsyn tas även till referenstagning, anställningsintervju och annan möjlig prövning av huvudkandidater.

Examen ska vara avlagd senast vid ansökningstidens utgång.

Anställningsvillkor
Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normalstudietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. I ett första skede omfattar anställningen ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs. En doktorand kan i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent av full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängas till högst fem år. 

Alla doktorander som antas deltar obligatoriskt i Forskarskolan inom det utbildningsvetenskapliga området som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid respektive institution. Studierna påbörjas 2 september 2024. Arbetsplats är Umeå universitet. Löneplacering sker enligt fastställd lönestege (https://www.umu.se/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/doktorandavtal-2023-10-01/) för doktorandtjänst. Doktoranderna förväntas i övrigt delta aktivt i utvecklandet av ämnets forskningsmiljö. 

Fysiskt kommer den anställde att vara placerad vid Institutionen för språkstudier, där den ämnesspecifika utbildningen och handledningen äger rum.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Ansökan
Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi som du hittar på universitetets sida för Lediga jobb. Ansökningsförfarandet stänger den 29 mars 2024.

https://www.umu.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/

Ansökan ska innehålla:

- Utdrag ur Ladok, eller motsvarande, på avklarade poäng samt kopia av examensbevis eller motsvarande som styrker grundläggande och särskild behörighet.
- Meritförteckning inklusive namn och kontaktuppgifter på två referenspersoner.
- För huvudområdet relevant kandidat-, magister- eller masteruppsats (eller examensarbete/motsvarande) samt eventuell annan forskningsmeritering.
- Personligt brev där du beskriver dina motiv för att påbörja doktorand­utbildning, och där det framgår vilken expertis vid institutionen som krävs för att det aktuella avhandlingsprojektet ska kunna genomföras.
- Forskningsplan som inte bör överstiga 30 000 tecken inklusive blanksteg och som ska innehålla beskrivning av projektets: 
- syfte och problemområde
- tidigare forskning
- genomförande, dvs. metod, material och teori
- relevans
- tidsplan

Ansök nu

Postdoktorer i informatik

Forskarassistent
Läs mer Feb 7
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 
Swedish Center for Digital Innovation (SCDI) har etablerat sig som ledande inom studiet av digital innovation och digital transformation.

Genom en betydande donation från Wallenbergstiftelserna har SCDI nu möjlighet att kraftigt förstärka sin verksamhet med det nyinstiftade Wallenberg Digital Innovation Program. Programmet innefattar ökat fokus på nyttiggörande samt förstärkning av forskningsmiljön genom ett stort, flerårigt postdoktorsprogram. Vid noden Umeå Universitet är SCDI inrättat vid institutionen för informatik. SCDI och Institutionen för informatik söker ny 2 postdoktorer till vår verksamhet.

Arbetsuppgifter 
Som postdoktor inom SCDI kommer du att arbeta fokuserat med forskning och publicering på högsta akademiska nivå (AIS Basket of Eleven, FTE50). Du kommer att arbeta i nära samarbete med kollegor såväl vid institutionen för Informatik som vid de andra noderna i SCDI, Handelshögskolan och Göteborgs Universitet samt Rise och andra partners från näringsliv och offentlig sektor. Din forskning förväntas vara av högsta kvalitet och leda till stärkt digital förmåga i såväl näringsliv som offentlig sektor. Vi ser gärna att du vill göra ett vetenskapligt bidrag med fokus på konsekvenser av AI: Hur AI påverkar strategi och affärsmodeller, beslutsfattande, organisering, algoritmiskt arbete, etc. Om du har en annan inriktning är detta också möjligt så länge den är inom ramen för SCDIs vision. 

För vidare information om SCDIs inriktning, se www.scdi.se. Vi ber dig vara tydlig i din ansökan om vilket forskningsområde du vill rikta ditt bidrag och på vilket sätt du kan bidra till SCDI:s verksamhet. 

Behörighet 
För att vara behörig ska den sökande ha en doktorsexamen i informatik eller motsvarande. Den sökande ska även ha dokumenterad forskningserfarenhet inom området informatik/informationssystem, digital innovation och digital transformation. I första hand bör den komma ifråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma ifråga som avlagt doktorsexamen tidigare. För befattningen krävs goda kunskaper i engelska som arbetsspråk. Dokumenterad erfarenhet av forskning inom samhällsvetenskap samt erfarenhet av avancerad kvalitativ och/eller kvantitativ metod. 

Kvalifikationer 
Bedömning kommer att ske på basis av kandidatens möjligheter att utgöra en positiv kraft inom SCDI. Detta kräver dels en hög vetenskaplig förmåga (vetenskaplig metod, teoretisk förankring och publicering), god samarbetsförmåga och förmåga att interagera med SCDIs partners inom näringsliv och offentlig sektor. 

Du ska vara utåtriktad och flexibel i ditt arbetssätt, ha lätt för att ta egna initiativ och kunna arbeta självständigt. Du är en person som tar fullt ansvar för de arbetsuppgifter du har att driva och genomföra. Arbetet kräver också att du har god förmåga att samarbeta med andra såväl inom som utanför Umeå universitet. 

Vidare innebär den breda rekryteringen av 6 post-doktorer vid tre lärosäten (där Umeå Universitet är ett) att vi kommer eftersträva en så god helhet bland forskningsinriktningarna som möjligt i det slutgiltiga valet av kandidater. 

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad på heltid under 2 år från och med hösten 2024/2024-09-01 eller enligt överenskommelse. Placering är vid institutionen för Informatik, Umeå Universitet. Den anställde förväntas utföra delar av sitt arbete vid institutionen och delta i enhetens övriga aktiviteter. 

Ansökan 
Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi. Ansökan ska vara skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk. Ansökan ska innehålla: 

- Meritförteckning/CV och personuppgifter, inklusive tidigare och nuvarande anställning samt akademisk bakgrund 
- Ett personligt brev med motivering varför du sökt tjänsten och argument för dina kvalifikationer för tjänsten och en kort sammanfattning av dina planer för forskning under postdoktorsperioden. Vi ser gärna att du i detta brev relaterar till existerande verksamhet som bedrivs inom ramen för SCDI idag, samt hur din ambition förhåller sig till SCDIs vision. 
- Utbildningsbevis, betyg eller andra handlingar (kopia på examensbevis, etc.) 
- En numrerad lista över publikationer
- Två referenser med kontaktuppgifter 

Om du är intresserad av postdoktor-tjänst även vid andra SCDI-institutioner ska du söka separat till de andra platser du också är intresserad av.
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Gymnastikledare för barn 1-6 år HT23 - Umeå

Ungdomsinstruktör/Ungdomstränare
Läs mer Okt 9
Djungelgympa - lekfull gymnastikträning för barn i åldern 1-6 år.

Till vår verksamhet söker vi nu en inspirerande ledare som vill lära ut grunderna i gymnastik. Vi ser gärna att du har tidigare erfarenhet av att:

- Arbeta som barngymnastiksledare.

- Alternativt har du själv sysslat med gymnastik och har ledarerfarenhet från annan barnverksamhet.

Att du har ett brinnande intresse för barnidrott ser vi som en självklarhet.

Dina arbetsuppgifter

Som ledare för Djungelgympa i Umeå består i huvudsak av att leda gymnastikpassen och på ett pedagogiskt sätt sprida glädje till barnen. Som ledare hos oss arbetar du utifrån vårt färdiga träningsupplägg. Upplägget som är framtaget av Einar Sports idrottspedagoger utgår ifrån gymnastikens grundformer:

- Hoppa

- Rulla/Kullerbytta

- Balansera

- Klättra

Som ledare har du ansvaret för ett eller flera områden och där du förväntas visa stort engagemang för att skapa rörelseglädje för dem deltagande barnen.

Det här får du som är ledare hos oss

Inför terminen får du gå vår ledarutbildning. Du får även löpande coachning och stöttning från personalen på Einar Sports kontor.

Utöver ovan får du även världens roligaste extrajobb som ger dig erfarenheter och meriter med att jobba med barngrupper.

Anställningsvillkor

- Timanställning med start vecka 45-50, 2023

- Vi erbjuder 4 kurser per år. Under våren är det totalt 14 veckor och på hösten är det ytterligare 14 veckor.

- Passen är förlagda på vardagar mellan 17-19 eller dagtid på helgerna.

Mer info kommer vid en eventuell intervju.

Som huvudledare är du ansvarig för alla dina barngrupper. I det ansvaret ingår förutom att se till att passen håller god kvalité dessutom ansvar för material, nyckel till hallen, närvarolistor och det är även du som sköter den största delen av kontakten med din arbetsledare på huvudkontoret.

VARMT VÄLKOMMEN ATT SÖKA TILL EINAR SPORTS LEDARTEAM!

Ansökan sker endast via vår ansökningssida, ej via mail!

Ansök nu

Doktorandanställning i ekologi

Doktorand
Läs mer Feb 19
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 
Institutionen för ekologi och miljövetenskap vid Umeå universitet söker en doktorand i ekologi, med fokus på betydelsen av djupa rötter för kol-klimatåterkopplingen i upptinande permafrostjordar.

Startdatum 2024-08-01 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2024-03-25.

Projektbeskrivning
Permafrostjordar innehåller dubbelt så mycket kol som atmosfären, som de har skyddat i årtusenden. När de arktiska temperaturerna skjuter i höjden och hastigheten för upptining av permafrost ökar, finns det en växande oro för stora kolförluster från permafrostjordar till atmosfären. Även om cirka 80 % av växtbiomassan i den arktiska tundran är under jord, är rötternas avgörande roll i kolets kretslopp inte kvantifierad. Rötter kan främja ny kol lagring men också stimulera förluster av gammalt markkol. Här är sannolikt djupa rötter väldigt viktiga, eftersom de i allt högre grad interagerar med nyligen tinade, känsliga jordar. Ändå inkluderar få studier rotmätningar, särskilt i djupare jordar. I detta projekt kommer vi att kvantifiera djupa rötters roll i kol-klimatåterkopplingen i tinande permafrostjordar genom att använda ett pågående fältexperiment kombinerat med ett kompletterande mikrokosmexperiment. Resultaten kommer att belysa betydelsen av rotdynamik i djupa jordar och kraftigt förbättra vår förmåga att förutsäga återkopplingar från arktisk tundra till klimatförändringar.

Arbetsuppgifter
Innehavaren av anställningen kommer att undersöka förändringar i rotproduktion och nedbrytning vid uppvärmning och permafrosttining genom att selektivt utesluta rötter på olika djup och sedan mäta förändringar i gasflöden samt utsläpp av årtusenden gammalt markkol. Detta kommer att göras i ett etablerat fältexperiment som kombinerar uppvärmning och upptining av permafrost i norra Alaska, USA, och effekter av rotexudation på markens kolkretslopp kommer att mätas i ett kontrollerat mikrokosmosexperiment.

Anställningen finansieras av Umeå universitet. Huvudhandledare blir Dr. Gesche Blume-Werry, med Ellen Dorrepaal som biträdande handledare.

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till forskarutbildning i ekologi krävs att den sökande har godkända kurser inom ett för ekologi relevant grundläggande högskoleutbildningsämne om minst 120 högskolepoäng. Minst en kurs på avancerad nivå i ett ämne som är centralt för den forskarstuderandes planerade inriktning skall ingå liksom ett självständigt arbete (examensarbete) med relevant inriktning om minst 15 högskolepoäng.

Rekryteringen sker inom de villkor som regleras i Högskoleförordningen kapitel 5 och 7.

Behörighetskraven ska ha uppnåtts när anställningen tillträdes.

Vi söker en person med intresse för växt-jord-interaktioner i arktiska ekosystem, erfarenhet av fältarbete och en akademisk bakgrund inom ekologi, fysisk geografi eller liknande område. Den framgångsrika sökande bör vidare ha god förmåga att skriva och tala på engelska, kreativitet, initiativförmåga, självständighet, och god samarbetsförmåga. Starka meriter är kunskap om arktiska terrestra ekosystem och erfarenhet av statistik, samt erfarenhet av något eller flera av följande: mätning av växt- och markparametrar, växthusgasflöden eller användning av stabila isotoptekniker.

Villkor för anställningen
Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i ovan beskrivna forskningsprojekt som i forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid.

Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.

Så här ansöker du
Du ansöker via vårt rekryteringssystem senast den 2024-03-25. Ansökan ska bestå av följande handlingar skrivna på engelska eller svenska.

- Kortfattad beskrivning (max 2 sidor) av varför du är intresserad av och lämpad för anställningen
- Curriculum vitae (CV)
- Styrkt kopia av examensbevis
- En lista på dina universitetskurser, med betyg
- Kopior på eventuella publikationer/examensarbete
- Namn och kontaktinformation till tre referenspersoner
Dokumenten ska helst vara i PDF-format alternativt MS Word. 

Kontakt
Har du frågor angående tjänsten, vänligen kontakta Gesche Blume-Werry, gesche.blume-werry@umu.se eller Ellen Dorrepaal, ellen.dorrepaal@umu.se.

 

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Lärarutbildningstjänst i Umeå kommun

Grundlärare, 4-6
Läs mer Feb 2
Vi samverkar för att barn och elever ska utvecklas och ha en trygg uppväxt.

Vi lär barn att läsa, skriva och räkna. Vi bidrar till att utveckla barns fantasi och tro på den egna förmågan. Vi stödjer barn och elever att leva ett självständigt liv. Vi har Sveriges viktigaste jobb - vårt uppdrag är att ge unga framtidstro.

Uppskattar du variation, vill inspirera och främja lärandet hos elever i olika åldrar? Ser du det som en viktig uppgift att skapa en trivsam och trygg miljö i skolan, där barnen också får en meningsfull fritid? Då passar du som lärare i fritidshem. Umeå kommun behöver fler lärare och därför erbjuder vi dig som vill studera till grundskollärare i fritidshem att samtidigt arbeta på en skola med anställning och lön.

Grundlärarprogrammet fritidshem, arbetsintegrerad utbildning, omfattar 180 högskolepoäng och är fyraårig. Utbildningen ges på distans med 75 procents studietakt. Fysiska träffar förekommer och oftast på Umeå universitet. Två dagar i veckan är schemalagda för studier och tre dagar för schemalagt arbete på en skola. När du är klar med utbildningen kan du undervisa i fritidshem samt undervisa i bild eller idrott och hälsa på låg- och mellanstadiet. Du kan läsa mer om arbetsintegrerad lärarutbildning här.Arbetsuppgifter
Din uppgift som lärare i fritidshem är att stimulera elevers lärande och utveckling samt erbjuda en meningsfull fritid. Fritidshemmets undervisning kompletterar skolan och bedrivs före, under och efter skoldagen. Du kommer tillsammans med kollegor att planera, genomföra och utveckla verksamheten i fritidshemmet. Kontakt och samarbete med vårdnadshavare är en viktig del i arbetet. I arbetet på skolan kommer du att ha en mentor som stöd för att utveckla din yrkesidentitet.

Kvalifikationer
Vi söker dig som är intresserad av att arbeta och studera till lärare i fritidshem.  

Du är motiverad, strukturerad, självgående och uthållig – en förutsättning för att kombinera arbete med studier.
Du har en god kommunikativ förmåga såväl muntligt som i tal och skrift.
Du samarbetar väl med kollegor och vårdnadshavare.
Du har förmåga att skapa goda relationer och kan vara en tydlig ledare.
Tidigare erfarenhet av arbete med barn och unga är meriterande.

Ansökan till tjänst

Sista ansökningsdatum, 25 mars, totalt 8 tjänster
Anställning från och med augusti 2024
Bifoga CV och personligt brev

En förutsättning för anställning är att du sökt och blivit antagen till Grundlärarprogrammet fritidshem, arbetsintegrerad utbildning.

Information om utbildningen 
Frågor om utbildningen besvaras av Lärarhögskolan vid Umeå universitet. Information om utbildningen och ansökan samt kontaktinformation till lärarhögskolan hittar du på Grundlärarprogrammet - fritidshem (umu.se)

Ansökan till utbildningen är öppen 15 februari – 15 mars.

Sista datum att komplettera din behörighet är 3 april.
Om Umeå kommun
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare med över 13 000 medarbetare. Kommunen har ca 440 chefer och verksamheten är indelad i åtta förvaltningar. Våra jobb och vår värdegrund utgår från medborgarfokus, öppenhet, tillit och ständiga förbättringar. Umeå är en kulturstad i ständig utveckling. För att klara målet 200 000 invånare år 2050 behöver vi bli fler som arbetar för tillväxt och välfärd. Vi vet att olikheter berikar och välkomnar alla att söka jobb hos oss. De närmaste tio åren kommer vi att anställa omkring tusen medarbetare varje år. Vill du bli en av oss?

Umeå kommun ingår i tre förvaltningsområden för finska, meänkieli och samiska www.umea.se/minoriteter. 

Som medarbetare hos oss i Umeå kommun kan du ta del av ett antal förmåner. Ta del av våra förmåner https://umea.se/jobbochforetagande/jobbochpraktik/kommunensomarbetsgivare/varaformaner.4.1b4d24fb1752122eb843bf.html


Säljer du annonser eller erbjuder rekryteringsstöd? Var vänlig, kontakta inte kommunen om det! Vi väljer och kontaktar själva företag vi samarbetar med.

Ansök nu

Doktorand i Medicinsk vetenskap; Utbildningsvetenskap

Doktorand
Läs mer Feb 26
Nytt
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 


Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.https://www.

umu.se/institutionen-for-odontologi/ består av ca 70 medarbetare och bedriver undervisning på tandhygienist-, tandläkar- och tandteknikerprogrammet samt bedriver odontologisk forskning. 

Doktorandanställningens inriktning
Doktorandanställningen är i ett forskningsprojekt med inriktning mot utbildningsvetenskap. Projektet är ett samarbete mellan Institutionen för odontologi och Lärarhögskolan vid Umeå Universitet. Intresse för undervisning och erfarenhet av undervisning i kliniknära miljö är ett krav. 

En positiv lärandemiljö är avgörande för att studenterna ska ges möjlighet att inhämta de kunskaper de behöver för sitt framtida arbetsliv. De första åren på tandläkarprogrammet handlar stora delar av utbildningen om klinikförberedande färdighetsträning där studenterna tränar att göra fyllningar och kronor på plasttänder. Studenterna bedöms kontinuerligt och måste, innan de får påbörja patientbehandling, uppvisa att de behärskar god preparationsteknik. 

Idag är det de kliniska handledarna som bedömer studenternas prestationer och ger dem feed-back på utfört arbete. Syftet med detta forskningsprojekt är att undersöka om undervisningen, studenternas inlärning och slutgiltig prestation förbättras genom att införa digitala hjälpmedel i undervisningen. Projektet avser vidare att undersöka faktorer som påverkar studenternas inlärningsförmåga och praktiska utveckling. Vi ämnar även undersöka om examinationen, det vill säga bedömningen av studenternas utförda arbete, blir rättssäkrare genom att använda sig av digitala hjälpmedel. De planerade studierna kommer att vara av såväl kvantitativ som kvalitativ karaktär. Doktoranden kommer dessutom att ha frihet att inom ramen för forskningsprojektet utforma egna frågeställningar. 

Kvalifikationer?
För att vara behörig för anställning som doktorand krävs grundläggande behörighet. Grundläggande behörighet har den som a) avlagt en examen på avancerad nivå, eller b) fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller c) på något sätt, inom eller utom landet, har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (HF 7 kap. 39).

Bedömningsgrunder
Då du förväntas driva ditt eget avhandlingsprojekt bör du vara självgående och strukturerad samt ha ett stort engagemang för uppgiften. Vi söker en kreativ doktorand med hög motivation för forskarstudier. Du bör kunna uttrycka dig väl i tal och skrift på både svenska och engelska. Du ska visa god kommunikationsförmåga med gruppledare och kollegor, samt ha förmåga att samarbeta effektivt och produktivt i ett team såväl som förmåga att arbeta självständigt. Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet. Hänsyn tas även till referenstagning, anställningsintervju och annan möjlig prövning av huvudkandidater.

Examen ska vara avlagd senast vid ansökningstidens utgång.

Anställningsvillkor
Fysiskt kommer den anställde att vara placerad vid Institutionen för odontologi, där den ämnesspecifika utbildningen och handledningen äger rum. 

Doktoranden som antas deltar obligatoriskt i Forskarskolan inom det utbildningsvetenskapliga området som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid institutionen. Studierna påbörjas 2 september 2024. Löneplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandtjänst.  (https://www.umu.se/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/doktorandavtal-2023-10-01/) 

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Ansökan 
Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet https://www.umu.se/jobba-hos-oss/som du hittar på universitetets sida för Lediga jobb. Den sökande till utbildning på forskarnivå ska lämna in en skriftlig ansökan som underlag för bedömning. En fullständig ansökan ska innehålla:

- Personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund (max 2 sidor) 


- CV/meritförteckning


- Examensbevis 


- Uppsatser/övriga publikationer 


- Ev. övriga meriter med relevans för anställning 


- Kontaktuppgifter till två referenspersoner Observera att ofullständig ansökan inte kommer att behandlas.
Ansökningsförfarandet stänger den 22 mars 2024.

Övrig information
Närmare upplysningar lämnas av Malin Brundin, https://umu.varbi.com/center/tool/position/704676/edit/tab:1/malin.brundin@umu.se, 070–2251686.

Välkommen med din ansökan! 

 

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Universitetslektor i datavetenskap, människa-dator-interaktion

Universitets- och högskolelektor
Läs mer Feb 22
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 
Institutionen för datavetenskap http://www.

cs.umu.se) anställer en universitetslektor i människa-dator-interaktion. Ansök senast 2024-03-18.

Institutionen för datavetenskap har drygt 180 anställda och anknutna medarbetare från mer än 20 olika länder och är inne i en kraftig expansionsfas. Vi bedriver forskning inom ett brett spektrum av ämnen inom området datavetenskap. Vi erbjuder också ett brett urval av kurser och studieprogram på kandidat-, magister- och doktorandnivå. Varje år läser över 1500 studenter minst en kurs vid vår institution. Vi söker nu en ny universitetslektor med inriktning mot människa-dator-interaktion.

Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna ingår ansvar för kurser, mestadels på grundläggande nivå, inom området människa-datorinteraktion och de datavetenskapliga delarna av ämnet kognitionsvetenskap samt relaterade kurser som ges inom ramen för civilingenjörsprogrammen teknisk datavetenskap och interaktionsdesign samt programmen i kognitionsvetenskap. Undervisning utanför detta område kan också komma att ingå. Undervisning på avancerad nivå inklusive handledning av examensarbeten kan förekomma. Den anställde förväntas ta ett ansvar för utvecklingen av kursutbudet inom området och på sikt utveckla nya kurser även på avancerad nivå. 

Arbetsuppgifterna omfattar också forskning i datavetenskap, framförallt med inriktning av relevans för området människa-datorinteraktion. Planering och ledning av forskningsprojekt (inkl. ansökningar om forskningsmedel) ingår i förekommande fall. Uppdrag av administrativ art och ledningsuppdrag inom Umeå universitet förväntas förekomma, liksom att offentligt informera om sin forskning. 

Arbetsuppgifternas innehåll, liksom fördelningen mellan forskning och undervisning, kan förändras över tid beroende på behov och tillgängliga resurser. 

Behörighet
Behörig att anställas som universitetslektor, enligt 4 kap. 4 § högskoleförordningen, är den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen.

Bedömningsgrunder och deras avvägning
Som bedömningsgrunder vid anställning av en lektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga skickligheten.

Som bedömningsgrund vid anställningen skall i, i första hand och i lika utsträckning, gälla graden av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. I andra hand gäller graden av administrativ skicklighet, skicklighet att leda personal och verksamhet, förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om forskning och utvecklingsarbete. Därutöver ska annan skicklighet av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen beaktas.

För fullständig beskrivning av bedömningsgrunder se annons https://www.umu.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/

Övrigt
Vi erbjuder dig ett flertal personalförmåner som främjar en bra balans mellan arbetsliv och privatliv samt goda utvecklingsmöjligheter, https://www.umu.se/jobba-hos-oss/formaner/

Ansökan
Vid ansökan i Varbi ber vi dig svara på frågor. Dessa frågor ersätter ett personligt brev från dig. Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska. Ansökan ska bestå av följande handlingar:

Bilagor
- CV/Umu Application template. Fyll i https://www.aurora.umu.se/globalassets/dokument/enheter/teknat/for-vara-anstallda/personal-och-organisation/mallar-och-formular-anstprofil-och-anhallan/umu-application-template2022-publ-211108.docx Lägg in det som ditt CV i e-rekryteringssystemet Varbi. Ansökningsformuläret ska innehålla: - basinformation (kontaktuppgifter, meritförteckning)
- redogörelse för vetenskaplig verksamhet (inklusive kortfattad forskningsplan och publikationslista)
- redogörelse för pedagogisk verksamhet
- redogörelse för utveckling och ledning av verksamhet och personal
- redogörelse för samverkan med det omgivande samhället samt populärvetenskaplig verksamhet
- referenser inklusive kontaktuppgifter


- Kopior av relevanta examensbevis
- Kopior av högst fem forskningspublikationer av relevans för anställningen, numrerade i enlighet med publikationslistan
- Bilagor till pedagogisk portfölj (se p. 3.5 i "Umu Application template")
https://www.aurora.umu.se/globalassets/dokument/enheter/teknat/for-vara-anstallda/personal-och-organisation/lektorsarenden/anvisningar---anvisningar-till-sokande-vid-ansokan-till-lararanstallning.pdf

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2024-03-18.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Vi söker en engagerad lärare i Svenska som andraspråk för uppdrag i Umeå

SFI-lärare
Läs mer Feb 8
Folkuniversitetet är ett av landets nio studieförbund. Vi är icke-vinstdrivande och bedriver folkbildning, vuxenutbildning och uppdragsverksamhet i hela Sverige. Vår idé är att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv. Kunskap förändrar. Nu söker vi en lärare i svenska som andraspråk till kommande uppdrag. 


Om tjänsten 

Som lärare kommer du att spela en viktig roll i att hjälpa våra vuxna deltagare att förbättra sina språkkunskaper och nå sina mål. 


Arbetet innefattar bland annat att:? 


- planera och genomföra effektiva och engagerande lektioner i svenska. 


- utvärdera deltagarnas framsteg och ge feedback för att stödja deras inlärning. 


- anpassa undervisningen efter deltagarnas individuella behov och språknivåer. 


- skapa en inkluderande och positiv lärandemiljö som främjar kommunikation och interaktion. 


- samarbeta med kollegor och delta i professionell utveckling för att förbättra undervisningsmetoder. 


 

Kvalifikationer 

Behörig lärare i svenska som andraspråk enligt Skolverkets definition. 


Minst två (2) års erfarenhet av undervisning i svenska som andraspråk på gymnasie- eller vuxenutbildning på en nivå som motsvarar nivå Svenska som andraspråk 2 eller C1 enligt Europarådets skala.  


Vana av att arbeta med digitala verktyg. 


Erfarenhet av arbetsmarknadsuppdrag och eller SFI kommer att ses som meriterande i urvalsprocessen. 


Om dig 

Vi söker en lärare som är engagerad, empatisk och kommunikativ, med förmågan att anpassa sig till olika inlärningsbehov och skapa en positiv, inkluderande lärandemiljö. Du har en passion för ämnet, organisatorisk förmåga och positiv inställning. Du vill se deltagarna lyckas. 


Din erfarenhet, kompetens samt förmåga att både arbeta självständigt och kunna berika ett team, gör att du skulle uppskatta jobbet och samtidigt passa bra som lärare hos oss.?Du har förmåga att individanpassa undervisningen och locka fram varje individs potential. Det är viktigt att du tycker det är roligt att förmedla kunskap och att du ser det positiva i att kursdeltagare utvecklas. Du är flexibel, lyhörd och strukturerad och har vana av att arbeta självständigt. 


Vi förutsätter också att du delar vår syn på människors lika värde och rätt till kunskap. 


Vi erbjuder: 

En spännande och meningsfull roll i en dynamisk organisation. Möjlighet?att påverka och utveckla utbildningsprocesser. Och förstås ett?engagerat och stöttande team. 


Om anställningen 

Anställning: Heltid. Vi tillämpar 6 månaders provanställning. 


Tillträde efter överenskommelse. ? 


Ansökan: 

Välkommen med din ansökan. Vi behandlar inkomna ansökningar löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag. 


För ytterligare information och frågor 

För mer information om tjänsten kontakta verksamhetschef Patrik Häggqvist, 


patrik.haggqvist@folkuniversitetet.se 090-71 14 15

Ansök nu

Professor i allmänmedicin

Universitets- och högskolelektor
Läs mer Jan 15
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 


Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.Arbetsuppgifter


I arbetsuppgifterna ingår forskning och utvecklingsarbete inom allmänmedicin.

Professorn förväntas leda forskning samt vetenskapligt företräda sitt ämne. I detta ingår att leda personal och verksamhet. Professorn förväntas vidare attrahera externa forskningsbidrag i konkurrens och finansiera uppbyggnad och drift av egen forskargrupp. I arbetsuppgifterna ingår även undervisning/handledning och examination i ämnesområdet allmänmedicin inom utbildning på grund- och avancerad nivå framförallt vid läkarprogrammet, men undervisning inom andra program och utbildningar och/eller i närliggande ämnesområden eller allmänna kompetenser för yrkesutbildningar kan även komma att ingå. Undervisning kommer delvis att ske med internet baserade metoder på distans. Undervisningen sker på svenska och engelska. Professorn, som ska vara aktiv forskare, ska även bedriva utbildning på forskarnivå inom ämnesområdet. Det åligger professorer särskilt att ansvara för examination inom utbildning på forskarnivå. Utveckling av nya kurser på grund-, avancerad och forskarutbildningsnivå ingår också i arbetsuppgifterna. Administrativa uppgifter och uppdrag inom institutionen och Medicinska fakulteten ingår.

Stationeringsort är Umeå men arbete på annan ort kan förekomma.

Anställningen som professor är förenad med anställning som specialistutbildad läkare i allmänmedicin (distriktsläkare) vid Region Västerbotten, vilket innebär kliniska arbetsuppgifter till en omfattning om upp till 13 timmar i veckan.

Behörighetskrav


Behörig att anställas som professor är den som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet.

Med vetenskaplig skicklighet avses självständiga forskningsinsatser, förmåga att planera och leda forskning samt förmåga att kommunicera forskning med det omgivande samhället.

Med pedagogisk skicklighet avses dokumenterad erfarenhet av planering, genomförande, examination och utvärdering av undervisning samt visat på ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande och den egna lärararrollen.

För att vara behörig för anställning ska den sökande ha dokumenterad förmåga att undervisa på svenska och engelska. Om särskilda skäl föreligger kan den som inte har förmåga att undervisa på svenska komma i fråga, men förutsätts då erhålla denna förmåga inom två år från anställning.

Eftersom anställningen är förenad med anställning som specialistutbildad läkare är legitimation som läkare samt specialistbevis i allmänmedicin krav för att kunna anställas, och klinisk skicklighet är ett behörighetskrav.  Därutöver krävs för att vara behörig nödvändiga språkkunskaper i svenska, danska eller norska (enligt Socialstyrelsens definition).

För att vara behörig förväntas den sökande vara en nationellt och internationellt erkänd forskare, utifrån arbetsuppgifterna att leda forskning och vetenskapligt företräda sitt ämne, och vidare ska den sökande uppvisa dokumenterad erfarenhet som huvudhandledare inom utbildning på forskarnivå från antagning fram till disputation, utifrån arbetsuppgifterna som examinator inom utbildning på forskarnivå. Vidare krävs för behörighet dokumenterad förmåga att erhålla externa forskningsbidrag i konkurrens.

Bedömningsgrunder


Som bedömningsgrund vid anställning av professor ska gälla graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning, dvs. vetenskaplig och pedagogisk och klinisk skicklighet. Därutöver ska gälla graden av administrativ skicklighet och skicklighet i akademiskt ledarskap.

Viktning av bedömningsgrunder

Vid tillsättning kommer viktning av meriter att ske enligt följande: vetenskaplig skicklighet (3) och pedagogisk skicklighet (2). Därutöver ska gälla graden av klinisk skicklighet, administrativ skicklighet samt skicklighet i akademiskt ledarskap (sammantaget 2).

Beskrivning av bedömningsgrunderna


Bedömningsgrunderna beskrivs närmare i dokumentet Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som professor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet (Dnr FS 1.1-248-19).

Ansökan
Sista ansökningsdag är 2024-03-15. Anvisningar för ansökan samt förteckning över de handlingar som ska bifogas till ansökan hittar du https://www.aurora.umu.se/organisation-och-styrning/organisation/fakultetssidor/medicinsk-fakultet/personal/akademiska-anstallningar-och-docentur/.

 

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Lärare i fritidshem Personalpool fritidshem

Grundlärare, fritidshem
Läs mer Feb 23
Inom utbildningsförvaltningen samverkar vi för att barn och elever ska utvecklas och ha en trygg uppväxt.

Vi lär barn att läsa, skriva och räkna. Vi bidrar till att utveckla barns fantasi och tro på sin egen förmåga. Vi stödjer barn och elever att leva ett självständigt liv. Vi har Sveriges viktigaste jobb - vårt uppdrag är att ge unga framtidstro.

I Umeå kommun finns sedan flera år tillbaka en personalpool riktad mot förskola där vi idag har över 60 heltidsanställda som stöttar upp vid ordinarie personals frånvaro och skapar stabilitet i arbetsgruppen. Under våren 2022 påbörjades ett arbete för att utöka personalpoolen till att omfatta även grundskola. Nu söker vi dig som vill jobba hos oss och bli en del av vår nya personalpool!Dina arbetsuppgifter

När du jobbar som lärare i fritidshem i personalpoolen bokas du ut som vikarie på skolorna inom området när ordinarie personal är frånvarande. Det är ett omväxlande och stimulerande arbete där du träffar många olika barn och vuxna och blir en del av personalgruppen för dagen.

Som lärare i fritidshem arbetar du för att stödja barnens utveckling och ge dem möjlighet till olika fritidsaktiviteter, som att snickra, måla, spela teater eller idrotta, men också att umgås med den fria leken som utgångspunkt. Du jobbar för att utveckla barnens sociala förmågor samt att tillföra kunskaper i exempelvis matematik, språk och samhällskunskap.

Fritidshem och grundskola styrs av samma läroplan och ditt uppdrag är att på ett praktiskt sätt arbeta med skolans läroplan och stötta barnen i deras lärande. Du åker på utflykter eller gör studiebesök tillsammans med barnen, ofta tillsammans med grundskollärare på skolan. I arbetet ingår att stödja barnen att utveckla sina intressen, ta egna initiativ och ta ansvar för sig själva och andra.


Om dig

Vi söker dig som är legitimerad lärare i fritidshem. Vi tror att du har erfarenhet av att arbeta som lärare i fritidshem.

Du är en trygg vuxen och en god förebild. Du har också en förmåga att knyta an till eleverna, se varje individ och skapa en god stämning. Ledorden för personalpoolen är ”flexibel, kompetent och erfaren”. Poolarbetet ställer krav på flexibilitet och en god förmåga att skapa och upprätthålla relationer med ordinarie personal, barn och vårdnadshavare.

Till följd av lagen om lämplighetskontroll ska utdrag ur polisens belastningsregister uppvisas vid anställning.

För tjänsten krävs B-körkort och tillgång till egen bil.

Välkommen med din ansökan!
Rekrytering sker löpande så skicka in din ansökan redan idag.
Om Umeå kommun
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare med över 13 000 medarbetare. Kommunen har ca 440 chefer och verksamheten är indelad i åtta förvaltningar. Våra jobb och vår värdegrund utgår från medborgarfokus, öppenhet, tillit och ständiga förbättringar. Umeå är en kulturstad i ständig utveckling. För att klara målet 200 000 invånare år 2050 behöver vi bli fler som arbetar för tillväxt och välfärd. Vi vet att olikheter berikar och välkomnar alla att söka jobb hos oss. De närmaste tio åren kommer vi att anställa omkring tusen medarbetare varje år. Vill du bli en av oss?


Här kan du ta del av hur det är att leva och bo i Umeå: https://www.gatewayumea.se/sv/move-to-umea

Umeå kommun ingår i tre förvaltningsområden för finska, meänkieli och samiska www.umea.se/minoriteter. 

Som medarbetare hos oss i Umeå kommun kan du ta del av ett antal förmåner. Ta del av våra förmåner https://umea.se/jobbochforetagande/jobbochpraktik/kommunensomarbetsgivare/varaformaner.4.1b4d24fb1752122eb843bf.html


Säljer du annonser eller erbjuder rekryteringsstöd? Var vänlig, kontakta inte kommunen om det! Vi väljer och kontaktar själva företag vi samarbetar med.

Ansök nu

Postdoktor i Artificiell intelligens och spatial analys

Doktorand
Läs mer Jan 15
Centrum för transdisciplinär AI (TAIGA) vid Umeå Universitet, tillsammans med forskningscentret UmArts, juridiska institutionen och Arkitekthögskolan söker en postdoktor i Artificiell intelligens och spatial analys i den arktiska kontexten.

Postdoktorn kommer att arbeta i en transdisciplinär forskningsmiljö och undersöka hur AI kan användas för att analysera spatiala miljöer och händelseförlopp, i syfte att undersöka frågor kopplade till social- och klimaträttvisa. Postdoktorn kommer att vara placerad vid juridiska institutionen vid Umeå universitet, i samarbete med Arkitekthögskolan vid Umeå universitet med tillgång till forskningsmiljöer vid TAIGA och UmArts. Anställningen är en tidsbegränsad heltidsanställning på två år med tillträde 2 januari 2025 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är den 15 mars 2024. För mer information om tjänsten besök Umeå uinversitets hemsida, https://www.umu.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/postdoktor-i-artificiell-intelligens-och-spatial-analys-i-den-arktiska-kontexten_680338/

Forskningens inriktning
I detta forskningsprojekt kan AI användas som ett forskningsverktyg eller ett föremål för studien. Exempelvis kan AI metoder och verktyg användas för att studera sociala rättvise eller klimaträttvise-dimensioner av materier, geografier eller händelser. Alternativt kan du studera hur AI och maskininlärning påverkar frågor rörande social- eller klimaträttvisa. Vi söker projekt som kan demonstrera hur rättens och politikens abstraktioner kan artikuleras genom en konstnärlig forskningspraktik. Vi uppmuntrar projekt som använder spatial analys för att undersöka materier, geografier, eller händelser i kontexten av norra Sverige, och/eller jämförelser med andra relevanta platser och kontexter. Vi söker särskilt kritiskt informerade projekt där forskningsplanen inkorporerar väldefinierade kritiska ramar i forskningsmetoder, forskningsstruktur och analysen av forskningsfrågorna för tillämpbara resultat.

Projektet som bedrivs inom postdoktorstjänsten kan, exempelvis, ligga i linje med en eller mer av följande forskningsfrågor:

- Hur kan artificiell intelligens möjliggöra nya undersökande metoder som bidrar till att använda data för att generera insikter kring komplexa sociala, rättsliga och tekniska frågor? Exempelvis hur bildbehandling, ansiktsigenkänning eller geografiska kartläggningssystem kan användas i en materiell omgivning.
- Hur kan AI användas för att i realtid förstå eller spåra händelser eller geografiska fenomen? Hur kan en forensisk analys av dessa händelser eller geografier producera nya typer av visuella bevis?
- Vilken kunskapsbas behövs för att data kopplade till händelser eller spatiala, geografiska, eller materiella kontexter som inhämtats eller behandlats genom artificiell intelligens ska kunna användas som ett informationsunderlag för opinionsbildning och/eller i rättsprocesser?
- Hur kan AI-assisterad design eller analys av spatiala omgivningar inom arkitektur producera nya insikter om kritiska, sociala, rättsliga eller tekniska processer eller praktiker? Exempelvis hur AI-assisterad design kan skapa nya möjligheter till arkitekturforskning att bidra till att tackla initiativ inom social- eller klimaträttvisa.
Forskningen ska kritiskt undersöka hur sociopolitiska transformationsprocesser kan analyseras genom konst och humaniora.

Behörighet
Behörighet att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen inom ett område relevant för anställningen (se nedan), som erhållits senast vid tidpunkten då anställningsbeslut fattas. Du får inte ha haft en tidigare postdoktorsanställning vid Umeå universitet i mer än ett år inom samma eller relaterade områden för att komma i fråga för tjänsten.

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som ha en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan de komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare.  Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Bedömningskriterier
Vid bedömningen av sökande är skicklighet i forskning samt dokumenterade erfarenheter av forskning inom relevanta fält nyckelkriterier.

Tjänsten förutsätter mycket goda kunskaper i engelska, både i tal och i skrift. Sökande bör ha en doktorsexamen i ett relaterat fält, såsom: mediekonst, visuella kulturer, arkitektur, design, juridik, sociologi, kulturantropologi eller kulturgeografi.

Vi söker en engagerad, ansvarstagande och kreativ person som är har stark motivation för att bedriva forskning. Tjänsten som postdoktor kräver en god förmåga att arbeta både självständigt och i grupp. Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet och samarbetsförmåga som kan bidra till förmågan att arbeta i en transdisciplinär forskningsmiljö. Arbetsprov kan komma att begäras i samband med rekryteringsprocessen.

Anställning
Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid under två år med start 2 januari 2025. I anställningen ingår egen forskningstid motsvarande 80% av arbetstiden. Undervisning och handledning på grund-, avancerad- och forskarutbildningsnivå kan ingå upp till 20% av arbetstiden.

Ansökan
En komplett ansökan ska innehålla:

-  Ett personligt brev med en beskrivning (ca 5-10 sidor, inklusive illustrationer) av ditt föreslagna projekt relaterat till de övergripande teman beskrivna i utlysningen, samt hur dina erfarenheter passar utlysningen.
- Curriculum vitae (CV) med en komplett lista på dina publikationer.
- Examensbevis för styrkande av forskningsexamen samt andra relevanta intyg, betygsutdrag och examensbevis.
- Din doktorsavhandling samt maximalt fem relevanta vetenskapliga publikationer.
- Dokumenterad erfarenhet av undervisning, om sådan finns.
- Övrig information som kan vara relevant för din ansökan.

Dokument ska bifogas som PDF-filer och sista ansökningsdag är 15 mars 2024

För ytterligare information, kontakta professor Markus Naarttijärvi, markus.naarttijarvi@umu.se eller professor Sarah Cook, sarah.cook@umu.se

Ansök nu

Staff Scientist

Forskarassistent
Läs mer Feb 21
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 


Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.Beskrivning
Vi söker nu en Staff Scientist.

I vår forskargrupp studerar vi levnadsvanor och deras betydelse för hälsa och sjukdom. Ett viktigt fokus inom vår forskning är hälsoeffekter av fysisk aktivitet och stillasittande beteenden https://www.umu.se/forskning/grupper/patrik-wennberg/Arbetsuppgifter
Dina huvudsakliga arbetsuppgifter som Staff Scientist innebär att i forskargruppen ansvara för metod- och analysarbete för kalibrering av självrapporterat stillasittande baserat på accelerometer- och enkätdata med användning av bland annat kompositionell dataanalys (CoDA) i projekt rörande arbetslivets stillasittande och dess betydelse för blodsockeromsättning. I arbetsuppgifterna ingår även arbete med prediktiva modeller för diabetes- och hjärtkärlrisk samt genomförande av systematiska litteraturgranskningar. 
Undervisning på avancerad nivå samt administrativa arbetsuppgifter kan också ingå.
Kvalifikationer

Vi söker dig som har avlagt doktorsexamen inom medicin. Erfarenhet av arbete med statistisk programvara STATA och R är krav för arbetet. Grundläggande kunskaper i programmering i Python är meriterande.  Meriterande är erfarenhet av arbete med Actigraph och activPAL accelerometrar inklusive programvara, gärna ActiPASS, tidigare arbete med algoritmer för analys av aktivitetsdata, samt erfarenhet av systematiska litteraturgranskningar. Den sökande bör ha genomgått utbildning i Good Clinical Practice (GCP). 
 
Ett krav är att sökanden ska kunna arbeta både självständigt och som del i ett forskarlag. Det förutsätts att den sökande bemästrar vetenskaplig engelska och har goda allmänna kommunikativa färdigheter i både engelska och svenska (såväl muntligen som skriftligen). Vi söker dig som har god kommunikativ och administrativ förmåga då forskningsarbetet innefattar många olika parter. Stark vetenskaplig drivkraft förväntas. 

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Folkhälsa och klinisk medicin:På Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin forskar och undervisar vi inom olika ämnesområden i nära samarbete med de fyra Norrlandsregionerna. Vi har internationellt erkända forskningsmiljöer där bredden av ämnesområden möjliggör innovation och samarbete över gränser. De flesta av våra forskare och lärare arbetar kliniskt och våra lokaler finns på regionsjukhusen i Östersund, Sunderbyn, Sundsvall och Umeå - mitt i verksamheten.Läs mer om institutionen på Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin (umu.se)

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Doktorand i experimentell fysik

Doktorand
Läs mer Feb 20
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 


Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.Institutionen för fysik (https://www.

umu.se/institutionen-for-fysik/ ) vid Umeå universitet bedriver stark forskning inom områdena kondenserad materialfysik, nanoteknik, fotonik och teoretisk fysik. Vi söker en doktorand till Wallenberg Academy Fellow- projektet ‘Ultrafast optical metamaterials for energy-efficient logic operations and information processing – Towards light-based computing technologies’ (anslagsnr KAW 2023.0089 – https://kaw.wallenberg.org/nicolo-maccaferri). Projektet är huvudsakligen experimentellt. Sista ansökningsdag är 12 mars 2024. Startdatum är 1 juli 2024 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Gruppen ‘Ultrafast Nanoscience’ vid Umeå universitet söker en mycket motiverad doktorand som är intresserad av att forska om ultrasnabb spektroskopi i nanosystem av kondenserad materia. Projektet samverkar med spännande forskningsfält, inklusive ultrasnabb vetenskap, fotonik och kemi, med ett övergripande mål att förstå dynamiken i elektroniska frihetsgrader (laddningar och spinn) i nanostrukturerade material.

Doktoranden kommer att studera de icke-linjära optiska egenskaperna och den ultrasnabba elektrondynamiken i molekylära fotoomkopplare kopplade till fotoniska nanostrukturer, och utforska den fascinerande fysiken hos de så kallade molekylära polaritonerna på ultrakorta tidsskalor. Projektets resultat kommer att avslöja nya mekanismer för att styra molekylära fotoomkopplare för tillämpningar inom kvantberäkningar och/eller optiska transistorer.

Projektet förutser stora samarbetsmöjligheter med andra forskargrupper i Europa, såsom University of Padova och Italian Institute of Technology (Italien), Materials Physics Centre och CIC nanoGUNE (Spanien).

Kvalifikationer
Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Fakultetsnämnden får för en enskild sökande medge undantag från kravet på grundläggande behörighet om det finns särskilda skäl.
För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i experimentell fysik krävs att den sökande har godkända kurser inom ämnesområdet fysik om minst 120 högskolepoäng.

Kraven behöver inte vara uppfyllda vid ansökningstillfället utan endast vid antagning. Flytande engelska är obligatoriskt.

Anställningsvillkor
Målet med en doktorandanställning är att få en doktorsexamen. Som doktorand kommer du att fokusera på dina forskarstudier genom att bedriva egen forskning under handledning, och läsa doktorandkurser. Tidsperioden för anställningen är begränsad till motsvarande fyra års heltid. Anställningen kan även omfatta deltidsarbete (upp till 20 %) som lärarassistent. I så fall förlängs den totala tiden för anställningen i enlighet därmed (upp till högst fem år). Lönen är fast enligt fastställd lönenivå för doktorander.  Anställningen börjar 1 juli 2024, eller enligt överenskommelse. 

Ansökan
Ansökan bör innehålla följande:
1.     Ett personligt brev med sammanfattning av forskningsintressen och motivation (max. 1 sida)
2.     CV
3.     Styrkta kopior av examensbevis, betyg, med engelsk eller svensk översättning
4.     En lista på universitetskurser med betyg.  Observera att för internationella sökande bör betygssystemet förklaras i korthet.
5.     Kopia av examensarbete samt publikationer (om tillämpligt).
6.     Namn och kontaktuppgifter till åtminstone en referensperson. 

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem Varbi. Sista ansökningsdag är den 12 mars 2024. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan. Alla dokument ska laddas upp i pdf-format. Utvalda kandidater kommer att kontaktas för online-intervjuer inom en vecka efter sista ansökningsdag.

Mer information
För ytterligare information kontakta forskningsledare, biträdande universitetslektor Nicolò Maccaferri, nicolo.maccaferri@umu.se

Vi ser fram emot att få din ansökan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Modersmålslärare i Nuer, Kompetenscentrum för flerspråkighet

Modersmålslärare i grundskolan
Läs mer Feb 26
Nytt
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare med 11 300 medarbetare.

Våra jobb och vår värdegrund utgår från medborgarfokus, öppenhet, tillit och ständiga förbättringar. Umeå är en kulturstad i ständig utveckling. För att klara målet 200 000 invånare år 2050 behöver vi bli fler som arbetar för tillväxt och välfärd. Vi vet att olikheter berikar och välkomnar alla att söka jobb hos oss. De närmaste tio åren kommer vi att anställa omkring 1 000 medarbetare varje år. Vill du bli en av oss?

Vi samverkar för att barn och unga ska utvecklas och ha en trygg uppväxt. Vi lär barn att läsa, skriva och räkna. Vi bidrar till att utveckla barns fantasi och tro på sin egen förmåga. Vi stödjer barn och unga att leva ett självständigt liv. Vi har Sveriges viktigaste jobb - vårt uppdrag är att ge unga framtidstro.

Kompetenscentrum för flerspråkighet verkar för att elever ska få undervisning i sitt modersmål samt studiehandledning på sitt starkaste språk. Idag finns det 38 språk representerade inom verksamheten. Vi arbetar såväl med kommunal huvudman som enskild.

Vi söker en studiehandledare i Nuer. Arbetsuppgifter
Arbetet som modersmålslärare är en ambulerande tjänst som styrs av elevunderlaget. Det kräver att läraren behöver åka runt till olika skolor inom kommunen - både centralt och till kommunens ytterområdesskolor för att träffa eleverna. Inom tjänsten som modersmålslärare kan de följande olika uppdragen ingå: Modersmålsundervisning, studiehandledning, fjärrundervisning, fjärrhandledning samt stöd till Mottagningsenhet Hej Umeå som språkstödjare.
Studiehandledning
Studiehandledning innebär att du kan ha elever i årskurserna 1-9 samt på Språkintroduktionen på gymnasiet. Studiehandledning kan ske innan, under eller efter elevens lektionstid. Du kommer att ha nära samarbete med elevens mentor och ämneslärare som planerar och genomför lektionen, medan du stöttar på modersmålet för att hjälpa eleven nå kunskaper inom olika skolämnen. Du är flexibel och har förmåga att anpassa dig till ändrade förhållanden. 

Du ska också vara ett stöd i mottagandet av nyanlända barn och elever vilket innefattar bl a informationssamtal, inskolningsstöd, direktstöd samt kartläggning av nyanlända elevers kunskaper.


Kvalifikationer
Du har Nuer som ditt modersmål, har dokumenterade språkkunskaper i detta, svenska B /svenska 2 samt uppvisad mycket god digital förmåga. Du har lärarutbildning, svensk eller utländsk eller annan pedagogisk erfarenhet. Har du dokumenterade kunskaper i flera språk är det meriterande.

Du är kreativ, självständig, flexibel och stresstålig. Du är nyfiken och vill utveckla och utvecklas. Som person har du lätt för att knyta kontakter med såväl personal som barn och vårdnadshavare. Du ska ha god samarbetsförmåga, du är en god lyssnare och kan kommunicera och hantera olika situationer på ett konstruktivt sätt.  Du tar ansvar för dina uppgifter och är tillmötesgående i ditt bemötande.


Vi ser gärna att du bifogar personligt brev och cv skrivet på svenska.
Har du lärarlegitimation bifoga denna.
Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Till följd av lagen om lämplighetskontroll ska utdrag ur polisens belastningsregister uppvisas vid anställning.Övrigt

Tjänsten är en särskild visstidsanställning, deltid 20%, tillträde enligt överenskommelse till och med 2024-06-19. Omfattningen kan ändras utifrån kommande behov.
Om Umeå kommun
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare med över 13 000 medarbetare. Kommunen har ca 440 chefer och verksamheten är indelad i åtta förvaltningar. Våra jobb och vår värdegrund utgår från medborgarfokus, öppenhet, tillit och ständiga förbättringar. Umeå är en kulturstad i ständig utveckling. För att klara målet 200 000 invånare år 2050 behöver vi bli fler som arbetar för tillväxt och välfärd. Vi vet att olikheter berikar och välkomnar alla att söka jobb hos oss. De närmaste tio åren kommer vi att anställa omkring tusen medarbetare varje år. Vill du bli en av oss?


Här kan du ta del av hur det är att leva och bo i Umeå: https://www.gatewayumea.se/sv/move-to-umea

Umeå kommun ingår i tre förvaltningsområden för finska, meänkieli och samiska www.umea.se/minoriteter. 

Som medarbetare hos oss i Umeå kommun kan du ta del av ett antal förmåner. Ta del av våra förmåner https://umea.se/jobbochforetagande/jobbochpraktik/kommunensomarbetsgivare/varaformaner.4.1b4d24fb1752122eb843bf.html


Säljer du annonser eller erbjuder rekryteringsstöd? Var vänlig, kontakta inte kommunen om det! Vi väljer och kontaktar själva företag vi samarbetar med.

Ansök nu

Modersmålslärare i Maban, Kompetenscentrum för flerspråkighet

Modersmålslärare i grundskolan
Läs mer Feb 26
Nytt
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare med 11 300 medarbetare.

Våra jobb och vår värdegrund utgår från medborgarfokus, öppenhet, tillit och ständiga förbättringar. Umeå är en kulturstad i ständig utveckling. För att klara målet 200 000 invånare år 2050 behöver vi bli fler som arbetar för tillväxt och välfärd. Vi vet att olikheter berikar och välkomnar alla att söka jobb hos oss. De närmaste tio åren kommer vi att anställa omkring 1 000 medarbetare varje år. Vill du bli en av oss?

Vi samverkar för att barn och unga ska utvecklas och ha en trygg uppväxt. Vi lär barn att läsa, skriva och räkna. Vi bidrar till att utveckla barns fantasi och tro på sin egen förmåga. Vi stödjer barn och unga att leva ett självständigt liv. Vi har Sveriges viktigaste jobb - vårt uppdrag är att ge unga framtidstro.

Kompetenscentrum för flerspråkighet verkar för att elever ska få undervisning i sitt modersmål samt studiehandledning på sitt starkaste språk. Idag finns det 38 språk representerade inom verksamheten. Vi arbetar såväl med kommunal huvudman som enskild. 


Vi söker en studiehandledare i Maban! Arbetsuppgifter
Arbetet som modersmålslärare är en ambulerande tjänst som styrs av elevunderlaget. Det kräver att läraren behöver åka runt till olika skolor inom kommunen - både centralt och till kommunens ytterområdesskolor för att träffa eleverna. Inom tjänsten som modersmålslärare kan de följande olika uppdragen ingå: Modersmålsundervisning, studiehandledning, fjärrundervisning, fjärrhandledning samt stöd till Mottagningsenhet Hej Umeå som språkstödjare.
Studiehandledning
Studiehandledning innebär att du kan ha elever i årskurserna 1-9 samt på Språkintroduktionen på gymnasiet. Studiehandledning kan ske innan, under eller efter elevens lektionstid. Du kommer att ha nära samarbete med elevens mentor och ämneslärare som planerar och genomför lektionen, medan du stöttar på modersmålet för att hjälpa eleven nå kunskaper inom olika skolämnen.

Du är flexibel och har förmåga att anpassa dig till ändrade förhållanden. Du ska också vara ett stöd i mottagandet av nyanlända barn och elever vilket innefattar bl a informationssamtal, inskolningsstöd, direktstöd samt kartläggning av nyanlända elevers kunskaper.
Kvalifikationer
Du har Maban som ditt modersmål, har dokumenterade språkkunskaper i detta, svenska B /svenska 2 samt uppvisad mycket god digital förmåga. Du har lärarutbildning, svensk eller utländsk eller annan pedagogisk erfarenhet. Har du dokumenterade kunskaper i flera språk är det meriterande.

Du är kreativ, självständig, flexibel och stresstålig. Du är nyfiken och vill utveckla och utvecklas. Som person har du lätt för att knyta kontakter med såväl personal som barn och vårdnadshavare. Du ska ha god samarbetsförmåga, du är en god lyssnare och kan kommunicera och hantera olika situationer på ett konstruktivt sätt.  Du tar ansvar för dina uppgifter och är tillmötesgående i ditt bemötande.


Vi ser gärna att du bifogar personligt brev och cv skrivet på svenska.
Har du lärarlegitimation bifoga denna.
Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Till följd av lagen om lämplighetskontroll ska utdrag ur polisens belastningsregister uppvisas vid anställning.
Övrigt

Tjänsten är en särskild visstidsanställning, deltid 10%, tillträde enligt överenskommelse till och med 2024-06-12. Omfattningen kan ändras utifrån kommande behov.
Om Umeå kommun
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare med över 13 000 medarbetare. Kommunen har ca 440 chefer och verksamheten är indelad i åtta förvaltningar. Våra jobb och vår värdegrund utgår från medborgarfokus, öppenhet, tillit och ständiga förbättringar. Umeå är en kulturstad i ständig utveckling. För att klara målet 200 000 invånare år 2050 behöver vi bli fler som arbetar för tillväxt och välfärd. Vi vet att olikheter berikar och välkomnar alla att söka jobb hos oss. De närmaste tio åren kommer vi att anställa omkring tusen medarbetare varje år. Vill du bli en av oss?


Här kan du ta del av hur det är att leva och bo i Umeå: https://www.gatewayumea.se/sv/move-to-umea

Umeå kommun ingår i tre förvaltningsområden för finska, meänkieli och samiska www.umea.se/minoriteter. 

Som medarbetare hos oss i Umeå kommun kan du ta del av ett antal förmåner. Ta del av våra förmåner https://umea.se/jobbochforetagande/jobbochpraktik/kommunensomarbetsgivare/varaformaner.4.1b4d24fb1752122eb843bf.html


Säljer du annonser eller erbjuder rekryteringsstöd? Var vänlig, kontakta inte kommunen om det! Vi väljer och kontaktar själva företag vi samarbetar med.

Ansök nu

Modersmålslärare i rumänska till Kompetenscentrum för flerspråkighet

Modersmålslärare i grundskolan
Läs mer Jan 22
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare med 11 300 medarbetare.

Våra jobb och vår värdegrund utgår från medborgarfokus, öppenhet, tillit och ständiga förbättringar. Umeå är en kulturstad i ständig utveckling. För att klara målet 200 000 invånare år 2050 behöver vi bli fler som arbetar för tillväxt och välfärd. Vi vet att olikheter berikar och välkomnar alla att söka jobb hos oss. De närmaste tio åren kommer vi att anställa omkring 1 000 medarbetare varje år. Vill du bli en av oss?

Vi samverkar för att barn och unga ska utvecklas och ha en trygg uppväxt. Vi lär barn att läsa, skriva och räkna. Vi bidrar till att utveckla barns fantasi och tro på sin egen förmåga. Vi stödjer barn och unga att leva ett självständigt liv. Vi har Sveriges viktigaste jobb - vårt uppdrag är att ge unga framtidstro.

Kompetenscentrum för flerspråkighet verkar för att elever ska få undervisning i sitt modersmål samt studiehandledning på sitt starkaste språk. Idag finns det 38 språk representerade inom verksamheten. Vi arbetar såväl med kommunal huvudman som enskild.


Vi söker nu en modersmålslärare i rumänska!

Arbetsuppgifter

Modersmålsundervisning
Undervisningen bedrivs med elever i grupper eller med enskilda elever inom kommunens skolenheter från förskoleklass till årskurs 9. Undervisning sker utanför elevens ordinarie timplan på eftermiddagar. Eleverna får närundervisning på elevens hemskola från förskoleklass upp till årskurs 3. Från årskurs 4 kan det innebära att eleven får sin undervisning på en annan skola. Vi erbjuder ett busskort för resor mellan skolorna. Fjärrundervisning kan ingå i tjänsten inom kommunens ytterområdesskolor för elever från årskurs 2. Ditt arbete är mycket självständigt och i arbetet som modersmålslärare ingår planering, genomförande, betygsättning och utvärdering av den undervisning du genomför utifrån den svenska läroplanen.Studiehandledning
Studiehandledning innebär att du kan ha elever i årskurserna 1-9 samt på Språkintroduktionen på gymnasiet. Studiehandledning kan ske innan, under eller efter elevens lektionstid. Du kommer att ha nära samarbete med elevens mentor och ämneslärare som planerar och genomför lektionen, medan du stöttar på modersmålet för att hjälpa eleven nå kunskaper inom olika skolämnen. Du är flexibel och har förmåga att anpassa dig till ändrade förhållanden.

Du ska också vara ett stöd i mottagandet av nyanlända barn och elever vilket innefattar bl a informationssamtal, inskolningsstöd, direktstöd samt kartläggning av nyanlända elevers kunskaper.

Om dig
Du har rumänska som ditt modersmål, har dokumenterade språkkunskaper i detta, svenska B/svenska 2 samt uppvisad mycket god digital förmåga. Vi ser gärna att du har lärarutbildning, svensk eller utländsk. Vi lägger stor vikt vid att du som söker har pedagogisk erfarenhet. Har du dokumenterade kunskaper i flera språk är det meriterande.

Du är kreativ, självständig, flexibel och stresstålig. Du är nyfiken och vill utveckla och utvecklas. Som person har du lätt för att knyta kontakter med såväl personal som barn och vårdnadshavare. Du ska ha god samarbetsförmåga, du är en god lyssnare och kan kommunicera och hantera olika situationer på ett konstruktivt sätt.  Du tar ansvar för dina uppgifter och är tillmötesgående i ditt bemötande.

Vi ser gärna att du bifogar personligt brev och cv skrivet på svenska.
Har du lärarlegitimation bifoga denna.
Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Till följd av lagen om lämplighetskontroll ska utdrag ur polisens belastningsregister uppvisas vid anställning.Övrigt

Tjänsten är en särskild visstidsanställning, deltid cirka 40% men omfattning kan ändras. Tillträde enligt överenskommelse till och med 2024-06-19.
Om Umeå kommun
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare med över 13 000 medarbetare. Kommunen har ca 440 chefer och verksamheten är indelad i åtta förvaltningar. Våra jobb och vår värdegrund utgår från medborgarfokus, öppenhet, tillit och ständiga förbättringar. Umeå är en kulturstad i ständig utveckling. För att klara målet 200 000 invånare år 2050 behöver vi bli fler som arbetar för tillväxt och välfärd. Vi vet att olikheter berikar och välkomnar alla att söka jobb hos oss. De närmaste tio åren kommer vi att anställa omkring tusen medarbetare varje år. Vill du bli en av oss?


Här kan du ta del av hur det är att leva och bo i Umeå: https://www.gatewayumea.se/sv/move-to-umea

Umeå kommun ingår i tre förvaltningsområden för finska, meänkieli och samiska www.umea.se/minoriteter. 

Som medarbetare hos oss i Umeå kommun kan du ta del av ett antal förmåner. Ta del av våra förmåner https://umea.se/jobbochforetagande/jobbochpraktik/kommunensomarbetsgivare/varaformaner.4.1b4d24fb1752122eb843bf.html


Säljer du annonser eller erbjuder rekryteringsstöd? Var vänlig, kontakta inte kommunen om det! Vi väljer och kontaktar själva företag vi samarbetar med.

Ansök nu

Postdoktor inom funktionen av G-kvadruplexer i genuttryck

Forskarassistent
Läs mer Feb 19
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 


Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.Institutionen för medicinsk kemi och biofysik bedriver forskning och undervisning vid den medicinska fakulteten.

Förutom institutionsgemensamma anslag för forskning och utbildning har institutionens forskargrupper ett stort antal nationella och internationella forskningsprojekt med extern finansiering. Vi är en internationell arbetsplats med medarbetare från många olika länder.? 

Nu finns möjligheten att söka anställning som postdoktor inom funktionen av G-kvadruplexer i genuttryck. Anställningen är på heltid och tillträde 1 september 2024 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag 10 mars 2024. 

 
Beskrivning
Dr. Sjoerd Wanrooij's lab integrerar in vitro-proteinbiokemi med cellulär biologi för att förstå mekanismer som krävs för DNA-underhåll, med särskilt fokus på rollen av G4-strukturer i både kärn- och mitokondriellt mänskligt genom. Laboratoriet har varit pionjär inom olika metoder för undersökning av G4, både cellulärt genom mikroskopi och ChIP-qPCR/seq, och in vitro med hjälp av högt renade proteiner/antikroppar och nukleinsyror.

 

Arbetsuppgifter
Projektet syftar till att klarlägga funktionen hos individuella G-kvadruplexer i kärn- och mitokondrie-DNA. Arbetet kommer att inkludera: odling av cellkulturer, Western blotting, immunoprecipitation, fluorescerande mikroskopi, experiment med antisens oligonukleotider (ASOs) och nukleinsyra-biokemi.antisense oligonucleotides.

 

Behörighet  
Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen inom (cell)biologi. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.  
 
Vi söker en mycket motiverad kandidat med omfattande erfarenhet av Western blotting, immunoprecipitation och odling av mänskliga cellkulturer, vilket måste inkludera erfarenhet med experiment baserade på antisens oligonukleotider (ASOs). En stark bakgrund inom fluorescerande mikroskopi och nukleinsyra-biokemi krävs liksom tidigare akademisk arbetslivserfarenhet från olika länder. Kandidaten ska även tidigare ha utfört forskning inom mitokondriell biologi och G-kvadruplex DNA. Vidare ska kandidaten kunna uppvisa starka relevanta forskningsresultat, vilket framgår av första författarskap i publikationer som presenterar banbrytande nya forskningsresultat eller nya molekylärbiologiska verktyg.


Flytande kunskaper i engelska i tal och skrift är ett krav. Eftersom projektet kommer att inkludera samarbeten, måste kandidaten också kunna arbeta produktivt i ett team och därför ha en god förmåga att samarbeta. 

 

Meriterande  
Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag. 

 

Mer om anställningen 
Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i 2 år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022.  


Ansökan 
Ansökan ska innehålla: 

- Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av tjänsten, hur du kan bidra till projektet och i vilken riktning du vill utveckla det (högst 1 A4 sida).
- CV
- Publikationslista
- Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
- Namn och kontaktinformation med e-postadresser för två eller tre akademiska referenser.  

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 10 mars 2024.  
 
Vid frågor kontakta Dr. Sjoerd Wanrooij på sjoerd.wanrooij@umu.se . 
 
Välkommen med din ansökan! Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap

Doktorand
Läs mer Jan 22
Humanistiska fakulteten vid Umeå universitet utvecklar nya vägar för humaniora och skapar relevanta forskningsområden för framtiden.

Institutionen för kultur- och medievetenskaper söker en doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap.

Institutionen för kultur- och medievetenskaper tillhör Umeå universitets humanistiska fakultet och har ungefär 70 anställda. En unik kombination av ämnesområden gör institutionen till en kreativ miljö i skärningspunkten mellan konst, kultur, litteratur och medier. På institutionen bedrivs internationellt erkänd forskning av hög kvalitet. För mer information, besök gärna: https://www.umu.se/kultmed 

Medie- och kommunikationsvetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne som handlar om medierad kommunikation i alla dess former i traditionella, såväl som digitala och sociala medier. Våra kommunikationsformer är idag stadda i snabb förändring, mycket tack vare ett radikalt förändrat medielandskap och en pågående digitalisering av samhälle och kultur. Det innebär också förändrade perspektiv på mediernas historia. Vid institutionen arbetar ett 20-tal forskare, lärare och doktorander inom medie- och kommunikationsvetenskap med olika typer av forskningsprojekt inom områden som mediehistoria, digitala medier, miljö- och vetenskapskommunikation, journalistik och strategisk kommunikation. Forskningen är omfattande och varierad och rymmer många olika teoretiska perspektiv och empiriska områden.

Att vara doktorand vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Som doktorand formulerar du din forskningsplan och driver självständigt ditt avhandlingsprojekt framåt i samråd med dina handledare. Du har fortlöpande handledning och avstämning med såväl handledare som studierektor för forskarutbildningen. Du kommer att vara en del av institutionens forskningsmiljö där du förväntas vara engagerad och bidra genom deltagande i t.ex. seminarier, forskarnätverk, vetenskapliga sammankomster samt konferenser. Du förväntas även delta vid andra möten och sammankomster på institutionen såsom ämnesmöten, arbetsplatsträffar och personaldagar. 

Kvalifikationer

Grundläggande behörighet
För att antas till utbildning på forskarnivå krävs att man uppfyller krav på såväl grundläggande som särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå och fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.  

Särskild behörighet
För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till forskarutbildningen i Medie- och kommunikationsvetenskap krävs att den sökande har minst 30 högskolepoäng i Medie- och kommunikationsvetenskap på avancerad nivå - eller motsvarande i ämnen och inriktningar med relevans för anställningen. För att tillgodogöra sig utbildningen krävs mycket goda kunskaper i engelska.

https://www.umu.se/humanistisk-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/allmanna-studieplaner/. 

Bedömningsgrunder
Vid urvalet bland behöriga sökande tas i första hand hänsyn till förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Bedömningen grundar sig i huvudsak på tidigare studieresultat där särskild vikt tillmäts skriftliga arbeten, samt forskningsplanens kvalitet och relevans för examensämnet. Hänsyn tas även till referenstagning, anställningsintervju och annan möjlig prövning av huvudkandidater.

Examen ska vara avlagd senast vid ansökningstidens utgång.

Anställningsvillkor
Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normal studietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. I ett första skede omfattar anställningen ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs. En doktorand kan i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent av full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängas till högst fem år. Lönen följer Umeå universitets https://www.umu.se/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/doktorandavtal-2023-10-01/.

Övrig information 
Alla doktorander som antas deltar obligatoriskt i en forskarskola, vanligen https://www.umu.se/forskning/forska-med-oss/forskarskolor/humanistiska-fakultetens-forskarskola/mer-om-humanistiska-fakultetens-forskarskola/, som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper. Studierna påbörjas 2 september 2024. Arbetsplats är Umeå universitet. Doktorander förväntas i övrigt delta aktivt i utvecklandet av ämnets forskningsmiljö. Hög närvaro i miljön är ett krav.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas. 

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

- Utdrag ur Ladok, eller motsvarande, på avklarade poäng samt kopia av examensbevis eller motsvarande som styrker grundläggande och särskild behörighet.
- Meritförteckning inklusive namn och kontaktuppgifter på två referenspersoner.
- För huvudområdet relevant kandidat-, magister- eller masteruppsats (eller examensarbete/motsvarande) samt eventuell annan forskningsmeritering.
- Personligt brev där du beskriver dina motiv för att påbörja doktorand­utbildning, och där det framgår vilken expertis vid institutionen som krävs för att det aktuella avhandlingsprojektet ska kunna genomföras.
- Forskningsplan som inte bör överstiga 30 000 tecken inklusive blanksteg och som ska innehålla beskrivning av projektets: 
- syfte och problemområde
- tidigare forskning
- genomförande, dvs. metod, material och teori
- relevans
- tidsplan
 

Ansökan ska göras senast den 10 mars 2024 via e-rekryteringssystemet Varbi. 

Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Doktorand i de moderna språkens litteratur

Doktorand
Läs mer Jan 22
Humanistiska fakulteten vid Umeå universitet utvecklar nya vägar för humaniora och skapar relevanta forskningsområden för framtiden.

Institutionen för språkstudier söker en doktorand i de moderna språkens litteratur med inriktning mot engelska, franska, ryska eller spanska.

https://www.umu.se/sprakstudier/ är en kreativ och dynamisk institution med inspirerande utbildning på vetenskaplig grund och banbrytande forskning inom ett brett fält av ämnen. Institutionen utbildar och forskar inom lingvistik, svenska/nordiska språk, moderna språk och litteraturer (engelska, finska, franska, italienska, ryska, spanska, tyska), samiska studier (språk och kultur), språkdidaktik och pedagogiskt arbete med inriktning mot språk och lärande.

Välkommen till en plats där språket och litteraturen blir källor till både intellektuellt nöje och praktisk nytta!

Doktorandanställningens inriktning

Inom ämnet https://www.umu.se/sprakstudier/forskning/seminarier/litteratur/ arbetar institutionens forskare inom flera språkområden och med ett stort antal genrer och uttrycksformer från olika tidsperioder. Vi arbetar vanligen i individuellt utformade projekt men förenas ofta av teoretiska anslag eller metodologiska utgångspunkter. Du kan läsa mer om handledares forskningsintressen https://www.umu.se/sprakstudier/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/handledare/, men notera att ditt projekt inte behöver vara nära sammankopplat med forskning som redan bedrivs på institutionen. Som doktorand formulerar du istället din egen forskningsplan och driver ditt avhandlingsprojekt framåt i samråd med dina handledare som bidrar med kunskap om teori, metod, och vetenskapligt hantverk i bred bemärkelse. Du kommer att vara en del av institutionens forskningsmiljö genom att delta i seminarier, forskargrupper, och vetenskapliga sammankomster. Du deltar även i den övriga verksamheten, i bland annat arbetsplatsträffar och personaldagar. Mer information om forskarutbildningen hittar du https://www.umu.se/sprakstudier/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/.

Kvalifikationer

Grundläggande behörighet
För att antas till utbildning på forskarnivå krävs att man uppfyller krav på såväl grundläggande som särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå och fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.  

Särskild behörighet
För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i de moderna språkens litteratur krävs att den sökande har motsvarande 120 högskolepoäng i ett ämne av central betydelse för forskningsområdet, vari ett examensarbete/motsvarande omfattande minst 15 hp ska ingå.  

https://www.umu.se/humanistisk-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/allmanna-studieplaner/. 

Bedömningsgrunder

Vid urvalet bland behöriga sökande tas i första hand hänsyn till förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Bedömningen grundar sig i huvudsak på tidigare studieresultat där särskild vikt tillmäts skriftliga arbeten, samt forskningsplanens kvalitet och relevans för examensämnet. Hänsyn tas även till referenstagning, anställningsintervju och annan möjlig prövning av huvudkandidater.

Examen ska vara avlagd senast vid ansökningstidens utgång.

Anställningsvillkor

Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normal studietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. I ett första skede omfattar anställningen ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs. En doktorand kan i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent av full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängas till högst fem år. Lönen följer Umeå universitets https://www.umu.se/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/doktorandavtal-2023-10-01/.

Övrig information 

Alla doktorander som antas deltar obligatoriskt i en forskarskola, vanligen https://www.umu.se/forskning/forska-med-oss/forskarskolor/humanistiska-fakultetens-forskarskola/mer-om-humanistiska-fakultetens-forskarskola/, som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid Institutionen för språkstudier. Studierna påbörjas 2 september 2024. Arbetsplats är Umeå universitet. Hög närvaro i miljön är ett krav. Doktorander förväntas i övrigt delta aktivt i utvecklandet av ämnets forskningsmiljö.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas. 

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

- Utdrag ur Ladok, eller motsvarande, på avklarade poäng samt kopia av examensbevis eller motsvarande som styrker grundläggande och särskild behörighet.
- Meritförteckning inklusive namn och kontaktuppgifter på två referenspersoner.
- För huvudområdet relevant kandidat-, magister- eller masteruppsats (eller examensarbete/motsvarande) samt eventuell annan forskningsmeritering.
- Personligt brev där du beskriver dina motiv för att påbörja doktorand­utbildning, och där det framgår vilken expertis vid institutionen som krävs för att det aktuella avhandlingsprojektet ska kunna genomföras.
- Forskningsplan som inte bör överstiga 30 000 tecken inklusive blanksteg och som ska innehålla beskrivning av projektets: 
- syfte och problemområde
- tidigare forskning
- genomförande, dvs. metod, material och teori
- relevans
- tidsplan
 

Ansökan ska göras senast den 10 mars 2024 via e-rekryteringssystemet Varbi. 

Välkommen med din ansökan! 

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Doktorand i samiska studier

Doktorand
Läs mer Jan 22
Humanistiska fakulteten vid Umeå universitet utvecklar nya vägar för humaniora och skapar relevanta forskningsområden för framtiden.

Institutionen för språkstudier söker en doktorand i samiska med inriktning mot litteraturvetenskap, språkvetenskap eller utbildningsvetenskap. 

https://www.umu.se/sprakstudier/ är en kreativ och dynamisk institution med inspirerande utbildning på vetenskaplig grund och banbrytande forskning inom ett brett fält av ämnen. Institutionen utbildar och forskar inom lingvistik, svenska/nordiska språk, moderna språk och litteraturer (engelska, finska, franska, italienska, ryska, spanska, tyska), samiska (språk och kultur), språkdidaktik och pedagogiskt arbete med inriktning mot språk och lärande.  

Välkommen till en plats där språket och litteraturen blir källor till både intellektuellt nöje och praktisk nytta! 

Doktorandanställningens inriktning

Vi söker en doktorand i samiska inom något av fälten litteraturvetenskap, språkvetenskap eller utbildningsvetenskap. Den som anställs med en inriktning mot litteraturvetenskap eller utbildningsvetenskap kommer att följa https://www.umu.se/contentassets/0e6dae1cad354d5da61f83d4b6c70efc/asp-samiska-studier-2022.pdf. Den som anställs med en inriktning mot språkvetenskap kommer att följa https://www.umu.se/contentassets/0e6dae1cad354d5da61f83d4b6c70efc/asp-sprakvetenskap_2022.pdf. Vi välkomnar särskilt avhandlingsprojekt i anslutning till våra https://www.umu.se/sprakstudier/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/handledare/. Mer information om forskarutbildningen hittar du https://www.umu.se/sprakstudier/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/. 

Som doktorand formulerar du din egen forskningsplan inom aktuell inriktning och driver självständigt ditt avhandlingsprojekt framåt i samråd med dina handledare. Dessa tilldelas utifrån projektets vetenskapliga inriktning. Du har fortlöpande handledning och avstämning med såväl handledare som studierektor för forskarutbildningen. Du kommer att vara en del av institutionens forskningsmiljö där du förväntas vara engagerad och bidra genom deltagande i tex seminarier, forskarnätverk, vetenskapliga sammankomster samt konferenser. Du deltar även vid övriga möten och sammankomster på institutionen så som arbetsplatsträffar och personaldagar.

Kvalifikationer

Grundläggande behörighet
För att antas till utbildning på forskarnivå krävs att man uppfyller krav på såväl grundläggande som särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå och fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.  

Särskild behörighet

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i samiska med inriktning mot litteraturvetenskap eller utbildningsvetenskap krävs att den sökande har motsvarande 30 hp på avancerad nivå i ett ämne av central betydelse för forskningsområdet, vari ett examensarbete/motsvarande omfattande minst 15 hp med samiskt relaterade frågor ska ingå.  

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i samiska med inriktning mot språkvetenskap krävs att den sökande har motsvarande 120 högskolepoäng i ett ämne av central betydelse för forskningsområdet, vari ett examensarbete/motsvarande omfattande minst 15 hp ska ingå.  

https://www.umu.se/humanistisk-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/allmanna-studieplaner/. 

Bedömningsgrunder

Vid urvalet bland behöriga sökande tas i första hand hänsyn till förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Bedömningen grundar sig i huvudsak på tidigare studieresultat där särskild vikt tillmäts skriftliga arbeten, samt forskningsplanens kvalitet och relevans för examensämnet. Hänsyn tas även till referenstagning, anställningsintervju och annan möjlig prövning av huvudkandidater.

Examen ska vara avlagd senast vid ansökningstidens utgång.

Anställningsvillkor

Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normal studietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. I ett första skede omfattar anställningen ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs. En doktorand kan i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent av full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängas till högst fem år. Lönen följer Umeå universitets https://www.umu.se/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/doktorandavtal-2023-10-01/.

Övrig information 

Alla doktorander som antas deltar obligatoriskt i en forskarskola, vanligen https://www.umu.se/forskning/forska-med-oss/forskarskolor/humanistiska-fakultetens-forskarskola/mer-om-humanistiska-fakultetens-forskarskola/, som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid Institutionen för språkstudier. Studierna påbörjas 2 september 2024. Hög närvaro i miljön är ett krav. Arbetsplats är Umeå universitet. Doktorander förväntas i övrigt delta aktivt i utvecklandet av ämnets forskningsmiljö.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas. 

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

- Utdrag ur Ladok, eller motsvarande, på avklarade poäng samt kopia av examensbevis eller motsvarande som styrker grundläggande och särskild behörighet.
- Meritförteckning inklusive namn och kontaktuppgifter på två referenspersoner.
- För huvudområdet relevant kandidat-, magister- eller masteruppsats (eller examensarbete/motsvarande) samt eventuell annan forskningsmeritering.
- Personligt brev där du beskriver dina motiv för att påbörja doktorand­utbildning, och där det framgår vilken expertis vid institutionen som krävs för att det aktuella avhandlingsprojektet ska kunna genomföras.
- Forskningsplan som inte bör överstiga 30 000 tecken inklusive blanksteg och som ska innehålla beskrivning av projektets: 
- syfte och problemområde
- tidigare forskning
- genomförande, dvs. metod, material och teori
- relevans
- tidsplan
 

Ansökan ska göras senast den 10 mars 2024 via e-rekryteringssystemet Varbi. 

Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Doktorand i språkvetenskap

Doktorand
Läs mer Jan 22
Humanistiska fakulteten vid Umeå universitet utvecklar nya vägar för humaniora och skapar relevanta forskningsområden för framtiden.

Institutionen för språkstudier söker en doktorand i språkvetenskap med inriktning mot engelska, nordiska språk, ryska, samiska eller lingvistik.  

https://www.umu.se/sprakstudier/är en kreativ och dynamisk institution med inspirerande utbildning på vetenskaplig grund och banbrytande forskning inom ett brett fält av ämnen. Institutionen utbildar och forskar inom lingvistik, svenska/nordiska språk, moderna språk och litteraturer (engelska, finska, franska, italienska, ryska, spanska, tyska), samiska studier (språk och kultur), språkdidaktik och pedagogiskt arbete med inriktning mot språk och lärande.

Välkommen till en plats där språket och litteraturen blir källor till både intellektuellt nöje och praktisk nytta!

Doktorandanställningens inriktning

Forskarämnet https://www.umu.se/sprakstudier/forskning/seminarier/sprakvetenskap/ omfattar såväl allmän lingvistik som språkstudier inriktade på specifika språkområden. Projektet ska knyta an till något av institutionens ämnen och https://www.umu.se/sprakstudier/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/handledare/ och i projektansökan ska du tydligt visa hur ditt projekt knyter an till institutionens forskning och handledare. Du hittar mer information om forskarutbildningen https://www.umu.se/sprakstudier/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/.

Som doktorand formulerar du din egen forskningsplan inom ämnet språkvetenskap med inriktning mot engelska, nordiska språk, samiska, ryska eller lingvistik och driver självständigt ditt avhandlingsprojekt framåt i samråd med dina handledare. Handledarna tilldelas utifrån projektets vetenskapliga inriktning. Du har fortlöpande handledning och avstämning med såväl handledare som studierektor för forskarutbildning. Du kommer att vara en del av institutionens forskningsmiljö där du förväntas vara engagerad och bidra genom deltagande i exv. seminarier, forskarnätverk, vetenskapliga sammankomster samt konferenser. Du deltar även vid övriga möten och sammankomster på institutionen så som arbetsplatsträffar och personaldagar.

Kvalifikationer

Grundläggande behörighet

För att antas till utbildning på forskarnivå krävs att man uppfyller krav på såväl grundläggande som särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå och fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.  

Särskild behörighet

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i språkvetenskap krävs att den sökande har motsvarande 120 högskolepoäng i ett ämne av central betydelse för forskningsområdet, vari ett examensarbete/motsvarande omfattande minst 15 hp ska ingå. 

https://www.umu.se/humanistisk-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/allmanna-studieplaner/. 

Bedömningsgrunder

Vid urvalet bland behöriga sökande tas i första hand hänsyn till förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Bedömningen grundar sig i huvudsak på tidigare studieresultat där särskild vikt tillmäts skriftliga arbeten, samt forskningsplanens kvalitet och relevans för examensämnet. Hänsyn tas även till referenstagning, anställningsintervju och annan möjlig prövning av huvudkandidater.

Examen ska vara avlagd senast vid ansökningstidens utgång.

Anställningsvillkor

Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normal studietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. I ett första skede omfattar anställningen ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs. En doktorand kan i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent av full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängas till högst fem år. Lönen följer Umeå universitets https://www.umu.se/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/doktorandavtal-2023-10-01/.

Övrig information 

Alla doktorander som antas deltar obligatoriskt i en forskarskola, vanligen https://www.umu.se/forskning/forska-med-oss/forskarskolor/humanistiska-fakultetens-forskarskola/mer-om-humanistiska-fakultetens-forskarskola/, som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid Institutionen för språkstudier. Studierna påbörjas 2 september 2024. Arbetsplats är Umeå universitet. Hög närvaro i miljön är ett krav. Doktorander förväntas i övrigt delta aktivt i utvecklandet av ämnets forskningsmiljö.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas. 

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

- Utdrag ur Ladok, eller motsvarande, på avklarade poäng samt kopia av examensbevis eller motsvarande som styrker grundläggande och särskild behörighet.
- Meritförteckning inklusive namn och kontaktuppgifter på två referenspersoner.
- För huvudområdet relevant kandidat-, magister- eller masteruppsats (eller examensarbete/motsvarande) samt eventuell annan forskningsmeritering.
- Personligt brev där du beskriver dina motiv för att påbörja doktorand­utbildning, och där det framgår vilken expertis vid institutionen som krävs för att det aktuella avhandlingsprojektet ska kunna genomföras.
- Forskningsplan som inte bör överstiga 30 000 tecken inklusive blanksteg och som ska innehålla beskrivning av projektets: 
- syfte och problemområde
- tidigare forskning
- genomförande, dvs. metod, material och teori
- relevans
- tidsplan
 

Ansökan ska göras senast den 10 mars 2024 via e-rekryteringssystemet Varbi. 

Välkommen med din ansökan! 

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Doktorand i idéhistoria

Doktorand
Läs mer Jan 23
Humanistiska fakulteten vid Umeå universitet utvecklar nya vägar för humaniora och skapar relevanta forskningsområden för framtiden.

Institutionen för idé- och samhällsstudier söker en doktorand i idéhistoria.

http://www.umu.se/institutionen-for-ide-och-samhallsstudier bedriver utbildning och forskning inom ämnesområdena arkeologi, miljöarkeologi, filosofi, historia, historia med utbildningsvetenskaplig inriktning, idéhistoria, religionsvetenskap och teologi.

Inom idéhistoria ges utbildningar och examina på grundläggande nivå, avancerad nivå och forskarnivå. Ämnet har genom åren utvecklat framstående forskning inom flera tematiska områden: det vardagliga livets och folkrörelsernas idéhistoria; vetenskapens och teknikens historia, miljö- och skogshistoria; medicinens och hälsans historia; det religiösa tänkandets historia; mediehistoria samt genushistoria. Idéhistoria i Umeå är ett utåtriktat ämne som gärna samarbetar över ämnes- och kunskapsgränser. Institutionens seminarium för historia och idéhistoria är en viktig mötesplats för oss. Svenska dominerar som arbetsspråk/seminariespråk i idéhistoria, även om en del av kommunikationen sker på engelska, och vår ambition är att successivt öka den engelskspråkiga andelen. En annan mötesplats, för mediehistoria, digital humaniora och digital kultur, är Umeå universitets Humlab. Mer information om forskningsverksamheten finns på våra forskares respektive https://www.umu.se/institutionen-for-ide-och-samhallsstudier/om-institutionen/personalkatalog/

Att vara doktorand vid Institutionen för idé- och samhällsstudier 
Doktorander formulerar sin forskningsplan och driver självständigt sitt avhandlingsprojekt framåt i samråd med handledare som tilldelas utifrån projektets vetenskapliga inriktning. Handledning och avstämning sker fortlöpande med såväl handledare som studierektor för forskarutbildningen. Doktorander utgör en central del av forskningsmiljön och förväntas vara engagerade genom deltagande i t.ex. seminarier, forskarnätverk och vetenskapliga konferenser samt på ämnesmöten, arbetsplatsträffar och personaldagar vid institutionen.

Kvalifikationer
Grundläggande behörighet
För att antas till utbildning på forskarnivå krävs att man uppfyller krav på såväl grundläggande som särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå och fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.  

Särskild behörighet
För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i idéhistoria krävs att den sökande har genomgått 30 hp på avancerad nivå varav ett självständigt arbete om minst 15 hp. Studerande som i annan ordning inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper kan antas till forskarutbildningen efter prövning. 

https://www.umu.se/humanistisk-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/allmanna-studieplaner/ 

Bedömningsgrunder
Vid urvalet bland behöriga sökande tas i första hand hänsyn till förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Bedömningen grundar sig i huvudsak på tidigare studieresultat där särskild vikt tillmäts skriftliga arbeten, samt forskningsplanens kvalitet och relevans för examensämnet. Hänsyn tas även till referenstagning, anställningsintervju och annan möjlig prövning av huvudkandidater.

Examen ska vara avlagd senast vid ansökningstidens utgång.

Anställningsvillkor
Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normal studietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. I ett första skede omfattar anställningen ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs. En doktorand kan i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent av full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängas till högst fem år. Lönen följer Umeå universitets https://www.umu.se/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/doktorandavtal-2023-10-01/.

Övrig information 
Alla doktorander som antas deltar obligatoriskt i en forskarskola, vanligen https://www.umu.se/forskning/forska-med-oss/utbildning-pa-forskarniva/forskarskolor/humanistiska-fakultetens-forskarskola/mer-om-humanistiska-fakultetens-forskarskola/, som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid Institutionen för idé- och samhällsstudier. Studierna påbörjas 2 september 2024. Arbetsplats är Umeå universitet. Doktorander förväntas i övrigt delta aktivt i utvecklandet av ämnets forskningsmiljö. Hög närvaro i miljön är ett krav.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas. 

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

- Utdrag ur Ladok, eller motsvarande, på avklarade poäng samt kopia av examensbevis eller motsvarande som styrker grundläggande och särskild behörighet
- Meritförteckning inklusive namn och kontaktuppgifter på två referenspersoner
- För huvudområdet relevant kandidat-, magister- eller masteruppsats (eller examensarbete/motsvarande) samt eventuell annan forskningsmeritering
- Personligt brev där du beskriver dina motiv för att påbörja doktorand­utbildning, och där det framgår vilken expertis vid institutionen som krävs för att det aktuella avhandlingsprojektet ska kunna genomföras
- Forskningsplan som inte bör överstiga 30 000 tecken inklusive blanksteg och som ska innehålla beskrivning av projektets: 
- syfte och problemområde
- tidigare forskning
- genomförande, dvs. metod, material och teori
- relevans
- tidsplan

Ansökan ska göras senast den 10 mars 2024 via e-rekryteringssystemet Varbi. 

Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Doktorand i filosofi

Doktorand
Läs mer Jan 23
Humanistiska fakulteten vid Umeå universitet utvecklar nya vägar för humaniora och skapar relevanta forskningsområden för framtiden.

Institutionen för idé- och samhällsstudier söker en doktorand i filosofi.

http://www.umu.se/institutionen-for-ide-och-samhallsstudierbedriver utbildning och forskning inom ämnesområdena arkeologi, miljöarkeologi, filosofi, historia, historia med utbildningsvetenskaplig inriktning, idéhistoria, religionsvetenskap och teologi.

Inom filosofi ges utbildningar och examina på grundnivå, avancerad nivå, och forskarnivå. Vid ämnet finns 15 tillsvidareanställda lärare. Forskningsaktiviteten är hög och forskning bedrivs inom ett brett spektrum av filosofiska områden, bl.a. den artificiella intelligensens filosofi, estetik, filosofins historia, kunskapsteori, medvetandefilosofi, metaetik, metafysik, normativ etik, politisk filosofi, språkfilosofi, tillämpad etik och vetenskapsteori. Ett forskningsseminarium gemensamt för hela ämnet hålls i normalfallet varje vecka under terminerna. Därutöver arrangeras gästföreläsningar, läsgrupper, workshops och konferenser. Forskningen är starkt internationaliserad och bidrar till kunskapsutvecklingen genom publikationer i fackgranskade internationella tidskrifter och i böcker från internationella förlag. Samarbeten äger rum med andra forskare nationellt och internationellt. Mer detaljer om forskningen inom ämnet finns på https://www.umu.se/institutionen-for-ide-och-samhallsstudier/om-institutionen/personalkatalog/

Att vara doktorand vid Institutionen för idé- och samhällsstudier 
Doktorander formulerar sin forskningsplan och driver självständigt sitt avhandlingsprojekt framåt i samråd med sina handledare som tilldelas utifrån projektets vetenskapliga inriktning. Handledning och avstämning sker fortlöpande med såväl handledare som studierektor för forskarutbildningen. Doktorander utgör en central del av forskningsmiljön och förväntas vara engagerade genom deltagande i t.ex. seminarier, forskarnätverk och vetenskapliga konferenser samt på ämnesmöten, arbetsplatsträffar och personaldagar vid institutionen.

Kvalifikationer
Grundläggande behörighet
För att antas till utbildning på forskarnivå krävs att man uppfyller krav på såväl grundläggande som särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå och fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.  

Särskild behörighet
För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i filosofi krävs att den sökande har genomgått minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå i filosofi, praktisk filosofi eller teoretisk filosofi med ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng. Studerande som i annan ordning inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper kan antas till forskarutbildningen efter prövning.

https://www.umu.se/humanistisk-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/allmanna-studieplaner/ 

Bedömningsgrunder
Vid urvalet bland behöriga sökande tas i första hand hänsyn till förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Bedömningen grundar sig i huvudsak på tidigare studieresultat där särskild vikt tillmäts skriftliga arbeten, samt forskningsplanens kvalitet och relevans för examensämnet. Hänsyn tas även till referenstagning, anställningsintervju och annan möjlig prövning av huvudkandidater.

Examen ska vara avlagd senast vid ansökningstidens utgång.

Anställningsvillkor
Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normal studietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. I ett första skede omfattar anställningen ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs. En doktorand kan i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent av full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängas till högst fem år. Lönen följer Umeå universitets https://www.umu.se/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/doktorandavtal-2023-10-01/.

Övrig information 
Alla doktorander som antas deltar obligatoriskt i en forskarskola, vanligen https://www.umu.se/forskning/forska-med-oss/utbildning-pa-forskarniva/forskarskolor/humanistiska-fakultetens-forskarskola/mer-om-humanistiska-fakultetens-forskarskola/, som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid Institutionen för idé- och samhällsstudier. Studierna påbörjas 2 september 2024. Arbetsplats är Umeå universitet. Doktorander förväntas i övrigt delta aktivt i utvecklandet av ämnets forskningsmiljö. Hög närvaro i miljön är ett krav.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas. 

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

- Utdrag ur Ladok, eller motsvarande, på avklarade poäng samt kopia av examensbevis eller motsvarande som styrker grundläggande och särskild behörighet
- Meritförteckning inklusive namn och kontaktuppgifter på två referenspersoner
- För huvudområdet relevant kandidat-, magister- eller masteruppsats (eller examensarbete/motsvarande) samt eventuell annan forskningsmeritering
- Personligt brev där du beskriver dina motiv för att påbörja doktorand­utbildning, och där det framgår vilken expertis vid institutionen som krävs för att det aktuella avhandlingsprojektet ska kunna genomföras
- Forskningsplan som inte bör överstiga 30 000 tecken inklusive blanksteg och som ska innehålla beskrivning av projektets: 
- syfte och problemområde
- tidigare forskning
- genomförande, dvs. metod, material och teori
- relevans
- tidsplan

Ansökan ska göras senast den 10 mars 2024 via e-rekryteringssystemet Varbi. 

Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Doktorand i historia

Doktorand
Läs mer Jan 23
Humanistiska fakulteten vid Umeå universitet utvecklar nya vägar för humaniora och skapar relevanta forskningsområden för framtiden.

Institutionen för idé- och samhällsstudier söker en doktorand i historia.

https://www.umu.se/institutionen-for-ide-och-samhallsstudier bedriver utbildning och forskning inom ämnesområdena arkeologi, miljöarkeologi, filosofi, historia, historia med utbildningsvetenskaplig inriktning, idéhistoria, religionsvetenskap och teologi.

Den historievetenskapliga forskningsmiljön vid institutionen sträcker sig från medeltid till nutid och består av befolkningshistoria, funktionshinderhistoria, genushistoria, känslohistoria, militärhistoria, politisk historia, samisk historia, socialhistoria samt utbildningshistoria. Det finns för närvarande ca 20 forskare/lärare, varav flera med professors-/docentkompetens, inklusive doktorander och en postdoktor. De veckovisa seminarier som äger rum vid institutionen utgör en viktig mötesplats för kollegiet. 

Svenska dominerar som arbetsspråk/seminariespråk inom historia, även om en del av kommunikationen sker på engelska, och det finns en ambition att successivt öka den engelskspråkiga andelen.

Att vara doktorand vid Institutionen för idé- och samhällsstudier
Doktorander formulerar sin forskningsplan och driver självständigt sitt avhandlingsprojekt framåt i samråd med handledarna som tilldelas utifrån projektets vetenskapliga inriktning. Handledning och avstämning sker fortlöpande med såväl handledare som studierektor för forskarutbildningen. Doktorander utgör en central del av forskningsmiljön och förväntas vara engagerade genom deltagande i t.ex. seminarier, forskarnätverk och vetenskapliga konferenser samt på ämnesmöten, arbetsplatsträffar och personaldagar vid institutionen. 

Kvalifikationer
Grundläggande behörighet
För att antas till utbildning på forskarnivå krävs att man uppfyller krav på såväl grundläggande som särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå och fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.  

Särskild behörighet
För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i historia krävs att den sökande har genomgått minst 30 hp på avancerad nivå i historia eller näraliggande ämnesområde med ett självständigt arbete om minst 15 hp. Studerande som i annan ordning inom eller utom landet har förvärvat motsvarande kunskaper kan antas till forskarutbildningen efter prövning. 

https://www.umu.se/humanistisk-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/allmanna-studieplaner/

Bedömningsgrunder
Vid urvalet bland behöriga sökande tas i första hand hänsyn till förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Bedömningen grundar sig i huvudsak på tidigare studieresultat där särskild vikt tillmäts skriftliga arbeten, samt forskningsplanens kvalitet och relevans för examensämnet och den historievetenskapliga forskningsmiljön vid institutionen. Hänsyn tas även till referenstagning, anställningsintervju och annan möjlig prövning av huvudkandidater. 

Examen ska vara avlagd senast vid ansökningstidens utgång.

Anställningsvillkor
Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normal studietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. I ett första skede omfattar anställningen ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs. En doktorand kan i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent av full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängas till högst fem år. Lönen följer Umeå universitets https://www.umu.se/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/doktorandavtal-2023-10-01/

Övrig information 
Alla doktorander som antas deltar obligatoriskt i en forskarskola, vanligen https://www.umu.se/forskning/forska-med-oss/utbildning-pa-forskarniva/forskarskolor/humanistiska-fakultetens-forskarskola/mer-om-humanistiska-fakultetens-forskarskola/, som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid Institutionen för idé- och samhällsstudier. Studierna påbörjas 2 september 2024. Arbetsplats är Umeå universitet. Doktorander förväntas i övrigt delta aktivt i utvecklandet av ämnets forskningsmiljö. I historieämnet finns för närvarandet fler manliga än kvinnliga doktorander, och vi välkomnar särskilt kvinnliga sökande. Hög närvaro i miljön är ett krav.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas. 

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

- Utdrag ur Ladok, eller motsvarande, på avklarade poäng samt kopia av examensbevis eller motsvarande som styrker grundläggande och särskild behörighet
- Meritförteckning inklusive namn och kontaktuppgifter på två referenspersoner
- För huvudområdet relevant kandidat-, magister- eller masteruppsats (eller examensarbete/motsvarande) samt eventuell annan forskningsmeritering
- Personligt brev där du beskriver dina motiv för att påbörja doktorand­utbildning, och där det framgår vilken expertis vid institutionen som krävs för att det aktuella avhandlingsprojektet ska kunna genomföras
- Forskningsplan som inte bör överstiga 30 000 tecken inklusive blanksteg och som ska innehålla beskrivning av projektets: 
- syfte och problemområde
- tidigare forskning
- genomförande, dvs. metod, material och teori
- relevans
- tidsplan

Ansökan ska göras senast den 10 mars 2024 via e-rekryteringssystemet Varbi. 

Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Musiklärare till Umeå Montessoriskola

Musikpedagog/Musiklärare
Läs mer Feb 23
Umeå Montessoriskola är den lilla skolan med det stora hjärtat. Skolan välkomnar olikhet, hos oss får du vara dig själv. Vi tror att trygghet och självständighet är förutsättningar för ett lustfyllt lärande.
Umeå Montessoriskola är en fristående F-6 skola belägen mitt i den vackra skulpturparken på Umedalen. Skolan är ett personalkooperativ med engagerade och drivna medarbetare.
På vår skola får eleven frihet med ansvar då vår verksamhet inspireras av Montessoripedagogiken. Montessoripedagogiken ger oss möjlighet att se varje elevs unika behov och egna drivkraft att lära. Utifrån den kraften utformar vi undervisningen på så sätt att det skapar nyfikenhet och ett lärande för livet.


Vi söker nu en musiklärare med start ht-24.


Din profil
Vi ser att du är utbildad musiklärare med legitimation/behörighet. Vi önskar att du har arbetat och har erfarenhet av yrket. Vi tänker att du har ett stort intresse av musik och brinner för att sprida detta till skolans elever.
Vi erbjuder dig fantastiska elever, engagerade kollegor, fina lokaler, stor möjlighet till påverkan och utveckling. Anställningen är en tillsvidaretjänst på 20% (en dag/vecka).


Ansökan skickas till maria.viksten@umeamontessoriskola.se


Vi undanber oss alla erbjudanden om annonsering och rekryteringshjälp i samband med denna annons.

Ansök nu

Grundskollärare i hem- och konsumentkunskap, Obbola skola

Ämneslärare, 7-9
Läs mer Feb 23
Obbola skola är en F–9 skola med 380 elever.

Skolan ligger i ett naturskönt område med närhet till skog och hav. Skolan har uppvisat mycket goda resultat under en rad av år och verkar för trygghet och trivsel, bland annat genom ett väl utvecklat i samarbete i arbetslagen och samverkan med elevhälsoteamet. Vi strävar efter ett pedagogiskt helhetstänk från förskoleklass till årskurs 9.

Vi söker nu en grundskollärare för undervisning i hem- och konsumentkunskap år 7-9 till vår skola!Dina arbetsuppgifter
Du kommer att undervisa i högstadiet i hem- och konsumentkunskap i åk 7-9. Du kommer även att ingå i arbetslagsarbete samt ämneslagsarbete.

Som lärare ska du kunna väcka nyfikenhet hos eleverna och stimulera dem att själva söka kunskap. I samarbete med arbetslag och kollegor ansvarar du för att driva och utveckla det pedagogiska arbetet med läroplan och kommunala mål som riktmärke. Kontakt och samarbete med föräldrar är en viktig del i arbetet.

Om dig
Vi söker dig som har en lärarexamen med behörighet att undervisa i hem- och konsumentkunskap i åk 6-9. Du har lärarlegitimation eller har ansökt om lärarlegitimation. Du har tidigare erfarenhet av att undervisa i hemkunskap. 

Du är väl förtrogen med skolans styrdokument och har förmåga att individualisera och variera undervisningen utifrån elevernas behov. Du är en tydlig ledare i klassrummet med förmåga att skapa struktur, sammanhang och goda relationer samt har kunskap kring bedömning.

Du är en trygg vuxen och en god förebild. Du har också en förmåga att knyta an till eleverna, se varje individ och skapa en god stämning.

Till följd av lagen om lämplighetskontroll ska utdrag ur polisens belastningsregister uppvisas vid anställning.

Du kan antingen bifoga ditt cv och personliga brev alternativt fylla i dina uppgifter i ansökningsformuläret. Har du lärarlegitimation bifoga denna. Välkommen med din ansökan. Intervjuer sker löpande så vänta inte med din ansökan!

Övrigt
1 plats särskild visstidsanställning, 80%. Start snarast enligt överenskommelse, till och med 2024-05-16.
Om Umeå kommun
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare med över 13 000 medarbetare. Kommunen har ca 440 chefer och verksamheten är indelad i åtta förvaltningar. Våra jobb och vår värdegrund utgår från medborgarfokus, öppenhet, tillit och ständiga förbättringar. Umeå är en kulturstad i ständig utveckling. För att klara målet 200 000 invånare år 2050 behöver vi bli fler som arbetar för tillväxt och välfärd. Vi vet att olikheter berikar och välkomnar alla att söka jobb hos oss. De närmaste tio åren kommer vi att anställa omkring tusen medarbetare varje år. Vill du bli en av oss?


Här kan du ta del av hur det är att leva och bo i Umeå: https://www.gatewayumea.se/sv/move-to-umea

Umeå kommun ingår i tre förvaltningsområden för finska, meänkieli och samiska www.umea.se/minoriteter. 

Som medarbetare hos oss i Umeå kommun kan du ta del av ett antal förmåner. Ta del av våra förmåner https://umea.se/jobbochforetagande/jobbochpraktik/kommunensomarbetsgivare/varaformaner.4.1b4d24fb1752122eb843bf.html


Säljer du annonser eller erbjuder rekryteringsstöd? Var vänlig, kontakta inte kommunen om det! Vi väljer och kontaktar själva företag vi samarbetar med.

Ansök nu

Projektassistent i Nordsamiska

Forskarassistent
Läs mer Jan 17
Humlab är en arbetsenhet och en forskningsinfrastruktur med ett tjugotal medarbetare vid Humanistisk fakultet.

Humlabs uppdrag att initiera, inspirera och utveckla samspelet mellan humaniora, kultur och informationsteknik. Humlabs lokaler finns i två byggnader på campus, dels i Humanisthuset, dels i Samhällsvetarhuset under Universitetsbiblioteket, där också Humlabs labbmiljö finns. I denna miljö erbjuds föreläsningar, workshops och andra arrangemang för forskare, studenter och allmänheten. 

Várdduo – Centrum för samisk forskning är en arbetsenhet vid Umeå universitet som samordnar och initierar forskning i och om Sa?pmi, med fokus på samiska och andra urfolks kulturer, samha?llen, historia och spra?k. Várdduo är en mötesplats för forskare och doktorander från olika discipliner, vars forskning har samiska eller urfolksrelaterade beröringspunkter. Várdduo tillhandahåller en inspirerande forskningsmiljö och utgör en värdefull plattform för kreativa tankeutbyten som berikar forskningen på olika sätt. Som unikt kompetenscentrum för samisk forskning i Sverige är forskningsförmedling och samverkan en central del av verksamheten. 

Humlab och Várdduo söker en projektassistent i digital humaniora och samisk forskning som kommer att arbeta i projekt vid de båda enheterna. 

Projektbeskrivning
Anställningen är finansierad gemensamt av Humlab och Várdduo och fördelas 50% vid respektive enhet. 

Vid Humlab kommer du främst att arbeta inom infrastrukturen Swe-Clarin, vars syfte är att främja ny forskning med hjälp av digitala språkliga verktyg. Vi arbetar med att tillgängliggöra språkteknologiska verktyg och material, som textsamlingar, korpusar, lexikon och ljudinspelningar för bred användning inom alla vetenskapsområden. Forskningsplattformen Visible Speech (VISP) ingår i Swe-Clarin och är en infrastruktur som under hela uppbyggnadsprocessen designats för att möjliggöra en hantering av ljudinspelningar av personer som talar. Inom VISP har vi behov av att hantera nordsamiskt talat material. Arbete i andra projekt kan tillkomma.

Vid Várdduo kommer du främst att arbeta tillsammans med våra forskare inom våra internationella samverkansprojekt, det kan exempelvis handla om att utveckla och arrangera språkcaféer på nordsamiska, samt att ta fram nordsamiskt skrivet material. Vi har för närvarande samverkansprojekt med lärosäten i Norge och Finland. 

Arbetsuppgifter
Arbetet omfattar följande huvudsakliga arbetsuppgifter:

För Humlab: Förberedande av språkligt material på nordsamiska i kommunikationssyfte samt för språkvetenskapligt syfte. Samordning av samiska språkkompetenser i relation till forskningsprojekt kopplade till forskningsinfrastrukturerna Språkbanken Swe-Clarin samt VISP och behov av kommunikation på samiska. 

För Várdduo: Förberedande av språkligt material på nordsamiska i kommunikationssyfte samt för språkvetenskapligt syfte. Samordning av samiska språkkompetenser i relation till forskningsprojekt och behov av kommunikation på samiska. Du kommer även att arbeta med framtagande av kortare texter på nordsamiska, exempelvis sammanfattningar, till forskningsprojekt och publikationer.   

Assistera i Várdduos internationella samverkansprojekt kring nordsamiska. 

Kompetenskrav
För att vara behörig att anställas som projektassistent krävs att du har lägst gymnasiekompetens. För denna anställning krävs att du har en mycket god förmåga att tala, läsa och skriva på nordsamiska. 

För denna anställning krävs också att du har en god förmåga att läsa, skriva och kommunicera på svenska och engelska, samt förmåga att genomföra presentationer och interagera vid möten (på engelska och svenska).

Du är självgående i ditt arbete med förmåga att samordna ditt eget och andras arbete. Därtill är det ett krav att du är en erfaren användare av Microsoft 365.

Önskvärda kvalifikationer
Det är meriterande om du har tidigare erfarenhet av självständigt språkbehandlande arbete på samiska, eller på annat språk i kombination med styrkta språkkunskaper i nordsamiska.

Högskoleutbildning ses som meriterande

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Ansökan
Till ansökan skall bifogas:

(1) Ett personligt brev där du motiverar ditt intresse för anställningen, redogör för dina kvalifikationer, och förklarar hur dessa är relevanta för arbetsuppgifterna (1-2 sidor)

(2) En meritförteckning (Curriculum Vitae) 

(3) Relevanta betyg och intyg som styrker uppgifter i CV

Ansökan ska göras i e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2024-03-08.

Övriga upplysningar
Anställningen är på heltid under 9 månader med tillträde 2024-04-01 eller enligt överenskommelse.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av: 
Karin Danielsson, föreståndare, Humlab, +46 (0)90-786 65 86
Christina Storm Mienna, föreståndare, Várdduo, +46 (0)90-786 51 71

Varmt välkommen med din ansökan!

För information om enheterna och projekten se:
Humlab: https://www.umu.se/humlab 
Várdduo: https://www.umu.se/vardduo-centrum-for-samisk-forskning/
Swe-Clarin: https://www.umu.se/forskning/infrastruktur/swe-clarin/
VISP: https://showcase.humlab.umu.se/visp

Ansök nu

Doktorander i rättsvetenskap

Doktorand
Läs mer Dec 15
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 
Beskrivning
Juridiska institutionen är expansiv och har för närvarande drygt 70 anställda.

Institutionen svarar för utbildning inom juristprogrammet, ett flertal andra utbildningsprogram och ett stort antal fristående kurser. På juridiska institutionen arbetar 12 doktorander med forskning och undervisning. Närmare information om vår verksamhet finns på vår hemsida https://www.umu.se/juridiska-institutionen/.

Juridiska institutionen ledigförklarar härmed ett antal anställningar som doktorand på heltid, för forskarutbildning i rättsvetenskap. Tillträde enligt överenskommelse. För ytterligare information om institutionens forskningstema och undervisningsuppdrag, se https://www.umu.se/juridiska-institutionen/forskning/forskningsteman-juridik/ och https://www.umu.se/juridiska-institutionen/utbildning/.

Utbildning på forskarnivå motsvarar fyra års heltidsstudier (240 högskolepoäng). Den som är anställd som doktorand kan även delta i grundutbildningsverksamhet eller annan institutionsverksamhet upp till 20 % av arbetstiden. I sådana fall förlängs anställningen som doktorand i motsvarande grad så att fyra års heltidsstudier inom utbildningen på forskarnivå är garanterad. Om innehållet i forskarutbildning i rättsvetenskap, se den allmänna studieplanen https://www.aurora.umu.se/globalassets/dokument/enheter/samfak/forskarutbildning/allmanna-studieplaner/fn-beslut-220427-asp-rattsvetenskap.pdf. 

Du kan läsa mer om vad det innebär att vara doktorand på Umeå universitet: https://www.umu.se/juridiska-institutionen/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/.

Behörighetskrav och bedömningskriterier
Grundläggande behörighet för att bli antagen till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå. För att uppfylla kravet på särskild behörighet för att antas till utbildning på forskarnivå i rättsvetenskap krävs att den sökande har genomgått juristutbildningen och avlagt juristexamen/juris kandidatexamen eller motsvarande. Ansökan kan kompletteras med examensbevis efter sista ansökningsdag. Särskild behörighet har också den som kan åberopa annan genomgången utbildning eller särskild yrkeserfarenhet, om utbildningen eller yrkeserfarenheten bedöms ge en kompetens i ämnet för utbildningen på forskarnivå, som är likvärdig med juristexamen/juris kandidatexamen i fråga om såväl kunskaper i ämnet för utbildningen på forskarnivå som juridisk allmänbildning av betydelse för samma ämne. Även den som före den 1 juli 2007 har en högskoleutbildning om 120 poäng (motsvarande 180 högskolepoäng) samt uppfyller den särskilda behörigheten anses ha behörighet för tillträde till utbildning på forskarnivå.

Behöriga sökande bedöms baserat på deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av en sökandes förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen baseras dels på dennes allmänna kompetens utifrån utbildningsbakgrund, kvaliteten i självständiga arbeten och andra relevanta meriter, dels forskningsplanens vetenskapliga kvalitet.

Ansökan
Du ansöker via e-rekryteringssystemet Varbi och ansökan ska vara inkommen senast 8 mars 2024. Din ansökan ska bestå av:

- en kortfattad beskrivning av varför du är intresserad av och lämpad för befattningen,
- en forskningsplan (ytterligare information om vad en forskningsplan bör innehålla finns https://www.umu.se/globalassets/organisation/fakulteter/samfak/juridiska-institutionen/utbildning/forskarutbildning/riktlinjer-for-forskningsplan-vid-ansokan-om-antagning-till-forskarutbildning-i-rattsvetenskap.pdf),
- CV/meritförteckning,
- betygsutdrag från högskolestudier,
- examensarbete samt eventuella andra publikationer som du vill åberopa.
- kontaktuppgifter till en eller flera referenspersoner, 

Närmare upplysningar om doktorandanställning och utbildningens uppläggning lämnas av forskarutbildningsansvarig Therese Enarsson, 090-786 59 07, therese.enarsson@umu.se. 

Lönesättning sker i enlighet med fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2 §) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Varmt välkommen med din ansökan!
 

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Doktorander i rättsvetenskap med inriktning mot civilrätt

Doktorand
Läs mer Dec 15
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 
Beskrivning

Juridiska institutionen är expansiv och har för närvarande drygt 70 anställda.

Institutionen svarar för utbildning inom juristprogrammet, ett flertal andra utbildningsprogram och ett stort antal fristående kurser. På juridiska institutionen arbetar 12 doktorander med forskning och undervisning. Närmare information om vår verksamhet finns på vår hemsida https://www.umu.se/juridiska-institutionen/.

Juridiska institutionen ledigförklarar härmed en anställning som doktorand på heltid, för forskarutbildning i rättsvetenskap med en forskningsplan som är inriktad mot civilrätt. Tillträde enligt överenskommelse. För ytterligare information om institutionens forskningstema och undervisningsuppdrag, se https://www.umu.se/juridiska-institutionen/forskning/forskningsteman-juridik/ och https://www.umu.se/juridiska-institutionen/utbildning/.

Utbildning på forskarnivå motsvarar fyra års heltidsstudier (240 högskolepoäng). Den som är anställd som doktorand kan även delta i grundutbildningsverksamhet eller annan institutionsverksamhet upp till 20 % av arbetstiden. I sådana fall förlängs anställningen som doktorand i motsvarande grad så att fyra års heltidsstudier inom utbildningen på forskarnivå är garanterad. Om innehållet i forskarutbildning i rättsvetenskap, se den allmänna studieplanen https://www.aurora.umu.se/globalassets/dokument/enheter/samfak/forskarutbildning/allmanna-studieplaner/fn-beslut-220427-asp-rattsvetenskap.pdf. 

Du kan läsa mer om vad det innebär att vara doktorand på Umeå universitet: https://www.umu.se/juridiska-institutionen/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/

Behörighetskrav och bedömningsgrunder

Grundläggande behörighet för att bli antagen till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå. För att uppfylla kravet på särskild behörighet för att antas till utbildning på forskarnivå i rättsvetenskap krävs att den sökande har genomgått juristutbildningen och avlagt juristexamen/juris kandidatexamen eller motsvarande. Ansökan kan kompletteras med examensbevis efter sista ansökningsdag. Särskild behörighet har också den som kan åberopa annan genomgången utbildning eller särskild yrkeserfarenhet, om utbildningen eller yrkeserfarenheten bedöms ge en kompetens i ämnet för utbildningen på forskarnivå, som är likvärdig med juristexamen/juris kandidatexamen i fråga om såväl kunskaper i ämnet för utbildningen på forskarnivå som juridisk allmänbildning av betydelse för samma ämne. Även den som före den 1 juli 2007 har en högskoleutbildning om 120 poäng (motsvarande 180 högskolepoäng) samt uppfyller den särskilda behörigheten anses ha behörighet för tillträde till utbildning på forskarnivå.

Behöriga sökande bedöms baserat på deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av en sökandes förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen baseras dels på dennes allmänna kompetens utifrån utbildningsbakgrund, kvaliteten i självständiga arbeten och andra relevanta meriter, dels forskningsplanens vetenskapliga kvalitet.

Ansökan

Du ansöker via e-rekryteringssystemet Varbi och ansökan ska vara inkommen senast 8 mars 2024. Din ansökan ska bestå av:

- en kortfattad beskrivning av varför du är intresserad av och lämpad för befattningen,
- en forskningsplan (ytterligare information om vad en forskningsplan bör innehålla finns https://www.umu.se/globalassets/organisation/fakulteter/samfak/juridiska-institutionen/utbildning/forskarutbildning/riktlinjer-for-forskningsplan-vid-ansokan-om-antagning-till-forskarutbildning-i-rattsvetenskap.pdf),
- CV/meritförteckning,
- betygsutdrag från högskolestudier,
- examensarbete samt eventuella andra publikationer som du vill åberopa.
- kontaktuppgifter till en eller flera referenspersoner, 

Närmare upplysningar om doktorandanställning och utbildningens uppläggning lämnas av forskarutbildningsansvarig Therese Enarsson, 090-786 59 07, therese.enarsson@umu.se. 

Lönesättning sker i enlighet med fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2 §) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Varmt välkommen med din ansökan!
 
 

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Universitetslektor i Professionell utveckling, förenad

Universitets- och högskolelektor
Läs mer Feb 8
Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna ingår undervisning och handledning i ämnesområdet Professionell utveckling inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid läkarprogrammet, men undervisning inom andra program och utbildningar och/eller i närliggande ämnesområden eller allmänna kompetenser för yrkesutbildningar kan även komma att ingå.

Undervisning kommer delvis att ske med internetbaserade metoder på distans. Undervisningen sker på svenska och engelska. I arbetsuppgifterna ingår forskning och utvecklingsarbete, samt undervisning och handledning inom utbildning på forskarnivå, inom Professionell utveckling. Administrativa uppgifter och uppdrag på institutions- och fakultetsnivå inom Medicinska fakulteten ingår. Ledning av personal och verksamhet inom undervisning ingår i egenskap av kurssamordnare eller dylikt.

Anställningen är tills vidare på heltid. Stationeringsort är Umeå, men arbete på annan ort kan förekomma.

Anställningen som universitetslektor är – förutsatt sjukvårdshuvudmannens godkännande – förenad med anställning som specialistutbildad läkare i valfri specialitet vid Region Västerbotten, vilket innebär kliniska arbetsuppgifter till en omfattning om upp till 13 timmar i veckan.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som universitetslektor är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens.

Eftersom anställningen är förenad med anställning som specialistutbildad läkare är avlagd läkarexamen, läkarlegitimation samt specialistbevis i valfri specialitet ett krav för att kunna anställas, och klinisk skicklighet är ett behörighetskrav. Därutöver krävs för att vara behörig nödvändiga kunskaper i svenska (enligt Socialstyrelsens definition som även godkänner motsvarande kunskaper i norska eller danska språket).

För att vara behörig för anställning ska den sökande ha dokumenterad förmåga att undervisa på svenska och engelska. Den sökande förväntas uppvisa ett visst mått av vetenskaplig självständighet, och ska kunna presentera ett eget, aktuellt forskningsprogram.

Den sökande förväntas vidare ha genomgått högskolepedagogisk utbildning motsvarande 7,5 hp eller på annat sätt tillägnat sig motsvarande kunskaper. Om den sökande inte har detta vid ansökningstillfället, ska en pedagogisk utvecklingsplan upprättas så att kunskaperna kan tillägnas inom två år från anställning.

För att vara behörig för anställning ska den sökande ha dokumenterad ämneskompetens i undervisningsämnet Professionell utveckling.

Bedömningsgrunder


Som bedömningsgrunder vid anställning av universitetslektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla, dvs. pedagogisk och klinisk skicklighet. Därutöver beaktas vetenskaplig skicklighet och administrativ skicklighet. En allmän bedömningsgrund för lärare vid Umeå universitet är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av andra behörighetsgrundande förhållanden.

Viktning av bedömningsgrunder

Vid tillsättning kommer viktning av meriter att ske enligt följande: Pedagogisk skicklighet (3), vetenskaplig skicklighet (2). Därutöver skall gälla graden av administrativ skicklighet och klinisk skicklighet (vardera 1).

Beskrivning av bedömningsgrunderna


Bedömningsgrunderna beskrivs närmare i dokumentet Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet (Dnr FS 1.1-247-19).

Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer för denna anställning särskild hänsyn att tas till dokumenterad erfarenhet av planering, genomförande och utvärdering av utbildning på grund-, avancerad och forskarnivå inom ämnet Professionell utveckling. Hänsyn kommer också att tas till erfarenhet av handledning och examination. Den sökande förväntas uppvisa pedagogisk verksamhet i en omfattning som motsvarar genomförd undervisning på minst 120 timmar och ha erfarenhet av kurs- eller momentansvar eller motsvarande.

Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer för denna anställning särskild vikt att läggas vid självständiga forskningsinsatser, nytänkande, aktualitet, kvalitet och originalitet inom pågående forskning i synnerhet med relevans för ämnet  Professionell utveckling. Här anses särskilt meriterande dokumentation av publicerade originalarbeten i vilka det framgår att sökande har haft en framträdande roll samt erhållna externa forskningsbidrag som huvud- eller medsökande. Meriterande är även postdoktor-vistelse vid annan institution än den institution där sökande disputerat, och refereeuppdrag från internationella vetenskapliga tidskrifter.

Administrativ skicklighet kan visas genom erfarenhet av grundutbildningsplanering, skicklighet att utveckla och leda andra samt skicklighet att administrera m.m.

Klinisk skicklighet visas genom aktuell klinisk erfarenhet och dokumenterat god klinisk kompetens.

Ansökan
Sista ansökningsdag är 2024-03-07. Anvisningar för ansökan samt förteckning över de handlingar som ska bifogas till ansökan hittar du https://www.aurora.umu.se/organisation-och-styrning/organisation/fakultetssidor/medicinsk-fakultet/personal/akademiska-anstallningar-och-docentur/.

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem som du når via ansökningsknappen nedan. När ansökan är mottagen kommer du att få ett svarsmail.

Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Postdoktor (2 år) inom visualisering och lärande

Forskarassistent
Läs mer Feb 8
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 
Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik söker en postdoktor inom ett forskningsprojekt om visualisering och lärande inom området atmosfärs- och rymdfysik.

Vi erbjuder ett omväxlande arbete med många duktiga och trevliga kollegor.

Sista ansökningsdag är 2024-03-07. Vi hoppas du vill bli en av oss!

För att se fullständig annons med mer information oss, projektet och mer om hur du ansöker besöker du vår hemsida lediga jobb vid Umeå universitet.

Om NMD och Curiosum

Anställningen är placerad på naturvetenskapernas och matematikens didaktik (NMD) vid Umeå universitet. Arbetet kommer att bedrivas till stor del på Curiosum science center vid Umeå universitet. 

Projektbeskrivning 

I forskningsprojektet VisA (Visualisation of the Atmosphere) är målet att ta fram nya sätt att visualisera rymden och att stimulera intresse och lärande i naturvetenskap och teknik, särskilt för unga människor. 

Postdoktor-projektet handlar om att undersöka hur man kan skapa intresse och lärande inom naturvetenskap och teknik genom att visualisera vad som händer i rymden nära jorden, som interaktionen mellan solen och jorden.

Arbetsuppgifter

De specifika arbetsuppgifterna inom projektet beror delvis på den sökandes kompetens och intresse men några exempel på forsknings- och arbetsuppgifter inom projektet är att i samarbete med andra forskare, t ex inom såväl naturvetenskaplig didaktik som rymdfysik;

Med en forskningsbaserad ansats (t ex design-baserad) ta fram relevanta aktiviteter för upplevelsebaserat lärande inom rymdfysik, t ex norrsken, rymdväder, jordens magnetfält.
Identifiera vetenskapliga narrativ för visualisering i immersiva miljöer (domteater) och genomföra studier av användarupplevelser kring lärande och intresse (kognitiva och affektiva aspekter) av visualisering inom rymdfysik och presentera resultat på vetenskapliga konferenser och i tidskrifter.
Beroende på kompetensprofil och intresse kan forskningen kompletteras, upp till 20%, med andra arbetsuppgifter, t ex undervisning.

Kvalifikationer

Avgörande krav

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Vi söker dig som har en utbildningsbakgrund som innehåller kombinationen av utbildningsvetenskap och utbildning inom relevant naturvetenskapligt/tekniskt område. Detta innebär att du exempelvis har:

Doktorsexamen i ett naturvetenskapligt ämne och en lärarexamen eller
Doktorsexamen inom ett utbildningsvetenskapligt område kombinerat med en grundutbildning inom naturvetenskap (ex fysik/rymdfysik/geofysik) eller teknik.
Eller motsvarande som arbetsgivaren bedömer likvärdigt. 

Vi vill också att du:  

Har mycket goda kunskaper i muntlig och skriftlig engelska.
Har av att arbeta med digitala miljöer och verktyg.
Har erfarenhet av att hantera såväl kvantitativa som kvalitativa datamängder.
Har erfarenhet av forskning som spänner över flera ämnesområden. 

Vi ser att du har förmåga att arbeta självständigt såväl som en del av ett tvärvetenskapligt team av junior- och seniorforskare. Du har därför en mycket god samarbetsförmåga. Du är dessutom duktig på att skapa nya kontakter men också att underhålla relationerna.  Stor vikt läggs vid personlig lämplighet. 

Meriterande krav

Erfarenhet av att knyta nätverk med forskare inom flera olika ämnesområden.
Erfarenhet av att utveckla undervisningsmaterial inom naturvetenskap/teknik.
Erfarenhet av att ha arbetat med visualisering som ett verktyg vid lärande.  
Erfarenhet av att göra vetenskap och teknik tillgänglig för allmänheten.
Har mycket goda kunskaper i muntlig och skriftlig svenska. 

Ansökan

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och görs via universitetets e-rekryteringssystem Varbi senast 2024-03-07.

När du ansöker i Varbi kommer du istället, som del i ansökningsprocessen, ombes svara på frågor om varför du söker den utlysta anställningen samt ge information om din kunskap och erfarenhet kopplat till de kompetenskrav som beskrivs i annonsen. Dina svar kan kräva viss förberedelse. Ansökan ska också innehålla flera olika dokument som specificeras i Varbi. 

Varmt välkommen med din ansökan! 
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansök nu

Lärare i fritidshem, Anpassad grundskola Ersängsskolan

Grundlärare, fritidshem
Läs mer Feb 15
Ersängs skola ligger på Östra Ersboda och är en mångkulturell F–9-skola som är uppdelad som flera mindre skolor.

Totalt finns det cirka 360 elever på skolan. Här finns även anpassad grundskola inriktning ämnesområden samt resursklasser för hela kommunen. Vi har ett av Sveriges bästa skolbibliotek och i närheten finns fotbollsplan och äventyrslekpark. Våra engagerade pedagoger satsar på ett språkutvecklande arbetssätt med målet att alla ska klara kunskapskravet.

Nu söker vi en lärare i fritidshem som brinner för att stärka barns utveckling.  Är du vår nya kollega?Dina arbetsuppgifter
Din roll är att utveckla elever mot deras fulla potential. Ditt arbete skapar, utvecklar och anpassar lärmiljöer så att alla barn och elever kan utvecklas så långt som möjligt.

Som lärare för fritidshemmet är du med och driver lärandet och utvecklingen för fritidsverksamheten för våra elever. I dina arbetsuppgifter ingår det att planera, genomföra, utvärdera och utveckla undervisningen för fritidshemmet utifrån fritidshemmets styrdokument samt att samverka i klass under skoltid. Som lärare för fritidshemmet samarbetar och samverkar du med kollegor i ditt arbetslag.  Du kommer tillsammans med arbetslaget utveckla och implementera arbetet mot skolans mål, styrdokument och aktuell forskning.Om dig
Vi söker dig som är behörig lärare i fritidshem eller har motsvarande utbildning och som har minst ett års erfarenhet av att arbeta som lärare i fritidshem. Vi ser gärna att du har erfarenhet av arbete med elever (barn/unga) med IF diagnos. 

Vi ser att du är en tydlig och engagerad lärare. Din förmåga till samarbete med elever, kollegor och vårdnadshavare är god. Vi förväntar oss att du är kreativ, initiativrik, tycker om nya utmaningar, har ett positivt och inkluderande förhållningssätt och är flexibel i tanke och handling. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Till följd av lagen om lämplighetskontroll ska utdrag ur polisens belastningsregister uppvisas vid anställning.

Välkommen med din ansökan!
Om Umeå kommun
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare med över 13 000 medarbetare. Kommunen har ca 440 chefer och verksamheten är indelad i åtta förvaltningar. Våra jobb och vår värdegrund utgår från medborgarfokus, öppenhet, tillit och ständiga förbättringar. Umeå är en kulturstad i ständig utveckling. För att klara målet 200 000 invånare år 2050 behöver vi bli fler som arbetar för tillväxt och välfärd. Vi vet att olikheter berikar och välkomnar alla att söka jobb hos oss. De närmaste tio åren kommer vi att anställa omkring tusen medarbetare varje år. Vill du bli en av oss?

Umeå kommun ingår i tre förvaltningsområden för finska, meänkieli och samiska www.umea.se/minoriteter. 

Som medarbetare hos oss i Umeå kommun kan du ta del av ett antal förmåner. Ta del av våra förmåner https://umea.se/jobbochforetagande/jobbochpraktik/kommunensomarbetsgivare/varaformaner.4.1b4d24fb1752122eb843bf.html


Säljer du annonser eller erbjuder rekryteringsstöd? Var vänlig, kontakta inte kommunen om det! Vi väljer och kontaktar själva företag vi samarbetar med.

Ansök nu

Doktorand: Effektivare användning av bioaska – en hållbar resurs

Doktorand
Läs mer Feb 8
Institutionen för skogens biomaterial och teknologi
Är du intresserad av att vara med och forska kring effektivare återförsel av biogena askor, dvs bildad aska när biomassa förbränns, till skogsmark för hållbarare värdekedjor där markens utarmning förhindras trots ökad tillväxt och bioenergi- och virkesuttag?  Ett flertal nyckelfrågor behöver besvaras; hur påverkar olika askors kemiska form, deras växttillgänglighet, hur skapar vi effektivare hantering, spridningsteknik och logistikkedjor samtidigt som vi gynnar den biologiska mångfalden, kan projektet generera nya aktörskonstellationer och ge effektfulla styrmedel och nya riktlinjer i framtiden?

Institutionen för skogens biomaterial och teknologi (SBT) är en del av Skogsvetenskapliga fakulteten, har ett 50-tal anställda och är baserad i både Umeå och Uppsala. Institutionen bedriver högkvalitativ forskning och utbildning på hög internationell nivå och samarbetar med samhälle och industri för att utveckla en biobaserad ekonomi där skogliga biomaterial är en viktig resurs.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Innehållsbeskrivning:
Projektet är av stor vikt för såväl skogsnäringen som bioenergiproducenter, där en effektiv, förenklad och billig återförsel av biogen aska har potential att öka hållbarheten och CO2-inlagringen i den svenska skogen. Resultaten i sig innebär att bioaska kan komma att ses som en än mer betydande resurs i framtiden, vilket inte bara skulle gynna skogsproduktionen utan också säkerställa näringsbalansen i skogsmark. Doktoranden kommer studera näringsinnehåll, testa nya spridningstekniker, genomföra fältförsök där lakningsmekanismer, näringsflöden och uppföljning hur askåterföringen påverkar skogsmarken och biologisk mångfald långsiktigt.

Du kommer även delta i workshops och seminarier samt presentera forskningsresultat både vid nationella och internationella konferenser. Du kommer ges stor frihet i ditt arbete, men också ansvar för att både driva och uppnå målen med projektet. Till ditt stöd har du ett team av erfarna och engagerade handledare på fakulteten. Som doktorand ingår du i fakultetens forskarskola SILVA (https://www.slu.se/en/graduate-schools/silva-research-school/), som bidrar med såväl sociala som professionella aktiviteter under forskautbildningen.

Kvalifikationer:
Vi söker en engagerad kandidat som vill lära sig nya saker och ta fram viktiga kunskaper av stor vikt för framtidens bioaskaanvändning. För att vara behörig så krävs examen på avancerad nivå (magister eller masterexamen) inom biologi, skogsvetenskap, geovetenskap eller annat relevant ämne. Den vetenskapliga publiceringen sker på engelska och därför är en god förmåga att kommunicera skriftligt och muntligt på engelska ett krav. Viss undervisning och information till skogssektorn ingår varför behärskande av svenska språket är mycket meriterande. Erfarenhet av arbete inom skogssektorn är även meriterande.

Följande kompetenser kommer att beaktas vid urval:


• Erfarenhet av fältstudier och inventering
• Erfarenhet av datahantering och statistiska analyser
• Erfarenhet av att skriva vetenskaplig text
• Kunna arbeta självständigt
• God problemlösande analysförmåga

Svenskt körkort för bil och körvana är ett krav.

Placering:       
Umeå

Försörjningsform:
Anställning som doktorand, 4 års forskarutbildning

Omfattning:
100%

Tillträde:
Juni 2024 eller enligt överenskommelse.

Ansökan
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen senast den 2024-03-07

För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs i första hand avlagd examen på avancerad nivå eller minst fyra års heltidsstudier varav minst ett år på avancerad nivå. eller motsvarande kompetens.

Urval bland de behöriga sökande baseras på: skriftlig ansökan inklusive meritförteckning; examensarbete, kopior av examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, två personliga referenser, kunskaper i engelska. Mer information om krav på engelska kunskaper finns på följande sida:
www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/nya-doktorander-sokes/krav-pa-engelskakunskaper/

Observera att den/de sökande som blir kallade till intervju ska lämna in vidimerade kopior av examensbevis, eller motsvarande, och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, samt att de sökande som har utländskt medborgarskap också ska lämna in en vidimerad kopia av den sida i passet som innehåller foto och personinformation.

Läs mer om SLU:s forskarutbildning på www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/

Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.

Ansök nu

PhD student: More efficient use of bioash – a sustainable resource

Doktorand
Läs mer Feb 8
Department of Forest Biomaterials and Technology
Are you interested in participating in research on a more efficient return of biogenic ashes, i.e., ash formed when biomass is burned, to forest soil for more sustainable value chains where soil depletion is prevented despite increased growth and bioenergy and timber extraction? Several key questions need to be answered: how does the chemical form of different ashes affect their plant availability, how do we create more efficient handling, spreading techniques, and logistical chains while promoting biological diversity, can the project generate new actor constellations and provide effective measures and new guidelines for the future?

The Department of Forest Biomaterials and Technology (SBT) is part of the Faculty of Forestry, with about 50 employees and is based in both Umeå and Uppsala. The department conducts high-quality research and education at a high international level and collaborates with society and industry to develop a bio-based economy where forest biomaterials are a crucial resource.

Learn more about our benefits and what it's like to work at SLU at https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Project description:
The project is of great importance for both the forest industry and bioenergy producers, where an efficient, simplified, and cost-effective return of biogenic ash can potentially increase sustainability and CO2 sequestration in Swedish forests. The results imply that bioash may be seen as an even more significant resource in the future, benefiting not only forest production but also ensuring the nutrient balance in forest soils. The PhD candidate will study soil nutrient content, test new spreading techniques, conduct field experiments examining leaching mechanisms, nutrient flows, and monitor how ash return affects forest soil and biodiversity in the long term.

You will also participate in workshops and seminars and present research results at national and international conferences. You will have significant freedom in your work and the responsibility to drive and achieve the project's goals. You will be supported by a team of experienced and dedicated supervisors at the faculty. As a PhD candidate, you will be part of the faculty's research school SILVA (https://www.slu.se/en/graduate-schools/silva-research-school/), providing social and professional activities during your research education.

Qualifications:
We are seeking an enthusiastic candidate who is eager to learn and develop fundamental knowledge on the future use of bioash. An advanced degree (master's or equivalent) in biology, forestry science, geoscience, or another relevant field is required. Scientific publications are in English, making proficiency in both written and spoken English a prerequisite. Some teaching and communication with the forestry sector are included, making proficiency in the Swedish language highly advantageous. Experience in working within the forestry sector is also considered a merit.

The following competencies will be considered in the selection process:


• Experience in field studies and inventory
• Experience in data management and statistical analyses
• Experience in writing scientific texts
• Ability to work independently
• Strong problem-solving and analytical skills

A Swedish driver's license and driving experience are mandatory.

Place of work:       
Umeå

Form of employment:
Employment for 4 years

Extent:
100 %

Start date:
June 2024 or by agreement

Application:
We welcome your application no later than 2024-03-07, use the button below.

To be eligible for education at the research level, a completed degree at an advanced level or at least four years of full-time studies, including at least one year at an advanced level, or equivalent competence, is required. Selection among eligible applicants is based on: written application including a resume; thesis work, copies of degree certificates and transcripts from previous studies at undergraduate and graduate levels at university or college, two personal references, proficiency in English. More information on English language requirements can be found on the following page: https://www.slu.se/en/education/programmes-courses/doctoral-studies/new-doctoral-students/english-language-requirements/ 

 

Academic union representatives:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/

The Swedish University of Agricultural Sciences (SLU) develops the understanding and sustainable use and management of biological natural resources. The university ranks well internationally within its subject areas. SLU is a research-intensive university that also offers unique degree programmes in for example rural development and natural resource management, environmental economics, animal science and landscape architecture. SLU has just over 3,000 employees, 5,000 students and a turnover of SEK 3 billion. The university has invested heavily in a modern, attractive environment on its campuses in Alnarp, Umeå and Uppsala.

Ansök nu